2024. május 1., szerda - Fülöp

Promóció

8 egészséges és gyulladáscsökkentő táplálék: krónikus gyulladással ajánlott minél többet enni belőlük

335

A gyulladás segít a szervezetnek a betegségek leküzdésében és a sérült szövetek gyógyításában, ám míg akut formában lényeges az egészség megőrzésében, addig az elhúzódóvá, krónikussá válva negatívan befolyásolja az élettani folyamatokat, és számos problémához vezet.

A krónikus gyulladás több dolog miatt kialakulhat, például kezeletlen fertőzés vagy sérülés talaján, autoimmun betegség kísérőjeként, esetleg akkor, ha a szervezet sokáig van kitéve irritáló anyagoknak. A szakemberek szerint a stressz, az elhízás és a káros szenvedélyek is szerepet játszhatnak benne. Ma már úgy gondolják, hogy a gyulladás sok kórkép velejárója lehet, és egy idő után súlyos szövődményeket okozhat, fokozva a szív- és érrendszeri betegségek, daganatos elváltozások rizikóját.

Gyulladáscsökkentő táplálékok

A krónikus gyulladás kevésbé látványos tünetekkel jár, mint az akut. Fáradtság, hőemelkedés vagy láz, emésztőrendszeri panaszok, bőrproblémák hívhatják fel rá a figyelmet. A betegségek közül gyulladással jár többek között a rheumatoid arthritis, a pikkelysömör, az asztma, a krónikus pajzsmirigygyulladás (Hashimoto thyreoditis), a Crohn-betegség és a gyulladásos bélbetegség.

Ezekben az állapotokban a kezelés része az átgondolt étkezés is. A gyulladáscsökkentő étrend nem tartalmaz merev szabályokat, jó minőségű, egészséges ételekben gazdag, többnyire az antioxidánsokban bővelkedő gyümölcsökre és zöldségekre fókuszál, ezeknek a szempontoknak a mediterrán diéta többnyire megfelel. Bizonyos élelmiszerekről tudható, hogy előidézhetik vagy fokozhatják a szervezetben a gyulladást, ide tartoznak a finomított szénhidrátok, a feldolgozott termékek, például a különböző húskészítmények és a vörös húsok, ezeket tehát érdemes lehet kerülni.

smoo

A K-vitaminban gazdag zöldségek, például a kelkáposzta, a spenót és a brokkoli segíthetnek a gyulladás csökkentésében. Sokféleképpen elkészíthetők, gyümölcsökkel turmixolva karakteres ízvilágú smoothie lesz belőlük, de krémlevesként, rakott fogásként és főzelékként is megállják a helyüket.

A teljes kiőrlésű gabonákat és a belőlük készült termékeket, kenyereket érdemes választani, ezek magas rosttartalmuknál fogva segítenek az emésztésben, és támogatják a gyulladáscsökkentést is. Még jobb, ha otthon készülnek a finomságok, bár kapható instant zabkása, otthon is pillanatok alatt összedobható. Jó módszer este összekeverni például növényi tejjel, így reggelre megpuhul, és már csak ízesíteni kell.

smoo3

Az olajos magvak omega-3-tartalma igen kedvező. A szív- és érrendszer szempontjából különösen fontos zsírsavat táplálkozás útján lehet bejuttatni a szervezetbe. A magok salátára szórhatók, de magukban is ropogtathatók snack gyanánt, és olaj formájában is ízesíthetik az ételeidet, különösen finom például a dióolaj. A kalóriatartalmuk viszont magas, így nem ajánlott túlzásba vinni a fogyasztásukat.

smoo4

A lencse többek között B-vitaminban, magnéziumban, cinkben és káliumban gazdag. Magas a fehérjetartalma, így remek húsalternatíva is lehet, ráadásul vasat is tartalmaz. Rostdús, ezért az egészséges bélmozgások támogatója. Védi a szívet, krónikus betegségekben kifejezetten ajánlják a fogyasztását. A vörös lencse gyorsan megpuhul, készülhet belőle laktató, fűszeres indiai leves, dahl. Adj hozzá gyulladáscsökkentő fokhagymát is!

Az indiai konyha kedvelt fűszere a kurkuma, amit népiesen indiai sáfránynak is hívnak. Egészségügyi szempontból a legfontosabb anyaga a kurkumin, ami egy antioxidáns hatású, erős gyulladáscsökkentőként ismert vegyület. A kukruma a curry egyik fő alapanyaga, mártások, húsok ízesítéséhez is kiváló. A kurkumin étrend-kiegészítőként is szedhető, felszívódását a fekete bors segítheti.

smoo5

A halak többek között omega-3-tartalmuknál fogva járulhatnak hozzá az egészség megőrzéséhez és a gyulladáscsökkentéshez. A lazac, a tonhal és a szardínia is megfelel ilyen célra. Itthon a halfogyasztás eléggé alacsony, de a tonhal például könnyen beszerezhető és sokféleképpen elkészíthető, paradicsomos tésztához is keverheted - ilyenkor válassz teljes kiőrlésű vagy vöröslencse-tésztát.

A bogyós gyümölcsök, a szeder, az áfonya, a málna, a fekete eper vitaminokban és tápanyagokban gazdag finomságok, antioxidáns-tartalmuknak köszönhetően segítenek a szervezetben zajló gyulladás mérséklésében. Az erdei szeder leveléből készült teát is ajánlják a krónikus gyulladással járó állapotokban.

smoo6

Az étcsokoládé flavonoidfajtájú, gyulladásellenes vegyületei jó hatással bírnak a szív- és érrendszerre. Minimum 70 százalékos kakaótartalmút érdemes belőlük választani, fogyasztását természetesen nem kell túlzásba vinni.

(Forrás: femina.hu)

 

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

More details
Palacsintamajális és Grillparádé, 2024. május 1.

Palacsintamajális és Grillparádé, 2024. május 1.

More details
Majális az Északi Járműjavítóban, 2024. május 1.

Majális az Északi Járműjavítóban, 2024. május 1.

More details
Tabán fesztivál, 2024. május 1.

Tabán fesztivál, 2024. május 1.

More details
Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

More details
Városligeti Majális, 2024. május 1.

Városligeti Majális, 2024. május 1.

More details
VII. Kézműves-Sör-Majális, 2024. április 30- május 1.

VII. Kézműves-Sör-Majális, 2024. április 30- május 1.

More details
Komáromi Napok, 2024. április 26. - május 1.

Komáromi Napok, 2024. április 26. - május 1.

More details
Budapesti Tavaszi Fesztivál, 2024. április 29. - május 12.

Budapesti Tavaszi Fesztivál, 2024. április 29. - május 12.

More details