2024. április 30., kedd - Katalin, Kitti

Hírek, elemzések

A magas emberek rosszabbul alhatnak, és ez az egészségükre is kihat

915

Az átlagos testmagassággal élő emberek el sem tudják képzelni, hogy magasabb társaik mennyi plusz nehézséggel küzdenek pusztán a testi adottságaik miatt. Ugyanis nagyon kevés gyártó gondol rájuk, legyen szó akár lábbeliről, akár egy ágyról és a hozzá tartozó matracról. Perge László, az egyedi méretű matracokat is kínáló Serabed Store tulajdonosa és szakértője elárulja miért fontos a pihentető alvás, és miként válasszunk olyan matracot, ami maximálisan elősegíti, hogy reggelente kipihenten, energikusan kezdhessük az újabb napot.

Az alvás a test és az elme regenerációjának eszköze, amely létfontosságú az egészséges életmódhoz és a jólléthez. Amikor alszunk, az agyunk és a testünk különféle folyamatokat végez el, amelyek nélkülözhetetlenek a test működéséhez és a megfelelő teljesítményhez.

„Az alvás minőségét nagymértékben befolyásolja a matracunk minősége, illetve az, hogy hossza a testmagasságunknak megfelelő legyen. Ragaszkodjuk ahhoz, hogy éjszakai alvásunk kielégítő legyen, hiszen az segít fenntartani a memóriát, a tanulási képességet, a döntéshozatali képességet, de hozzájárul az érzelmi egyensúly megőrzéséhez is. Különösen igaz ez a magas emberekre, akik közül sokan már megszokták, hogy semelyik ágy nem elég hosszú nekik, és reggel fáradtan, fájdalmakkal ébrednek”, avatott be Perge László, a Serabed Store szakértője.

Mindezeken túl azt is elárulta, hogy az alvás az immunrendszer egyik legfontosabb szabályozója. Amikor alszunk, a testünk képes megerősíteni az immunrendszer védekező mechanizmusait, így növelve az ellenállóképességet a betegségekkel szemben. Az izmok és szövetek építése, a sejtek helyreállítása és a szervezet energiaellátásának újratöltése is az alvás ideje alatt történik, csakúgy, mint a megfelelő anyagcsere biztosítása.

Ne lógjon le a lábunk a matracról!

Az alvás közbeni megfelelő testhelyzet olyan tényező, amely sokkal fontosabb, mint ahogy gondolnánk. Ha nem fordítunk erre kellő figyelmet, a helytelen alvási pozíció hosszú távon károsíthatja az izmokat, az ízületeket és az idegrendszert. Fokozódhatnak a meglévő problémák, például az alvászavarok és az állandó fájdalmak.

„A legtöbb alvásszakértő a háton fekvést javasolja, mert az a testünknek és a nyakunknak ideális helyzetet biztosít, és nem fejt ki nyomást a gerincoszlopunkra. Emellett segít elkerülni az arc- és bőrproblémákat, amelyek előfordulhatnak, ha az arcunkat az párnába dörzsöljük”, ismertette Perge László.

Az egyik leggyakrabban előforduló testhelyzet az oldalra fekvés. Ha valaki nem tudja a lábát kinyújtani a fekhelyén, vagy az ágy túl kicsi ahhoz, hogy a lábak kényelmesen elférjenek, előfordulhat, hogy az egyik lábunk összenyomódik a másikkal. Ez hosszú távon csökkentheti a vérkeringést, ami károsíthatja az izmokat és az idegeket.

„Sok 190 cm-nél magasabb ember az ágy pereménél alszik, és lába a levegőben lóg. Ez az elhelyezkedés akadályozhatja a vérkeringést, és hosszú távon az alvás minőségét ronthatja. Az éjszakai ébredések gyakorisága is megnövekedhet, ami által az alvás felületes és zavaros lehet”, tette hozzá a szakember.

Hogyan válasszunk matracot?

A matrac magja nyújtja a fő támaszt, és az emberi test természetes görbéivel egyeznie kell. Olyan matracot keressünk, amely egyensúlyt teremt a tartás és a kényelem között. A keménység szintjének megfelelőnek kell lennie az alvási pozíciónkhoz és testsúlyunkhoz, hosszának pedig illeszkednie kell a magasságunkhoz.

A matracban használt anyagok jelentős hatással vannak a kényelemre és a tartósságra. Memóriahab, latex, rugós és hibrid matracok közül választhatunk. Minden anyagnak megvannak az előnyei és hátrányai a különböző igényekhez és preferenciákhoz igazodva.

„Egy jó matrac egyenletesen osztja el a testsúlyt, enyhítve a nyomást a vállakon, csípőn és térdeken. Az optimális alvási hőmérséklet fenntartása is elengedhetetlen a pihentető éjszakáért. Olyan matracokat keressünk, amelyek hűtőtechnológiával vagy lélegző anyagokkal rendelkeznek, amelyek elvezetik a hőt”, sorolta a szempontokat a Serabed Store szakértője.

A profi sporthoz elengedhetetlen a pihentető alvás

Juhász Péter, sportoló arról mesél, hogy az ágy méretét jóval könnyebb volt kiválasztani, mint a megfelelő matracot. Elmondta, hogy míg egy normál 200 cm-es ágyon kényelmesen elfér, a matrac már lényegesen nagyobb kihívást jelent.

„A sportolói pályafutásom során nagyon sok helyen megszálltam már, de sajnos rendszeresen tapasztaltam azt, hogy a hotelszobák matracai nagyon puhák, ezáltal nem tudnak szükséges minőségű alvást biztosítani. A testmagassággom miatt, ami 195 cm, sokszor előfordult, hogy az ágyról lelógott a lábam. De talán még ennél is rosszabb, amikor még lelógatni sem tudom a lábam az ágyról. Ilyen éjszakákon iszonyatosan sokat romlik az alvás minősége, illetve nekem személy szerint reggelre rendszerint derékfájdalmat is okozott, ami egy versenynap reggelén nem a legjobb érzés. Azt gondolom, hogy megfelelő pihenés, illetve regeneráció nélkül, nem beszélhetünk profi sportról. Az alvás mennyisége és minősége teszi hozzá a legtöbbet a teljesítményhez. Amíg egy héten 4-5 edzéssel 8-10 órát töltök a teljesítményem növelésére, a pihenő órák száma jóval több, legalább 40-45 óra”, hangsúlyozta Juhász Péter.

I Forrás: Üzleti Hírszerzés

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Az 5 legdivatosabb ruha, amire szükséged van tavasszal

Az 5 legdivatosabb ruha, amire szükséged van tavasszal

More details
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details