2024. május 1., szerda - Fülöp

Hírek, elemzések

Az 5 legrosszabb dolog, amit tehetsz, ha beázott a mobilod

695

A rizses módszer többet árt, mint használ. Mindenki tudja, hogy a víz az elektromos szerkezetek halála. A szabadon áramló elektronok a víz vezetőképességének köszönhetően könnyedén rövidzárlatot okozhat. Mégis, az egyik leggyakoribb telefonos probléma a beázás, és a nyári szezonban sokakkal megtörténik ez a szerencsétlenség. A probléma orvosolásával kapcsolatban rengeteg homemade-módszer és káros tévhit kering az interneten.

Normális esetben az áram csak a nyáklap előre meghatározott útvonalain át mozoghat, de ha a készülék beázik, össze-vissza kezdenek az elektronok száguldozni a készülékben. Ha szerencséd van, és a nedvesség elpárolog, a készülékben akkor is maradandó károk keletkeznek, mert a kicsapódó só és a keletkező rozsda rövidzárlatot képez az egymáshoz rendkívül közel futó áramutak között. Ebből következik, hogy a legfontosabb teendő, hogy beázás esetén mielőbb áramtalanítsd a telefont! (Vedd ki az akkumulátort, de legalábbis kapcsold ki a készüléket.)

Jó, ha tudod: víz és víz között óriási különbség van! A desztillált vízben szinte semennyi, a normál édesvizekben kevesebb, a tengervizekben viszont rendkívül sok oldott ásványianyag van. Minél sósabb a víz, ami bejut a készülékbe, annál hevesebb reakciókat válthat ki, és komolyabb maradandó károkat okozhat.

És azért valljuk meg, annak vajmi kevés az esélye, hogy desztillált vízbe pottyanjon a telefonod…

Rizsbe temetés és egyéb „futottak még” kategóriás módszerek

Ha sikerül is kiszárítani a mobilt a kétes, netes praktikákkal (rizsbe temetés, hajszárítózás, radiátoron pihentetés), a kicsapódó sók valószínűleg visszamaradó rövidzárlatot okoznak majd. Az ilyen zárlatok végzetes impulzust adhatnak a memóriának (teljes adatvesztés), megolvaszthatnak csatlakozókat, vagy akár az akkumulátor felfújódásához is vezethetnek. Ilyenkor egyetlen esély marad: a szakszerű szétszerelés és teljeskörű tisztítás mielőtt bármi mást kezdenél a készülékkel (szervizelés, adatmentés). „Rengeteg házi módszer kering az interneten arról, hogy lehet visszahozni egy elázott készüléket a biztos halál torkából, ezeknek a többsége sajnos többet árt, mint használ, sőt néha egyenesen veszélyesek is!” – árulta el Forgács András, az Emlékmentő Digitalizáló Stúdió mobil adatmentési szakembere. Öt dolgot ki is emelt a szakértő, ezeket különösen fontos elkerülni, ha fontos nekünk a telefonunk: Bekapcsolás és töltőre helyezés: nem csak garancia a végső kegyelemdöfést megadó zárlatra, de nagyon balesetveszélyes is! Akár te is áramütést szenvedhetsz, de az aksi is komoly veszélyforrásá válik tőle

Nyomogatás: ezzel sajnos csak még több vizet pumpálsz oda, ahova nem kéne

Rázogatás, ütögetés: ettől nem lesz kevesebb víz a készülékben, de legalább jól szétterjed mindenütt benne.Fújkálás: szintén vizet juttathatsz vele a telefon még ép részeibe.Hajszárítózás: a forró levegővel ugyan elpárolog a víz, de jó eséllyel a házból nem tud majd távozni, sőt, gőzként még mélyebbre hatol majd

„Az én telefonom vízálló, IP68-as besorolású!”

Nagyon dicséretes, de sajnos a gyakorlatban ez nem jelent garanciát arra, hogy képes kivédeni a beázást… Főleg, ha esetleg volt már a kijelző cserélve, vagy bármi más okból megbontva a gyári ragasztás. Az elektromos készülékek csepp- és porállóságát meghatározó standardok speciális, laboratóriumi körülmények között vizsgált esetekre vannak meghatározva (pl. meg van adva, hogy milyen szögből, milyen erősségű és típusú vízsugár éri a telefont a teszten).

A vízállóságot jelölő szám esetében sok kritériumnak kell optimálisan fennállnia, hogy a készülék teljesítse a teszten elért eredményt.

Egy kevésbé jól szigetelt telefon esetén bőven elég, ha töltőcsatlakozóval felfelé dugod a zsebedbe és elkapsz egy nyári záport…

Ezt teheted, ha már megtörtént a baj:Fontos, hogy a készüléket azonnal áramtalanítsd! Vedd le a tokot, majd távolítsd el a SIM – és memóriakártyát is. Itasd fel a vizet papírtörlő segítségével, majd mielőbb fordulj szakértőhöz!

A szervizek sajnos nem mentenek adatot, gyakori, hogy a készüléket ugyan működőképesen, de gyári állapot visszaállítással, azaz lenullázva adják vissza. Emiatt fontos, hogy a nélkülözhetetlen fájlokról mindig készíts biztonsági másolatot, vagy tárold őket felhőben. Ha ezt elmulasztottad, de már beütött a baj, szerviz előtt érdemes szakemberhez fordulni, aki segít menteni a menthetőt.

I Forrás: Üzleti Hírszerzés

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

More details
Palacsintamajális és Grillparádé, 2024. május 1.

Palacsintamajális és Grillparádé, 2024. május 1.

More details
Majális az Északi Járműjavítóban, 2024. május 1.

Majális az Északi Járműjavítóban, 2024. május 1.

More details
Tabán fesztivál, 2024. május 1.

Tabán fesztivál, 2024. május 1.

More details
Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

More details
Városligeti Majális, 2024. május 1.

Városligeti Majális, 2024. május 1.

More details
VII. Kézműves-Sör-Majális, 2024. április 30- május 1.

VII. Kézműves-Sör-Majális, 2024. április 30- május 1.

More details
Komáromi Napok, 2024. április 26. - május 1.

Komáromi Napok, 2024. április 26. - május 1.

More details
Budapesti Tavaszi Fesztivál, 2024. április 29. - május 12.

Budapesti Tavaszi Fesztivál, 2024. április 29. - május 12.

More details