2024. július 13., szombat - Jenő

Hírek, elemzések

Az 5 legrosszabb dolog, amit tehetsz, ha beázott a mobilod

714

A rizses módszer többet árt, mint használ. Mindenki tudja, hogy a víz az elektromos szerkezetek halála. A szabadon áramló elektronok a víz vezetőképességének köszönhetően könnyedén rövidzárlatot okozhat. Mégis, az egyik leggyakoribb telefonos probléma a beázás, és a nyári szezonban sokakkal megtörténik ez a szerencsétlenség. A probléma orvosolásával kapcsolatban rengeteg homemade-módszer és káros tévhit kering az interneten.

Normális esetben az áram csak a nyáklap előre meghatározott útvonalain át mozoghat, de ha a készülék beázik, össze-vissza kezdenek az elektronok száguldozni a készülékben. Ha szerencséd van, és a nedvesség elpárolog, a készülékben akkor is maradandó károk keletkeznek, mert a kicsapódó só és a keletkező rozsda rövidzárlatot képez az egymáshoz rendkívül közel futó áramutak között. Ebből következik, hogy a legfontosabb teendő, hogy beázás esetén mielőbb áramtalanítsd a telefont! (Vedd ki az akkumulátort, de legalábbis kapcsold ki a készüléket.)

Jó, ha tudod: víz és víz között óriási különbség van! A desztillált vízben szinte semennyi, a normál édesvizekben kevesebb, a tengervizekben viszont rendkívül sok oldott ásványianyag van. Minél sósabb a víz, ami bejut a készülékbe, annál hevesebb reakciókat válthat ki, és komolyabb maradandó károkat okozhat.

És azért valljuk meg, annak vajmi kevés az esélye, hogy desztillált vízbe pottyanjon a telefonod…

Rizsbe temetés és egyéb „futottak még” kategóriás módszerek

Ha sikerül is kiszárítani a mobilt a kétes, netes praktikákkal (rizsbe temetés, hajszárítózás, radiátoron pihentetés), a kicsapódó sók valószínűleg visszamaradó rövidzárlatot okoznak majd. Az ilyen zárlatok végzetes impulzust adhatnak a memóriának (teljes adatvesztés), megolvaszthatnak csatlakozókat, vagy akár az akkumulátor felfújódásához is vezethetnek. Ilyenkor egyetlen esély marad: a szakszerű szétszerelés és teljeskörű tisztítás mielőtt bármi mást kezdenél a készülékkel (szervizelés, adatmentés). „Rengeteg házi módszer kering az interneten arról, hogy lehet visszahozni egy elázott készüléket a biztos halál torkából, ezeknek a többsége sajnos többet árt, mint használ, sőt néha egyenesen veszélyesek is!” – árulta el Forgács András, az Emlékmentő Digitalizáló Stúdió mobil adatmentési szakembere. Öt dolgot ki is emelt a szakértő, ezeket különösen fontos elkerülni, ha fontos nekünk a telefonunk: Bekapcsolás és töltőre helyezés: nem csak garancia a végső kegyelemdöfést megadó zárlatra, de nagyon balesetveszélyes is! Akár te is áramütést szenvedhetsz, de az aksi is komoly veszélyforrásá válik tőle

Nyomogatás: ezzel sajnos csak még több vizet pumpálsz oda, ahova nem kéne

Rázogatás, ütögetés: ettől nem lesz kevesebb víz a készülékben, de legalább jól szétterjed mindenütt benne.Fújkálás: szintén vizet juttathatsz vele a telefon még ép részeibe.Hajszárítózás: a forró levegővel ugyan elpárolog a víz, de jó eséllyel a házból nem tud majd távozni, sőt, gőzként még mélyebbre hatol majd

„Az én telefonom vízálló, IP68-as besorolású!”

Nagyon dicséretes, de sajnos a gyakorlatban ez nem jelent garanciát arra, hogy képes kivédeni a beázást… Főleg, ha esetleg volt már a kijelző cserélve, vagy bármi más okból megbontva a gyári ragasztás. Az elektromos készülékek csepp- és porállóságát meghatározó standardok speciális, laboratóriumi körülmények között vizsgált esetekre vannak meghatározva (pl. meg van adva, hogy milyen szögből, milyen erősségű és típusú vízsugár éri a telefont a teszten).

A vízállóságot jelölő szám esetében sok kritériumnak kell optimálisan fennállnia, hogy a készülék teljesítse a teszten elért eredményt.

Egy kevésbé jól szigetelt telefon esetén bőven elég, ha töltőcsatlakozóval felfelé dugod a zsebedbe és elkapsz egy nyári záport…

Ezt teheted, ha már megtörtént a baj:Fontos, hogy a készüléket azonnal áramtalanítsd! Vedd le a tokot, majd távolítsd el a SIM – és memóriakártyát is. Itasd fel a vizet papírtörlő segítségével, majd mielőbb fordulj szakértőhöz!

A szervizek sajnos nem mentenek adatot, gyakori, hogy a készüléket ugyan működőképesen, de gyári állapot visszaállítással, azaz lenullázva adják vissza. Emiatt fontos, hogy a nélkülözhetetlen fájlokról mindig készíts biztonsági másolatot, vagy tárold őket felhőben. Ha ezt elmulasztottad, de már beütött a baj, szerviz előtt érdemes szakemberhez fordulni, aki segít menteni a menthetőt.

I Forrás: Üzleti Hírszerzés

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

KNIPEX, győzteseket kovácsolunk!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Július 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Libegők éjszakája, 2024. július 13.

Libegők éjszakája, 2024. július 13.

More details
Cirkuszok éjszakája,  2024. július 11-13

Cirkuszok éjszakája, 2024. július 11-13

More details
Klassz a pARTon! 2024. július 12-30.

Klassz a pARTon! 2024. július 12-30.

More details
Palacsinta fesztivál, 2024. július 13-14.

Palacsinta fesztivál, 2024. július 13-14.

More details
Vár a Balatoni Vízivilág Látogatóközpont, Balatonfüred

Vár a Balatoni Vízivilág Látogatóközpont, Balatonfüred

More details
LEGO: magyar fotós keltette életre az Artemis missziót

LEGO: magyar fotós keltette életre az Artemis missziót

More details
Új nyelvtanulási módszer hódíthatja meg a világot

Új nyelvtanulási módszer hódíthatja meg a világot

More details
Balaton Beer Weekend, július 12-14.

Balaton Beer Weekend, július 12-14.

More details