2023. május 28., vasárnap - Emil, Csanád

Hírek, elemzések

Üzleti reggelire találkoztak az ingatlanszakma képviselői

128

„Az ingatlanpiac zöld hajtása, a Green Lease” címmel a Colliers Magyarország Kft. és a Dentons Réczicza Ügyvédi Iroda üzleti reggelit szervezett az ingatlanos szakma szereplői, fejlesztők, befektetők, bérbeadók és bérlők számára 2023. május 16-án. Azesemény fókuszában zajló panelbeszélgetés olyan kérdésekre hívta fel a figyelmet, minthogy mitől zöld egy szerződés, melyek a Green Lease tartalmi elemei, milyen előnyökkel jár a fenntartható működés, üzleti érdekről vagy jogi kényszerről van-e szó, és milyen követendő példákat láthatunk ma a piacon a bérlői és a bérbeadói oldalon?

A szakmai eseményt Kővári Judit (a Dentons partnere és budapesti irodája ingatlanjogi csoportjának vezetője) nyitotta meg. A budapesti üzleti reggeli a Dentons világszerte zajló “Sustainability Month” rendezvény-sorozatába illeszkedett és az ESG “environmental” pilléréhez kapcsolódó zöld bérletekkel foglalkozott.

A várakozásoknak megfelelően a téma iránt nagy volt az érdeklődés az ingatlanpiacon és a bérlői, bérbeadói, ingatlanfejlesztői, illetve jogi szempontokat egyaránt kidomborító beszélgetés hasznos tapasztalatcserének bizonyult.”

– mondta a szakember.


Mi a zöld bérlet?

Olyan bérleti szerződést jelent, amely azt hivatott biztosítani, hogy a bérelt ingatlan oly módon legyen működtetve és használva, amely a fenntarthatóságot biztosítja, erősíti. A bérbeadó és a bérlő konszenzusán alapul olyan közös célok érdekében, mint például a természeti erőforrások és a rendelkezésre álló energiák megőrzése, fenntartása a bérelt ingatlan tekintetében. Olyan körülmények megteremtése és fenntartása a cél, amelyek révén ezek az erőforrások környezetbarát módon használhatók, a bérelt ingatlan fenntartható jellegének dokumentálásra, a vonatkozó tanúsítványok, igazolások beszerzésre, az azokban előírt követelmények pedig teljesítésre kerülnek.


Az esemény másik házigazdája a Colliers Magyarország, amely kereskedelmi ingatlantanácsadóként az ESG-t mára az összes üzletágára kiterjesztette és alkalmazza. ESG stratégiai tanácsadás üzletágának szolgáltatásai közé tartozik többek között az ESG stratégiaalkotás, az EU Taxonómia vizsgálat, a karbonlábnyom-számítás és a CRREM analízis is.

Mivel a jogi szabályozási keretek még nem léteznek, az ingatlanfejlesztőkön, bérbeadókon, bérlőkön és nem utolsó sorban a jogi és üzleti tanácsadókon is múlik, hogy a zöld bérletekkel kapcsolatos jó gyakorlat hogyan alakul.

A bérlők es bérbeadók általi döntésekben egyre inkább előtérbe kerülnek az ESG szempontok, amelyek már elkezdtek megjelenni az irodabérleti szerződésekben is. Naprakészen támogatjuk az ügyfeleinket azokban a fontos témákban, amelyeket érdemes figyelembe venniük az ESG konform irodatér kialakítása es üzemeltetése során."

– mondta az esemény kapcsán Ecsődi Miklós, a Colliers Occupier services üzletágának igazgatója.

Szircsák Norbert, a Colliers ESG stratégiai tanácsadó üzletágának vezetője témaindító előadásában olyan területeket érintett a Green Lease kapcsán, mint az energetikai felújítások költségmegosztása, a bérlői és közös energia- és vízfogyasztás részletes mérése és megosztása, de kitért az energiagazdálkodási legjobb gyakorlatok bevezetésére, a fit-out előírásokra, és a bérlők energiahatékonysági képzésére is. Elődadásában jelezte, hogy fontos területnek számít a karbon vagy energiafogyasztás csökkentési célok kitűzése, a zöld energia vásárlás lehetősége, a hulladékgazdálkodás, továbbá a fenntartható beszerzés megvalósítása, nem utolsó sorban a fenntartható beszerzés megvalósítása és az épületminősítésekkel összefüggő különböző speciális elvárások megismerése is.

Az ezt követő panelbeszélgetés olyan kérdésekre kívánta ráirányítani a figyelmet, minthogy mitől zöld egy szerződés, melyek a Green Lease tartalmi elemei, milyen előnyökkel jár a fenntartható működés, üzleti érdekről vagy jogi kényszerről van-e szó, és milyen követendő példákat láthatunk ma a piacon a bérlői és a bérbeadói oldalon? A panelbeszélgetésben részt vettek Drabik Edina (IBM Magyarország, ügyvezető igazgató), Hoffer Dávid (Skanska Magyarország, Projekt menedzser), Madler Attila (CPI Magyarország, Asset management igazgatója), Kővári Judit (a Dentons partnere, és budapesti irodája ingatlanjogi csoportjának vezetője) és Ecsődi Miklós (a Colliers Occupier services üzletág igazgatója).

Összegezve az esemény kapcsán elmondható az ESG-vel és a Green Lease-zel kapcsolatban: egyre növekszik a nyomás és egyre artikuláltabbak az elvárások a piaci szereplőkkel szemben, a fenntarthatóság érdekében tett erőfeszítések gazdasági értelemben is kimutatható értéknek számítanak. De az is igaz, hogy a szabályozás csak most formálódik, a piaci sztenderdek még nem léteznek. Az aktuális cél ezért a piaci szereplők előtt a ‘best practice’ kialakítása.

------------------------------------------------------------
Forrás: Colliers, Dentons
A hír szerzője: OGH Hírügynökség

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Az élet legszebb pillanataiban is BETA szerszám!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Május 2023 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Tartalom galéria

Bejött a Hannover Messe a vállalkozó szelleműeknek

Bejött a Hannover Messe a vállalkozó szelleműeknek

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Megnyitott a budapesti Madame Tussauds: ennyibe kerül a belépő!

Megnyitott a budapesti Madame Tussauds: ennyibe kerül a belépő!

More details
Üzleti reggelire találkoztak az ingatlanszakma képviselői

Üzleti reggelire találkoztak az ingatlanszakma képviselői

More details
Kihívás Napja, 2023. május 31.

Kihívás Napja, 2023. május 31.

More details
Pénz, de honnan? 2023 – Budapest, 2023. június 22.

Pénz, de honnan? 2023 – Budapest, 2023. június 22.

More details
IV. GreenTech Zöld Energia – Szakkiállítás és konferencia, 2023. május 25-26

IV. GreenTech Zöld Energia – Szakkiállítás és konferencia, 2023. május 25-26

More details
Velencei-tavi Gyermeknapi Ramazuri, 2023. május 29.

Velencei-tavi Gyermeknapi Ramazuri, 2023. május 29.

More details
Skanzen Pünkösdi Örökség Ünnep

Skanzen Pünkösdi Örökség Ünnep

More details