2024. április 24., szerda - György

Hírek, elemzések

Kutyával a fővárosban – Így szoktassuk hozzá kedvencünket a városi életmódhoz

573

Ahogy Csányi Vilmos etológus professzor is mondta, a kutya természetes környezete a mi környezetünk. Ha ebből a megállapításból indulunk ki, egy zsúfolt városban hatalmas szerepe van annak, hogy hogyan tanítjuk kedvenceinket, hogyan készítjük fel őket erre a különleges életformára, amely alapvetően idegen számukra.

A kutyatartás óriási változásokon ment keresztül az elmúlt években. Például el tudod azt képzelni, hogy a 19. században még illetlen dolognak számított kutyával sétálni a városban? Teljesen szürreálisnak tűnik, főleg annak fényében, hogy Magyarország kutyatartó nemzetté vált; 2021-es adatok szerint egészen pontosan 3 millió eb él kis hazánkban. Ha budapesti lakosként te is a legjobbat szeretnéd mindkettőtöknek, máris mutatjuk, hogy mire figyelj!

Kezdjük az alapoknál: figyelj az oltásokra!

A századfordulón óriási problémát jelentettek az oltatlan, kóbor ebek, hiszen akkor még a veszettség elleni védőoltás nem volt elterjedt. Ma már mindenki tudja, hogy nemcsak a saját egészségünk és biztonságunk szempontjából, de az ebek iránti tiszteletünk és megbecsülésünk jeléül is illő beadatni a kötelező oltásokat és elvégezni a féreghajtást.

kutyi2

Az oltástól függetlenül azonban köteles vagy kedvencedet pórázon sétáltatni (csak a kijelölt helyeken veheted le!) és a szájkosár viselése is kötelező a tömegközlekedésen. Ja, és természetesen a chipezés alól sincs kibúvó, a fővárosi ebeket is szükséges lehet azonosítani. Most, hogy ezt tisztáztuk, lássuk a neveléssel kapcsolatos tippeket és trükköket!

A szabályok ismeretével pénzt spórolhatsz

Tudod, hogy van a mondás: a jog nem tudása nem mentesít a felelősség alól. Tájékozódj az illetékesek honlapján, hogy milyen szabályok vonatkoznak a tömegközlekedésre, a futtatókra vagy a zárt területekre, mint például a plázákra. Érdemes a kerületek honlapját is böngészni, ugyanis eltérhetnek a szabályok. Ha ez megvan, megkaphatod a „felelős gazdi” feliratú bögrét és tuti biztos, hogy kedvenced is büszke lenne rád.

A szocializáció fontossága

Gondoltad volna, hogy a vadászatokon segédkező ebek is félhetnek a puskalövéstől vagy a víztől? Ha nem szocializálják és nem tanítják őket, nem feltétlenül érti mindegyikük a csíziót ösztönösen.

kutyi3

Egy jó tenyésztő és egy gondos kutyamama szinte azonnal elkezdi a szocializációt, ahogy a blökik megszületnek, neked pedig gazdiként ezt folytatnod kell, ahogy elhozod a kutyust. A trükk tulajdonképpen nagyon egyszerű: ha megismerteted fiatal korában az ebet minden olyan zajjal, szaggal, látvánnyal vagy ingerrel, amivel hátralévő életében is találkozni fog, megszokja ezeket, és nem fog félni tőlük. Ennek az eredménye pedig egy kiegyensúlyozott kedvenc lesz, aki miatt nem kell aggódnod, ha tömegközlekedésre kerül a sor és hangosak a villamoson vagy vannak más kutyák is az utcán.

A pórázon sétálás művészete

kutyi4

Bizony, ezentúl bárhová is mentek, a pórázra mindig szükség lesz. Nem menekülsz, ezt nagyon jól be kell gyakorolnotok! A pórázon magabiztosan sétáló kutyust könnyebben tudod majd irányítani és ő is nagyobb biztonságban érzi majd magát, ha megvan köztetek a kémia. Ha még az elején tartasz a folyamatnak, legyél biztos benne, hogy a terepgyakorlat előtt a kutyus megszokta a választott nyakörvet vagy hámot. Hogy melyiket választod, rajtad és kedvenceden áll (javaslott úgy vásárolni, hogy a kutya is veled van), de azt tudnod kell, hogy a hámmal felszerelve a kutyák ösztönösen húzni kezdenek.

A parancsszavak ereje

Mind közül a két kedvencünk a „Marad!” és az „Ereszd!”, melyekkel akár életet is menthetsz. De persze ne feledkezzünk a jó öreg „Ül!”-ről és a „Fekszik!”-ről, na meg persze az elsőként megtanítandó behívásról sem. A parancsszavak elsajátítása időt és energiát igényel, de másképp nem fog működni a kapcsolat! A kutya számára a gazdi szolgál útmutatással, és ezáltal támaszt is nyújt. Ha az eb életében nincsenek szabályok, nincs meg a biztonsági háló sem, amivel a gazdi tragédiákat tud megakadályozni vagy egyszerűen terelgetheti kedvencét a jó irányba még egy stresszes helyzetben is.

A szórakozás az élet sava-borsa

Még ha olyan szerencsés helyzetben is vagy, hogy otthonról dolgozhatsz, valószínűleg sokkal több minőségi időt napközben akkor sem tudsz eltölteni a kutyáddal, mint az az ember, aki 8 órát dolgozik, majd 1 órát utazik. A legtöbb kutya viszonylag, főleg a társasági ebek jól elboldogulnak ebben a köztes időszakban egy kisebb lakásban is, ha figyelsz arra, hogy előtte és utána is elegendő WC-szünetet biztosíts nekik és minden nap sétáljatok egy nagyot, játsszatok a parkban, vagy haverkodjatok a többi négylábúval a futtatóban.

Az unalom mérgező, ami depressziót, romboló viselkedést és egészségügyi gondokat is okozhat egy kutyánál. A kutyatartás nemcsak kiváltság, de felelősség is. Hidd el, a napi rendszeres séta, mozgás és kikapcsolódás nemcsak a kutyád mentális és fizikális egészségével tesz majd csodát, de a tiéddel is!

Otthon, édes otthon

kutyi5

Mivel egy fővárosi kutya jelentős időt tölt majd a lakásban, fontos, hogy biztonságossá tedd azt számára. Tudod, hogy mely szobanövények mérgezők? Ki tudja majd nyitni a szekrényt, ahol a tisztítószereket tartod, hozzáférhet a szemeteshez, kicsúszhat az erkély korlátján? Ha ez mind megoldott, akkor azon is érdemes elgondolkodnod, hogy négylábú barátod mennyire érzi majd magát otthon. Mindenképpen érdemes egy saját kis kuckót, sarkot berendezni neki akkor is, ha nagyon pici a lakás. A fekhelye, valamint az etető- és az itatótálja mindig legyen tiszta, a kedvenc játéka elérhető. Nem kell túlzásba esni, figyeld meg, hogy mit szeret, mihez ragaszkodik, és ahhoz próbálj igazodni.

| Forrás és fotó: welovebudapest.com

 

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

A Vingardium 2024 tavaszán leköltözik a tóhoz

A Vingardium 2024 tavaszán leköltözik a tóhoz

More details
Különleges rendezvény májusban: Ne maradj le Magyarország első női csúcstalálkozójáról

Különleges rendezvény májusban: Ne maradj le Magyarország első női csúcstalálkozójáról

More details
Corvinus Állásbörze, Corvinus Career & Business Festival, 2024. április 24 - 25.

Corvinus Állásbörze, Corvinus Career & Business Festival, 2024. április 24 - 25.

More details
2024-es tábortrendek – az AI és a fenntarthatóság hódít a gyerekeknél is!

2024-es tábortrendek – az AI és a fenntarthatóság hódít a gyerekeknél is!

More details
AUTOMOTIVE HUNGARY, 2024. május 7-10.

AUTOMOTIVE HUNGARY, 2024. május 7-10.

More details
Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

More details
Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

More details
ELTE Karriernap, 2024. április 25.

ELTE Karriernap, 2024. április 25.

More details
Fenntartható befektetés a közép- és kelet-európai régióban

Fenntartható befektetés a közép- és kelet-európai régióban

More details