2024. április 24., szerda - György

Hírek, elemzések

Összművészeti előadás készül Petőfiről középiskolásoknak

453

Kilenc könnyűzenei versfeldolgozás mellett prózai szövegeken keresztül Petőfi Sándor forradalmi lelkülete, a szabadság, szerelem és a költő alakja elevenedik meg a Szabadság, szerelem - Petőfi 200 című zenés, irodalmi előadásban, amelynek ősbemutatója március 15-én lesz a Hagyományok Házában.

Az ősbemutató után a produkció ingyenes, országjáró körútra indul a Petőfi 200 - Közös jó a szabadság című programsorozat keretében - hangsúlyozta Schmidt Mária, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány főigazgatója az elődást beharangozó csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

A főigazgató kifejtette, hogy az alapítvány felkérésére

kilenc népszerű könnyűzenei előadó készített zenei feldolgozást egy-egy Petőfi-versből a költő születésének bicentenáriuma alkalmából

A darab szövegkönyvét - Szendrey Júlia, Petőfi Sándor és Ady Endre műveinek felhasználásával - Ugron Zsolna József Attila-díjas író, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója írta, a produkció Káel Csaba rendezésében lesz látható - mondta Schmidt Mária, kiemelve: az előadás várhatóan sodró és meggyőző lesz, és elsősorban középiskolás, valamint felső tagozatos általános iskolás diákoknak készül.

Schmidt Mária emlékeztetett arra, hogy a Kertész Imre Intézet a névadó mellett Pilinszky János, Petri György, Sziveri János és Arthur Koestler hagyatékát is gondozza. Olyan életművekkel foglalkoznak, amelyeknek a szabadság áll a középpontjukban, úgy ahogy Petőfinél, aki a szabadság elkötelezettje volt. Mint mondta, az alapítvány 2009-ben Petőfi-díjat is alapított, amelyet minden évben egy arra érdemes embernek ítélnek oda.
"Petőfi közös ügy, az is közös ügy, hogy méltóképpen emlékezzünk rá" - fogalmazott Schmidt Mária, kiemelve: fontos, hogy az újabb és újabb generációk is megértsék költészetét.

A Kertész Imre Intézet közleménye szerint a Szabadság, szerelem - Petőfi 200 című produkcióban megjelennek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc korában felerősödött értékek: a szabadság, valamint a hazaszeretet is.

Ugron Zsolna elmondta, hogy az előadáshoz az Aurevoir., Dánielfy, Ember Márk, Paulina, a Romengo, a 4S Street, Trap kapitány és a Tha Shudras, a The Biebers és Sena készítettek Petőfi egy-egy verséből feldolgozásokat.

Az előadók a dalokban - és az azokhoz készült videóklipekben - Petőfi verssorait saját zenei és képi világukkal ötvözték.

A klipek csütörtöktől érhetők el a Kertész Imre Intézet YouTube-csatornáján.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, a Nemzeti Kulturális Alap - Petőfi 200 Ideiglenes Kollégium vezetője kiemelte, hogy műfaji sokszínűség jellemzi a bicentenárium alkalmából készülő előadás dalait.

Demeter Szilárd kora rocksztárjának nevezte Petőfit, aki "az összes ellentmondásosságával együtt tudta ezt a szerelem-szabadság mátrixot megélni". Úgy vélte: Petőfi Szabadság, szerelem! című verse néhány sorában mindent elmond arról, hogy emberként miért érdemes élni a világon.
A készülő Szabadság, szerelem - Petőfi 200 című előadás a kortárs popkultúra, valamint a színházi kultúra nyelvén megmutatja a Petőfi által képviselt értékeket, ezáltal hozzájárulhat ahhoz, hogy létrejöjjenek "közös kulturális kódjaink" - magyarázta Demeter Szilárd.

| Fotó és forrás: turizmus.com

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

More details
Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

More details
Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

More details
Városligeti Majális, 2024. május 1.

Városligeti Majális, 2024. május 1.

More details
Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

More details
Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

More details
ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

More details
Futófesztivál, 2024. április 27.

Futófesztivál, 2024. április 27.

More details