2024. április 25., csütörtök - Márk

Hírek, elemzések

Mire elég 10 köbméter?

448

Gulyás Gergely bejelentése alapján 10 köbméter fát vásárolhat a lakosság hatósági áron. Nyilván mindenki számára jól jön a fűtési szezonban a támogatás ilyen formában is, de vajon mit kell érteni 10 köbméter alatt, és miket érdemes figyelembe venni, ha tűzifát szeretnénk vásárolni?

Először is érdemes tisztázni, hogy a hírekben megjelent köbméter alatt vélhetően erdei köbmétert kell érteni, és a hatósági áras fa valószínűleg az erdészeteknél lesz elérhető. Ugyan a piacon szoktak árulni súlyra illetve 1m x 1m x 1m kiszerelésben is tűzifát, ellenben az erdészeteknél az erdei köbméter az általános, ami 1,7m x 1m x 1m, vagyis lényegesen több. Ez utóbbival számolva a 10 erdei köbméter fa a lakossági ingatlanok jelentős részénél megoldja a fűtést egész télen. Az persze szintén tisztázásra vár, hogy ezek rönkök vagy kályhakész, 25-33 centis hasogatott tüzelőt jelentenek majd? Ennél is fontosabb kérdés, hogy lesz-e tűzifa? A fatelepeken ugyanis már nyár közepén tartott a roham a tüzelőért.

A Turai Fatelepen is szükségessé vált, hogy várólistára iratkoztassuk fel a vásárlókat, mivel már a tavaszi vágást is idejekorán elkezdte felvásárolni a lakosság.

Ám ha a tavaszi vágást is felvásárolták, lehet-e legalább egy évet letárolt és száradt fát vásárolni? Ha nem, akkor az bizony 20-30%-al kevesebb fűtőértéket fog tudni leadni. Az átlagos fűtőértéket tekintve

  • az akác 14.9 MJ/kg;
  • a tölgy 15.1 MJ/kg;
  • a bükk 15.6 MJ/kg.

brikett

Ha a tűzifa a nedvességtartalom végett ebből veszít akár csak 20%-ot is, 12MJ körül alakul átlagosan a fűtőérték. Ebből adódik, hogy a kívánt hőmérséklethez több tűzifára lesz szükség. Szerencsére a 10 erdei köbméter tekintélyes mennyiség, ezért még a veszteségeket figyelembe véve is elegendő kell legyen. A nedves fa égetésével ugyanakkor több füst keletkezik, illetve a nedvesség végett több lerakódás. A lakosság nagyobb része fog fával fűteni, de a szükséghelyzet háttérbe szorítja a környezetvédelmi szempontokat.

Az tévhit, hogy ha eső éri a fát, attól olyan mértékben tekinthető nedvesnek, mintha friss vagy őszi vágásból származna. Egy hét esőmentes nap elég, és az esővel felvett nedvesség kipárolog.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a hatósági áras tűzifát az erdészetektől lehet majd vásárolni. Az ország egyes részein azonban messze van az erdészet a végfelhasználótól, míg a kereskedések egy jól lefedett hálózatot alkotnak, ami kisebb logisztikai költségekkel jár. De vajon az erdészettől való vásárlás egyszeri nagy összeggel jár, amelyet nem mindenki engedhet meg magának? További kérdés, hogy a kereskedőknél és a fatelepeken hogyan lesz tűzifa? Az erdészeteknél fel vannak e készülve arra, hogy a várhatóan jelentősen megnövekvő igényeket kielégítsék, van-e elégséges termelői és feldolgozói kapacitás, valamint a szállítást el tudják e végezni? A kormányinfón elhangzottak erre vonatkozó biztató kijelentések, szerintünk valószínűleg a gyakorlatból fog majd csak kiderülni, ami itt van közel.

ruf1

Megjelentek a tűzifa kínálatban a fenyő tüzelők. Ennél a terméknél óvatossággal kell megközelíteni a kedvező árat. A fa maga durván fele olyan nehéz, mint a bükk,és bár a  fűtőértéke azonos a bükkével, viszont hamarabb leég. Ezen kívül gyantát tartalmaz, emiatt az égése közben más gázok is keletkeznek, illetve lerakódhat a kéményben. Hallottunk már olyan esetről, ahol tüzet is okozott a begyulladt gyantás lerakódás. Ezért mindenképpen megfontolandó a fenyő tüzelő használata!

Ezzel szemben a brikett is beletartozik a fatermékekbe és érintheti a hatósági ár, de hogy milyen módon, vagy az érintett körbe tartozik-e, arról még részleteket nem tudni. Az általános tüzelőhiány azonban érinti ezt a termékkört is. Annyi előnye viszont van a tűzifával szemben, hogy biztosan száraz tüzelőanyagról van szó, illetve a szállítása könnyebb, hiszen 200kg-ig szinte bármely személyautóban elfér. Miivel a fűtőértéke nagyobb, kevesebb is elegendő belőle. A tárolását tekintve is előnyösebb a fánál, mivel töredéke a helyigénye, valamint kályhakész, nem kell hasogatni sem, és kevesebb a visszamaradó hamu is.

I Forrás: fateleptura.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details
Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

More details