2024. április 18., csütörtök - Andrea

Hírek, elemzések

240 év után tovább zöldül Buda legrégibb parkja

341

Tizenötezer négyzetméterrel több zöldfelület lesz a Városmajorban – derült ki a terület megújítására kiírt nyílt tervpályázat eredményhirdetésekor. Ha minden jól alakul, még egy kis tó is lesz a parkban.

Lezárult a nyílt tervpályázat a Városmajor megújítására. A parkidegen funkciók kizárásával és a burkolt felületek csökkentésével 240 év után először nő a park területe, nem is kicsit: 15 ezer négyzetméterrel több lesz a zöld Buda legrégibb parkjában. „Családbarát pihenőparkként születik újjá a Városmajor” – mondta kedd délelőtt Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár.

A terület megújítására kiírt nyílt tájépítészeti tervpályázat szakmai zsűrijének elnöke hozzátette: ha megegyezés születik a szabadtéri színpad elköltöztetéséről,

a Városmajorban vízfelület is lesz: egy tó a templom mögött és egy kis ér az egykori Ördög-árok vonalán.

Kaszálóból modern pihenőpark

A Városmajor eredetileg az Ördög-árok ártere, sokáig kaszáló, illetve katonai tulajdonú terület volt. 1729-ben Buda város tanácsa 3000 konvenciós forint elővételi jogon megvásárolta Gróf Daun városparancsnoktól, ahol az korábban kertészetet és majort létesített.

1785-ben II. József rendeletére kellett a Városmajor mai területén közparkot létesíteni. A helytartótanács Tallherr József állami építészt bízta meg a kertészeti tervek elkészítésével, és Kock Antal városi kertész kezdte el a kerttelepítést 1787-ben, az akkor divatos franciakertek mintájára a budakeszi és a dunabogdányi erdőkből vásárolt 3000 fát ültettek el. Ezeket a legöregebb szilfákat 1989-ben vágták ki.

A 19. század elején ideköltözött a budai vurstli, ami a környék leromlásához vezetett: a gondozatlan parkon az Ördög-árok poshadt vize folyt végig. 1920-ban annak befedésével és az ezt követő parkrekonstrukcióval éledt újjá a park. Ekkor készült az Árkay Aladár tervezte Városmajori Jézus szíve plébániatemplom, a BSE-sportcsarnok, valamint a fogaskerekű vasút is.

A park mai fenntartója a Főkert Zrt. Itt működik a Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola is.

majorpar2

Pályázat a Major megújulására

Az elmúlt 240 év alatt a park zöldje összement és megkopott. Kisebb lett a mérete; játszóterei, közösségi sporteszközei, kutyás területe, utcabútorai távolról sem XXI. századi színvonalúak. Éppen a zöldebb, jobb, családbarátabb Városmajorért a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ, együttműködve a fővárosi és kerületi önkormányzatokkal és a park ügyét szívén viselő civilekkel, nyílt tájépítészeti tervpályázatot írt a Városmajor megújítására.

A tervpályázat eredményét kedd délelőtt Fürjes Balázs közösen ismertette Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármesterrel, Erő Zoltán budapesti főépítésszel és Vitézy Dáviddal, a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatójával.

A pályázaton 14 tájépítészcsapat indult el, közülük választotta ki a zsűri a győztes pályázatot, amelyet az OpenSpace Kft. tájépítész-iroda és a Deichler Jakab Stúdió csapata készített. A zsűri döntése alapján ők készíthetik el a Városmajor megújításának részletes terveit.

A második helyen a Garten Studio Kft. tájépítészcsapata végzett.

A harmadik helyen holtversenyben az Objekt Tájépítész Iroda, a Geum Műterem Kft. az Archikon építésziroda és a Közlekedés Kft. közös csapata, valamint a Lépték-Terv Tájépítész Iroda és a Hello Wood csapata lett.

A zsűri döntése alapján a kiírók megveszik az s73 Tájépítész Tervező Iroda Kft. és az Óbuda Építész Stúdió Kft. közös parktervét, illetve Hulej Miklós Lajos, B. Tóth Dániel, Tot Kristóf, Bedrossian Ádám Krisztián, Gazdag-Iványi Kinga Anna, Orbán Csenge Dorottya, Dormán Miklós és Torbágyi Örs tájépítészek magánszemélyként beadott közös parktervét is.

A zsűri fontosnak tartotta, hogy az új Városmajor egyszerre legyen természetközeli pihenőkert, zöld tisztásokkal, napozóréttel, nagy tóval a közepén, és játszóterekkel, közösségi sportpályákkal felszerelt családbarát szabadidőpark. A tervek szerint a jövőben babakocsival, biciklivel és gyalogosan is könnyen megközelíthető lesz a Városmajor.

majorpar3

Fürjes Balázs a tervpályázat eredményhirdetésén úgy vélte: a győztes pályamű úgy újítja meg a közel 240 éves Városmajort, és teszi azt 21. századi, modern és kényelmes parkká, hogy közben bővíti a park zöldjét, vízfelületet hoz létre, és erősíti a természetközeli karaktert.

A Városmajor megújításának részletei

  • Megjelenik a víz: természetes hatású tavat, vízfelületet alakítanak ki. A park közepén egy hatalmas, zöld, ligetes tisztás jön létre, egy napozórét. Mellette egy természetes hatású, körbesétálható nagy tó terül majd el, amely a tervek szerint nagyobb lesz, mint az Orczy-kerté. A tó akkor épül meg, ha sikerül új otthont találni a Városmajori Szabadtéri Színpad számára.
  • Több mint másfél hektárral nő a park zöldfelülete! Új fákat, cserjéket, növényeket ültnek el, de ami fontosabb: autómentes is lesz a Major. A parkolók helyéről eltűnik a beton, helyette 15 ezer négyzetméter új zöldfelületet hoznak létre.
  • Tematikus parkrészeket alakítanak ki. A megújuló Városmajorban két nagyobb, karakteres rész lesz. A történeti parkrész (a Széll Kálmán tér felé) csendesebb pihenőkerti, sétakerti funkcióval – tóval, ligetes tisztással, botanikus kerttel. A park nyugati részén (a Szent János Kórház felé) pedig az aktivitást szolgáló közösségi sportpályák, játszóterek kapnak helyet. Itt egy fapallókon kanyargó, mászóhálóval felszerelt tanösvényt is kialakítanak.
  • Változatos játszótereket és KRESZ-parkot építenek a gyermekeknek. A tervezők ígérete szerint Buda legizgalmasabb játszótere jön létre, külön résszel a tipegők és a kisgyermekek számára.
  • A Városmajor minden irányból könnyen megközelíthető lesz. A jövőben Pasarét és a Széll Kálmán tér felől érkezőknek nem kell majd kerülniük – a Maros utca, az Ignotus utca felől, a fogaskerekű telephelyén keresztül új bejárat nyílik. A Városmajor Szent János Kórház felé eső szűk és nyomasztó „alagutas” bejáratát kiszélesítik. A Széll Kálmán tér irányából egy igazi főbejárat jön létre. A Jézus szíve plébániatemplom előtt található parkoló felszámolásával „igazi zöld bejárata” lesz a Városmajornak.
  • Új, közösségi sportpálya épül, meghosszabbodik a futókör. A park nyugati részén, a pihenőparki résztől távolabb jönnek létre a közösségi sportpályák. Lesz parkour- és gördeszkapálya, trambulin és mászófal is. A sportpályák mellett öltözőket is kialakítanak, duplájára nő a futókör hossza.
  • Integrálják a Városmajori Gimnáziumot a parkba. A Szent János Kórház irányából egy szélesebb és rendezettebb sétány vezet majd el az iskola épületéhez. A gimnázium előtti téren a középiskolai korosztálynak való sporteszközöket helyeznek el: streetworkoutpálya, pingpongasztalok és teniszfal is lesz a tervek szerint.
  • Több pelenkázóval felszerelt mosdó lesz a parkban.
  • Kutyás élményparkot alakítanak ki külön résszel a kis és a nagy testű kutyák számára. A jelenlegi kutyafuttató helyett egy változatos játékokkal, ügyességi akadályokkal és pancsolómedencével felszerelt valódi kutyás élménypark jön létre. Ezt a fogaskerekű telephelye mellett, a pihenőparki résztől távolabb alakítják ki.

Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a győztes pályázat ismertetésekor ígéretet tett arra, hogy a részletes tervek kidolgozásába a budaiakat is bevonják majd: több fórumot, szakmai workshopot is szerveznek, hogy a kerületi lakosok a park megújításának minden fázisát véleményezhessék, segíthessék.

| Forrás: index.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

BETA 2024. évi új AKCIÓS szerszámkatalógusa!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Országos vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat indul: fókuszban a Mesterséges Intelligencia

Országos vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat indul: fókuszban a Mesterséges Intelligencia

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Szezonális munkák és állandó lehetőségek – állás Nagykanizsa környékén

Szezonális munkák és állandó lehetőségek – állás Nagykanizsa környékén

More details
Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

More details
Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

More details
Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

More details
Világsztár lett a Kisföldalatti!

Világsztár lett a Kisföldalatti!

More details
Hyperspace Elektronikus Zenei Fesztivál, 2024. április 20.

Hyperspace Elektronikus Zenei Fesztivál, 2024. április 20.

More details
Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

More details