2023. december 5., kedd - Vilma

Hírek, elemzések

A harmadik negyedévben az EMEA-országok ingatlanpiacai lendületbe jöttek

257

A második negyedévben tapasztalt aktivitásnövekedés a harmadik negyedévben is folytatódott, és a főbb piacokon a beruházási volumenek további élénkülése várható.

A Colliers (NASDAQ: CIGI; TSX: CIGI), a kereskedelmi ingatlanszolgáltatások és a befektetési menedzsment globális vezetője által közzétett Európára, a Közel-Keletre és Afrikára (EMEA) vonatkozó legfrissebb piaci helyzetképe szerint a harmadik negyedévben tovább erősödtek az európai ingatlanbefektetések - a régió főbb piacain ismét nagy értékű ügyleteket kötöttek.

Vezető városokban, köztük Londonban, Milánóban, Párizsban és Frankfurtban a július- szeptemberi negyedévben főleg egyedi ingatlanügyleteket kötöttek, mivel a befektetői bizalom az év eleji lassú kezdést követően tovább erősödött. A fővárosok központjaiban található elsőrendű irodai ingatlanok jelentették továbbra is a fő vonzerőt a biztonságos értékőrző eszközöket kereső befektetők számára.

„A védőoltások Európa szerte történő bevezetése ismét lehetővé tette a nemzetközi utazásokat, így több vevő számára tette lehetővé a potenciális akvizíciók fizikai bejárását" - mondta Luke Dawson, az EMEA határokon átnyúló tőkepiacok ügyvezető igazgatója. „Ez nagymértékben növelte a bizalmat, és arra ösztönözte a befektetőket, hogy éljenek a piacokon és eszközosztályokban felmerülő lehetőségekkel.”

Az e-kereskedelem folyamatos növekedése és a világjárvány következtében hangsúlyossá váló, az ellátási lánccal kapcsolatos korlátozások közepette a logisztikai eszközök továbbra is kulcsfontosságúak maradtak. Miközben a befektetők továbbra is óvatosak a nehéz helyzetben lévő kiskereskedelmi és vendéglátó ipari ingatlanokat illetően, egyes piacokon, mint Spanyolország, kezd élénkülni az aktivitás ezekben az ágazatokban. Ez a fellendülés annak tulajdonítható, hogy a befektetők felismerték, hogy a nyaralóvendégek és az üzleti utazók visszatérésével néhány szállodai eszköz alulértékelt lehet, ezzel jó befektetési lehetőséget kínálva. A lakossági és intézményi befektetők továbbra is nagy érdeklődést mutattak a régió városi területein található lakóingatlanok, különösen a bérbeadásra épülő ingatlanok iránt.

A Colliers előrejelzése szerint a negyedik negyedévben a piacok továbbra is aktívak maradnak, a befektetők pedig figyelemmel kísérik a COVID esetszámok esetleges megugrását a téli hónapok során. A befektetési radaron a közelmúltban választásokat tartó országok, például Németország és a Cseh Köztársaság a koalíciós tárgyalásainak eredményét is figyelni fogják, miközben egyre nagyobb figyelmet fordítanak az olyan városok lakáspiacán történő befektetésekre, mint például Berlin.

A rövid távú tendenciáktól függetlenül az új év közeledtével az általános hangulat várhatóan pozitív marad. „A befektetők egyértelműen úgy vélik, hogy fordult a kocka" - mondta Richard Divall, a regionális tőkepiaci igazgató. „Az egészséges gazdasági növekedéshez való visszatéréshez és a fenntartható fejlődésre való összpontosításhoz igazítják stratégiáikat, ami az elkövetkező években jobb irányba fogja alakítani a regionális ingatlanpiacokat."

Az Egyesült Királyság piaca továbbra is aktív az enyhe visszaesés ellenére

A harmadik negyedévben mintegy 11 milliárd fontot fektettek be a brit ingatlanszektorba, ami 10%-os növekedést jelent 2020 azonos negyedévéhez képest - bár ez még mindig mintegy 25%-kal elmarad az ötéves negyedéves átlagtól, és alacsonyabb, mint a második negyedévben befektetett 16 milliárd font. Az alapvető gyengeség helyett a lassulást inkább szezonális tényezőknek, például az iskolai nyári szünetnek, valamint az érvényben lévő utazási korlátozásoknak tulajdonították.

Az Allianz mega-üzlete jelzi, hogy a német pénzügyi központ továbbra is vonzó marad

A frankfurti FOUR fejlesztés 1. tornyának az Allianz által mintegy 1,4 milliárd euróért történő megvásárlása a 2021-es év eddigi legnagyobb, egyetlen eszközből álló tranzakciója volt Németországban. Az irodáknak nincs vetélytársuk, mint a legnagyobb európai gazdaságban dominánsan forgalmazott eszközosztály, amely az összes tranzakció 50%-át teszi ki. A kiskereskedelmi eszközök messze lemaradva, 16%-os piaci részesedéssel követik.

A befektetők regionális központokba áramlanak Franciaországban

Franciaország regionális városaiban a logisztikai és kereskedelmi eszközökbe áramlik a tőke, a külföldi befektetők jelentős jelenléte mellett. Bár a tranzakciók teljes volumene a harmadik negyedévben elmaradt a tavalyi évhez képest, a tranzakciók száma kevésbé csökkent, mivel a piac a kisebb, különösen az 50-100 millió eurós nagyságrendű ügyletekre összpontosít.

A logisztika dominál Olaszországban

Az olaszországi negyedéves befektetési volumen közel 50%-át a logisztikai ügyletek tették ki, ami új piaci rekord, és a keresletre történő szállítás új, a pandémia után várható kereskedelmi realitásokat tükrözi. Az olasz piacon az év eddigi részében a külföldi befektetők domináltak, a teljes volumen 74%-át adták.

Roham a spanyolországi szállodákért

Az európai utazási korlátozások feloldásával a befektetők úgy gondolják, hogy egyes vendéglátóipari eszközök alulárazottnak bizonyulhatnak. Spanyolországban a harmadik negyedévben a szállodaiparban való részesedésért kiélezett verseny folyt – lévén az utazások újraindulásával a turisták ismét a spanyol tengerpartokra áramlottak – a befektetések volumene meghaladta az 1,2 milliárd eurót. Alternatív eszközök is felkeltették a figyelmet Spanyolországban, a befektetők egyre inkább érdeklődnek adatközpontok és az ápolási célú lakóotthonok iránt.

A Colliers EMEA Piaci Helyzetkép – 2021 harmadik negyedév című kiadványa ide kattintva letölthető.

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Karácsonyi programok a Termesz Szerszámházban

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« December 2023 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Makers’ Market Budapest, 2023. december 18.

Makers’ Market Budapest, 2023. december 18.

More details
Advent a Magyar Nemzeti Galériában

Advent a Magyar Nemzeti Galériában

More details
Adventi hangulat a Magyar Nemzeti Múzeumban

Adventi hangulat a Magyar Nemzeti Múzeumban

More details
Adventi vásár Sopronban

Adventi vásár Sopronban

More details
Kiskutyák a kifutón: Nemes ügy mellé álltak a sztárok

Kiskutyák a kifutón: Nemes ügy mellé álltak a sztárok

More details
30. éves jubileumát ünnepli az AMPER – Brno, 2024. március 19-21.

30. éves jubileumát ünnepli az AMPER – Brno, 2024. március 19-21.

More details
Kopogtató és asztaldísz készítő workshop az Esküvőpalotában, 2023. december 8.

Kopogtató és asztaldísz készítő workshop az Esküvőpalotában, 2023. december 8.

More details
SlowXmas Budapesten 2023. december 24-ig

SlowXmas Budapesten 2023. december 24-ig

More details
Régiségvásár Debrecenben, 2023. december 10.

Régiségvásár Debrecenben, 2023. december 10.

More details