2024. április 25., csütörtök - Márk

Hírek, elemzések

A harmadik negyedévben az EMEA-országok ingatlanpiacai lendületbe jöttek

281

A második negyedévben tapasztalt aktivitásnövekedés a harmadik negyedévben is folytatódott, és a főbb piacokon a beruházási volumenek további élénkülése várható.

A Colliers (NASDAQ: CIGI; TSX: CIGI), a kereskedelmi ingatlanszolgáltatások és a befektetési menedzsment globális vezetője által közzétett Európára, a Közel-Keletre és Afrikára (EMEA) vonatkozó legfrissebb piaci helyzetképe szerint a harmadik negyedévben tovább erősödtek az európai ingatlanbefektetések - a régió főbb piacain ismét nagy értékű ügyleteket kötöttek.

Vezető városokban, köztük Londonban, Milánóban, Párizsban és Frankfurtban a július- szeptemberi negyedévben főleg egyedi ingatlanügyleteket kötöttek, mivel a befektetői bizalom az év eleji lassú kezdést követően tovább erősödött. A fővárosok központjaiban található elsőrendű irodai ingatlanok jelentették továbbra is a fő vonzerőt a biztonságos értékőrző eszközöket kereső befektetők számára.

„A védőoltások Európa szerte történő bevezetése ismét lehetővé tette a nemzetközi utazásokat, így több vevő számára tette lehetővé a potenciális akvizíciók fizikai bejárását" - mondta Luke Dawson, az EMEA határokon átnyúló tőkepiacok ügyvezető igazgatója. „Ez nagymértékben növelte a bizalmat, és arra ösztönözte a befektetőket, hogy éljenek a piacokon és eszközosztályokban felmerülő lehetőségekkel.”

Az e-kereskedelem folyamatos növekedése és a világjárvány következtében hangsúlyossá váló, az ellátási lánccal kapcsolatos korlátozások közepette a logisztikai eszközök továbbra is kulcsfontosságúak maradtak. Miközben a befektetők továbbra is óvatosak a nehéz helyzetben lévő kiskereskedelmi és vendéglátó ipari ingatlanokat illetően, egyes piacokon, mint Spanyolország, kezd élénkülni az aktivitás ezekben az ágazatokban. Ez a fellendülés annak tulajdonítható, hogy a befektetők felismerték, hogy a nyaralóvendégek és az üzleti utazók visszatérésével néhány szállodai eszköz alulértékelt lehet, ezzel jó befektetési lehetőséget kínálva. A lakossági és intézményi befektetők továbbra is nagy érdeklődést mutattak a régió városi területein található lakóingatlanok, különösen a bérbeadásra épülő ingatlanok iránt.

A Colliers előrejelzése szerint a negyedik negyedévben a piacok továbbra is aktívak maradnak, a befektetők pedig figyelemmel kísérik a COVID esetszámok esetleges megugrását a téli hónapok során. A befektetési radaron a közelmúltban választásokat tartó országok, például Németország és a Cseh Köztársaság a koalíciós tárgyalásainak eredményét is figyelni fogják, miközben egyre nagyobb figyelmet fordítanak az olyan városok lakáspiacán történő befektetésekre, mint például Berlin.

A rövid távú tendenciáktól függetlenül az új év közeledtével az általános hangulat várhatóan pozitív marad. „A befektetők egyértelműen úgy vélik, hogy fordult a kocka" - mondta Richard Divall, a regionális tőkepiaci igazgató. „Az egészséges gazdasági növekedéshez való visszatéréshez és a fenntartható fejlődésre való összpontosításhoz igazítják stratégiáikat, ami az elkövetkező években jobb irányba fogja alakítani a regionális ingatlanpiacokat."

Az Egyesült Királyság piaca továbbra is aktív az enyhe visszaesés ellenére

A harmadik negyedévben mintegy 11 milliárd fontot fektettek be a brit ingatlanszektorba, ami 10%-os növekedést jelent 2020 azonos negyedévéhez képest - bár ez még mindig mintegy 25%-kal elmarad az ötéves negyedéves átlagtól, és alacsonyabb, mint a második negyedévben befektetett 16 milliárd font. Az alapvető gyengeség helyett a lassulást inkább szezonális tényezőknek, például az iskolai nyári szünetnek, valamint az érvényben lévő utazási korlátozásoknak tulajdonították.

Az Allianz mega-üzlete jelzi, hogy a német pénzügyi központ továbbra is vonzó marad

A frankfurti FOUR fejlesztés 1. tornyának az Allianz által mintegy 1,4 milliárd euróért történő megvásárlása a 2021-es év eddigi legnagyobb, egyetlen eszközből álló tranzakciója volt Németországban. Az irodáknak nincs vetélytársuk, mint a legnagyobb európai gazdaságban dominánsan forgalmazott eszközosztály, amely az összes tranzakció 50%-át teszi ki. A kiskereskedelmi eszközök messze lemaradva, 16%-os piaci részesedéssel követik.

A befektetők regionális központokba áramlanak Franciaországban

Franciaország regionális városaiban a logisztikai és kereskedelmi eszközökbe áramlik a tőke, a külföldi befektetők jelentős jelenléte mellett. Bár a tranzakciók teljes volumene a harmadik negyedévben elmaradt a tavalyi évhez képest, a tranzakciók száma kevésbé csökkent, mivel a piac a kisebb, különösen az 50-100 millió eurós nagyságrendű ügyletekre összpontosít.

A logisztika dominál Olaszországban

Az olaszországi negyedéves befektetési volumen közel 50%-át a logisztikai ügyletek tették ki, ami új piaci rekord, és a keresletre történő szállítás új, a pandémia után várható kereskedelmi realitásokat tükrözi. Az olasz piacon az év eddigi részében a külföldi befektetők domináltak, a teljes volumen 74%-át adták.

Roham a spanyolországi szállodákért

Az európai utazási korlátozások feloldásával a befektetők úgy gondolják, hogy egyes vendéglátóipari eszközök alulárazottnak bizonyulhatnak. Spanyolországban a harmadik negyedévben a szállodaiparban való részesedésért kiélezett verseny folyt – lévén az utazások újraindulásával a turisták ismét a spanyol tengerpartokra áramlottak – a befektetések volumene meghaladta az 1,2 milliárd eurót. Alternatív eszközök is felkeltették a figyelmet Spanyolországban, a befektetők egyre inkább érdeklődnek adatközpontok és az ápolási célú lakóotthonok iránt.

A Colliers EMEA Piaci Helyzetkép – 2021 harmadik negyedév című kiadványa ide kattintva letölthető.

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

More details
Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

More details
Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

More details
Városligeti Majális, 2024. május 1.

Városligeti Majális, 2024. május 1.

More details
Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

More details
Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

More details
ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

More details
Futófesztivál, 2024. április 27.

Futófesztivál, 2024. április 27.

More details