2024. április 25., csütörtök - Márk

Hírek, elemzések

A múzeumpedagógia legkiválóbbjait díjazták

346

A Múzeumpedagógiai Nívódíjak, illetve a több évtizede a pályán lévő és kiemelkedő munkát végző múzeumpedagógusok teljesítményét elismerő Múzeumpedagógiai Életműdíj átadására került sor a Gödöllői Királyi Kastélyban megrendezett és online is közvetített 19. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón.

A rangos elismeréseket Kassai Hajnal, az EMMI Múzeumi Főosztály főosztályvezetője adta át. Ugyanitt, a Múzeumok Őszi Fesztiválja nyitányának is számító eseményen vehette át a Családbarát Múzeum elismerő címeket Dr. Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkártól öt hazai muzeális intézmény.

A Múzeumpedagógiai Nívódíj 2003-as alapítása óta a legrangosabb szakmai díjnak számít a hazai múzeumpedagógiában. Azon intézményeket illeti az elismerés, amelyek múzeumpedagógiai programjaikkal, kezdeményezéseikkel kimagasló teljesítményt értek el a múzeumi ismeretátadás terén. Az elismerés átadására minden évben az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón kerül sor, amely egyúttal a Múzeumok Őszi Fesztiválja kulturális programsorozat nyitórendezvénye is.

2021-ban a bíráló bizottság Múzeumpedagógiai Nívódíjban részesítette a Budapesti Történeti Múzeum - Budapest Galéria Motivált mozdulat. Mozgásfejlesztő művészetpedagógiai foglalkozások kortárs képzőművészeti kiállításokon című kezdeményezését, a tatai Kuny Domokos Múzeum Múzeumi stop motion – fotóstábor című programját, a Petőfi Irodalmi Múzeum  János Vitéz emlékkiállítását és a Magyar Nemzeti Múzeum A Magyar Nemzeti Múzeum komplex online múzeumpedagógiai programcsomagját.

Az ICOM Magyar Nemzeti Bizottságának különdíját Varga Benedek elnök adta át a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Aquincumi Múzeum és Régészeti Parknak a Legyél te is az ókor mérnöke! című programjáért.

A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a szolnoki Damjanich János Múzeum a Kalandozások Szolnokon - mesés kalandok Zoknikutya szemével című programért vehette át dr. Csapláros Andrea elnökasszonytól.

Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját pedig a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum az Egy tárgy egy történet. Örökség – generációk közötti érzékenyítés a műszaki eszközök megismerésén keresztül című programjáért kapta meg, az oklevelet dr. Fabényi Julia elnök adta át.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum által 2013-ban alapított és immár ötödik alkalommal odaítélt Múzeumpedagógiai Életműdíjban Lengyelné Kurucz Katalin, a BTM Aquincumi Múzeum Közönségkapcsolati és Múzeumpedagógiai Csoportjának vezetője részesült. Közel négy évtizednyi munkával ő hozta létre a BTM Aquincumi Múzeum közönségkapcsolati csoportját. Széles kapcsolatrendszere nemcsak hazai szakmai és civil köröket vont be a múzeum életébe, hanem publikációk és tapasztalatcserék nyomán külföldön is ismertté tette az intézmény ezirányú munkáját.

2021-ben immár második alkalommal díjazták a családok minőségi időtöltésére kiemelt figyelmet fordító muzeális intézményeket. Családbarát Múzeum elismerésben részesültek a Dobó István Vármúzeum, a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei – Pannonia Reformata Múzeum, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely, a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ, Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény, valamint az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. A Családbarát Múzeum kritériumrendszert a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ vezetésével dolgozta ki 2019-ben egy szakértői csoport. A kritériumrendszert olyan családokkal foglalkozó civil szervezetek is véleményezték, mint a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, az Egyszülős Központ, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom és a Fiatal Családosok Klubja.

A szakmai díjak és elismerések átadását követően kezdődött a Múzeumi hangadó című szakmai konferencia, amely a 2021-ben Múzeumi harmónia mottóval megrendezésre kerülő Múzeumok Őszi Fesztiválja fő célkitűzéséhez is szorosan kapcsolódik. A szeptember 27. és november 11. között 130-nél is több múzeum közreműködésével zajló országos rendezvénysorozat célja ugyanis rávilágítani arra, hogy a muzeális intézmények miként tudnak a testi és a szellemi egészség létrejöttéhez hozzájárulni. A Múzeumi hangadó szakmai konferencia arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen hangsúlyos szerepe van a testi-lelki feltöltődésben a zenének, amelyet a zenei profillal nem rendelkező múzeumok is számos módon képesek kreatívan beépíteni programjaikba, kiállításaikba. A hazai és határon túli múzeumi szakembereket, pedagógusokat egyaránt megszólító szakmai esemény azoknak az eszközöknek, kreatív megoldásoknak a seregszemléje, amelyeknek köszönhetően a zene a múzeumokhoz köthető – legyen az akár egy megzenésített múzeumi tartalom, akár egy a kiállítótérben, vagy a múzeumkertben megtartott koncert, illetve művészetterápiás foglalkozás. 

A Múzeumok Őszi Fesztiváljáról bővebben a www.oszifesztival.hu weboldalon lehet tájékozódni.

I Forrás: Üzleti Hírszerzés

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

More details
Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

More details
Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

More details
Városligeti Majális, 2024. május 1.

Városligeti Majális, 2024. május 1.

More details
Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

More details
Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

More details
ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

More details
Futófesztivál, 2024. április 27.

Futófesztivál, 2024. április 27.

More details