2024. április 26., péntek - Ervin

Hírek, elemzések

Nőnek vagy esnek az árak?

688

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által készített friss felmérés szerint a faanyagok ára Budapesten 86 százalékkal, az országban átlagosan 160 százalékkal emelkedett 2021 első felében 2020 végéhez viszonyítva, derült ki az ATV riportjából.

Nem csak a faanyagokat érinti a drágulás: a hőszigetelő anyagok ára például 45 százalékkal, az elektromos kábelek, vezetékek ára pedig átlagosan 35 százalékkal nőtt országosan. Ezzel szemben a Turai Fatelepen ezzel ellentétes folyamatok tapasztalhatók…

Tibor Dávid, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének építőanyag-gyártó tagozatának elnöke az atv híradójának nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy az árak ugyanilyen mértékben nőttek a környező országokban is. Gyakorlatilag fa- acél- és műanyaghiány van egész Európában, ami végig ment az értékláncon, drasztikusan megnövelve az építőipari anyagok árait – magyarázta.

Közben az ÉVOSZ által végzett felmérés szerint enyhülést tapasztalnak az építőiparban, az áremelkedés miatti építőipari feszültség csökken. Szeptember elejétől a kritikus építőanyagok (fa, acél) ára 10-15 százalékkal mérséklődött, mindezt pedig a fogyasztók is érzékelni fogják – közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) az MTI-vel.

A közlemény szerint az ÉVOSZ a nagy áruforgalmat lebonyolító építőanyag-kereskedők (Akker-Plus, a Lambda System, a Masterplast, a Piramis és az újHáz ) vezetői, valamint a kormányzat részéről Nagy Márton miniszterelnöki főtanácsadó és Gyutai Csaba építésgazdasági intézkedések összehangolásáért felelős kormánybiztos bevonásával közösen készítette el a magyarországi építési piac anyagellátásának helyzetértékelését.

Az elemzésben részt vevők hangsúlyozták, hogy az előre nem látott, összességében 30 százalékos építőanyag-áremelkedéseket március és augusztus között meghatározóan az építőanyagok és építési termékek piacán tapasztalt világkereskedelmi folyamatok okozták. A legnagyobb áremelkedések azoknál a termékeknél voltak, ahol alapvetően importra szorul a magyar építési piac: a fa, az acél, a réz és alumínium, valamint vegyipari alapanyagú termékek ára nőtt drasztikusan, 50 vagy akár 100 százalékkal.

A Turai Fatelep vezetője, Mészáros Attila az áremelkedések kapcsán egészen nyár közepéig tapasztalt növekedésről számolt be, különösen a fenyő-fűrészáru esetében, de hozzátette, hogy a külföldi hiányok csökkenésével az árak is mérséklődni kezdtek, amelyet az elsők között igyekeznek a vásárlók felé is érvényesíteni. A nyár végi kompenzációt szeptember közepén már egy újabb árcsökkenés követte a Turai Fatelepen, ami a tulajdonos szerint egészen télig fokozatosan érzékelhető lesz a várakozásaik szerint. Ezért aki eddig kivárt az épületfa vásárlásával, annak most érdemes figyelni az árakat és a faanyagok készletét, hogy jó helyen és jó időben tudja beszerezni az építkezéshez szükséges fát.

A meghozott kormányzati intézkedések, a világkereskedelmi feszültségek enyhülése és a nagy forgalmú építőanyag-kereskedők alternatív import piaci beszerzései nyomán szeptember elejétől a kritikus építőanyagok piacán az árak már 10-15 százalékkal mérséklődhetnek – iparágtól függően – az ÉVOSZ szerint.

A kivitelezők és kereskedők közös várakozása, hogy 2021 hátralévő részében a távol-keleti beszállítások továbbra is bizonytalanok és drágák maradhatnak. Az anyagellátást elsődlegesen a szomszédos országokból a hagyományos üzleti kapcsolatokkal célszerű megoldani. Az ÉVOSZ az építésgazdasági lánc minden szereplőjétől azt kéri, hogy a 48 százalékos importfüggőséget csökkentse 30 százalék körüli szintre – olvasható az ÉVOSZ közleményében.

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details
Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

More details