2024. március 28., csütörtök - Gedeon

Hírek, elemzések

Színek, fenntarthatóság, otthonosság – Az Év Irodája díjas bp iroda

206

Az Agora épületében kapott helyet a bp energiavállalat új irodája, amely 7 szinttel, 22 ezer négyzetméteren törekszik egy olyan ideális munkakörnyezetté válni, ahol a munkavállalói igények és a vállalati modernizáció egyaránt fókuszba kerülnek.

A stílusos iroda tervezésénél olyan aktuális fő irányelvek fogalmazódtak meg, mint a fenntarthatóság, az otthonosság és a közösségi élmény. De hogyan lehet mindezt sikeresen ötvözni? Működhet a dizájn, a technika és a játékosság kéz a kézben? Bemutatjuk az Év Irodája verseny közönség és fenntarthatósági díjas projektjét.

A bp energiavállalat globális üzleti szolgáltatóközpontjaként 2009-től működik Budapesten, 2017-ben egy szegedi irodával kibővülve. Céljuk egy olyan integrált energiavállalattá válni, mely növelni tudja az alacsony szén-dioxid-kibocsátású beruházásait, és előre tud lépni az alacsony károsanyag kibocsátású jövő felé. Magyarországi irodáik is e cél elérését támogatják Budapesten közel 2000, míg Szegeden 500 főt foglalkoztatva.

A cég vezetősége 2018-ban döntött a költözés mellett. Egy olyan irodatér kialakítását tűzték ki tervként, amely az egyént helyezi a középpontba, megfelel a munkavállalói igényeknek, összhangban van a vállalati modernizációs törekvésekkel, céges értékeikkel és a fenntarthatósági céljaikkal - tehát ahol megvalósul az otthonosság (home away from home), sokszínűség (different together) és közösségi élmény (community engaged) hármasa.

A belsőépítészet tervezést egy munkahelyi kutatás, a márkastratégia és a munkavállalói út feltérképezése alapozta meg. Fontos volt, hogy a munkahely kiváló felhasználói élményt közvetítsen funkcióban, érzésben és dizájnban a dolgozóknak, az érkező vendégeknek, partnereknek és jelölteknek. Az építészeti koncepció tervet a WeWork készítette, a DVM feladata pedig a koncepcióra épített kiviteli tervezés volt a hazai szabványokkal és előírásokkal összhangban lehetőleg az itthon elérhető termékekre alapozva.

2019 májusában érkezett a megkeresés, amelynek keretében egy cca. 22.000 m2-es irodaterület tervezési munkájában vehetett részt a DVM csapata. A koncepció alapjait ekkor már a londoni iroda a bp jóváhagyásával elkészítette, így a feladat a tervezés kapcsán a koncepcióra épített kiviteli tervek elkészítése volt a hazai szabványokkal és előírásokkal összhangban, valamint az itthon piacon elérhető termékek figyelembevételével. Mindezek ismeretében lehetőség volt az eredeti dizájntól eltérni, megvalósítva saját ötleteket, elképzeléseket is.

A megrendelő is minél inkább szerette volna a saját, belső fókuszcsoportjainak megállapításaira reflektálva formálni a belsőépítészeti koncepciót, így a DVM group tervező csapata nagyfokú szabadságot kapott a tervezés során. Fontos szempont volt, hogy a hazai kreatívipar művészeinek munkáit is beépítsék.

Előremutató és innovatív technológiák és funkciók kerültek beépítésre, hogy tovább növeljék a felhasználói élményt és az iroda fenntartható üzemeltetését (pl. szenzorokkal felszerelt és Dali vezérelt a világítástechnika, automata árnyékolás, adaptív környezeti kontrol, digitális térkép és helyzetmeghatározás, egyéni mosdók, stb.). A lámpatestek fényerő szabályozhatóak, a dinamikus világítási képeknek köszönhetően hangsúlyokat hozhattak létre a térben.

A belsőépítészeti koncepció és a tér szervezése, tervezése és kivitelezése megtestesíti a bp látásmódját, dinamizmusát és szegmensének vezető szerepét. A munkahelyi kutatás, a brand stratégia, a munkavállalói út feltérképezése alapozta meg a tervezést. A tervezési analógia egyedi: az anyagok, színek, textúrák egy rendszerre, egy belsőépítészeti gondolatszálra lettek felfűzve. Ez a gondolatmenet a biofílikus dizájnon alapszik,mely a beépített anyagok kiváló minőségét, textúráját, a levegő minőségét, a kényelmes környezetet, a külső épített és természeti környezettel való kapcsolódást és a természetes fényt jelenti. A tervezés bátran hívható akár összművészeti alkotásnak is, ugyanis a tervezők a teljes belső berendezésre kiterjedő koncepciót valósítottak meg. Az átfogó belsőépítészeti design keretei között az eklektika és az organikus elemek, formák keverednek, melyek a legapróbb kiegészítőkben is megjelennek.  Ez a komplexitás tetten érhető a közösségre gyakorolt hatásban, mely mindenki által látható és érezhető.

A teljes cikk az epiteszforum.hu oldalán olvasható

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

BETA 2024. évi új AKCIÓS szerszámkatalógusa!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Több mint 30 húsvéti program a Balatonnál 2024-ben

Több mint 30 húsvéti program a Balatonnál 2024-ben

More details
100 húsvéti és családi program, 2024. március 22. – április 1.

100 húsvéti és családi program, 2024. március 22. – április 1.

More details
Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

More details
Húsvét az Állatkertben, 2024. március 29. - április 1.

Húsvét az Állatkertben, 2024. március 29. - április 1.

More details
Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

More details
Így lehet könnyen pénzt keresni a használt eszközökből

Így lehet könnyen pénzt keresni a használt eszközökből

More details
Fényfestéssel, nyomozással és tobozkörúttal vár a Folly Arborétum húsvétkor

Fényfestéssel, nyomozással és tobozkörúttal vár a Folly Arborétum húsvétkor

More details