2024. április 25., csütörtök - Márk

Hírek, elemzések

Meglepő fejleményt hozhat a hálapénz megszüntetése

194

Miközben sokan már szinte temetik az állami egészségügyet, egy felmérés szerint a hálapénz megszüntetése a magyarok egy részét a magánellátásból visszaterelheti a közellátásba. Egészségügyre egyébként hálapénz nélkül is egyre többet költ a lakosság.

A járvány idején az uniós tagországok közül a közfinanszírozott egészségügybe vetett bizalom a magyar lakosságban volt a legalacsonyabb – mondta el Bodnár Viktória, az IFUA Horváth&Partners Kft. ügyvezetője a Portfolio online konferenciáján. Ilyen körülmények között nem csoda, hogy a magyarok egyre többet költenek zsebből egészségükre. A növekvő tendencia – hangzott el – utalhat arra is, hogy a fiatalabb értelmiségi korosztály már kevéssé támogatja a paraszolvencia rendszerét, inkább a magánellátásban vásárolja meg a szolgáltatásokat.

Az idei év viszont jelentős változásokat hozott, hiszen jelentősen megemelték az orvosok bérét, a hálapénzt pedig betiltották a jogalkotók. A Szinapszis – szintén a Portfolio konferenciáján ismertetett – felmérése szerint 2020-ban 30 milliárd forintot adott ki a magyar lakosság hálapénzként. Ez az összeg egyébként az évek során egyre csökkent, tehát a paraszolvencia valamennyire magától is kezdett visszaszorulni. A hálapénz betiltásával és büntetendő tételével a válaszadók elsöprő többsége, összesen 83 százaléka értett egyet. Az intézkedést teljes mértékben helytelenítők aránya mindössze 5 százalék lett.

Kétharmad vallotta, hogy jobban érzi magát betegként egy hálapénz nélküli rendszerben. Meglepő módon minden negyedik válaszadó véli úgy, hogy a hálapénz megszüntetése javít az állami ellátás színvonalán. Persze ennél többen (35 százalék) inkább romlást prognosztizálnak. Igazán meghökkentőnek az az eredmény látszik, amely szerint most, hogy nem kell hálapénzt fizetni, a magánegészségügy helyett majdnem minden ötödik válaszadó inkább az államit választaná.

Részleteiben is akadnak váratlan jelenségek

A Szinapszis idén márciusban készítette 1200 fő megkérdezésével reprezentatív felmérését. Kertész Balázs, a társaság ügyvezető igazgatója a kutatás értékelő összegzésében hangsúlyozta: a magánszolgáltatók megítélése és presztízse továbbra is kiváló, de csak a lakosság harmada szerint éri meg a többletkiadás. Sokan látják gondnak, hogy a magánegészségügy lakossági finanszírozása továbbra sincs megoldva.

Az egészségügyi termékek és szolgáltatások (ide tartoznak a gyógyszerek, vizsgálatok, beavatkozások) közötti választásban a Szinapszis felmérése szerint csak a válaszadók körülbelül negyede tartja kevésbé meghatározónak az árat. Plusz kiadást egyáltalán nem engedhet meg magának 12 százalék.

A Szinapszis felmérése szerint 2020-ban fejenként mintegy 271 ezer forint volt a magánszemélyek egészségügyi költése. Ebből minden ötödik forint gyógyszerre ment el. A második helyre (az egyes költési kategóriák arányát tekintve) viszont váratlanul 16 százalékkal az étrend-kiegészítők és a gyógyhatású készítmények léptek. A magánorvosi ellátásra, diagnosztikára a becslés szerint 120 milliárd forintot adtak ki tavaly a magyarok.

Mint Kertész Balázs hangsúlyozta: az országon belül nagyon jelentősek ezen a téren (is) az eltérések. Például Budapesten 50 százalékkal magasabb a magánorvosi költés az országos átlagnál. A vidéki várásokban és a megyeszékhelyeken viszont a külföldi kezelések tekinthetők felülreprezentáltnak.

(Forrás: ezenpenzem.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

More details
Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

More details
Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

More details
Városligeti Majális, 2024. május 1.

Városligeti Majális, 2024. május 1.

More details
Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

More details
Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

More details
ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

More details
Futófesztivál, 2024. április 27.

Futófesztivál, 2024. április 27.

More details