2021. április 23., péntek - Béla

Hírek, elemzések

Kína móresre tanít

135

Nagy dilemma előtt áll a H&M, ugyanis a kínai kormány komoly akadályt gördített a ruházati márka térnyerése elé: figyelmeztette a céget, hogy egy fillért sem fognak a Kínában üzemelő boltok profitálni, hacsak a vállalat nem hajlandó Hszincsiang tartományból pamutot venni, ami a cégnek nincs ínyére, hiszen az kényszermunka eredményeként születik.

A svéd H&M, továbbá számos nyugati óriásmárka (Burberry, Adidas, Converse) is eltűnhet Kína térképéről, miután a cégek nemtetszésüket és aggodalmukat fejezték ki a pamutgyártásnál alkalmazott állítólagos kényszermunka iránt. A ruhamárka nyilatkozatát, amely kiváltotta Kína ellenszenvét, már letörölték a honlapról, a kijelentésnek mindenesetre úgy tűnik, mély nyoma maradt.

Az Áder Jánossal találkozó kínai védelmi miniszter dicsérte Magyarországot, és új szintre emelné a katonai együttműködést.

Korábban az Index is beszámolt a muszlim ujgur kisebbség ellen alkalmazott erőszakról, az emberi jogok megsértéséről, a kényszermunka- és átnevelőtáborokról, valamint a népirtás gyanújáról is. Nos, Kína ezeket az ujgur embereket kötelezi a gyapotszedésre, méghozzá nem máshol, mint az említett Hszincsiang tartományban.

(Az elméletileg autonóm régió a világ gyapottermésének egyötödét adja, a kínai gyapot 85 százaléka innen származik.) Annak ellenére, hogy Kína tagadja a híreszteléseket, azoknak alapja van, ezért is bojkottál egyre több – széllel szemben evező – márkát az ázsiai ország.

Hszü Kuj-hsziang hszincsiangi kormányszóvivő szerint egy vállalatnak nem kellene politizálnia a gazdasági tevékenységével, mindenesetre a H&M nem kereshet többé pénzt a kínai piacon. A férfi úgy gondolja, a nemtetszésüket kifejező cégek döntése, miszerint nem szeretnének kényszermunka árán pamuthoz jutni, teljesen indokolatlan, és ezzel legfeljebb saját maguknak ártanak.

A bojkott hatására a H&M termékeit többé nem árusíthatják a webáruházakban, mi több, üzleteik jelentős részét országszerte bezáratták – írja a BBC, amely decemberben egy oknyomozó cikkben igyekezett leleplezni az ujgurokkal szembeni embertelen bánásmódot.

A másik nagy vesztes a Nike lehet, a sportszermárka ugyanis a kínai kormány első számú céltáblájává vált. A Global Times értesülése szerint hétfő óta a Nike és az Adidas applikációi sem érhetők el a Kínában közkedvelt Huawei, Xiaomi, OPPO és VIVO márkájú okostelefonokról. A Xiaomi szóvívóje megerősítette, hogy nemcsak az alkalmazások, de a sportszermárkák reklámjai sem jelennek meg a készülékeken.

Nem tudni, hogy az alkalmazások mikor kerülnek vissza a telefonokra – ha visszakerülnek egyáltalán –, egy technikai elemző szerint azonban csak abban az esetben lehet a visszaállításról szó, ha az ügy elsimul a felek között.

A német Adidas részvényeinek az ára már 6 százalékkal esett múlt csütörtök óta. A két sportszermárka piaci értéke szintén csütörtök óta több mint 10,47 milliárd dollárral zuhant. A koronavírus-járvány miatt azonban a Nike és az Adidas számára létfontosságú lenne a jelenlét a kínai piacon. (A Nike kínai eladásai az utóbbi hónapokban 50 százalékos növekedést mutattak, miközben a világ legtöbb országban csökkentek.)

hnm2

A Kínai Labdarúgó Szövetségen is nagy a nyomás, hogy hallassa a hangját az ügyben, hiszen köztudott, hogy a Nike a mezszponzoruk. Egy korábban publikált jelentés szerint a szövetség felülvizsgálja a sportszermárkával kötött szerződést (ám mára ez a nyilatkozat nem elérhető). A kínai válogatott 2015-ben írt alá 12 éves, 153 millió dolláros szerződést a Nike-val, aminek 2026 végén kellene lejárnia. Ám nemcsak a focisták, hanem a kínai kosarasok és atléták is a Nike partnerei. Az érintett sportágak eddig nem nyilatkoztak a bojkottal kapcsolatban.

(Forrás: index.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

A TERMESZ Szerszámház bemutatja: A BETA muskétások!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2021 »
H K Sze Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Idén elmarad a Szegedi Borfesztivál

Idén elmarad a Szegedi Borfesztivál

More details
Gyere, gyere ki a hegyoldalba...

Gyere, gyere ki a hegyoldalba...

More details
Gulyás: Szombaton nyithatnak a teraszok

Gulyás: Szombaton nyithatnak a teraszok

More details
Már a dubai cégekre is ráláthat a NAV

Már a dubai cégekre is ráláthat a NAV

More details
Kemény Dénes az üzleti világban is három olimpiai aranyat nyerne

Kemény Dénes az üzleti világban is három olimpiai aranyat nyerne

More details
Fillérekért veheted meg a szezon virágait: mutatjuk, hol keresd

Fillérekért veheted meg a szezon virágait: mutatjuk, hol keresd

More details
Haditudósítói fotókból nyitott kültéri kiállítást a Hadtörténeti Múzeum

Haditudósítói fotókból nyitott kültéri kiállítást a Hadtörténeti Múzeum

More details
Ingyenesen libegőzhetnek a diákok Eplényben

Ingyenesen libegőzhetnek a diákok Eplényben

More details