2021. február 28., vasárnap - Elemér

Hírek, elemzések

Ilyen volt a legendás Mirelite!

52

Noha a magyar „mirelit" szót valószínűleg mindenki ismeri, de talán kevesebben tudják, hogy a szó egy vállalat rövidítéséből keletkezett. A MIRELITE, több változás után, máig ismert márka a hazai boltokban, de a fagyasztott élelmiszerek piacán nemzetközi jelentőséggel is bír a gazdaságtörténetben.

A 19. századig a fagyasztott élelmiszerek szinte semmilyen szerepet nem játszottak az emberiség táplálkozásában. Ekkor azonban gyökeres fordulat állt be ebben, ugyanis a hűtési és fagyasztási eljárások fejlődésével elkezdődött a fagyasztott húsok és zöldségek globális kereskedelme. Az 1870-es években aztán Németországban megjelent az idővel (1901-es megjelenése után) a legelterjedtebbé váló hűtőgép (Linde), amely lehetővé tette a mesterséges hideg előállítását, újabb lendületet adva az iparágnak. Erre épülve később fokozatosan, de lehetségessé vált az, hogy az emberek a hagyományos hűtési eljárások helyett, hűtőszekrényekben, majd az 1918-ban először Detroitban bemutatkozó fridzsiderben (mélyfagyasztókban) tárolják az élelmiszert.

A magyar ezüstérmes fagyasztottélelmiszer-márka

Budapesten az 1896-ban alapított Magyar Élelmiszerszállító és Áruforgalmi Rt. építette fel az első hűtőházat 1906-ban.

A társaság egyébként nem csupán Magyarországon, de Európában is az első volt ebben, ráadásul globális viszonylatban is az elsők között szerepelt.

Ugyanakkor egészen az 1920-as évekig kellett arra várni, hogy az angol Clarence Birdseye szabadalmaztassa az élelmiszerfagyasztó berendezését, és egyúttal megalkossa az első fagyasztottélelmiszer-márkát, Birdseye néven. Ez lett a világ első ilyen élelmiszer-termékcsaládja.

A történelmi ezüstérmes márka a kategóriában azonban magyar volt: a MIRELITE, amelynek köszönhetően meghonosodott hazánkban a „mirelit" szó is.

mirelit2
A fagyasztott élelmiszerek nemzetközi népszerűségének is van azonban magyar vonatkozása.

Az 1930-as években ugyanis az Egyesült Államokban a magyar származású Kertész Imre kidolgozta a fagyasztás előtti előfőzés műveletét,

amelynek döntő szerepe volt az enzimek okozta káros hatások megakadályozásában. Ennek is köszönhető, hogy az 1930-as években az USA-ban megindult a gyorsfagyasztott élelmiszerek nagyüzemi, ipari gyártása, támogatva ezzel a rohamosan gyarapodó lakosság élelemmel való ellátást.

Elsők között a világban

A MIRELITE a "Mezőgazdasági Ipari Részvénytársaság Elite Terméke" elnevezés kezdőbetűiből képzett mozaikszó. A felvidéki Diószegen épített hűtőipari gyár működése 1943-ban indult meg, de akkor a termékei még a Frigelite márkanevet viselték. A MIRELITE márkanév

1945-től jelent meg.

Az 1943-as gyorsfagyasztó üzemben Dr. Török Gábor kutatásai és tervei alapján dolgoztak a fagyasztási technológiával, lehetővé téve a nagybani élelmiszerfagyasztást, mutatja be a márkanév alatti termékek értéktárba vételi kérelme. A háború után aztán a tulajdonosok a csepeli szabadkikötő területén folytatatták a munkát, ugyancsak Dr. Török Gábor vezetésével, aki 1955-ben megkapta a Kossuth-díjat – melyet akkor még a tudomány és a művészetek terén, valamint a termelőmunkában végzett kiemelkedő teljesítményért ítéltek oda.

Az évek során a MIRELITE márka a magyar fagyasztott élelmiszerek szinonimájává vált, és így terjedt el a „mirelit" szó is. Közben az államosításokat követően a márka (1948-49-től) a Budapesti Hűtőipari Vállalat (BHV) alá került, és ekkor kapta meg az ismert eszkimós logóját. A BHV egyébként a gyorsfagyasztott termékeinek egy részét kezdetben Globus márkanév alatt forgalmazta.

Az 1950-es években a Konzerv-, Hús- és Hűtőipari Kutató Intézet (KOHIKI) igazgatója Dr. Török Gábor volt, akinek az irányítása alatt a KOHIKI nemzetközi mércével is magas színvonalon folytatta a munkát. A szervezet kutatói több száz publikációval támogatták a magyar gyorsfagyasztói iparág fejlődését.

Később, 1963-ban a hét gyárral létrejött Hűtőipari Országos Vállalat, majd 1976-tól a Magyar Hűtőipari Vállalat folytatta a MIRELITE termékek gyártását. 1970-től aztán a hűtőipar exportjogot kapott a Magyarországon gyártott gyorsfagyasztott árukra, ami szintén arra utalt, hogy a magyar termékek nemzetközi viszonylatban is megállták a helyüket.

A hűtőipar felívelése

A 20. század második felében a hűtőipar Magyarországon is jelentős felívelésnek indult, amiben komoly szerepet játszott a MIRELITE márka is.

mirelit3

1949-ben félkész fagyasztott ételekből még csupán 23 féle, 1974-ben már 43 féle létezett.
A készételek terén az 1950-es években már nagy mennyiségben állítottak elő pörköltféléket, 1976-ra pedig egyre nagyobb számban jelentek meg hús és körítéssel variálható ételek.

Közben a termelés folyamatos növekedése azt eredményezte, hogy az 1950-es évek 1-2 ezer tonnás szintjéről a volumen 1980-ra felment egészen az évi 90 ezer tonnás szintre – melynek nagyjából a fele külföldi exportpiacokra került.

mirelit4

A rendszerváltástól napjainkig

1988-ban az önállóvá vált cégek mindegyike felvette a MIRELITE nevet, de ezt később elhagyták, és saját márkaépítésbe fogtak. 1993-ban jogilag csak a csepeli gyár vitte tovább a MIRELITE márkanevet. 1994-ben a MIRELITE Csepel frissítette a márkalogóját, azonban a vállalat 2009-ben csődbe ment. A felszámolás elkerülése érdekében a 100 százalékban magyar tulajdonban álló a Mirsa Pest megyei Hűtőipari Zrt. vásárolta meg a márkát 2010-ben, ezt követően a cég MIRELITE MIRSA Zrt. néven működött tovább.

A MIRELITE MIRSA Zrt. napjainkban három gyárban (Albertirsa, Miskolc, Domoszló) állítja elő a 100 százalékban Magyarországon termesztett zöldségek és gyümölcsök felhasználásával készült termékeit, illetve a félkész és a húsos termékeket – mely termékek összesen 67 országba jutnak el.

(Forrás: origo.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

BETA szerszámok a TERMESZ Szerszámházban!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Február 2021 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28

Tartalom galéria

Nyitást követel az osztrák vendéglátó- és szállodaipar

Nyitást követel az osztrák vendéglátó- és szállodaipar

More details
Robotok tanítanak!? – CAN Story Design és Bognár Amália

Robotok tanítanak!? – CAN Story Design és Bognár Amália

More details
A geometrikus absztrakt múltja és jelene – Magyar Géniusz kiállítás

A geometrikus absztrakt múltja és jelene – Magyar Géniusz kiállítás

More details
Drón törvény 2021

Drón törvény 2021

More details
Helyi iparművészeket állít reflektorfénybe az új belvárosi kirakathármas

Helyi iparművészeket állít reflektorfénybe az új belvárosi kirakathármas

More details
A tesztelve tanulás a leghatékonyabb, ha matekérettségire készülsz, vagy ha egy szépen görbülő évvégi matek jegy a cél!

A tesztelve tanulás a leghatékonyabb, ha matekérettségire készülsz, vagy ha egy szépen görbülő évvégi matek jegy a cél!

More details
Ők vállalták a világ leghosszabb operett turnéját

Ők vállalták a világ leghosszabb operett turnéját

More details
Ennek is eljött az ideje: a szlovénok virtuális kerékpárversenyt rendeznek

Ennek is eljött az ideje: a szlovénok virtuális kerékpárversenyt rendeznek

More details
A hazai almának kampányol a Felelős Gasztrohős

A hazai almának kampányol a Felelős Gasztrohős

More details