2021. október 27., szerda - Szabina

Hírek, elemzések

Gombamód szaporodnak az ilyen boltok Magyarországon: egyre többen vásárolnak így

190

Egyre több csomagolásmentes bolt nyílik itthon, és nem csak a fővárosban, de vidéken is. De vajon megéri saját szütyőben, üvegben, zacsiban vásárolni? Fontos kérdés, és a válasz nem egyszerű: hol igen, hol nem.

Az bizonyos, hogy egységárban jobban nem jövünk ki, ám letagadhatatlan, hogy számos előnye van annak, ha hazai, jó minőségű, és akár kis mennyiségű alapanyagot szerzünk be, támogatva ezzel a hazai termelőket és kereskedőket. Ha rövid távon többet is fizetünk a csomagolásmentes boltokban a termékekért, hosszú távon lehet, hogy nyerünk velük.

A szelektív hulladékgyűjtés, a zerowaste, az újrahasznosítás, a környezetbarát megoldások, a karbonsemlegesség, az ökológiai lábnyom fogalmakkal nap mint nap találkozunk és éltünk részéve váltak, ezzel párhuzamosan egyre több csomagolásmentes bolt nyílik.

Mi magyarok alapvetően nyitottak vagyunk a zöld kezdeményezésekre, amennyiben ezek könnyen elérhető és lehetőleg olcsó megoldások, derült ki a Magyarvíz Kft. decemberi reprezentatív kutatásából. Köztudott, hogy vannak olyan egyszerű lépések, melyekkel mi is tehetünk Földünk megóvásért, sőt ezek nagy része már beépült a mindennapjainkba. Első helyen áll a hulladékok szelektálása, ugyanis a válaszadók saját bevallása szerint több mint kétharmaduk (77%) szétválogatva gyűjti hulladékát. Emellett, ha valami elromlik, akkor a magyarok kétharmada szívesebben gondolkodik javításban, mintsem rögtön egy új vásárlásában. Ez persze nemcsak környezet, de pénztárcabarát megoldás is egyben. Dobogós helyen áll még a hazai termékek előnyben részesítése is, mert így kisebb a szállítás okozta környezetszennyezés mértéke (69%). Ezenkívül a lakosság nagy része (61%) igyekszik minimalizálni a műanyag zacskók használatát és inkább a többször használatos textiltáskákat választják.

Jól látszik tehát, hogy már nem csak elszigetelt jelenségről van szó, és egyre több boltlánc is zászlajára tűzi a környezetvédelmet. A DM tavaly decemberben az egyik budaörsi üzletében utántöltő állomást helyezett üzembe, a fenntarthatóság iránt elhivatottságának bizonyítékául. A magyar piacon elsőként fejlesztett csomagolásmentes automatát egy magyar márka, a Sansin tervezte meg és készítette el. A gépből kapható Sansin mosógél, öblítő és mosogatószer környezettudatos, vegán, öko, és bio termék. De a Lush üzleteiben is kaphatunk csomagolásmentes kozmetikai termékeket.

Az újonnan gyártott műanyagok felhasználásának további csökkentése céljából a Nestlé is újragondolja termékei csomagolását, jelenleg a Purina állateledeleket és a Nescafé instant kávét érintő csomagolásmentes rendszer tesztelését végzi. De 2020. októbertől változott a termékek lemérése Auchan áruházakban is, ugyanis minden esetben a vásárló maga döntheti el, hogy a már megszokott lehetőséget választja az egyszerhasználatos műanyagzacskóval, vagy esetleg a sokkal környezettudatosabb alternatívák mellett teszi le a voksát. A mérésnél külön gomb segít minket, ha a fenntarthatóbb megoldást választjuk, de lehetőség lesz a csomagolásmentes mérésre is, amelynél akár a mosható tasakokat is alkalmazhatjuk.

Műanyagmentesen: lehetséges?

Első körben, amikor az lehetséges, érdemes törekedni a csomagolásmentes vásárlásra. ám ennek a beszerzési módnak is megvannak a maga korlátai, mivel élelmiszerbiztonsági okokból egyáltalán nem minden terméket, nyersanyagot tudunk ilyen módon megvásárolni, s nem is mindenhol érhető el ez a lehetőség, bár egyre inkább terjed. Némi gyakorlással és előzetes tervezéssel napi, heti rutinná válhat a saját (többször használatos) kulacs, üveg vagy fém ételhordó, a vászon- vagy textilzsák, a zöldségek, gyümölcsök szállítására gyártott vagy házilag újrahasznosított hálós vagy textilszütyő (ami megunt ruhából, megmaradt függönyből is megvarrható) használata a vásárlás során. Kétségtelen, hogy az ilyen jellegű vásárlás is magában rejt némi higiéniai kockázatot, ám jelentős mennyiségű csomagolóanyagot spórolhatunk meg - olvasható a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének Táplálkozási Akadémia című augusztusi közleményében.

A teljes hulladékmentesség megvalósítása kifejezetten nehéz, hiszen vannak olyan termékek, amiket csomagolás nélküli formájában csak körülményesen lehet beszerezni, bár az egyre szaporodó csomagolásmentes üzleteknek köszönhetően ez sem lehetetlen.

De nagy kérdés, hogy egy átlagos háztartást vezetve, két iskolás gyerekkel, napi 8 órás munkaidővel és az utazásokkal mennyire életszerű a konyhai alapanyagokat speciális boltokból beszerezni? Úgy tűnik az: egyre könnyebb a zöld úton járni.

Az utóbbi pár évben Magyarországon is egyre több csomagolásmentes üzlet nyílt, ezek közül a legtöbb Budapesten és környékén található, de Pécsett is kettő ilyen bolt üzemel. Emellett működik csomagolásmentes bolt már Debrecenben, Székesfehérváron, Veszprémben, Szegeden, Győrben, Hajdúböszörményen, Baján és több más városban is.

Sokan azt várják, hogy itt olcsóbban szerezhetik be a termékeket, és nem értik, miért nincs ez így, ha egyszer nincs rajtuk csomagolás? Összehasonlításképpen megnéztük egyes termékek egységárait két hazai áruházláncban, és két csomagolásmentes boltban, az összehasonlítás eredményeit egy grafikonon ábrázoltuk.

biobolt

Tisztában vagyunk azzal, hogy más minőséget találunk egy csomagolásmentes boltban, mint egy hipermarketben, ahol jóval nagyobb a választék, és mindenfajta készlet elfér. Ahogy az is jellemző, hogy ezek a hazai kézben lévő üzletek nem tudnak olyan mennyiségű embertömeget kiszolgálni. Kínálatuk érthetően jóval szerényebb, és nem tudnak egyfajta élelmiszerből 20 különböző fajtát tartani, csak a legjobbat.

Ahogy az ábrán is jól látszik, azért nem vészesen drágábbak, ám a legtöbb általunk vizsgált termék valamennyivel biztosan többe kerül. És tudni kell azt is, hogy ha csak nem élünk kifejezetten puritán életmódot, nem fogunk mindent megtalálni egy csomagolásmentes üzletben, ahol legfeljebb 200-250 féle áru fér el, így egészen biztosan meg kell látogatnunk egy "csomágolásos" üzletet is időről időre, ami jobb esetben csak időveszteség, rosszabban viszont, ha személygépjárművel tesszük ezt, extra CO2 kibocsátást is jelent.

És akkor nem szabad megfeledkezni a csomagolás a fentebb már említett előnyein kívül, egyéb funkcióiről sem, például hogy fel vannak rajta tüntetve az összetevők, a lejárati dátum, és egyéb olyan információ, amelyekre esetleg később, felhasználásuk során szükségünk lehet.

Ugyanakkor kifejezetten fontos kezdeményezésről van szó, és mindenkinek törekedni kell rá, hogy kevesebb szemetet termeljen saját háztartásában, de akinek az ár fontos szempont, az az egységárakon nem fog spórolni, legfeljebb azzal, hogy kilós kiszerelések helyett, ezekben az üzletekben tud kisebb mennyiségeket is vásárolni, csak annyit, amennyire szüksége van, így biztosan kevesebb alapanyag kerül majd a kukába.

(Forrás: penzcentrum.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

BETA Újdonságok 2021!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Október 2021 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Zsidó Művészeti Napok, 2021. december 27-ig

Zsidó Művészeti Napok, 2021. december 27-ig

More details
Márton-napi vigasságok Nyíregyházán a Sóstói Múzeumfaluban, 2021. november 13.

Márton-napi vigasságok Nyíregyházán a Sóstói Múzeumfaluban, 2021. november 13.

More details
Márton-nap Bikal, 2021. november 6.

Márton-nap Bikal, 2021. november 6.

More details
Generali Run Balatonfüred, 2021. október 30.

Generali Run Balatonfüred, 2021. október 30.

More details
Kiderült, mi a tíz legnépszerűbb úti célunk az őszi hosszú hétvégén

Kiderült, mi a tíz legnépszerűbb úti célunk az őszi hosszú hétvégén

More details
Különleges karácsonyi darabbal készül a Fővárosi Nagycirkusz

Különleges karácsonyi darabbal készül a Fővárosi Nagycirkusz

More details
Ammóniás vagy ammóniamentes hajfestéket válasszunk?

Ammóniás vagy ammóniamentes hajfestéket válasszunk?

More details
Libator a Lázár Lovasparkban, 2021. november 6 - 7.

Libator a Lázár Lovasparkban, 2021. november 6 - 7.

More details
A BIEF közzétette a 2021 harmadik negyedévére vonatkozó ipari ingatlanpiaci adatait

A BIEF közzétette a 2021 harmadik negyedévére vonatkozó ipari ingatlanpiaci adatait

More details