2024. március 19., kedd - József

Hírek, elemzések

Teljesen átalakult a szakképzés: OKJ helyett már szakmajegyzék van

246

Jelentős változáson ment át a szakképzési rendszer. Az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) helyét most januártól a szakmajegyzék váltotta fel, és az eddigieknél kevesebb alapszakma közül lehet választani, a legtöbb képesítés pedig csak iskolai rendszerű képzésben – nappali vagy esti tagozaton – végezhető el.

Hosszú hónapok óta téma volt az oktatásban a szakképzési rendszer átalakítása. Zsuffa Ákos, a Felnőttképzők Szövetségének (FVSZ) elnöke az Index kérdésére felsorolta, hogy mik a legfontosabb változások a 2020/2021-es tanévben:

  • A szakképzési törvény módosult, amely 2020-tól hatályos. Alapját a 2019. évi LXXX. szakképzési törvény és végrehajtó rendelete határozza meg. Szakképzés a 2020/2021-es tanévben már kizárólag szakképző intézményekben folytatható.
  • Szakképző intézményeken kívül részszakmára felkészítő szakmai oktatás és szakképesítésre felkészítő szakmai képzés folytatható felnőttképzés keretei között. Ennek a lehetőségeit a szakképzési törvényhez kapcsolódó „új felnőttképzési törvény” és végrehajtó rendelete tartalmazza. (A felnőttképzési rendszer szabályváltozásai 2021. január elsejével a kormany.hu-ról elérhetők.)
  • A felnőttképzők 2020. december 31-ig még elindíthatták a régi rendszer szerinti OKJ-s képzéseiket.
  • A felnőttképzők a továbbiakban az alapszakmák képzését már nem végezhetik, így a 2020-as évben jelentősen megnőtt a meghirdetett és elindított OKJ-s képzések száma.

Az új szakmajegyzékben 175 alapszakma szerepel a korábban meghirdetett több mint hétszázhoz képest. Az Innovatív Képzéstámogató Központ (IKK) honlapján bárki áttekintheti az egyes ágazatoknak és szakmáknak a korábbi OKJ, illetve a 2020-ban hatályba lépett szakmajegyzék közötti megfeleltetését.

Az OKJ-ból kikerült képzéseket, korábbi ráépüléseket, munkakörhöz kötött képzéseket szakmai képzésként a szakképzőkön túl a felnőttképzők is végezhetik

– mutat rá Zsuffa Ákos.

Az FVSZ elnöke szerint azonban problémát okoz, hogy mindeddig nem jelentek meg a gazdaság számára legfontosabb területekhez (gépipar, villamosipar, építőipar) kapcsolódó programkövetelmények. (Frissítés: Zsuffa Ákos még azelőtt nyilatkozott az Indexnek, hogy a programkövetelmények jelentős része megjelent volna az Innovatív Képzéstámogató Központ honlapján.)

Az első két szakképesítés megszerzése végzettségtől függetlenül ingyenes marad. A részszakmák továbbra is tanfolyamon végezhetők el, a képzésekért fizetni kell.

A szakképzési intézményekben elvégzett alapszakmákhoz az állam garantált szakképesítést biztosít, míg a piaci alapon működő, képzéssel foglalkozó központok tanúsítványt állíthatnak ki, amellyel a tanulók akkreditált vizsgaközpontokban szerezhetik meg az államilag elismert bizonyítványukat.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az átalakítással kapcsolatban korábban azt közölte:

a cél a teljes foglalkoztatás, az, hogy a gazdaság igényeihez idomuljon a szakképzés, és a munkaerőpiacon értékes és használható szakképesítések legyenek a képzési kínálatban egy sokkal egyszerűbb, átláthatóbb, egymásra épülő rendszerben.

Arra a kérdésre, hogy a szakképzés átalakítása mennyiben felelhet meg ennek a célnak, Zsuffa Ákos az Indexnek azt mondta: előfordulhat visszaesés a felnőttképzők által indított szakmai típusú képzésekben 2021-ben, azonban az újonnan átalakított rendszer támogatja az ITM és az Európai Unió által meghatározott célokat.

A Felnőttképzők Szövetségének (FVSZ) elnöke hozzátette: a felnőttképzők jelentős része piaci szereplő, így az új jogszabályok által előírtakhoz alkalmazkodni fognak, illetve továbbra is a hatékony és magas szintű szolgáltatásnyújtás lesz a cél.

Arra is kitért, hogy a 2020-ban a járvány több nehézség elé állította a felnőttképzőket, az FVSZ saját tagjai között végzett felmérése szerint azonban a szakma ezekre gyorsan és hatékonyan tudott reagálni, lehetővé téve a képzések online formában történő megvalósítását.

A világjárvány felgyorsította a digitalizációt világszerte, ami itthon is elősegíti azt az attitűdváltást, hogy az oktatási és képzési tartalmak digitalizációja mihamarabb megtörténhessen

– fogalmazott Zsuffa Ákos.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása szerint a 2020/2021. tanévben mintegy 88 ezer új tanuló kezdte meg tanulmányait a szakképzésben, közülük 68 ezren ösztöndíjat is kapnak.

(Forrás: index.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

BETA 2024. évi új AKCIÓS szerszámkatalógusa!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Gombóc Artúr Budapestje

Gombóc Artúr Budapestje

More details
Bach Mindenkinek Fesztivál, 2024. március 16-31.

Bach Mindenkinek Fesztivál, 2024. március 16-31.

More details
Berekfürdői Tavaszi Édes Fesztivál, 2024. március 23.

Berekfürdői Tavaszi Édes Fesztivál, 2024. március 23.

More details
Tavaszi Művészeti Fesztivál, 2024. március 18 - április 5.

Tavaszi Művészeti Fesztivál, 2024. március 18 - április 5.

More details
Medvehagyma fesztivál, 2024. március 23.

Medvehagyma fesztivál, 2024. március 23.

More details
Made in Debrecen Fesztivál, 2024. március 23.

Made in Debrecen Fesztivál, 2024. március 23.

More details
Bohém Ragtime & Jazz Fesztivál, 2024. március 22 - 24.

Bohém Ragtime & Jazz Fesztivál, 2024. március 22 - 24.

More details
Szükség és népszerűség: új szintre lépnek a tavaszi táborok

Szükség és népszerűség: új szintre lépnek a tavaszi táborok

More details
Ez az arany fénylik!

Ez az arany fénylik!

More details