2024. április 20., szombat - Konrád, Tivadar

Hírek, elemzések

Csúcsok között: eladó Latabár Kálmán Munkácsyja a Kieselbach Galériában

273

A Kieselbach Galériában rendezett Csúcsok között című kiállításon ritka módon egymás mellett jelennek meg a klasszikus és modern, valamint a kortárs alkotók felső kategóriás művei. Munkácsy, Gulácsy, Aba-Novák és Bak. Mindez először a tárlat médiatámogatójánál, az Indexen látható.

Ötvenötezerről kétszázkilencven millió forintra hízott Latabár Kálmán apróhirdetésen vett Munkácsy képének ára.

A kedden nyíló Csúcsok között című kiállítás egyik legizgalmasabb képe a Munkácsy Ecce Homóhoz készült 1895 körül festett színvázlat.

Munkácsy Mihály 1896 tavaszán fejezte be Krisztus-trilógiájának harmadik darabját, az Ecce Homót a Krisztus Pilátus előtt és a Golgota után. (Mára a trilógia mindhárom darabja a magyar állam tulajdonába került és Debrecenben látható.)

A kiállított festmény, amely Munkácsy haláláig a mester párizsi palotájában volt, 1898. június 3-án került kalapács alá. Sonnenfeld Zsigmond vette meg, aki akkoriban Hirsch Móric milliárdos iparmágnás jótékonysági alapítványait vezette Párizsban.

Sonnenfeld az 1910-es évek elején tért haza Budapestre szenzációs műgyűjteményével együtt, melyről a Vasárnapi Ujság 1912-ben cikket közölt. A művet megemlíti írásában Farkas Zoltán művészettörténész is:

...Erről tanúskodik az Ecce Homóhoz festett nagy olajvázlat is, melyet a legjobb Munkácsy-vázlatnak tartok. Tisztán mutatja azt, hogy Munkácsynak meglátási módja nagyon közel állott a nagy francia impresszionistákéhoz.

 A kép következő tulajdonosa Schuler Gusztáv írószergyáros volt, tőle a Tauszig testvérekhez került.

TAUSZIG RÓBERT AZ ORSZÁG-VILÁG CÍMŰ LAP TUDÓSÍTÁSA SZERINT 1958-BAN APRÓHIRDETÉS ÚTJÁN KÍNÁLTA ELADÁSRA A MŰVET, amit ötvenötezer FORINTÉRT LATABÁR KÁLMÁN VÁSÁROLT MEG.

Akkoriban a havi átlagkereset 1500 forint alatt volt, és a legdrágább képek is húszezer forint körül cseréltek gazdát a BÁV aukcióin.

Ma ez az alkotás a hazai galériás műtárgypiac történetének valaha volt legdrágábban kínált, nyilvánosan meghirdetett magyar festménye.

(Az aukciós rekordot egy Csontváry-festmény tartja 240 millió forinttal.)

AZT A KÉPET, AMIT LATABÁR KÁLMÁN ÖTVENÖTEZER FORINTÉRT VETT MEG, MOST 290 MILLIÓRA ÁRAZTÁK, AMI AZ EREDETI ÁR TÖBB MINT 5272 SZERESE.

Latabár Kálmán az ötvenes és hatvanas években havi 8000 forintos fizetést kapott a Fővárosi Operett Színháztól. Az ország legjobban kereső színészeként rengeteget turnézott is, és helyszínenként 1000 forintos gázsiért szórakoztatta a nagyérdeműt, amiből egyebek mellett komoly Munkácsy-gyűjtemény összevásárlására is jutott.

csucsok2

Most vagy soha, és egy váratlan lehetőség

Az igen magas színvonalú klasszikus anyagból is kiemelkedően fontos lehet a gyűjtők számára Aba-Novák Vilmos életművének egyik jelentős képe, a Cefalu. A festő szicíliai útjainak emlékét megörökítő, 1930-ra datált képet a művész maga ajándékozta dr. Preisich Kornélnak, aki meggyógyította a kislányát. A fő művek közé sorolt, kiváló állapotban megőrzött alkotás azóta a család tulajdonában van. Évtizedek óta először nyílik lehetőség a kép megvásárlására.

Sokáig elérhetetlen volt Gulácsy Lajos 1904-ben, Firenzében festett Nő rózsával című képe. A kivételesen harmonikus, boldog szerelmet sugárzó női portré a közelmúltig egy Andrássy úti palota ékessége volt. A kivételes tehetségű mester életművének egyik legtöbb kiállításon szereplő alkotása a századfordulós magyar képzőművészet egyik legszerethetőbb műve.

csucsok3

Kortárs sztárok

Az acb Kortárs Művészeti Galéria válogatásában a legnevesebb hazai kortárs alkotók műveit láthatjuk a kiállításon. Ilyen a Ladik Katalin Poemim című fotóperformanszához tartozó sorozat is, melyet a New York-i Moder Museum of Art is megvásárolt.

Ladik Katalin vajdasági költőként indult, az 1960-as évek végétől a performansz vált a legfontosabb műfajává. Ő volt az első női előadó Jugoszláviában, aki a saját testét autonóm, szöveggel és hanggal egyenrangú médiumként használta.

Ladik Katalin négy éve elnyerte a Lennon Ono-békedíjat, amelyet Yoko Ono alapított férje emlékére

2002-ben, és elsősorban konfliktusövezetben élő művészeknek ítélnek oda. Az eddigi díjazottak között szerepel a Pussy Riot, Josh Fox, Michael Pollan, Alice Walker, a Centre for Constitutional Rights, az Art Production Fund, Lady Gaga és Izland teljes lakossága.

A kiállítás kortárs szekciójában szerepel Bak Imre 1969-es Zöld című képe is, amit eredetileg a pozsonyi biennálén mutattak volna be. A művet sokáig látni se kívánta, mivel a szovjetek 1968-as csehszlovákiai bevonulása miatt Pozsonyban nem kértek a magyar alkotókból. Bak Imre az úgynevezett Iparterv-generáció meghatározó alakja, alkotásai olyan kiemelkedő jelentőségű intézményekben is megtalálhatók, mint a londoni Tate, a New York-i Metropolitan Museum of Art, a berlini Neue Nationalgalerie, valamint a bécsi MUMOK.

csucsok4

A magyar neoavantgárd nagygenerációjának, a már említett Iparterv-nemzedéknek egyik meghatározó alakja Lakner László is, akinek Das Kapital című hiperrealista festménye a művész 1974-es aacheni Ludwig Múzeumban rendezett önálló kiállításán is szerepelt.

A fiatal kortárs alkotók között ott található Batykó Róbert Hocus Potus című képével, amely tőle szokatlan módon egy igen kurrens témát dolgozott fel, az amerikai elnökválasztást. A szellemes címben szereplő Potus szó a President of the United States rövidítése, a kép felső részében pedig kis segítséggel bárki felismerheti a lendületes szőke frizurát viselő, sokak által nem kedvelt amerikai elnök sziluettjét.

A 2020. december 15-től 2021. február 1-ig látható kiállítás klasszikus és modern képeit a Kieselbach Galéria válogatta, az elmúlt néhány évtized képzőművészetét reprezentáló anyagot pedig Pados Gábor, az acb Galéria tulajdonosa állította össze. A kiállításon összesen 140 mű látható, áraikról személyesen a galéria munkatársai adnak majd felvilágosítást.

(Forrás: index.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Fenntartható befektetés a közép- és kelet-európai régióban

Fenntartható befektetés a közép- és kelet-európai régióban

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Szezonális munkák és állandó lehetőségek – állás Nagykanizsa környékén

Szezonális munkák és állandó lehetőségek – állás Nagykanizsa környékén

More details
Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

More details
Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

More details
Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

More details
Világsztár lett a Kisföldalatti!

Világsztár lett a Kisföldalatti!

More details
Hyperspace Elektronikus Zenei Fesztivál, 2024. április 20.

Hyperspace Elektronikus Zenei Fesztivál, 2024. április 20.

More details
Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

More details