2020. december 2., szerda - Melinda

Hírek, elemzések

Milliós bírságot is kaphatnak a cégek, ha nem megfelelőek a munkavédelmi eszközeik

76

Magyarországon gyakorlatilag minden cégnek kötelező tűz- és munkavédelmi eszközökkel rendelkeznie, a jogszabály ugyanakkor azt is kimondja, milyen gyakran kell azokat felülvizsgálni, karbantartani.

Amennyiben például egy vállalatnál tűz keletkezik, és kiderül, hogy a beszerzett eszközöket nem kezelték megfelelően, akkor a figyelmeztetéstől a több milliós bírságon át egészen a munkavégzés felfüggesztéséig többfajta bírságra is számíthatnak. Váczi Tünde tűz- és munkavédelmi szakember szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a munkavállalók sok esetben nem is tudják használni a készülékeket, vagy sérülés esetén ugyanúgy visszarakják őket a helyükre, mintha mi sem történt volna.

Hazánkban több százezres nagyságrendben találhatók tűz- és munkavédelmi eszközök a cégek irodaházaiban, arról mégis sokan megfeledkeznek, hogy ezeket az eszközöket karban is kell tartani. A felülvizsgálatot sok esetben a vállalkozók is el tudják végezni, ugyanakkor vannak olyan ellenőrzések, amikor külső szakember segítségét kell kötelezően igénybe venni.

Váczi Tünde, a Raab Tűz- és Munkavédelmi Szaküzletek ügyvezetője arról beszélt, hogy a tűz- és munkavédelmi eszközöknek megvannak a felülvizsgálati periódusai, amelyek termékenként változók. Ezeket a határidőket a jogszabály határozza meg, ugyanakkor a gyártó kijelölhet ennél szigorúbb előírást is.

„Tűzoltó készülék minden irodában kell, ezt jellemzően be is tartják a cégek. A problémák az egészségügyi dobozoknál kezdődnek, amiket sokszor megbontanak, de nem töltik őket újra, nem követik a lejárati dátumokat. A hevederzeteknek is van felülvizsgálatuk, ami már jóval nagyobb volumenű, a biztonsági kockázatok miatt. Emellett a menekülőkészleteket, a gázérzékelőket és még a tűzoltósisakokat is rendszeresen karban kell tartani. Életvédelmi eszközökről beszélünk, ezért kiemelten fontos, hogy rendben legyenek” – magyarázta a szakember.

Súlyos büntetést kockáztathatnak a cégek

Rendkívül komoly biztonsági kockázata van annak, ha egy cégnél nem megfelelő minőségűek az egyéni védőeszközök, vagy ha adott esetben egyáltalán nincs is raktáron belőlük. A hiányosságoknak súlyos, kirívó esetben halálos baleset is lehet a következményük, éppen ezért a vállalatoknál az emberélet védelmére kiemelt hangsúlyt kell fordítani.

Váczi Tünde elmondta: ha baleset történik a cégnél, és a vizsgálat során kiderül, hogy akár a hevederzettel, akár a tűzoltó készülékkel, akár más eszközzel probléma volt, vagy hogy ezek közül valamelyik egyáltalán nem működött, az 20 ezer forinttól több millió forintig terjedő bírsággal is járhat, de a dolgozó súlyos veszélyeztetése is fennállhat, ami a munkavégzés felfüggesztését vonhatja maga után.

Váczi Tünde arról is szót ejtett, hogy tapasztalatai szerint rengeteg gondot okoz az, hogy a munkavállalók nem is tudják használni a védőeszközöket.

„Sok esetben a hevederzetet sem tudják kikötni, felmásznak kikötés nélkül, ami így tulajdonképpen értelmetlen. A másik jellemző probléma, hogy az eszközöket eltorlaszolják, rájuk pakolnak, ezáltal nem látható, nem hozzáférhető helyre kerülnek. Gyakori továbbá, hogy a gyártó üzemekben, ahol tűzveszélyes tevékenység zajlik, ezáltal többször használják a tűzoltó eszközöket, tízből kétszer visszaakasztják azokat a helyükre úgy, hogy már meg vannak kezdve. De hiába marad bennük oltóanyag, az később már nem lesz használható. A hajtógáz mennyisége a készülék megbontása után folyamatosan csökken.” – fogalmazott.

Attól, mert jó a termék, használhatjuk rosszul is

A Raab Tűz- és Munkavédelmi Szaküzletek ügyvezetője azt is megemlítette, hogy baj van a magyar mentalitással. Sok balesetnél utólag derül ki, hogy voltak szabálytalanságok, hiányosságok, de elsiklottak mellette, mondván: jó lesz az még úgy is.

Váczi Tünde szerint jelenleg nagy fejlesztések zajlanak a munkavédelemben, hiszen az embert érő terhelés rendkívül magas, így fontos az, hogy az egyszerű cipőknél is meglegyen a gerinctámasz, vagy például az, hogy a sisak könnyebb, tartósabb, ergonomikusabb legyen.

„Fontos, hogy csak szakkereskedésben vásároljunk munka- és tűzvédelmi eszközöket, mert attól, hogy egy termék nagyon jó, nem biztos, hogy az adott területen is megfelelő. Olykor rácsodálkozunk, hogy egy ügyfelünk miért panaszkodik egy egyébként magas színvonalú termékre, aztán kiderül, hogy az nem azt a célt szolgálja, mint amire valójában vásárolta. Az aszfaltozáshoz hőálló cipő kell, másként megolvad a talpa, a vegyszerrel dolgozók esetében pedig nem elég, ha a tenyerén mártott szerelőkesztyűt szerzünk be, mert kézháton ugyanúgy megmaródhatnak” – értékelt.

Mindenkit hazavárnak

A Raab Tűz- és Munkavédelmi Szaküzletek webáruházában rendszeresen blogposztokban adnak tanácsokat a cégeknek az előírások betartására vonatkozóan, valamint a jogszabályi változásokat köznyelven megfogalmazva, szakmai tanácsokkal kiegészítve értelmezik az érdeklődők számára.

Cégük szlogenje úgy szól: fő a biztonság, mert minden életnek célja van – a cél maga az élet. Mindenkit hazavárnak épen és egészségesen, ezért nemcsak a nagy cégek, holdingok, hanem a mikrovállalkozások, illetve a magánszemélyek esetében is nagy figyelmet kell fordítani a biztonságra. A Raab Tűz- és Munkavédelmi Szaküzletek mindenki számára ugyanazt a színvonalú szaktanácsadást és ugyanazt a széles termékkínálatot teszik elérhetővé, ami egyébként nem jellemző a piacon.

Víziójuk, hogy a biztonság érdekében megváltoztassák a tűz- és munkavédelmi eszközökkel szembeni negatív értékrendet, amit már gyerekkorban szükséges tudatosítani.

(Esemény Menedzser)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

A TERMESZ Szerszám csak rád vár!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« December 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Tartalom galéria

Új virtuális tartalmakkal jön a Fonó Online

Új virtuális tartalmakkal jön a Fonó Online

More details
A kő címmel élő közvetítés látható szombaton a Pesti Színházból

A kő címmel élő közvetítés látható szombaton a Pesti Színházból

More details
Elkészült a botanikus kert, egy újabb kutyás élménypark és a két kilométeres futókör is a Városligetben

Elkészült a botanikus kert, egy újabb kutyás élménypark és a két kilométeres futókör is a Városligetben

More details
A narancstól a Szaratov hűtőig: így változtak ünnepi vásárlási szokásaink az elmúlt évtizedekben

A narancstól a Szaratov hűtőig: így változtak ünnepi vásárlási szokásaink az elmúlt évtizedekben

More details
Kirakat kiállítás szociális designnal a Bartók Béla úton

Kirakat kiállítás szociális designnal a Bartók Béla úton

More details
Ünnepi köntösben Vác főtere

Ünnepi köntösben Vác főtere

More details
Lássátok, lássátok! – online adventi alkotóművészeti kiállítás

Lássátok, lássátok! – online adventi alkotóművészeti kiállítás

More details
Kortárs butik és klasszikus árverés

Kortárs butik és klasszikus árverés

More details
Ilyen lesz a Mecsek Discovery Center

Ilyen lesz a Mecsek Discovery Center

More details