2020. augusztus 10., hétfő - Lörinc

Hírek, elemzések

A CEE régióban több cég tervezi a távmunka és irodából végzett munka vegyes alkalmazását, kiegészítve a csapatok és folyamatok szoftverekkel történő managementjével

162

A Colliers megjelentette legújabb, ExCEEding Borders Office Snapshot című, a CEE régió 14 fővárosára vonatkozó piaci tanulmányát, mely egyben összefoglalja a főbb, 2020 Q1-es piaci eredményeket és évenkénti összehasonlításokat

A várakozások szerint 2020 piaci aktivitásának jelentős részét bérleti szerződések újratárgyalása és megújítása teszi majd ki, és kevesebb új és előbérleti szerződést realizálhatunk. Emellett több albérletbe adási ajánlattal találkozhatunk, amennyiben a cégek csökkentik irodaterületeik méretét. A bérlői biztosítékok alaposabb átvizsgálása várható a jövőben mind a bérbeadók, mind a bankok és befektetők részéről, aminek köszönhetően csökkenthetik a kockázatokat és biztosíthatják a fenntartható bevételeket.

Mi a bérbeadók helyzete?
A bérbeadók azzal a helyzettel találkozhatnak, hogy a bérlők felülvizsgálhatják irodaterületükkel kapcsolatos bérleti igényeiket és egy rugalmasabb, esetleg hibrid megoldást keresnek, mely lehetővé teszi, hogy szükség esetén bővíthessék/ vagy akár részben visszaadjanak bérleményükből. Ezen szemléletmód az iroda befektetési piac számára is kihívást jelent, hiszen – hasonlóan a többi ingatlantípushoz– az ingatlan értékét jelentősen befolyásolja bérleti szerződések hossza, a bérlői garanciák és a bérbeadásból származó kiszámítható fix bevételek.

Hogyan válaszolnak erre a bérlők?
Egy korábbi, a Colliers által kiadott nemzetközi piackutatás egyik eredménye, hogy a munkavállalók szeretnének a vírushelyzetet követően is hetente legalább 1 vagy 2 napot otthonról dolgozni. Álláspontunk szerint fontos több forgatókönyvet is megvizsgálni, hogy a megfelelő irodaterület álljon rendelkezésre a megfelelő időben. Fontos, hogy a cégek gyorsan és proaktívan tudjanak reagálni a különböző gazdasági és egészségügyi helyzetekre.

A jelentés főbb üzenetei:

  • Bizonyos iparágak és ingatlanszektorok jobban érintettek, mint mások a jelenlegi helyzetben, azonban több időre van szükség ahhoz, hogy látható legyen, a jövő mit tartogat számukra. A változás folyamatosan érint mindenkit, de a krízishelyzet típusa, a változás mértéke és nemzetközi hatása rengeteg forgatókönyvet eredményezhet, amely nagyon megnehezít bármilyen előrejelzést.
  • Az irodapiacon tisztán látszik, hogy mindenki komoly nyomás alatt van a jelenlegi helyzetben, és így könnyen hozhatnak gyors vagy akár elhamarkodott érzelmi döntéseket. A bérbeadók és bérlők között folyamatos egyeztetések folytatnak, hogy hogyan tudnak közösen túllenni ezen a válságos időszakon.
  • Bérleti díj halasztások és további kedvezmények váltak inkább elterjedtté a régióban, inkább, mint a bérleti díjak csökkentése. Az engedményekért/ bérleti díj mentes időszakért cserébe a bérleti szerződések az adott időszakkal történő meghosszabbítását várják el cserébe a bérlőktől.
  • A régióban az elmúlt évek kiemelkedő piaci aktivitása, illetve az elterjedt 5 éves bérleti szerződéses időtartam következtében feltételezzük, hogy a 2020 piaci aktivitás jelentős részét a bérleti szerződések újratárgyalása és megújítása teheti majd ki. Várhatóan kevesebb új és előbérleti szerződést realizálhatunk, mivel a bérlők a helyzet tisztázódásáig nem akarnak hosszú távon elköteleződni. Emellett arra is van esély, hogy több albérletbe adási ajánlattal találkozhatunk, amennyiben a cégek csökkentik irodaterületeik méretét.
  • A bérlői biztosítékok alaposabb átvizsgálása várható a jövőben mind a bérbeadók, mind a bankok és befektetők részéről, aminek köszönhetően csökkenthetik a kockázatokat és biztosíthatják a fenntartható bevételeket. A bérbeadási piacokhoz hasonlóan a befektetési aktivitásban is visszaesés volt tapasztalható elsősorban annak köszönhetően, hogy még nem látni teljesen tisztán, hogy milyen hatással lesz a jelenlegi helyzet hosszútávon az irodapiacra. Továbbá a befektetők utazási lehetőségeinek korlátozottsága is lassította a tranzakciók előrehaladását, mivel a nem tudták személyesen is megnézni a kiválasztott ingatlanokat, ami a végső döntéshozáshoz elengedhetetlen. Az országok újra nyitásával, a tranzakciók számának növekedése várható az év második felében.

Az irodapiac alakulása a CEE régió fővárosaiban - Q1 2020
A CEE régió 14 országának fővárosában a modern irodaállomány elérte az összesen közel 26,4 millió négyzetmétert. 2020 első negyedévében a fejlesztők több mint 288.000 négyzetméter irodaterületet adtak át, további 3,6 millió négyzetméter pedig építés alatt áll, és várhatóan a következő 2-3 év során kerül majd átadásra.

A régióban a legtöbb irodaterület Varsóban (5,6 millió négyzetméter), Budapesten és Prágában (egyaránt 3,7 millió négyzetméter) található.

2020 Q1-ben a legtöbb irodaterületet Bukarestben adták át (78.000 négyzetméter), ezt követte Belgrád (48.000 négyzetméterrel) és Budapest (45.560 négyzetméterrel).

2020 első negyedévébennegyedévben a legtöbb építés alatt lévő irodaterület Varsóban található (792.800 négyzetméter), melyet Budapest (582.000 négyzetméter és Bukarest (380.000 négyzetméter követ.

Éves összehasonlításban csak Rigában és Pozsonyban volt tapasztalható a piaci felszívás növekedése, míg Varsóban, Prágában, Kijevben, Tiranában és Bukarestben csökkenés volt tapasztalható.

A teljes piaci jelentést itt töltheti le>>

(Colliers/Üzleti Hírszerzés)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Milwaukee szerszámakció!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Augusztus 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Tartalom galéria

Nyitott pincés rendezvényként tér vissza a Bor, mámor, Bénye

Nyitott pincés rendezvényként tér vissza a Bor, mámor, Bénye

More details
Már kaphatók a jegyek a XIV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó előadásaira

Már kaphatók a jegyek a XIV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó előadásaira

More details
Az erdő rejtett kincseit bemutató tanösvény nyílt a Mecsekben

Az erdő rejtett kincseit bemutató tanösvény nyílt a Mecsekben

More details
154 éves a fővárosi állatkert

154 éves a fővárosi állatkert

More details
Augusztus utolsó hétvégéjén érkezik az Artmozik éjszakája

Augusztus utolsó hétvégéjén érkezik az Artmozik éjszakája

More details
Az ember tragédiája folytatásával nyitja új évadát a Vörösmarty Színház

Az ember tragédiája folytatásával nyitja új évadát a Vörösmarty Színház

More details
Családi kedvezménnyel látogatható az Országház

Családi kedvezménnyel látogatható az Országház

More details
Stadionkoncertek lesznek Debrecenben

Stadionkoncertek lesznek Debrecenben

More details
Ötvenmilliárdból ragyoghat Veszprém–Balaton

Ötvenmilliárdból ragyoghat Veszprém–Balaton

More details