2024. április 20., szombat - Konrád, Tivadar

Hírek, elemzések

Szerdán kiderülhet, meddig marad érvényben az idősek vásárlási korlátozása

377

Mától újraindulhat az egészségügyi ellátás, nincs már látogatási tilalom a kórházakban sem, de nagyon szigorúak a szabályok, kötelező a maszk a látogatóknak.

Hét fővel nőtt az elmúlt 24 órában az aktív fertőzöttek száma Magyarországon. A legutóbbi halálos áldozat 101 éves, idős krónikus beteg. Látható, hogy egyre kedvezőbbek az adatok, de a járvány még itt van, minden nap van újonnan regisztrált fertőzött - figyelmeztett Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Mint mondgta, a járványügyi szakemberek számára továbbra is a 100 ezer főre eső betegszám a mérvadó, ez itthon 41 fő, és 5,8 fő a 100 ezerre eső halálos áldozatok száma.

A fertőzöttség szempontjából továbbra is Budapest a leginkább érintett.

A járvány kezdete óta folyamatosan figyelik a járványgörbe alakulását, ebből az látszik, hogy Magyarországon a megbetegedések számát tekintve a 15. hét (717 fertőzöttet regisztráltak), a halottak számát tekintve pedig a 16. hét volt a járvány csúcspontja (91 beteg hunyt el ekkor).

Az egészségügyi ellátások megnyitásával kapcsolatban Müller Cecília megerősítette, hogy a fekvőbetegeket ellátó intézményekben már 80 százalékig igénybe vehetőek a korábban a koronavírusos betegek számára elkülönített ágyak.

Az a cél, hogy az elhalasztott szakorvosi ellátásokat mielőbb be tudják pótolni a szolgáltatók

– erről korábban az InfoRádió kérdésére Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere azt mondta, az elhalasztott beavatkozások miatti lemaradását nagyjából két hónap alatt tudja behozni a magyar egészségügy.

A látogatási tilalom részleges feloldásával kapcsolatban Müller Cecília kifejtette, szigorú szabályozás mellett lehetséges a látogatás a fekvőbeteg-intézmények azon osztályain, ahol nem kezelnek koronavírusos betegeket. Ha a beteg állapota és az időjárás engedi, javasolt, hogy a látogatás a szabadban, a kórház kertjében történjen meg.

Kötelező a maszk a beteget látogatók számára.

A látogatás részletszabályait főigazgatói utasítások formájában, az adott intézmény honlapján találják meg a látogatók, ezért fontos, hogy a látogatás előtt tájékozódjanak a kórházi intézkedésekről.

Az országos tisztifőorvos megemlékezett a véradókról és köszönetet mondott nekik – vasárnap volt a véradók világnapja. Müller Cecília pénteken felhívta már a figyelmet a véradás szükségességére a nyár közeledtével, valamint a koronavírus-járvány miatt lecsökkent készletek miatt.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti osztának munkatársa a mától hatályos intézkedéseket ismertette, így már a fővárosban is megtarthatók a 200 fő alatti családi rendezvények és látogathatók a nyilvános könyvtárak.

Müller Cecília a külföldi utazásra készülőknek hangsúlyosan felhívta a figyelmét a biztosítás fontosságára, hogy igénybe tudják venni külföldön is az orvosi ellátást.

Ha valakinél felmerül bármilyen betegség gyanúja, az ne induljon el, vagy ha külföldön észleli a tüneteket, a helyi egészségügyi szervekhez forduljon - tette hozzá a szakember.

A nyugdíjasok foglalkoztatása nem korlátozott, ugyanazokat a higiénés előírásokat kell betartaniuk, mint másoknak. Feltétlenül viseljenek maszkot és lehetőleg kevés emberi kontaktussal járó munkát vállaljanak, például a vendéglátásban a konyhai, takarítói munkát - mondta a tisztfőorvos.

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, hogy folyamatosan ellenőrzik a romániai és ukrajnai járványügyi adatokat, az onnan Magyarországra belépni szándékozó külföldi állampolgárok esetében nem lazítottak az előírásokon. Csak a külön engedéllyel rendelkezők jöhetnek (például vendégmunkások), az eddig is érvényben lévő feltételekkel.

Az Infostart kérdésére, hogy mikor dönthetnek a nyugdíjasok vásárlási sávjának eltörléséről, Müller Cecília azt mondta, az idősek védelmében született döntésről várhatóan szerdán határoz a kormány. Akkor döntenek majd a mozik, színházak újranyitásáról is.

(Forrás: infostart.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Fenntartható befektetés a közép- és kelet-európai régióban

Fenntartható befektetés a közép- és kelet-európai régióban

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Szezonális munkák és állandó lehetőségek – állás Nagykanizsa környékén

Szezonális munkák és állandó lehetőségek – állás Nagykanizsa környékén

More details
Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

More details
Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

More details
Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

More details
Világsztár lett a Kisföldalatti!

Világsztár lett a Kisföldalatti!

More details
Hyperspace Elektronikus Zenei Fesztivál, 2024. április 20.

Hyperspace Elektronikus Zenei Fesztivál, 2024. április 20.

More details
Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

More details