2024. április 26., péntek - Ervin

Hírek, elemzések

Ezt érdemes megtenni az autó tavaszi felkészítésénél

465

Ma a külső motortisztítás közismert fogalomnak számít az autótulajdonosok körében. A belső motortisztítás, másnéven a „motor mélytisztítás” előnyeit viszont még kevesen ismerik.

„Erre többek között akkor lehet szükség, ha az autó teljesítménye érezhetően visszaesik, lomhává válik, vagy megnő a fogyasztása. Ennek oka abban keresendő, hogy a motorban túl sok karbon-lerakódás keletkezett. Így működés közben szinte megfullad a szennyeződésektől” – hívta fel a figyelmet Nyolcas-Kállai Norbert, a TerraClean hazai szakértője.

A magyar kutakon kapható üzemanyagok alifás és aromás összetevők keverékeiből állnak. Az üzemanyagok eltérő összetétele miatt a személyautók motorjaiban karbon, kátrány, lakk és gumi lerakódások keletkeznek függetlenül az autó futásteljesítményétől. „Sajnos még a legtudatosabb, a mindig a legjobb minőségű üzemanyagokat tankoló autósok sem tudják elkerülni ezeket a lerakódásokat. Igaz, a prémium üzemanyagok használata a jobb kenési és tisztító tulajdonságok miatt valamelyest csökkentheti a lerakódás mértékét” - emelte ki a szakember. Mindamellett a gyárilag előírt olajcsere, valamint szervizintervallumok betartásával mérsékelhetőek a szennyeződések, a lerakódások a motorban és a kipufogó rendszerben.

30 ezer kilométerenként

A karbon és más egyéb lerakódások kortól és állapottól függetlenül jelennek meg a motorban. Egy vadonatúj autó üzembehelyezése esetén 30 ezer kilométer után lehet szükség a motor legelső mélytisztítására és ezt követően minden évben célszerű megismételni a belső motortisztítást az optimális működés fenntartásához. A rendszeresen városban használt autók viszont jobban ki vannak téve a jelenségnek. Egy dízeles autónál a dugókban történő araszolás, illetve rövid távok miatt nem képes az erőforrás felmelegedni az üzemi hőmérsékletre, mert nem éri el azt a 90-100 fokot, amire szüksége lenne. Emiatt nagyobb a károsanyag-kibocsátása és a koromtermelés is erőteljesebb.

Sok autótulajdonos csak akkor ismeri fel a belső motortisztítás fontosságát, amikor a szervizben otthagyott egy tetemes összeget a befecskendező rendszer vagy a kipufogógáz elvezető rendszer javítására. A motor mélytisztítással az égésterek, a hozzájuk tartozó további komponensek, így például a kipufogó rendszer alkatrészeinek a tisztítása is megvalósul.

tarra

A belső motortisztítás folyamata

„A belső motortisztítás szabadalmaztatott eljárással és géppel történik, amelyet rá kell csatlakoztatni az autó erőforrására. A készülék jellemzően 45 percre átveszi a jármű üzemanyagellátását és egy speciális, alifás üzemanyagot fecskendez be. Ez kémiai úton feloldja és eltávolítja a lerakódott karbon szennyeződéseket, amelyek a folyamat végén a kipufogón távoznak” – tette hozzá a szakértő. Természetesen mind a dízel, mind a benzin üzemű motorok másfajta gépet és üzemanyagot igényelnek. A befecskendező gépek ugyanakkor sokféle autómárkához és sokféle típushoz használhatók teljes biztonsággal.

A dízelmotoros gépjárműveknél a tisztítás első fázisában az alifás üzemanyag eljut egészen a másodlagos égéstérig, mivel nem ég el a motorban. Ezután kerül sor az „áztatásra”, amikor a speciális üzemanyag feloldja a szennyeződéseket. A harmadik fázisban a motor ismételt beindításával az erőforrás újra beszívja ezt a speciális keveréket és megtörténik a lerakódások kiürülése a kipufogón keresztül, amely a próbakör alatt megy végbe teljesen. A benzinmotoros gépjárműveknél viszont kétféle tisztító üzemanyag használatára van szükség. Az egyik a befecskendező rendszerre hat - azaz elsődleges égéstérre, a másik pedig a másodlagos égéstérre – tehát pl. a Lamdba szondákra, a kipufogó rendszer komponenseire. Az Otto-motoroknál a speciális alifás üzemanyag „frakcionálást” hajt végre mely során a nagy méretű részecskékeket „összezsugorítja” így a felületi feszültség nagyobb, az égés hevesebb lesz. A berendezés negatív töltéssel látja el az alifás üzemanyagot, a lerakódások pozitív töltésűek minden esetben, amelyek így összetapadásra kényszerülnek.

Érezhető eredmény

Általában mind a dízeles, mind a benzines erőforrás tisztítása ugyanannyi ideig tart, de a nagyobb motoroknál hamarabb véget ér a tisztítási folyamat. Mindkét esetben szükség van egy próbakörre az autóval azért, hogy kikerüljenek a szennyeződések az égés terekből, azaz a teljes rendszerből. A motortisztítás után az autóknál általában 3-15 lóerő közötti teljesítmény visszanyerés érhető el. A gépjármű fürgébbé, reszponzívabbá és csendesebbé válik. Károsanyag kibocsátása visszaáll a gyári, vagy azt megközelítő értékre, ráadásul jelentős, 3-13 % közötti fogyasztáscsökkenés is jelentkezik.

„A belső motortisztítás előnye, hogy meghosszabbítható vele az autó és a motor életciklusa, amennyiben rendszeresen, preventív jelleggel alkalmazzák. Az eljárás után úgy fogja érezni a tulajdonos, mintha új szívet kapott volna az autója” – jegyezte meg Nyolcas-Kállai Norbert, a TerraClean szakértője.

(Esemény Menedzser)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details
Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

More details