2020. június 1., hétfő - Tünde

Hírek, elemzések

A magyar találmány

218

Egy újabb logikai játék bemutatása következik, mely igazán megdolgoztathatja agyunkat az otthon töltött idő alatt. Mindannyian bízunk benne, hogy a járványhelyzet mielőbb véget ér, mégis a bűvös kocka kirakása sokaknak egy életen át tartó kihívást jelenthet.

Ki ne ismerné Magyarországon a bűvös kockát, ismertebb nevén a Rubik-kockát? A háromdimenziós mechanikus logikai játékot, 1974-ben ifj. Rubik Ernő találta fel.

A játék lényege roppant egyszerű. A hat színből álló, előzetesen összekevert lapocskákat forgatással kell visszaállítani az eredeti, rendezett színösszeállításba, vagyis, hogy minden oldalon azonos színű lapocskák legyenek.

Nem is hangzik olyan bonyolultnak ugye? Cáfolatként megjegyezve, mindenképpen érdemes legalább egyszer kipróbálni, hogy hogyan is működik ez a kocka.

Ha a gyakorlatban nem is, de elméletben azért megismertetünk néhány alapvetést a játékkal kapcsolatban. Ebben Kocza István lesz a segítségünkre, akitől bevezetésként megtudhatjuk, hogy hány éves kortól érdemes foglalkozni a bűvös kockával és mégis milyen típusú gyermekek számára ajánlott.

„Akár 8-9 évesen is elkezdhető a játék. Sőt láttunk már ennél fiatalabb versenyzőt is. Az alap kirakási technika, de a versenytechnika is megtanulható internetes videókból. Normál esetben szoktak időnként szerveződni kockás összejövetelek, ahol profi kockásoktól tanulhat az ember, de erre most nem igazán van lehetőség. De például a jelenlegi egyik legjobb magyar kockásról pont tudom, hogy ő internetes videóból tanulta meg a versenytechnikát.”

„Mindenkinek csak ajánlani tudom. Nem csak “kockaság” kell hozzá, hanem helyzetfelismerés, kézügyesség. Persze a felnőtt kockások között sok az informatikus, matematikus és mérnök, de tudunk nagyon jó versenyzőről, aki közgazdász, vagy történész. Az, hogy milyen tulajdonságok zárják ki, vagy jelentenek előnyt, úgyis csak gyakorlás közben derül ki. Van, aki pár hét alatt már 15 másodperces kirakásokat tud, más meg évek múltán se tud 20 másodperc alattit. De mivel 17 versenyszám van, mindenki megtalálhatja a neki tetszőt. Az atlétikához hasonlóan itt is léteznek a sprint versenyszámok, esetünkben ez a 2×2-es kocka, aminek a világcsúcsa fél másodperc alatti (0.49), illetve a maratoni versenyszámok, pl. a 7×7-es kocka (ennek a világcsúcsa 1 perc 40 másodperc.)”

rubi

A sportág eszköze maga a kocka, tehát amikor a költségekről esik szó, főként ezzel kell számolni. Azonban nem mindegy, hogy mennyire profi és hány elemből álló kockát választunk magunknak.

„Manapság már nyilván nem az 1974-es konstrukciójú bűvös kockával versenyzünk. Különböző cégek egymással versengve fejlesztik a versenykockákat. Akárcsak a futócipőket. Léteznek 30 ezer forintos versenykockák is, de akár már ezer forintért is lehet nagyon jó versenykockát kapni. Persze, ha a gyerek több versenyszámban is tehetséges, akkor azokra a kockákra is szükség van és azok fölfelé haladva egyre drágábbak. Egy 7×7-es kocka pl. 225 elemből áll, amit nyilván nem lehet ugyanazon az áron kihozni, mint a 27 elemből álló 3×3-as kockát. Aki komolyabban veszi, vehet még otthonra verseny-időmérőt hozzá való matraccal, de ez manapság már egy nagyobb egérpaddal és egy okos telefonnal is helyettesíthető.”

Milyen készségeket, képességeket fejleszt, ha valaki a Rubik-kockával ügyeskedik?

„Helyzetfelismerést, kézügyességet mindenképpen. Logikát, memóriát is. E mellett jó móka tudni valamit, ami sok ember számára elképzelhetetlennek tűnik. Ezen kívül pedig, mint bármelyik másik sportban, jó dolog versenyezni egymással, hogy kiderüljön, ki aznap a gyorsabb.”

István megosztott Velünk néhány részletet a magyarországi és nemzetközi versenyek részleteivel kapcsolatban is.

 „Magyarországon évente két hivatalos verseny szokott lenni. A tavaszi, Budapest Open a kisebb, ez csak két napos, itt nincs is minden versenyszám. Az őszi, a Hungarian Open három napos, itt minden versenyszám megtalálható és az országos bajnoki címeket is az őszi verseny adja. Szerencsére a 2020-as Budapest Opent még meg tudtuk rendezni februárban. (A képek ott készültek.) Az őszi Hungarian Openről még nincs információnk. A páratlan években Világbajnokságot, a páros években kontinensbajnokságot rendeznek. Sajnos pénteken kaptuk a hírt, hogy a 2020-as, Almerébe, Hollandiába tervezett Európa-bajnokság elmarad a kialakult helyzet miatt.”

A karantén idejére tehát bátran ajánljuk azoknak, akik fiókjában lapul egy Rubik-kocka, hogy böngésszék az internetet, olvasgassanak róla, tanulmányozzák és szánjanak rá egy kis időt, hogy rájöjjenek a „titok nyitjára”.

(Forrás: sportagvalaszto.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Szerszámosok gyöngyszeme!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Június 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Teljesen megújul jövőre a Mol Bubi közbringarendszer

Teljesen megújul jövőre a Mol Bubi közbringarendszer

More details
Indul a levendula szüret a Balaton mellett

Indul a levendula szüret a Balaton mellett

More details
Szabadtéri mozireneszánsz kultfilmekkel és online filmfesztivál világpremierekkel

Szabadtéri mozireneszánsz kultfilmekkel és online filmfesztivál világpremierekkel

More details
Ismét várja látogatóit a Skanzen

Ismét várja látogatóit a Skanzen

More details
Pünkösdtől újra várja a turistákat a világörökségi falu

Pünkösdtől újra várja a turistákat a világörökségi falu

More details
Hévízi turisztikai és városi vezetők filmszerepben

Hévízi turisztikai és városi vezetők filmszerepben

More details
Horvátország tíz ország előtt nyitja meg a határait egyszerre

Horvátország tíz ország előtt nyitja meg a határait egyszerre

More details
Csütörtöktől korlátozások nélkül utazhatunk Szlovéniába

Csütörtöktől korlátozások nélkül utazhatunk Szlovéniába

More details
Az online jegyvásárlás mellett, a helyszínen is lehet belépőt vásárolni a budapesti strandokra

Az online jegyvásárlás mellett, a helyszínen is lehet belépőt vásárolni a budapesti strandokra

More details