2020. január 27., hétfő - Angelika

Hírek, elemzések

Mi kell a pályakezdőknek? A Zyntern.com megkérdezte, mit várnak egy munkaadótól a fiatalok

242

A Zyntern.com újgenerációs állásportál munkatársai nem győzik hangsúlyozni, hogy a Z generáció fiatal kora ellenére, rendkívül tudatos karrierépítő korosztály. 

Ők már gyakornokként sem elégednek meg hangzatos ígéretekkel: valódi szakmai feladatokat akarnak az első pillanattól. Mit kívánnak még ezen kívül? A Zyntern.com megkérdezte tőlük.

Zyntern.com, a Z generáció toborzási szakértője 2019. májusában felmérést készített. “Mi kell nekünk a cégektől?” (What do interns want?) című kérdőívüket megközelítőleg 2000 budapesti diák és hallgató töltötte ki, valamint további 200 fő fókuszcsoportos beszélgetés során válaszolt kérdéseikre. A résztvevők 64%-a 23-26 éves pályakezdő, 28%-uk 20-23 éves egyetemista és főiskolás, és végül 8%-a 16-19 éves középiskolás volt. A legtöbben budapestet jelölték meg tartózkodási helyüknek.

Top 5 legfontosabb- és legkevésbé fontos szempont egy munkaadó kiválasztásánál 

A válaszadók több mint fele első helyet szavazott meg a valódi szakmai feladatok iránti igénynek. A nyitott támogató vezetők a szervezetnél és a rugalmas munkaidő az első három legfontosabb pontban szerepel, amely a generáció sokat hangoztatott jellemzőit erősíti: tudatosan fejlesztik magukat, célirányosan, a szakmai érdeklődésüknek megfelelő tapasztalatokat szeretnének gyűjteni, viszont az idejüket ők kívánják beosztani. Választásukat szintén jelentősen meghatározza, hogy milyen előrelépési lehetőségeket látnak a cégen belül, amelyre a vállalatok belső utánpótlás nevelési programjai vonzó alternatívákat adnak.

Valamint, már gyakornokként is szeretnék, hogy vezetőjük komolyabb projektbe is aktívan bevonja őket. A kutatás során megadott 14 tényező közül a cég hírneve lett a legkevésbé lényeges döntési szempont. Az eredményből arra következtethetünk, hogy önmagában egy márkanév már nem elegendő a munkaerő megszólítására, nagy energiát kell fordítani a vonzó munkáltatói márka kialakítására is. A pozícióhoz, szakmai területhez nem szorosan kapcsolódó továbbképzések és a rotációs programok ideje lejárt: a fiatalok türelmetlenek, és tudatosak, egy területen belül szeretnének előrébb előre jutni, ami különösen jellemző a diplomás
pályakezdőkre.

A fix munkaidő nem működőképes opció azok számára, akik az állásuk mellett folytatják tanulmányaikat, azonban a már végzett fiatalok is preferálják, ha rugalmasan oszthatják be munkaidejüket. A munka-magánélet egészséges egyensúlya pedig prioritást élvez az életükben, nem kedvelik ha egyik a másik rovására megy. A fizetés mértéke a felsorolt döntési szempontok között a 9. helyre került, ami alátámasztja, hogy hiába a jó fizetés, a legfiatalabb munkavállalói generációt nem lehet “megvásárolni”. 

Egy közgazdásznak ugyanazok az értékek fontosak, mint egy informatikusnak

A Zyntern kutatása 5 különböző tanulmányi terület hallgatói és pályakezdőit kérdezte meg. A kitöltők 44% gazdaságtudományi területekről, 23%-a informatika területekről, 15%-a bölcsészettudományi területekről, 10%a társadalomtudományi, míg 8%-a pedig természettudományi területről érkezett.  Igen, a bekezdés címében megfogalmazott állítás igaz: a gazdasági és a műszaki területen tanulók egyaránt ugyanazt a 3 tényezőt tartották a legfontosabbnak a munkaadó kiválasztása során: a valódi szakmai feladatok, a rugalmas munkaidő és a nyitott, támogató vezető meglétét.

A természettudományok iránt érdeklődők számára a visszajelzés nem szerepelt a legmeghatározóbb döntési szempontok között, ugyanakkor a bölcsészettudományi és a társadalomtudományi területek kitöltői számára fontos a folyamatos visszajelzés leendő munkaadójuk részéről. Műszaki és bölcsészettudományi területeken - az összes vizsgálati területtel ellentétben - az előrelépési lehetőség nem szerepel az 5-ös toplistában, inkább a szakmai feladatokat, a tanulási lehetőséget és a személyes fejlődést részesítik előnyben a karrier létra gyors megmászása helyett.

Az informatikai területeken a fizetés szintén nem szerepelt a top prioritások között. Ez kapcsolódhat ahhoz a munkaerőpiaci jelenséghez, hogy IT és technológiai területeken az átlag béremelkedésnél intenzívebben nőnek a fizetések már gyakornoki és pályakezdő pozíciók esetén is. Ennek következtében a versenyképes fizetést alapvetőnek tekintik és egyéb szempontok alapján differenciálnak a munkaadók között.

Szóval így újult meg a Zyntern.com oldala

A kutatás nyomán, 2019 nyarán indult el a Zyntern.com gyakornoki- és pályakezdő állásokat kínáló oldal fejlesztése. Egy olyan állásportál kialakítása volt a cél, ami a Z generáció aktuális igényeit szolgálja ki, miközben munkáltatói oldalról technológiai megoldásokkal tovább könnyíti a recruiterek mindennapi munkáját, és a cégek munkáltatói márka építését. Balogi Attila, a Zyntern.com ügyvezetője mesélt arról, hogy a kutatás eredményei és a céges oldalról érkező egyéb visszajelzések nyomán hogyan újult meg a Zyntern.com rendszere.

A felhasználók számára egy gyorsabb, egyszerűbb és könnyebben kezelhető platform létrehozását tűztük ki célul. Emellett úgy alakítottuk ki a megújult felületünket, hogy a felmérésben legfontosabb szempontokként megjelelölt információkat a cégek megadják magukról. Mivel a válaszadók szerint a cégek hírnevére alapozott munkáltatói márka megítélés már a múlté, így minden regisztrált cégünk ugyanakkora eséllyel indul a tehetségekért folytatott versenyben egyedi bemutatkozásával Zyntern profilján. 

Attila továbbá elmondta az újítások kapcsán, hogy az azonnali információkat és a transzparenciát elváró korosztály igényei alapján mostantól a fizetés mértékét is feltüntethetik cégek bármely pozíciónál. A soft-és hard skillek megadásával pedig nem csak a jelentkezők tudnak magukról bővebb információkat átadni, hanem a képesség alapú toborzást is elősegíti a rendszer a HR munkatársak számára. A gyorsnézetek, az azonnali visszajelzések küldése és a kreatív bemutatkozási lehetőségek (videók, fotók feltöltése) mindkét fél számára könnyedebbé teszi a kiválasztási folyamatot.

A Zyntern csapata a kutatást nem csak saját felhasználásra készítette: az összegyűjtött adatokból training anyagot alakítottak ki cégek számára, amely során részletesen ismertetik az eredményeket és segítik munkaadók Z generációs toborzási és megtartási stratégiáinaképítését.

Üzleti Hírszerzés

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Január 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Hírlevél

E-mail cím:*
Név:*

Tartalom galéria

Megvan AZ ÉV HOTELE 2019 televíziós verseny győztese

Megvan AZ ÉV HOTELE 2019 televíziós verseny győztese

More details
V. Magyar Amatőr Barista Bajnokság, 2020. február 8.

V. Magyar Amatőr Barista Bajnokság, 2020. február 8.

More details
FEHOVA - Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítása, 2020. február 13-16.

FEHOVA - Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítása, 2020. február 13-16.

More details
SIRHA BUDAPEST, 2020. február 4-6.

SIRHA BUDAPEST, 2020. február 4-6.

More details
Green World, 2020. január 30. - február 2.

Green World, 2020. január 30. - február 2.

More details
II. BorÉRT - Magyarország borturisztikai napja, 2020. január 30.

II. BorÉRT - Magyarország borturisztikai napja, 2020. január 30.

More details
4 év alatt megduplázódott a zöld irodaterületek mérete

4 év alatt megduplázódott a zöld irodaterületek mérete

More details
Jégfolyosó - Budapest

Jégfolyosó - Budapest

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details