2020. szeptember 27., vasárnap - Adalbert

Hírek, elemzések

Mi kell a pályakezdőknek? A Zyntern.com megkérdezte, mit várnak egy munkaadótól a fiatalok

2019-12-12 407

A Zyntern.com újgenerációs állásportál munkatársai nem győzik hangsúlyozni, hogy a Z generáció fiatal kora ellenére, rendkívül tudatos karrierépítő korosztály. 

Ők már gyakornokként sem elégednek meg hangzatos ígéretekkel: valódi szakmai feladatokat akarnak az első pillanattól. Mit kívánnak még ezen kívül? A Zyntern.com megkérdezte tőlük.

Zyntern.com, a Z generáció toborzási szakértője 2019. májusában felmérést készített. “Mi kell nekünk a cégektől?” (What do interns want?) című kérdőívüket megközelítőleg 2000 budapesti diák és hallgató töltötte ki, valamint további 200 fő fókuszcsoportos beszélgetés során válaszolt kérdéseikre. A résztvevők 64%-a 23-26 éves pályakezdő, 28%-uk 20-23 éves egyetemista és főiskolás, és végül 8%-a 16-19 éves középiskolás volt. A legtöbben budapestet jelölték meg tartózkodási helyüknek.

Top 5 legfontosabb- és legkevésbé fontos szempont egy munkaadó kiválasztásánál 

A válaszadók több mint fele első helyet szavazott meg a valódi szakmai feladatok iránti igénynek. A nyitott támogató vezetők a szervezetnél és a rugalmas munkaidő az első három legfontosabb pontban szerepel, amely a generáció sokat hangoztatott jellemzőit erősíti: tudatosan fejlesztik magukat, célirányosan, a szakmai érdeklődésüknek megfelelő tapasztalatokat szeretnének gyűjteni, viszont az idejüket ők kívánják beosztani. Választásukat szintén jelentősen meghatározza, hogy milyen előrelépési lehetőségeket látnak a cégen belül, amelyre a vállalatok belső utánpótlás nevelési programjai vonzó alternatívákat adnak.

Valamint, már gyakornokként is szeretnék, hogy vezetőjük komolyabb projektbe is aktívan bevonja őket. A kutatás során megadott 14 tényező közül a cég hírneve lett a legkevésbé lényeges döntési szempont. Az eredményből arra következtethetünk, hogy önmagában egy márkanév már nem elegendő a munkaerő megszólítására, nagy energiát kell fordítani a vonzó munkáltatói márka kialakítására is. A pozícióhoz, szakmai területhez nem szorosan kapcsolódó továbbképzések és a rotációs programok ideje lejárt: a fiatalok türelmetlenek, és tudatosak, egy területen belül szeretnének előrébb előre jutni, ami különösen jellemző a diplomás
pályakezdőkre.

A fix munkaidő nem működőképes opció azok számára, akik az állásuk mellett folytatják tanulmányaikat, azonban a már végzett fiatalok is preferálják, ha rugalmasan oszthatják be munkaidejüket. A munka-magánélet egészséges egyensúlya pedig prioritást élvez az életükben, nem kedvelik ha egyik a másik rovására megy. A fizetés mértéke a felsorolt döntési szempontok között a 9. helyre került, ami alátámasztja, hogy hiába a jó fizetés, a legfiatalabb munkavállalói generációt nem lehet “megvásárolni”. 

Egy közgazdásznak ugyanazok az értékek fontosak, mint egy informatikusnak

A Zyntern kutatása 5 különböző tanulmányi terület hallgatói és pályakezdőit kérdezte meg. A kitöltők 44% gazdaságtudományi területekről, 23%-a informatika területekről, 15%-a bölcsészettudományi területekről, 10%a társadalomtudományi, míg 8%-a pedig természettudományi területről érkezett.  Igen, a bekezdés címében megfogalmazott állítás igaz: a gazdasági és a műszaki területen tanulók egyaránt ugyanazt a 3 tényezőt tartották a legfontosabbnak a munkaadó kiválasztása során: a valódi szakmai feladatok, a rugalmas munkaidő és a nyitott, támogató vezető meglétét.

A természettudományok iránt érdeklődők számára a visszajelzés nem szerepelt a legmeghatározóbb döntési szempontok között, ugyanakkor a bölcsészettudományi és a társadalomtudományi területek kitöltői számára fontos a folyamatos visszajelzés leendő munkaadójuk részéről. Műszaki és bölcsészettudományi területeken - az összes vizsgálati területtel ellentétben - az előrelépési lehetőség nem szerepel az 5-ös toplistában, inkább a szakmai feladatokat, a tanulási lehetőséget és a személyes fejlődést részesítik előnyben a karrier létra gyors megmászása helyett.

Az informatikai területeken a fizetés szintén nem szerepelt a top prioritások között. Ez kapcsolódhat ahhoz a munkaerőpiaci jelenséghez, hogy IT és technológiai területeken az átlag béremelkedésnél intenzívebben nőnek a fizetések már gyakornoki és pályakezdő pozíciók esetén is. Ennek következtében a versenyképes fizetést alapvetőnek tekintik és egyéb szempontok alapján differenciálnak a munkaadók között.

Szóval így újult meg a Zyntern.com oldala

A kutatás nyomán, 2019 nyarán indult el a Zyntern.com gyakornoki- és pályakezdő állásokat kínáló oldal fejlesztése. Egy olyan állásportál kialakítása volt a cél, ami a Z generáció aktuális igényeit szolgálja ki, miközben munkáltatói oldalról technológiai megoldásokkal tovább könnyíti a recruiterek mindennapi munkáját, és a cégek munkáltatói márka építését. Balogi Attila, a Zyntern.com ügyvezetője mesélt arról, hogy a kutatás eredményei és a céges oldalról érkező egyéb visszajelzések nyomán hogyan újult meg a Zyntern.com rendszere.

A felhasználók számára egy gyorsabb, egyszerűbb és könnyebben kezelhető platform létrehozását tűztük ki célul. Emellett úgy alakítottuk ki a megújult felületünket, hogy a felmérésben legfontosabb szempontokként megjelelölt információkat a cégek megadják magukról. Mivel a válaszadók szerint a cégek hírnevére alapozott munkáltatói márka megítélés már a múlté, így minden regisztrált cégünk ugyanakkora eséllyel indul a tehetségekért folytatott versenyben egyedi bemutatkozásával Zyntern profilján. 

Attila továbbá elmondta az újítások kapcsán, hogy az azonnali információkat és a transzparenciát elváró korosztály igényei alapján mostantól a fizetés mértékét is feltüntethetik cégek bármely pozíciónál. A soft-és hard skillek megadásával pedig nem csak a jelentkezők tudnak magukról bővebb információkat átadni, hanem a képesség alapú toborzást is elősegíti a rendszer a HR munkatársak számára. A gyorsnézetek, az azonnali visszajelzések küldése és a kreatív bemutatkozási lehetőségek (videók, fotók feltöltése) mindkét fél számára könnyedebbé teszi a kiválasztási folyamatot.

A Zyntern csapata a kutatást nem csak saját felhasználásra készítette: az összegyűjtött adatokból training anyagot alakítottak ki cégek számára, amely során részletesen ismertetik az eredményeket és segítik munkaadók Z generációs toborzási és megtartási stratégiáinaképítését.

Üzleti Hírszerzés

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Indítsuk újra BETA szerszámokkal!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Szeptember 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Tartalom galéria

Fóti minikonferencia

Fóti minikonferencia

More details
A Mátravasút fejlesztése is erősíti a vidék turisztikai vonzerejét

A Mátravasút fejlesztése is erősíti a vidék turisztikai vonzerejét

More details
Regéc: Jövő nyárra készülhet el a vár részleges rekonstrukciója

Regéc: Jövő nyárra készülhet el a vár részleges rekonstrukciója

More details
GreenTech Zalaegerszeg: pénteken elénk tárulnak a jövőbe mutató fejlesztések

GreenTech Zalaegerszeg: pénteken elénk tárulnak a jövőbe mutató fejlesztések

More details
Bemutatták a Rubik-kocka miniatűr változatát

Bemutatták a Rubik-kocka miniatűr változatát

More details
Háromszázötven művész regisztrált a 67. Vásárhelyi Őszi Tárlatra

Háromszázötven művész regisztrált a 67. Vásárhelyi Őszi Tárlatra

More details
Ha nem szereti a maszkot, itt a megoldás

Ha nem szereti a maszkot, itt a megoldás

More details
Magyar Ízek Őszi Vására - 2020. szeptember 26-27.

Magyar Ízek Őszi Vására - 2020. szeptember 26-27.

More details
Múzeumok Őszi Fesztiválja, 2020. szeptember 28 - november 11.

Múzeumok Őszi Fesztiválja, 2020. szeptember 28 - november 11.

More details