2024. április 26., péntek - Ervin

Események

Találkozások terei – építészet és design a Budapest Design Week keretében

461

A Budapest Design Week 2022. október 16-ig a „Találkozások terei – építészet és design” központi témára építve járja körül a két terület kapcsolódási pontjait. Miként teremthetünk az egyén számára is élhető köztereket? Hogyan emelheti egy építészeti koncepció az oktatás minőségét? Milyen innovatív technológiák befolyásolják a jövő személyes és közösségi találkozásait? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket jár körül a fesztivál épületbejárásokon, stúdiólátogatásokon, workshopokon és beszélgetéseken keresztül.

A fesztivál az építészetet és a designt nem elhatárolt szakterületként, hanem összefonódó, egymást kiegészítő társterületként mutatja be, amelyek együtt járulhatnak hozzá egy fenntarthatóbb, befogadóbb és élhetőbb épített környezet megalkotásához. A BDW központi kiállítása többféle értelmezést mutat fel a különböző funkciójú és léptékű építészeti alkotások bemutatásával: Találkozások terei – építészet és design címmel október 7. és 30. között tekinthető meg a fesztivál központi helyszínén, a Néprajzi Múzeumban. Sebestény Ferenc DLA kurátor koncepciója szerint a kiválasztott építészeti projekteket design tematikájú tárgyi anyag kíséri Koós Daniella DLA formatervező művész, társkurátor válogatásában. A kiállítás az adott épülethez (városi térhez) kapcsolódóan lámpákat, a világítás térformáló hatásait, valamint találkozási tereink tárgyi környezetébe tartozó designtermékeket mutat be.

A kiállítást október 13-án szakmai konferencia kíséri, amely három témán keresztül egészíti ki a látottakat: ezek a közösségi találkozás tereinek építészeti és design vonatkozásai, a városi közösségi terek, valamint a közösségi terek és fenntarthatóság.

A BDW népszerű Nyitott Stúdiók programján a látogatók építész- és építészeti kapcsolódású design stúdiók munkájával ismerkedhetnek meg. Megnyitja kapuit a BORD Építész Stúdió budapesti székhelye is.  Bemutatja műhelyét a DVM group ArchViz csapata is, amely az idei International Property Awards versenyen építészeti vizualizációs kategóriában a világ legjobb CGI stúdiója díját nyerte el. A DVM Design iroda október 13-án kerekasztal-beszélgetéssel készül a Drechsler-palota felújításáról. Az S39 Hybrid Design megmutatja, hogyan készül egy fém- vagy üveg homlokzat, világító betontérkő, de különféle művészeti installációk tervezésének és kivitelezésének hátteréről is mesélnek.

A vezetett épületbejárásokon maguk a tervezők kalauzolják végig az érdeklődőket az általuk tervezett épületeken. Október 14-én a jelentős középületeket tervező Napur Architect a Néprajzi Múzeumot mutatja be. A Medence Csoport tervezői, Gross András és Terebessy Tóbiás pedig október 8-án tartottak különleges túrát a Magyar Zene Háza Kreatív Hangterében a tervezőkkel.

Az Óbudai Egyetem Ybl kara egy kiállítással készül, amelyben bemutatják a hallgatók által tervezett és épített udvar megújításának folyamatát, közösségi tér létrehozásával. Emellett egynapos workshopon a látogatókkal együtt egy, a hallgatói koncepcióban szereplő „hinta-pad” kültéri bútor prototípusát valósítják meg. A kiállítás záróeseménye egy kerekasztal-beszélgetés lesz, arról, hogy milyen szerepe van az építészet és design oktatásnak a találkozás tereinek létrehozásában.

A közösségi térkísérletek című program során, a művelődési házak szocialista ideáljának nyomába eredve, bejárható lesz a csepeli Királyerdei Művelődési Ház. Innen indult a Népművelési Intézet nagy hatású országos közösség-kísérlete. A BDW 2022 alkalmából rekonstruálja az 1979-es nyitott ház program alapelemét, a „konténernek” nevezett multifunkcionális műhelybútort, emellett kiállításokkal, műhelybútor-bemutató és workshopokkal valamint előadásokkal is várják az érdeklődőket.

2013 óta a Budapest Design Week minden első csütörtök éjszakáján 150 szerencsés érdeklődő éjszakai buszos designtúrán vehet részt az Irodaházak Éjszakája keretében. Építész- és belsőépítész-kritikusok, illetve helyi szakemberek vezetésével különböző, A+ minősítésű és B kategóriás irodaházakat járhatnak be a résztvevők, akkor, amikor a dolgozók már valószínűleg mély álomba szenderültek.

A kreatívipari felsőoktatási intézmények hallgatóit várja október 14-én a New European Bauhaus (NEB) workshop a Magyar Formatervezési Tanács szervezésében. Az egynapos, regisztrációhoz kötött workshop célja önreflexiót és rekreációt lehetővé tevő terek koncepcióinak kidolgozása, miközben az egyének számára is élhető közterek létrehozásának lehetőségeire, mikéntjére kérdez rá. A workshopon való részvétel zártkörű, Bereczki Enikő generáció- és ifjúságszakértő felvezető előadása és a záró prezentáció azonban nyilvános. Az előadások után a BDW stábja tart tárlatvezetést a központi kiállításon, a Néprajzi Múzeumban.

A Hello Wood interaktív podcast programja során kihelyezik az általuk tervezett WorkStation kabint a Néprajzi Múzeum mellé, ami egy héten keresztül berendezett stúdióként működik, és az építészet és design tekintetében releváns témákat dolgoznak fel podcast beszélgetés formájában a MaxCity-vel együttműködve.

Részletes információ és a Budapest Design Week programnaptára elérhető a fesztivál honlapján: https://budapestdesignweek.hu/

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details