2024. április 25., csütörtök - Márk

Események

Járdafesztivál és „Tangózás” vár a Népszínház utca környékén október 7-9. között

2022-10-05 555

Ingyenes, underground városi fesztivállal érkezik október második hétvégéjén a Budapest Tuning egyik legnagyobb őszi eseménye (párhuzamosan az Új Körúttal – nehéz lesz döntenetek, hol is töltitek a hétvégét). A kulturálisan diverz környéken egymás mellett élnek őslakosok és friss beköltözők, az évtizede nyitva lévő fodrász mellett elfér az afgán büfé az újhullámos törzshely és a lakászsinagóga is.

Október 7-9. között gyertek a Telekitangóra és a Járdafesztiválra: városi, helytörténeti séták, koncertek, kiállítás, bolhapiac, gasztró programok várnak mindenkit!

A város egyik legszélesebb sugárútja, remek adottságokkal, izgalmas helyekkel és gazdag történelemmel, a mentén több nagy tér és park is sorakozik, mint a II. János Pál pápa vagy a Teleki. Tudtad például, hogy a Kálvin tértől pikk-pakk, kevesebb mint negyed óra alatt ott vagy az az utóbbinál is?

A Külkörút és a Budapest Tuning égisze alatt az októberi hétvégén a Járdafesztivál és a Telekitangó a környék valódi, előítéltektől mentes arcát mutatja meg, és az alulról szerveződő, helyi erőket megmozgató zenei-, gasztronómiai- és civil fesztivállal újra felteszik a térképre a Népszínház utcát.

A Külkörút a kezdeményezők szándékai szerint megváltoztatja a Népszínház-negyedről alkotott képet. „Többé ne számítson bátorságnak, ha a Blahán túlra indulunk” – ezen a sztereotípián szeretnének változtatni a szervezők. A projekt mögött a kerületben működő Kastner Kommunity kávézó és közösségi tér, a Rákóczi téren galériát és vintage boltot működtető Oltai Kata kurátor, művészettörténész és a Népszínház utcai kötődésű civil csapat Petrik Bence, Széplaki Márk és Kehrer Ádám állnak.

NÉP-SZÍN-HÁZ Járdafesztivál

A hétvége során, október 7-9. között a Népszínház utca különböző pontjain találkozhatunk zenés, kulturális és gasztronómiai eseményekkel, kora délutántól egészen este 8 óráig. Ezek egyszerre szólnak a helyiekhez, a környékbeli lakosokhoz és azokhoz is, akik szeretnék a fesztiválszezont egy ingyenes és emberléptékű, underground hangulatú eseménnyel zárni.

A jó hangulatért válogatott fellépők felelnek, többek között: Csángálló, Hét-Hat Club, DJ Oldschool Peppino és a Nagy Világ Cru, Obadu (Nép DJ Live Set), Unicumbia, Ephemere, Hakumba, Lendvai Banda, Gaska táncház, BP Choro Club, Veroköltö és még sokan mások.

A főhadiszállás pedig a frissen nyílt ZSÍR kocsma lesz, a Népszínház utca és a Kiss József utca sarkán. De kóstolhattok autentikus ételeket a Kabul Bahar afgán büfében, libanoni finomságokat a Beirut Expressben vagy a pakisztáni ízeket a Desi Deeraban meg persze magyar klasszikusokat a Csibefalatozóban.

TELEKITANGÓ

A Népszi mellett, annak végpontján Budapest egyik fantasztikus és kevéssé ismert tere is rengeteg programmal vár majd mindenkit. Megismerkedhettek a történetével, találkozhattok a lakókkal, itt dolgozókkal, lesz kiállítás is, városi séták, bolhapiac, vásári finomságok is.

A Teleki tér hatalmas és sok szempontból szimbolikus “be-nem-lakott” tér. A 19.század közepétől vásártérként működött, de a város peremének számított, két pályaudvar közötti átmenetnek, a szegénység és a bűnözés stigmája kísérte. Mégis sokan megmaradtak itt és virágzó multietnikus területté vált: Budapest harmadik legnagyobb zsidó közössége élt itt, de számos tót és német ajkú honfitársunk is. A vásártér, a bolhapiac után kapta a “Tangó” becenevet a legenda szerint. A 2010-es évektől, több fokozatban felújították a közterületet, az itt álló csarnokot és a parkot. 2014-ben az Újirány vezetésével egy fontos közösségi tervezésen esett át, azonban a város szövetébe nem sikerült bekötni, de az itt lakók számára sem ismert és kihasznált terület igazán.

Egy bolhapiaci szituáció köré szervezett helytörténeti bemutatás keretében szeretnénk elindítani a párbeszédet, az “elhallgatott hangok” feltárásának lehetőségét. A dzsentrifikáció okozta folyamatok értelmes feldolgozását, csatornázását segítő projekt elkezdeni, amelyhez társakat hívunk. – írják a szervezők.

2022. október 7. péntek

Teleki, a Tangó 16.00 órától sötétedésig.

  • helytörténeti kiállítás a park területén, egész hétvégén
  • A Rosa Parks Alapítvány vár integrációs totóval és adomány turkálóval.
  • A Rosa Parks Alapítvány Láthatatlan Tanoda programja 2013 óta működik Budapest VIII. kerületében. Hátrányos helyzetű, elsősorban roma gyerekekkel foglalkozunk, óvodától egészen a középiskola végéig.

A Telekinél körbe-körbe. Építészettörténeti séta a tér vonzáskörzetében 17.00 órától

  • Torma Tamás, újságíró, építésztkritikus, az Egy hely… blog és vlog gazdája
  • A séta ingyenes!

2022. október 8. szombat

Bolhapiac 9.00-15.00 között

  • Gyere adni és venni, az ingyenes bolhapiacon. Hozz egy lepedőnyi felesleges tárgyat amit eladnál vagy felajánlánál. Regisztrálj előre vagy csak jelenj meg és tedd le az árud!

Fazekas “Eldorádó” Bálint a Telekin 10.00-15.00-ig

  • Ki ne ismerte volna a legendás éttermét a Rákóczi téri Csarnokban! Most visszatér egy speciálisan erre az alkalomra összeállított menüvel, melyet kimondottan a vásári ételek ihlettek. Kóstolhatsz jazz levest idényzöldségekből vagy szarvasgrillkolbászt helyben sütve az alkalomhoz készült bucival és saját szószokkal. Szerényebb adományért akár kacsazsíros kenyeret.

Megismerhetsz civil szervezeteket a bolhapiacon 10.00-15.00 óráig

  • Velünk lesz a Lehetőségek tere, mely a Práter utcában működik. Fő célkitűzésük fiataloknak és fiatal felnőtteknek (16-35 év) lehetőséget teremteni képzések és projektek formájában az együtt gondolkodásra, az élmény alapú tanulásra, találkozásra és közös alkotásra.
  • Velünk lesz a Bagázs Közhasznú Egyesület is.

Városi séták:

  • 11.00: Lócsiszárok és standosok, zenészek és nézelődők – A Teleki tér lakói. Irodalmi, kultúrtörténeti séta Sidó Anna, muzeológus művészettörténésszel.
  • 13.00 és 15.30-as kezdéssel: UCCU Budapest Roma Városi Séta. Két órás interaktív séta keretében roma fiatalokkal körbejárhatod a Nyolckert.
  • 17.00 A Teleki tangója. Városépítészet és bűntörténet. Városi séta Torma Tamás, építészetkritikussal és Bezsenyi Tamás, kriminológussal

2022. október 9. vasárnap

Városi séták:

  • 11.00: Bűn, ha élek? A szocialista alvilág arca a Teleki tér környékén. Városi séta Bezsenyi Tamás, kriminológussal
  • 15.00 Lócsiszárok és standosok, zenészek és nézelődők – A Teleki tér lakói. Irodalmi, kultúrtörténeti séta Sidó Anna, múzeológus művészettörténésszel.

| Forrás: enbudapestem.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

More details
Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

More details
Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

More details
Városligeti Majális, 2024. május 1.

Városligeti Majális, 2024. május 1.

More details
Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

More details
Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

More details
ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

More details
Futófesztivál, 2024. április 27.

Futófesztivál, 2024. április 27.

More details