2024. május 9., csütörtök - Gergely

Események

Megtölti a házigazda városokat a nyári vizes világbajnokság

351

Kellemes meglepetésként érte a turisztikai szakmát a váratlan januári bejelentés, mely szerint hazánk négy városában rendezik meg az idei FINA vizes világbajnokságot. A házigazda helyszínek rutinosak a nagy volumenű sportesemények lebonyolításában, a szállodások örülnek a várható extra forgalomnak.

A FINA közleménye szerint a világbajnokságot június 18. és július 3. között rendezik meg Magyarországon, egészen pontosan Budapesten, Szegeden, Debrecenben és Sopronban.

A sportolók így lehetőséget kapnak arra, hogy idén nyáron is világméretű eseményen mérjék össze erejüket, a hazai turizmus pedig öt éven belül másodszor élvezheti a vizes világesemény által generált pluszforgalmat.

Budapest: A csapatok az ötcsillagos piacon „utaznak"

„A húsvétkor meginduló kereslet reményeink szerint ismét felhívja a figyelmet Budapestre, a világbajnokság kezdetére komoly felfutás várható. Az utazási korlátozások hétről hétre enyhülnek, így az újonnan elnyert rendezvény egészen biztosan jelentős hatással lesz a forgalomra. Ráadásul az idén így minden nyári hónapra esik egy olyan rendezvény (FINA, Forma1), ami extra lökést jelent a klasszikus turistahónapokban" – beszélt az eseménnyel kapcsolatos várakozásaikról Kanel Gyula, a Hotel Moments Budapest general managere, az MSZÉSZ budapesti régióvezető-helyettese.

Tapasztalatuk szerint a Budapestre látogató nemzetközi sportrendezvények versenyzői esetén az ötcsillagos piac az elsődleges preferencia,

annak ellenére, hogy az utóbbi években sok olyan négycsillagos szállodával gazdagodott a főváros, melyek alkalmasak lennének bármely delegáció, csapat kiszolgálására, méretükből adódóan exkluzivitást tudnának biztosítani, ezzel is elősegítve a csapatok emelt szintű egészségügyi-biztonsági előírásainak teljesülését.

Noha a független szállodáknak kicsi esélye van a hivatalos szállásadók körébe bekerülni, azonban az esemény miatt érkező szurkolók mennyisége nagyszerűen ki fogja tölteni a normál foglaltság mellett egyébként üresen maradó szobákat.

„A csapatokon kívül sok vendégre számítunk, hiszen Európában nagy hagyományokkal rendelkező, kedvelt sportágról van szó, ami tökéletes lehetőséget biztosít a városlátogatásra és a kedvencek egyidejű buzdítására" – állította a szakember.

Ők maguk külön promócióval nem készülnek, de az úszószövetséghez potenciális szállásadóként sok szálláshely bejelentkezik. A korábbi tapasztalatok szerint a csapatok és a szurkolók a hazai szövetségek ajánlásai alapján, vagy az internetről keresik meg a legkedvezőbb ár-érték arányú szállást.

A pozitívumok mellett érdemes megjegyezni azt is, hogy 2017-ben a megemelkedett szoba- és repülőjegyárak miatt a vb időszakában a „normál" városlátogató turisták száma visszaesett, az áremelkedés miatt ők akkor inkább a konkurens desztinációkat választották.

Szegeden telt házra számítanak

A kézilabda EB-hez hasonlóan, a verseny időszakára várnak nagyobb nyüzsgést Szegeden, mely valószínűleg hatással lesz nemcsak a szállodák, hanem – az éttermek és a parkolási helyzet miatt – még a taxisok forgalmára is.

Előreláthatólag 8 csapat érkezik Szegedre, a vízilabda csoportmeccseket és esetlegesen az elődöntőket játsszák a városban.

„Hasonló volumenű sporteseményeknél 3 szálloda kerülhet szóba, a Novotel Szeged, a Hunguest Hotel Forrás és az Art Hotel Szeged. Az első kettő méretéből adódóan a vb csapatainak elhelyezésében előnyt élvez, mert a Covid 19-re hivatkozva egy helyen, szinte „burokban" szeretnék a szervezők elhelyezni a csapatokat. Az Art Hotel Szeged valószínűleg újra a headquarter ház lesz a szervezők, bírók, VIP-vendégek számára, mint más több ehhez hasonló eseménynél" – tájékoztatott Gál István, az Art Hotel Szeged general managere, az MSZÉSZ régióvezető-helyettese.

Úgy vélik, a szurkolók követik csapataikat a meccs helyszínére, így külön promóciót nem terveznek. Az még kérdéses, hogy melyik ország csapatai játszanak a városban, de telt házra vagy telt ház közeli foglaltságra számítanak az érintett időszakban.

Okkal bizakodnak a debreceni szállodások

Debrecen – Szegedhez hasonlóan – szintén nem volt még FINA-világbajnokság helyszíne, egyéb nemzetközi sporteseményekkel kapcsolatos tapasztalataik alapján azonban jó foglaltságban és eredményekben bíznak. Mind a sportolók, mind a szervező- és kísérőapparátus, mind pedig a szurkolók jelentős keresletet jelenthetnek a városban.

„Egyelőre nagyon friss a bejelentés, még nem érzünk számottevő emelkedést, sportolói lekérés viszont már érkezett" – tájékoztatta lapunkat Szerdi Zsuzsanna, az MSZÉSZ választmányának és ügyvezetésének tagja, a Hotel Lycium Debrecen szállodaigazgatója.

Mivel az elmúlt években számos nemzetközi sporteseményt bonyolított a város és folyamatosan vannak kisebb sporteseményeik is, a közreműködő szállodák jól felkészültek, minden igényt ki tudnak elégíteni.

A rendezési alapelvekből eredően, részben az előírások, részben pedig a jelentkező mennyiségi igények miatt több szálloda is részt szokott venni a lebonyolításban. Egyes szállodák a csapatokat fogadják, mások a szervezőket, szurkolókat. Az érkező csapatok elérése a szervezőkön keresztül adott, a szurkolók eléréséhez viszont szükséges a promóció, noha az igazán elhivatott drukkerek azonnal megjelennek a piacon.

„A vb pontos menetrendje egyelőre nem ismert, így még nem látszik a jelentkezési igény, de a januári férfi kézilabda Európa-bajnokság idején valamennyi 3-4 csillagos szálloda és nagyon sok kisebb szálláshely érintett volt. Gyakorlatilag városi szinten is telt házat hozott az esemény az ilyenkor szokásos alapigények, például a szokásos üzleti vendégforgalom mellett" – osztotta meg tapasztalatát a szakember.

| Forrás: turizmus.com

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Dívák és ikonok - Új időszaki kiállítás a Zene Házában

Dívák és ikonok - Új időszaki kiállítás a Zene Házában

More details
Artmozik éjszakája, 2024. május 17.

Artmozik éjszakája, 2024. május 17.

More details
Műtárgyak Éjszakája Fesztivál, 2024. május 23-25.

Műtárgyak Éjszakája Fesztivál, 2024. május 23-25.

More details
Minden, amit a 45. Tour de Hongrie-ról tudni érdemes - 2024. május 8-12.

Minden, amit a 45. Tour de Hongrie-ról tudni érdemes - 2024. május 8-12.

More details
Pünkösdi hosszú hétvégi és gyereknapi programok a Balatonnál 2024-ben

Pünkösdi hosszú hétvégi és gyereknapi programok a Balatonnál 2024-ben

More details
Skyview Airshow, 2024. május 12.

Skyview Airshow, 2024. május 12.

More details
Tacskós Közösség Országos Találkozó, 2024. május 12.

Tacskós Közösség Országos Találkozó, 2024. május 12.

More details
Képregény fesztivál, 2024. május 12.

Képregény fesztivál, 2024. május 12.

More details
Cenki Családi Piknik, 2024. május 11.

Cenki Családi Piknik, 2024. május 11.

More details