2024. április 26., péntek - Ervin

Események

Sikeres a magyar fejlesztések bemutatkozása a világ legnagyobb ingatlanfejlesztési kiállításán, a cannes-i MIPIM-en

542

Jelentős érdeklődés mellett mutatkoznak be a magyarországi ingatlanfejlesztések az 1990 óta évente megrendezésre kerülő MIPIM-en, az ingatlanszakma egyik legrangosabb nemzetközi kiállításán március 15-18. között Cannes-ban.

A Magyarország-Budapest-stand szervezői – a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA), a Budapest Fejlesztési Központ (BFK), az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) és a Liget Budapest Projekt –– több milliárd euró értékű magyarországi fejlesztést mutatnak be. A stand Budapest, Debrecen és Szeged beruházásainak népszerűsítése mellett a nagyközönség elé tárja a legjelentősebb magyarországi ingatlanfejlesztők – ATENOR, Futureal-csoport, GLP, TriGranit, WING – városarculatot alakító fejlesztéseit, amelyeket a következő években adnak át.

A nemzetközi ingatlanos seregszemlén hagyományosan nagy az érdeklődés az eseményen 2016 óta megjelenő magyar stand iránt, hiszen több rangos nemzetközi díjjal elismert fejlesztés jutott a tervektől a megvalósítási szakaszba, vagy éppen el is készült. A Magyar Zene Házát például a CNN és a World Architecture Community (WAC) is 2022 egyik legjobban várt új épületének nyilvánította, és a tervek alapján 2019-ben Európa legjobb középületének választották a rangos londoni International Property Awards megmérettetésen, ami az ingatlanszakma egyik legnagyobb, széles körben jegyzett elismerése. 2020-ban pedig a világ legjobb zenei tematikájú fejlesztésének járó fődíjat kapta meg az amerikai Music Cities Awards-on.

A cannes-i kiállításon a világ több mint száz országából 25 ezer vezető szakember és befektető vesz részt. A rendezvény évről évre növekvő jövőbeni befektetéseket, jelentős üzletszerzési lehetőségeket, valamint fejlődési irányokat mutat az eseményen megjelenő országok számára.

atenorr5

Takács Ernő, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke kiemelte: a jelentős magánfejlesztések mellett állami, kiemelt kormányzati projektek is szerepelnek a Magyarország-Budapest-standon a Budapesti Fejlesztési Központ közreműködésében; a színes fejlesztési portfólió pedig jelentős számú érdeklődőt vonz. Magyarország évek óta kitüntetett figyelmet élvez a MIPIM-en a kiszámítható befektetési környezetnek, a beruházások támogatásának, az Európai Unióban előkelő helyen álló robusztus gazdasági növekedésnek és a magas hozamoknak köszönhetően. Az ágazat jelentős belső tartalékokkal rendelkezik, így a válság után gyors felpattanás várható a beruházásoknál, amelyek iránt jelentős a külföldi érdeklődés.

A legnagyobb hazai ingatlanfejlesztőket tömörítő szervezet elnöke elmondta: 2020-ban a koronavírus-járvány első hulláma után a szakma bizakodó volt, 2021-re várta a felpattanást. Sajnos azonban a járvány nem ért véget, ami az eredményeken is megmutatkozott, az ágazat ereje azonban tükröződik a tavalyi számokban, és abban, hogy az építőipari növekedés tavaly is érezhetően hozzájárult GDP növekedéséhez. Az állami beruházások csökkenése ellenére a lakásépítés és a versenyszféra megrendelései idén is jelentős növekedési lehetőséget nyitnak az építőipar előtt – mondta Takács Ernő, és egyben megerősítette, bár a geopolitikai kockázatok nőttek, az ingatlanfejlesztők optimisták az idei várakozásaikat tekintve. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint 2021-ben az építőipar termelése a járvány ellenére 13,3 százalékkal meghaladta az előző évit. A rendelésállomány magas, így az építőipar teljesítménye 2022-ben is inkább felfelé húzhatja a gazdasági növekedést – mondta. Hozzátette: az ukrán háború jelentős hatással lesz az ingatlanpiaci folyamatokra, a befektetői és finanszírozási döntéseken, valamint az árfolyamingadozás és az infláció növekedésén keresztül, továbbá várható a kivitelezői kockázatok (beszerzés, kapacitás, költségek) növekedése is, és több közvetett hatása jelenleg még nem is megbecsülhető. Mindezek miatt is kiemelten fontos a személyes jelenlétünk az év legnagyobb ingatlanfejlesztői rendezvényén.

Heffner Róbert, a HIPA vezérigazgatói tanácsadója kiemelte: Magyarországon a pandémia ellenére 2021-ben újabb csúcsot döntöttek a működőtőke-beruházások. Az 5,9 milliárd euróra ugró éves befektetési volumennel együtt az egy projektre eső külföldi zöldmezős beruházási rekord is megdőlt. Továbbra is magas szinten van a beruházási ráta, amely az MNB előrejelzése szerint 2022-ben akár a GDP 29%-át is elérheti, és ezzel az EU-ban az egyik legmagasabb értéknek felel meg. A magyar ingatlanprojektek cannes-i népszerűségéhez hozzájárul az eredményes befektetésösztönző gazdaságpolitika, hiszen évről évre jelentős fejlesztések mutatkoznak be. A külföldi befektetésekért azonban továbbra is erős a globális verseny, amelyben Magyarország remek pozíciót biztosított magának az utóbbi időszakban – mutatott rá Heffner Róbert.

atenorr6

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója elmondta: évek óta nagy érdeklődés övezi a nemzetközi ingatlanpiaci seregszemléken a Liget Budapest Projektet, hiszen a Városliget megújítása, az új épületek és intézmények megépítése és ideköltöztetése, a meglévő kulturális intézmények felújítása, a magyar főváros legrégebbi parkjának teljes rehabilitációja nemcsak a magyar állam, hanem a nyugati világ legnagyobb kulturális beruházása. A világ figyelme pedig egyre fókuszáltabb, hiszen a sok kisebb, de a parkhasználók számára igen fontos fejlesztés átadása után elérkeztek a projekt ikonikus és grandiózus épületeinek pillanatai is. Megnyílt a Magyar Zene Háza, míg tavasszal a Néprajzi Múzeum is elkezdi fogadni a vendégeket. Óriási büszkeség számunkra, hogy a Magyar Kultúra Napján Orbán Viktor miniszterelnök adta át Magyar Zene Házát és immár teltházzal működő zenei intézményt mutathatunk be a szakmai grémium előtt. A japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett ház egy ikonikus építészeti remekmű: organikusan hullámzó, lyukakkal áttört tetőszerkezetével és hatalmas üvegfalaival összetéveszthetetlen látványt nyújt, nem véletlen, hogy világszerte a legjobban várt új épületek között tartja számon a nemzetközi ingatlanfejlesztői szakma – ismertette Gyorgyevics Benedek. Az érdeklődés a MIPIM-en is jelentős a Magyar Zene Háza iránt, az elismerés pedig egyöntetű – tette hozzá.

Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója előadást tartott az utóbbi száz év legnagyobb magyarországi vasút- és hévfejlesztéséről, a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégiáról, majd a kelet-közép-európai fejlesztési irányokról, stratégiákról és együttműködési lehetőségekről szóló kerekasztal-beszélgetés vendége volt. Az eszmecserén részt vett Mārtiņš Staķis, a lettországi Riga és Remigijus Šimašius, a litvániai Vilnius főpolgármestere, Marie Balačova, a Cushman & Wakefield ingatlantanácsadó cég vezető elemzője, Anna Duchnowska, az Invesco ingatlanfejlesztő vállalat ügyvezetője, Heffner Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezérigazgatói tanácsadója és Adrian Karczewicz, a Skanska ingatlanfejlesztő és -kivitelező vállalat európai kereskedelmi fejlesztési igazgatója. A kerekasztal-beszélgetést Timothy Moonen, a The Business of Cities társalapítója vezette.

Világszínvonalú projektek Magyarországról

A kiemelt kormányzati fejlesztések, a Budapesten zajló beruházások mellett Debrecen és Szeged fejlesztéseit is prezentálják: a Tócó fejlesztés Debrecent, amely a város hosszú távú humán erőforrás stratégiájához illeszkedve és kiváló logisztikai adottságaival Debrecen második városközpontjának létrejöttét jelenti. Népszerűsítik Debrecen új üzleti központjában megépült “A” kategóriás Forest Offices Debrecent, és a szintén “A” kategóriás irodaházat, az Agora Office Debrecent is, valamint a kiváló lokációjának köszönhetően 4 nagyvárosból – Budapest, Debrecen, Miskolc és Nyíregyháza – is könnyedén megközelíthető Polgári Ipari Parkot. Szeged a világszínvonalú ELI-ALPS Kutatóközpontot és az Új Tudományos és Innovációs Parkot, valamint a közvetlen szomszédságukban épülő 40.000 m²-es 3*-os 100 szobás üzleti hotellel, irodákkal és szabadidő parkkal vegyes fejlesztést vitt a kiállításra.

A piac legjelentősebb ingatlanfejlesztői – az ATENOR, a GLP, a Futureal-csoport, a TriGranit és a WING – a legfrissebb, folyamatban lévő fejlesztéseikkel vesznek részt a kiállításon. Az ATENOR, Magyarország campus-specialistája bemutatja legújabb fejlesztését, a BakerStreetet „A+” kategóriás irodaprojektet Dél-Buda szívében, az Aréna Business Campust, egy A+ kategóriás, 72.000 m² iroda- és retail területet kínáló irodakomplexumot, valamint a LAKE11 Home&Park projektet, amellyel a fejlesztő Magyarországon is belépett a lakóingatlanpiacra 2021-ben. A 6 épületből álló 130.000 m²-es Váci Greens irodapark már kész fejlesztésként van jelen a kiállításon.

atenorr4

A GLP első magyarországi fejlesztését, a Sziget Logisztikai Központot mutatta be, amelynek révén a magyar piacon is bevezeti tervezési koncepcióját, amely a raktárterület hatékony kihasználására és az energiamegtakarításból adódó költségcsökkentésre összpontosít.

A közép-kelet-európai régió egyik vezető ingatlanfejlesztő és befektető cégcsoportja, a Futureal-csoport az Őrmező és Kelenföld határán elterülő, összesen több mint 65.000 m2-es Budapest ONE irodaházat mutatja be, amelynek a közel 20.000 m²-es második és 19.000 m²-es harmadik fázisát párhuzamosan fejlesztik, és várhatóan 2022 második felében adják át. A látogatók ugyancsak megismerhetik Magyarország első okosplázáját, az 55.000 m2-es, újgenerációs Etele Plaza bevásárló- és szórakoztatóközpontot is, amely egyedülálló formavilággal és szolgáltatásokkal nyílt meg tavaly ősszel. A nemzetközileg elismert Corvin Sétány sikertörténetében új fejezetet jelent az érintésmentes technológiával ellátott, közel 30.000 m²-es Corvin Innovation Campus irodaház, amelynek első ütemébe már 2023 elején beköltözhetnek a bérlők, a 2. ütem pedig hamarosan szerkezetkész lesz. Elviszik Cannes-ba a vállalat első raktárcsarnokát, a HelloParks Maglód megaparkban megépült MG1-et, amely Magyarországon az ipari épületek közül elsőként kapott Excellent minősítést BREEAM New Costruction kategóriában a Desing Stage-re. Emellett bemutatják a hamarosan elkészülő csarnoknak helyet adó HelloParks Fót-ot, illetve az ország egyik legnagyobb logisztikai megapark fejlesztését, a HelloParks Pátyot is.

A TriGranit prezentálja, hogy az elmúlt negyedszázad alatt milyen hatalmas megújulást hozott a Dél-pesti irodafolyosó számára. A Millennium City Center 3 hektáros területén összesen 360.000 m²-t fejlesztett: a több mint 310 luxuslakásból álló Duna-Pest Residencest; a világhírű Művészetek Palotáját; négy „A” osztályú Millenium Tower irodaházat; és a K&H székházát. Idén nyáron az alapítók víziója beteljesül a környék legújabb ékköve, a Millennium Gardens átadásával.

atenorr2

A WING az ország egyik vezető ingatlanvállalkozása, az első számú iroda- és székházfejlesztője. A vállalat az ingatlanpiac minden szegmensében jelen van és jelenleg is aktívan fejleszt, így a nemzetközi vásáron irodákat, ipari parkot, bevásárlóközpontot és lakófejlesztéseket is bemutat. Köztük a környezettudatos, hotel-iroda vegyesfunkciós 40.000 m² bérbeadható területű Liberty projekjét, a 13.500 m² bérleményi területet kínáló HOP Passage-t, a Budapest új irodafolyósóján épülő Hungária Office Park első új irodafejlesztését, a nagy sikerű East Gate Business Park második ütemében épülő East Gate PRO összesen 20.000 m²-es csarnokait, amelyek modern és személyre szabható raktározási megoldásokat kínálnak Fóton az M0-s és az M3-as autópályák találkozásánál, illetve a 2022 tavaszán közel 100 üzlettel megnyíló GOBUDA Mall Óbuda bevásárlóközpont. Lakóingatlan fejlesztései közül a Kassák Residence második üteme, a Kassák Passage; Budapest legzöldebb, környezetbarát lakóparkja, a Le Jardin és a belvárostól karnyújtásnyira lévő Park West fejlesztés képviseli a vállalatot a MIPIM-en.

atenorr3

A Magyarország-Budapest-stand kiállítói között van a világ vezető ingatlan-tanácsadó vállalata, a CBRE, hogy a standon zajló kerekasztal beszélgetéseket a legfrissebb elemzéseikkel segítsék. Bemutatkozik a Stay in Hungary Kft., amely betelepülő nagyvállalatok részére nyújt komplex belsőépítészeti, generál tervezési, project management és érdekképviseleti szolgáltatásokat, valamint Osztrovszki Gyöngyi, ingatlanbefektetési tanácsadó, aki ipari ingatlanok portfólióját ismerteti a standon.

| Esemény Menedzser

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details
Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

More details