2024. április 29., hétfő - Péter

Események

Indul a jegyértékesítés a Müpa 2022-es programjaira

366

2022-ben is a nemzetközi klasszikus és könnyűzenei szcéna, a magyar kulturális élet legkiemelkedőbb előadóival, valamint jól ismert fesztiváljaival és tematikus programsorozataival várja a nézőket a Müpa.

A 2021/22-es évad második felében is olyan kivételes előadók váltják egymást a színpadon, mint Jacob Collier, Christian Thielemann és a Drezdai Staatskapelle, Baráth Emőke és Philippe Jaroussky, Joyce DiDonato és az Il Pomo d’Oro, Pat Metheny, Cyrille Aimée, Rolando Villazón vagy Müller Péter Sziámi, Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert. A nagyközönség számára a jegyértékesítés november 5-én 10 órától kezdődik!

A könnyed műfajok kedvelői számos izgalmasnak ígérkező program közül választhatnak a netkorszak ifjú titánjának monumentális estjétől a hazai pop veteránjainak nagyívű produkcióiig. A Youtube-on 2012-ben berobbant, és azóta is szárnyaló Jacob Collier-t az interneten milliók követik, pályáját pedig olyan világsztárok egyengették, mint Herbie Hancock vagy Quincy Jones. Hatalmas öröm, hogy nagyszabású, különböző stílusokat és irányzatokat magába foglaló, többlemezes Djesse projektjének esszenciájával a Müpába is ellátogat.

A könnyűzene más területéről érkezik a Jazzlegendák sorozat következő fellépője, a hosszú évtizedek óta töretlen sikernek örvendő Pat Metheny. A megszámlálhatatlanul sok díjjal és bolygószerte lelkes rajongótáborral rendelkező gitárfenomén feltörekvő tehetségeket a középpontba állító, Side-Eye című produkcióját hozza el, bizonyítva, hogy az igazán nagy talentumok másnak is bátran átengednek a rájuk vetülő reflektorfényből.

mupapr3

De nemcsak a tengerentúlról érkező ikonok adnak koncertet a következő hónapokban: 70. születésnapja alkalmából a hazai popzene emblematikus figurája, Müller Péter Sziámi és saját együttese az Óbudai Danubia Zenekarral, valamint jeles vendégekkel kiegészülve csap ünnepi örömzenélést, amelyben legnépszerűbb slágerei mellett természetesen friss szerzeményei is helyet kapnak. A Grecsó Krisztián – Hrutka Róbert páros pedig egy meghitt hangulatú este erejéig zenekarrá bővül, és egy rendhagyó, irodalom és zene határmezsgyéjén egyensúlyozó, személyes hangvételű lemezbemutatóval készülnek, amelyen a dallamok éppen olyan fontosak, mint az elhangzó szövegek.

mupapr4

Az intézmény rendkívül sokszínű kínálata természetesen a klasszikusokat kedvelők számára is kihagyhatatlan eseményeket tartogat. A 2021/22-es évad művészének választott sztárszoprán, Baráth Emőke sok emlékezetes közös munkát követően ismét Philippe Jarousskyval dolgozik, márciusi, Händel legszebb műveiből összeállított koncertjük egyik, ha nem a legnagyobb különlegessége, hogy a kontratenort ezúttal tőle kevésbé megszokott szerepben, a karmesteri pulpituson köszönthetjük.

Az opera világának egy másik ragyogó csillaga, a New York-i Metropolitan dívája, Joyce DiDonato valódi zenés színházi élményt kínáló, a paradicsomi lét témáját körbejáró tematikus estjén régi szövetségeseivel, a szintén nemzetközi hírű, historikus hangszereket megszólaltató Il Pomo d’Oro zenekarral lép színpadra, hogy Cavalli, Händel, Purcell, Gluck, Wagner és Mahler muzsikájával kápráztassa el a közönséget. Világklasszis szólistákkal, korunk egyik legjelentősebb karmesterével, Christian Thielemann-nal és ínyenc műsorral érkezik a Müpába a nagy múltú Drezdai Staatskapelle. Az együttes koncertjén egy romantikus alapmű, Mendelssohn Skót szimfóniája és Zemlinsky hazánkban kevésbé ismert, de annál megindítóbb alkotása csendül fel. Az angliai születésű, változatos ízléssel bíró, rögtönzésben is kiemelkedő orgonaművész, Wayne Marshall ugyancsak különleges műsorral kedveskedik a Müpa nézőinek: saját improvizációi mellett a 19–20. század francia orgonarepertoárjából és a 20. század – magyar közönség számára – kevésbé ismert remekeiből ad ízelítőt.

Az évad második felében visszatérnek, és ismét gazdag programkínálattal jelentkeznek az intézmény nagy érdeklődésre számot tartó fesztiváljai, mint például a világhírű Budapesti Wagner-napok, amelynek keretében – a tavalyi kihagyás után – végre ismét személyesen találkozhatnak egymással a Wagner-operák elkötelezett rajongói. A Fischer Ádám művészeti vezetésével életre hívott eseménysorozaton 2022. június 9. és 22. között a Müpa legendás Ringje mellett René Pape dalestjét és a Rienzit is hallhatja a közönség. A Régizene Fesztiválon ezúttal Cherubini és Händel művei mellett a katalán reneszánsz remekeiből is ízelítőt kaphatnak az érdeklődők, a programot pedig a világszerte ünnepelt mexikói tenor, Rolando Villazón és az Ensemble L’Arpeggiata estje koronázza meg.

mupapr2

Az immár hagyományosnak számító, háromnapos Jazztavasz 2022-ben is változatos feltöltődési lehetőségeket kínál a műfaj kedvelőinek: a francia–dominikai Cyrille Aimée koncertje mellett két izgalmas társulás, a Yellowjackets és a WDR Big Band, illetve a Sarah McKenzie Group és Bolla Gábor játékát élvezhetjük. De folytatódnak a Müpa népszerű irodalmi és zenés sorozatai is: a New York-i Metropolitan Opera közvetítései között három vadonatúj előadást és közkedvelt klasszikusokat találnak az érdeklődők, de az újcirkusz- és táncelőadások rajongóinak is lesz miből válogatniuk.

Az előző évekhez képest újdonság, hogy a Müpa a 2021/22-es szezonra nem bérleteket kínál: egyesével értékesíti előadásait. Az évad programjaira több lépcsőben zajlik a jegyárusítás, november 5-én, pénteken 10 órától az évad második felének eseményeire nyílik meg a jegyvásárlás lehetősége.

További információ a Budapesti Wagner-napok programjairól>>

További információ a 2021/22-es évad második felének programjairól>>

| Esemény Menedzser

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Az 5 legdivatosabb ruha, amire szükséged van tavasszal

Az 5 legdivatosabb ruha, amire szükséged van tavasszal

More details
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details