2024. április 26., péntek - Ervin

Események

A jövő innovátorait hozza Budapestre az idei Világsakkfesztivál

344

Október 9-én hibrid formátumban tér vissza a Világsakkfesztivál, amely játékos kihívásokon és előadásokon keresztül mutatja be a népszerű sportot. Az érdeklődők most először offline és online térben is bekapcsolódhatnak a sakk nemzetközi ünnepébe.

A helyszíni programoknak a Magyar Nemzeti Galéria ad majd helyet, de azok számára is számos agytornát és érdekességet tartogat az esemény, akik inkább virtuálisan vennének részt - írja a szerkesztőségünknek eljuttatott sajtóközlemény.

Az idei eseményen a kreativitás és az innováció kapja a főszerepet olyan újító elmék előadásában, akik felhagytak a szokásos sémákkal és újszerű választ adtak a kihívásokra.

Noam Manella a „Think Like a Machine” című nagysikerű könyv szerzőjének előadásából például megtudhatjuk, miként ébreszthetjük fel a bennünk szunnyadó kreativitást. Ashwin Subramanian, indiai mérnök pedig egy forradalmian új kísérlet részleteibe kalauzolja el a nagyközönséget: a biofeedback eszközeivel feltárja, mit üzen a sakkozók teste játék közben és hogyan tudják ezeket az apró jelzéseket hasznosítani a felkészülés során.

A látogatóknak egy hamisíthatatlan zenei élményben is részük lehet Juga Di Prima, chilei énekesnő jóvoltából, aki a nemi esélyegyenlőség jegyében dolgoz fel közismert dalokat. Nem titkolt célja, hogy legújabb dalsorozatával hírét vigye a női sakkozók teljesítményének, hogy azok legalább akkora figyelmet kapjanak, mint a férfi játékosok sikerei.

„A sakk egy országhatárokon átívelő közös nyelv, melyet életkortól, nemtől, foglakozástól és nemzetiségtől függetlenül bárki magáénak érezhet a Világsakkfesztiválon. Ezt mi sem bizonyítja jobban annál, hogy a rendezvény egy nagy mozgalommá nőtte ki magát az évek folyamán, melyhez az élet szinte minden területéről csatlakoztak vendégek és előadók. Ez tette igazán időtállóvá a szlogenünket, miszerint a sakk összeköt minket” – nyilatkozta a Világsakkfesztivál alapítója, Polgár Judit.

„Az innovációs képesség és a digitális kompetenciák ma már olyan elvárások, amelyek alapvetően határozzák meg egy vállalat vagy szakember sikerességét. A ma iskolába járó gyermekek számára egyre fontosabbak az alapvető informatikai, programozási ismeretek, amelyekre mai világunk digitális megoldásai épülnek, és amelyek megismeréséhez remek logikai alapot biztosíthat a sakk." – mondta el Fogarasi Norbert, a rendezvény fő támogatójának, a Morgan Stanley budapesti központjának vezetője, aki maga is aktív sakkjátékos és a Magyar Sakkszövetség elnökségi tagja. A látogatók idén ismét kiállhatnak a Morgan Stanleyben dolgozó sakkmesterek ellen, de a kódolás alapjaiba is betekintést nyerhetnek egy játékos helyszíni oktatás keretein belül.

A rendezvény idén az Educational Chess Summit konferenciával teljesedik ki, ahol igazi nagyágyúk osztják meg gondolataikat az oktatás és a sakk kapcsolatáról. Az oktatás jövőjéről szóló szakmai párbeszédek mellett, betekintést nyerhetünk a Polgár Judit Módszerbe is, melynek legújabb elemét, a SakkTesit a rendezvényen mutatják be először. A Magyar Nemzeti Galériába ellátogató gyerekek, szülők és pedagógusok a saját szemükkel győződhetnek meg arról, hogyan lesz egy sakktáblából a hatékony eligazodást, valamint a térben való tájékozódást segítő gyakorlati helyszín, melyet akár élesben is kipróbálhatnak.

A szokásos szimultán partik mellett számos online fejtörővel is várják az érdeklődőket, melyek sorát a ChessConnectsUs kihívás nyitja meg szeptemberben. A játék központi eleme egy virtuális sakktábla, amely mögött nap mint nap újabb két játékos sorakozik fel, akik egy-egy lépés után átadják a stafétát a következőnek, egészen addig, amíg véget nem ér a játék. Az érdeklődőknek érdemes lesz ellátogatniuk a kihívásnak helyet adó Chess24.com-ra, ugyanis híres tudósokat, sportolókat, művészeket, sőt politikusokat is elcsíphetnek sakkozás közben és értékes nyereményekért cserébe megtippelhetik, kik, mit lépnek.

| Forrás: turizmus.com

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details
Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

More details