2021. május 9., vasárnap - Gergely

Események

„Jaj, megáll a világ, ha mi leállunk!” – a láthatatlan munkát ünneplik május elsején

56

Hírdalcsokor címmel több szempontból is rendhagyó program várja a közönséget az OFF-Biennále Budapest független kortárs művészeti eseményen.

Alicja Rogalska lengyel képzőművész, Erdődi Katalin kurátor és Annus Réka népdalénekes a Pest megyei Kartali Asszonykórussal közösen írta át a kórus által énekelt népdalokat. Az így született „hírdalok” a falusi élet változásairól és a nők gyermekkoruk óta végzett, mindennapos kemény munkájáról tudósítanak. A Hírdalcsokor szövegei arra inspirálták a Varsányi Szirének kórust, hogy a láthatatlan munkával kapcsolatos saját tapasztalataikat és személyes történeteiket összegyűjtsék. Május elsején, a Munka ünnepén egy online közösségi felolvasóesten ezt a szubjektív gyűjtést fogják a közönséggel megosztani a Hírdalcsokor kísérőeseményeként.

A Hírdalcsokor projekt Magyarország gazdag népi, elsősorban népzenei hagyományából merít és különböző generációkhoz tartozó nők tapasztalatain keresztül beszél a vidéki élet kihívásairól, a falvak valóságáról, ha már a média nem számol be ezekről. Alicja Rogalska, Londonban élő lengyel képzőművész, Erdődi Katalin kurátor és Annus Réka népdalénekes a Pest megyei Kartali Asszonykórussal dolgozott együtt. Közös munkájuk során a hagyományos Galga-menti népdalok szövegét gondolták újra és aktualizálták úgy, hogy azok a kórustagok élethelyzetét és mindennapjait, az általuk fontosnak tartott kérdéseket, témákat dolgozzák fel. A Kartali Asszonykórus sok humorral és éleslátással énekli meg a nők helyzetét, miközben a nehéz témákat és személyes küzdelmeket sem kerülik meg. Idetartozik a háztartásban, a családban végzett láthatatlan munka is, ami gyakran nincs megbecsülve, pláne nincs megfizetve. A Hírdalcsokor projekt megihlette és arra inspirálta a budapesti Varsányi Szirének kórust, hogy a láthatatlan munkával kapcsolatos saját tapasztalataikat és személyes történeteiket összegyűjtsék. Május elsején, a Munka ünnepén a főleg nők által végzett láthatatlan munkát fogják ünnepelni egy online közösségi felolvasóesttel. A program során egy közös gyűjtésből fognak személyes hangvételű történeteket felolvasni, és ezekről kezdeményeznek kötetlen beszélgetést.

„A barátom nem tudta, hogy minden héten kétszer kitakarítom Domestos-szal a WC-t, azt hitte, magától olyan tiszta.” (Varsányi Szirének)

Legyen szó házimunkáról, gondoskodásról vagy a mindennapok szervezésével kapcsolatos összes apró részfeladat észben tartásáról, sokféle munka válik láthatatlanná azáltal, hogy sem megbecsülve, sem megfizetve nincsen. Vagy ahogy a fenti példa mutatja, van, aki még csak tudomást sem akar venni róla.

„Asszony, asszony, mindenre van gondja,

Ráadásként ott a házimunka,

Hiába a háztartási gépek,

Ha három családra főzök ebédet.”

2021. május 1. szombat, 20 óra

Online esemény (Zoom és YouTube/Facebook livestream)

A Hírdalcsokor projekt Magyarország gazdag népi, elsősorban népzenei hagyományából merít és különböző generációkhoz tartozó nők tapasztalatain keresztül beszél a vidéki élet kihívásairól, a falvak valóságáról. A Hírdalcsokor a hagyományos Galga-menti dalokat mai szövegekkel párosítja, a személyes élettörténeteket a közösségibb, például a falu jövőjét érintő kérdésekkel fűzve össze. A projekt ahelyett, hogy a népdalokat a kulturális örökség „érinthetetlen” részének tartaná, az átköltés jól ismert, népi gyakorlatához nyúlik vissza, így a dalszövegek az előadók aktuális helyzetéről és jelen érzéseiről tudósítsanak éleslátóan és sok humorral. A Hírdalcsokor az alulról szerveződő „közösségi híradás” lehetőségeként tekint a népdalokra, amely különböző emberek és közösségek hangját erősíti fel és teszi hallhatóvá. Eközben kritikusan vizsgálja, hogy egyáltalán mi számít hírnek manapság, mely témák kapnak nyilvánosságot, főképp a klikkvadász újságírás korában.

A Kartali Asszonykórussal való együttműködés eredményeit az OFF-Biennále Budapest részeként egy kiállítás, egy kiadvány és köztéri performanszok formájában mutatják be az alkotók, a kórus közreműködésével. A kiállításon Hírdalcsokor címmel látható a kórussal közösen írt új dalcsokor videóklipje, valamint a Kartali kerekasztal című harminc perces werkfilm, amely betekintést nyújt a forgatást előkészítő próbákba, beszélgetésekbe és a kollaboratív alkotófolyamat közösségi pillanataiba. A magyar nyelvű videókat angol feliratok egészítik ki. A kiállításon elérhető a művészeti együttműködés daloskönyve, esszéket és gazdag képanyagot tartalmazó kiadványa is.

Hírdalcsokor – kiállítás az OFF-Biennále Budapest programjában

2021. április .23. - május.30

1052 Budapest, Vitkovics Mihály utca 3. (egykori Patyolat-üzlet)

Nyitva tartás: Május 23-ig minden héten csütörtöktől vasárnapig 15.00-19.00

Záró hétvége: május 27. (csütörtök) és május 28.(péntek) 14.00-19.00, május 29. (szombat) és május 30. (vasárnap) 12.00-19.00

További információk: cseppek.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

A TERMESZ Szerszámház bemutatja: Működik a kémia!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Május 2021 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Tartalom galéria

Hétfőtől lazulnak az iskolai szabályok

Hétfőtől lazulnak az iskolai szabályok

More details
Bejelentés: augusztusig kelleni fog a védettségi igazolvány

Bejelentés: augusztusig kelleni fog a védettségi igazolvány

More details
Elkészült a Budavári Palota első helyreállított épületrésze

Elkészült a Budavári Palota első helyreállított épületrésze

More details
Feleannyit költöttünk karikagyűrűre tavaly

Feleannyit költöttünk karikagyűrűre tavaly

More details
Eladnád a lakásod? Ezekkel a felújításokkal jóval többet kaphatsz érte

Eladnád a lakásod? Ezekkel a felújításokkal jóval többet kaphatsz érte

More details
Több mint 21 milliárd forintból építenek vízi élményparkot Győrben

Több mint 21 milliárd forintból építenek vízi élményparkot Győrben

More details
Most örülhet mindenki, aki szeret a Balatonon hajózni

Most örülhet mindenki, aki szeret a Balatonon hajózni

More details
Befutott a MÁV okosjegye – minél előbb megveszi, annál olcsóban utazhat

Befutott a MÁV okosjegye – minél előbb megveszi, annál olcsóban utazhat

More details
Felvételizők figyelem! Utolsó utáni lehetőség többletpontokra

Felvételizők figyelem! Utolsó utáni lehetőség többletpontokra

More details