2021. január 26., kedd - Vanda

Események

Az artisták Nemzeti Színháza

54

A Fővárosi Nagycirkusz január 14-én online gálával ünnepli második városligeti épülete átadásának ötvenedik évfordulóját. „A legjobb magyar artisták produkcióiból válogatták össze a nyitógála műsorát 1971-ben” – idézte fel az egyik artista. Az egykori és a mai műsor közreműködőivel beszélgettünk.

Weisz Nándorné Irena évtizedeken keresztül járta a világot tavaly áprilisban elhunyt, Jászai Mari-díjas és érdemes művész artista férjével, Weisz (művésznevén Váradi) Nándorral és a Váradi-ugródeszkacsoporttal. A világ legnagyobb cirkuszaiban is felléptek, de Irena szívében mindig különleges helye lesz a Fővárosi Nagycirkusznak.

Ötven évvel ezelőtt modernnek és korszerűnek számított a Fővárosi Nagycirkusz jelenlegi épülete, mondja. „Ez a magyar artisták szent helye. Európában alig van kőcirkusz; ezért is volt nagy öröm, amikor megépült. A férjem, Váradi Nándor azt mondta korábban, hogy ez az artisták Nemzeti Színháza” – lelkendezik Irena, aki még most is tisztán emlékszik a 1971-es nyitógálára.

„A legjobb magyar artisták produkcióiból válogatták össze a műsort, hatalmas zenekar kísérte a produkciókat. A közönség is fantasztikus volt, rengeteget tapsoltak. Nagy rangnak számított, és büszkeséggel tölt el, hogy a Váradi-csoport zárta az estét. Bár a látvány és a technika sokat fejlődött az elmúlt ötven évben, az akkori gálaműsor szerintem a mostani produkciókkal is felvenné a versenyt” – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a magyarok mindig is a legjobbnak számítottak a deszkaszámokban.

Pályafutása során bárhol is járt a világban, bőrszíntől, vallástól és nemzeti hovatartozástól függetlenül mindig és mindenütt egységet tapasztalt. „Ez a legcsodálatosabb a cirkusz világában.”

A férje, Weisz Nándor tavaly áprilisban hunyt el. A Váradi-csoport ma is aktív, már amennyire a járványhelyzet megengedi. Az elmúlt évtizedekben a kötél- és zsonglőrszámok is bekerültek a repertoárjukba az ugrószámok mellé. Az előadásaikon manapság már a negyedik generáció is fellép.

A klasszikus cirkuszi és varietéelemeket is felvonultató, nagy elődöket megidéző gála a Hortobágyi Károly-díjjal kitüntetett, többszörös cirkuszfesztivál-díjas erőemelő duó, a Silver Power (Füzy Anita és Kranitz Krisztián) rendezésében, Valc Szabolcs mesterkoreográfus munkájával valósul meg.

artistak

Füzy Anita elmondta, hogy az új produkció az egykori nyitógála koncepciójára épül. Az artistaszámok ugyanazok lesznek, mint 1971-ben, de nem pontosan olyanok, mint akkor. „Érzékeltetni akarjuk a két kor közötti különbséget. Megmutatjuk, hogy mennyit változott azóta például a tányérszám. Manapság minden a koreográfiáról szól, akkoriban ez nem így volt”– tette hozzá.

Kranitz Krisztián, a Silver Power férfi tagja úgy véli, hogy az artistáknak hiányozni fog a közönség: „Mindenki tudja, hogy mi a feladata, ugyanakkor a nézők visszajelzése miatt minden előadás más és más. Egy biztos: mindenki nagy odaadással fog dolgozni, mert a többségük hónapok nem szerepelt.” Egy magyar artista számára az a legmegtisztelőbb, ha a Fővárosi Nagycirkuszban léphet fel. Szerintük olyan ez, mint a színészeknek a Nemzeti Színház.

A gála egyik sztárfellépője a Trio Bokafi ugrócsoport lesz. A világszerte keresett hármas többnyire varietékben, kabarékban és palazzókban lép fel. Boros Gábor ugródeszka-akrobata, a csoport vezetője úgy véli: „fontos, hogy minden egyes mozdulat kidolgozott és pontos legyen. A hagyományos elemekkel kiegészítve követjük a trendet. Nagy hangsúlyt fektetünk a látványra. A színpadon egy énekesnővel egészül ki a trió.” A csoportvezető szerint ez egészen más műfaj, mint a klasszikus cirkusz, amelyben még mindig jelentős szerepük van az állatoknak.

Az eseményt a január 14-én este hét órától, kizárólag online és élőben, a Fővárosi Nagycirkusz Facebook-oldalán lehet megtekinteni.

(Forrás: kultura.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

BETA Szerszámok Last Minute árakon!!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Január 2021 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Ők nyerték a fődíjakat a Müpa Jazz Showcase-én

Ők nyerték a fődíjakat a Müpa Jazz Showcase-én

More details
Megújul a nyírbátori Báthori István Múzeum

Megújul a nyírbátori Báthori István Múzeum

More details
Szigorúbb utazási szabályokat javasolt hétfőn az EU

Szigorúbb utazási szabályokat javasolt hétfőn az EU

More details
Fél órán belül betelt az idei vándortáborok többsége

Fél órán belül betelt az idei vándortáborok többsége

More details
Milyen bort ihatunk a fogyókúra alatt?

Milyen bort ihatunk a fogyókúra alatt?

More details
Óriási érdeklődésre lehet számítani!

Óriási érdeklődésre lehet számítani!

More details
Csütörtökön startol a Sundance Filmfesztivál

Csütörtökön startol a Sundance Filmfesztivál

More details
A megújuló Néprajzi Múzeum készülő tárlatai

A megújuló Néprajzi Múzeum készülő tárlatai

More details
Az El Camino helyett Magyarország legszebb vidékeit járd végig!

Az El Camino helyett Magyarország legszebb vidékeit járd végig!

More details