2020. július 8., szerda - Ellák

Események

Feltárul a szovjet atombunker Dunavarsány határában

307

A kommunizmus évtizedeiben, a Kádár-korszakban agyonhallgatták, a Varsói Szerződés felbomlása, a Magyarországon állomásozó szovjet hadseregcsoport 1991-ben történt távozása után pedig az enyészet és a feledés homályába merült a Dunavarsány határában föld alá épített egykori szupertitkos szovjet atombunker emléke.

Csak két évtizeddel a rendszerváltás után, 2011-től kezdett fény derülni az elhallgatott hidegháborús múlt dunavarsányi titkaira. Az 51-es főút közelében rejtőzködő harcálláspontról, a „ruszki lokátorállomásról" már régóta suttogtak a környéken élők. A hidegháború korszakának e különleges relikviája május 28-tól nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt, a szovjet atombunker belsejében létesített kiállítással együtt.

Ausztria és Észak-Olaszország ellen indítottak volna támadást Magyarországról

A kádári időkben zárt ajtók mögött gyakran suttogtak arról, hogy a rendszer hivatalos cáfolata ellenére Magyarország területe sem mentes az atomfegyverektől, az „ideiglenesen" itt állomásozó szovjet Déli Hadseregcsoport jóvoltából.

A hidegháborús fenyegetés felfokozott légkörében mindez komoly félelmet okozott.

hadiA Dunavarsány határában álló szovjet atombunker egyik lejárata

Az 1945-ben az országot megszálló Vörös Hadsereg a második világháború után tartósan is berendezkedett Magyarországon.

hadi1A Varsói Szerződés egyik emblematikus harceszköze, a MiG-21-es vadászgép a Komo-Sky 51-es Bázis haditechnikai parkjában

Ma már tudjuk, hogy az itt állomásozó, és az 1960-as évektől taktikai atomfegyverrel is felszerelt szovjet hadtestek elsődleges feladata egy háború esetén Ausztria és Észak-Olaszország lerohanása lett volna, amit a szigorúan titkos hadműveleti terv szerint a Magyar Néphadsereg magasabb egységeinek kellett volna támogatniuk.

hadi2Páncélozott szovjet parancsnoki jármű a Komo-Sky 51-es Bázis gyűjteményből

A csaknem négy évtizedig hatályban volt titkos haditerv végrehajtásában kulcsszerepet szántak a magyarországi bázisokon állomásozó és taktikai atomfegyverrel felszerelhető szovjet repülőalakulatoknak, amelyek közül az egyik legnagyobb egység a Szigetszentmiklós határában felépített hatalmas kiterjedésű tököli katonai repülőtéren állomásozott.

A szovjet légierő 1950 és 1951 között egy sugárhajtású vadászezredet, 1956-ig pedig Iljusin Il-28-as sugárhajtású taktikai bombázókból álló egységet telepített ide.

hadi3Hidegháborús veteránok a dunavarsányi haditechnikai parkban

Az 1956-os forradalom és szabadságharc idején a repteret „társbérlőként" használó magyar, MiG-15-ös sugárhajtású vadászgépekkel felszerelt egységet a szovjetek bekerítették és sakkban tartották.

A tököli repülőtéren landolt a forradalom első napjaiban az a szovjet különgép, amely a forradalom leverésében komoly szerepet játszó Ivan Szerov hadseregtábornokot, a KGB főnökét, valamint Anasztasz Mikojant és Andrej Szuszlovot hozta titokban Budapestre.

De ugyancsak a tököli betonon landolt 16 évvel később az SZKP főtitkára, Leonyid Iljics Brezsnyev különgépe is, hogy a puccsszerűen Tökölre érkezett szovjet vezető magához rendelje Kádárt, és utasítsa az 1968-as "gazdasági reformok" leállítására.

hadi4Leonyid Iljics Brezsnyev, az SZKP főtitkára, és Kádár János, az MSZMP első titkára. ( Jobb szélen Biszku Béla, a kép bal oldalán pedig Rajnai Sándor áll.) Brezsnyev, aki mereven ellenzett minden reformtörekvést, 1972-ben váratlanul landolt a tököli reptéren, és magához kérette Kádárt

Az 1968-tól ismét „vegyes", vagyis szovjet-magyar üzemelésben működő légi bázis stratégiai fekvése és a nagy gépek leszállását biztosító hosszú futópályája miatt a szovjet haderő 1991-ben történt kivonásáig kulcsfontosságú volt a Déli Hadseregcsoport számára.

Tulipánnak nevezték a föld alatt megbúvó atombiztos idegközpontot

A Dunavarsány határában elrejtett szigorúan titkos szovjet földalatti atombunker építéséhez 1968-ban, a „prágai tavasz" leverése után kezdtek hozzá az „ideiglenesen" Magyarország területén állomásozó szovjet Déli Hadseregcsoport speciális műszaki alakulatai.

Az atombunkert a tököli szovjet katonai repülőtér titkos vezetési pontjának építették ki a hidegháborús paranoia jegyében, a szovjet vezérkar által feltételezett Nyugatról érkező NATO-atomtámadás esetére.

Az építkezés 1969 nyarán fejeződött be, az atombunker a szovjet légierő 11. vadászrepülő gárda-hadosztályának tartalék harcálláspontjaként szolgált.

hadi5Az egykori parancsnoki szoba a dunavarsányi szovjet atombunkerben

A szupertitkos atombunker kódneve először „Tyulip" (Tulipán) volt, amit később az „Ulhab" fedőnévvel váltottak fel. A tököli szovjet katonai repteret ért esetleges nyugati támadás esetén

innen, a föld mélyén rejtőző atombiztos bunkerből irányították volna az ellencsapást.

hadi6Hatástalanított szovjet légi bomba a bunker bejáratánál

A bunker legnagyobb, közel 100 négyzetméteres terméből figyelték és irányították a kor színvonalán csúcstechnikának számító automata vezérlőrendszer segítségével a hazánk légterében operáló, és háborús helyzetben taktikai atomfegyverrel is felszerelt szovjet gépeket.

hadi7Hidegháborús szovjet relikviák a dunavarsányi atombunkerben

A dunavarsányi atombiztos harcálláspont személyzete a központi vezérlőteremből a tököli, a közeli kunszentmártoni valamint a sármelléki szovjet katonai repterek gépeit irányította.

A harcálláspont külvilággal való összeköttetését eleinte a 11. vadászrepülő gárda-hadosztály 422. híradós zászlóalja, majd 1985-től az önálló, automatizált vezetési zászlóalja biztosította.

hadi8Szovjet magassági hajózó, úgynevezett, sztratoszféra G-pilótaruha az atombunker kiállításán

A repülős magasabb egység minden ezredéből ide, a dunavarsányi atombunkerbe érkeztek be a repülési adatok, amelyeket itt értékeltek ki, és innen továbbították az egységek számára megfogalmazott parancsokat is. (Forrás: Vadász Károly: Légierő társbérletben)

hadi9Szovjet MiG-21-es elfogóvadász a Komo-Sky 51-es Bázison

Az egykori berendezéseket leszerelte és elvitte a hazánkból távozó szovjet hadsereg, de a bunker megmaradt, a hidegháborús korszak páratlan, egyedi emlékeként.

Lenin portré a falon, vodkásüveg a parancsnok asztalán

A szovjet titkos bázis közelében az 51-es főút mentén létrehozott, országos viszonylatban is kuriózumnak számító haditechnikai park üzemeltetője, a Komo-Sky Kft.

hosszú évek munkájával szakszerűen felújította, eredeti állapotában helyreállította a közép-európai viszonylatban is egyedülálló katonai objektumot, és a szovjet atombunker területén a hidegháború korát megidéző kiállítást, illetve kaland-és élményparkot hozott létre.

hadi17Az egykori irányítóterem ma haditechnikai kiállításnak ad otthont

Az eredeti, sugárzás-biztos, hermetikusan záródó hatalmas vastag vasajtón keresztül léphetünk be a bunker hosszú folyosójára, ahol azonnal megcsapja a látogatót a hidegháborús hangulat fagyos fuvallata.

A folyosókról nyíló szobákba és termekbe belépve, hamisítatlan, a szovjet-kádári időkbe visszavezető időutazáson vehetünk részt. Megtekinthetjük a parancsnoki szobát, ahol az eredeti íróasztal mögött hatalmas Lenin portré néz szigorúan a látogatóra, az asztalon álló titkos vonalú telefon, valamint a mellette látható nélkülözhetetlen szovjet „harceszköz", egy vodkásüveg társaságában.

Az egykori nagy, 100 négyzetméter alapterületű irányítóteremben a szovjet légierő történelmi értékű relikviáit, hajózó és magassági „G" pilótaruhákat, a szovjet illetve az egykori Magyar Néphadsereg egyenruháit, kézifegyvereit, lokátor és egyéb berendezéseket, hatástalanított légi bombákat, kitüntetéseket, vállról indítható légvédelmi valamint páncéltörő rakétákat és még számos egyéb különleges relikviát tekinthetünk meg.

A tárgyi emlékek a második világháború végétől a Varsói Szerződés felbomlásáig terjedő időszak katonai-haditechnikai emlékei.

hadi11Gázálarcok és gépágyú lőszerek a kiállításon

Ez a páratlanul érdekes kiállító helyiség egyben vetítőteremként is funkcionál, a szupermodern hangosítási technikának köszönhetően az eredetivel megegyező hangerővel hallhatjuk például,

hogy milyen volt egy felszállásra készülő MiG-21-es szovjet vadászgép hajtóművének a sivítása, miközben történelmi értékű dokumentum felvételek elevenítik fel a hidegháború mára már történelemmé lett korát.

Hidegháborús időutazás a Komo-Sky 51-es bázison

A bunker területén kialakított légfegyveres lőtér és labirintus a fiatalok számára kínál különleges kalandot, az idős korosztály pedig az úttörő-mozgalom tárgyi emlékeiből rendezett kiállításon idézheti meg a Kádár-korszak, illetve saját fiatalságának emlékeit.

hadi12Úttörő-történeti tárlat a szovjet atombunkerben

A bunker mellett akadálypálya és kisvasút teszi teljessé a szórakozást, a bunker mellett felépített négycsillagos panzió pedig arra is lehetőséget biztosít, hogy egy egész hétvégét betöltő kirándulás során alaposabban is megismerhessük az egykori atombunker titkait, valamint a volt titkos szovjet harcálláspont közelében kialakított impozáns haditechnikai parkot.

hadi13Az atombunker mellett lévő négycsillagos panzióban akár egy hosszú hétvégét is eltölthetünk

A közvetlenül az 51-es főút mellett fekvő szépen kiépített parkban az egykori Varsói Szerződés leghíresebb vadászgépeit, harci és szállító helikoptereit, páncélos szállítójárműveit tekinthetjük meg megannyi más érdekes eszköz, így köztük légvédelmi lövegek, lokátorok , híradós kocsik és egykori szovjet teherautók, valamint katonai gázturbinás sugárhajtóművek mellett.

hadi14Szovjet Mil Mi-2-es katonai helikopter a Komo-Sky 51-es Bázison

A hidegháború korának harci gépeit az első rendszerbe állított szovjet sugárhajtású vadászgép, a koreai háborúban hírnevet szerzett Mikojan-Gurevics MiG-15-ösön kívül a szovjet (és magyar) légierő első kétszeres hangsebességgel repülő elfogóvadásza, a Szovjetunióban 1956-tól a magyar légierőnél pedig 1961-től szolgálatba állított MiG-21 (NATO kódneve: Fishbed) több gyönyörűen restaurált példánya képviseli, míg az első változtatható szárnyállású magassági elfogóvadászt, a MiG-23-as reprezentálja.

hadi15Mikojan-Gurevics MiG-23 (NATO kódneve: Flogger) variaszárnyú szuperszonikus magassági elfogóvadász a dunavarsányi haditechnikai parkban

A hidegháborús szovjet forgószárnyasokat az Afganisztánban számtalan éles harci bevetést végrehajtó „repülő tank", a Mil Mi-24 (NATO kódneve: Hynd) vagy a „légi igáslovak" a Mil Mi-2, illetve Mi-17 egy-egy kiállított példánya képviseli.

A páncélozott csapatszállító harcjárművekbe, a teherautókba, és az egyik Míg-21-esbe valamint a helikopterek pilótafülkéibe a látogatók is beülhetnek, megtapasztalva a hidegháborús idők történelmi atmoszféráját. (Az atombunker és a Komo-Sky 51-es bázis az iskolai szünidőtől minden nap délelőtt 10-től este 18 óráig látogatható.)

(Forrás: origo.hu)

 

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

KS Tools, a lemásolhatatlan!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Július 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Ez most az ország legjobb wellness szállodája

Ez most az ország legjobb wellness szállodája

More details
Újabb sebességre kapcsol a Müpa Autósmozi sorozata

Újabb sebességre kapcsol a Müpa Autósmozi sorozata

More details
Száz film száll versenybe a Bujtor István Filmfesztiválon

Száz film száll versenybe a Bujtor István Filmfesztiválon

More details
Csütörtöktől a a mozikban a Kodály Zoltánról szóló zenés dokumentumfilm

Csütörtöktől a a mozikban a Kodály Zoltánról szóló zenés dokumentumfilm

More details
Cirkuszok éjszakája Balatonlellén – már a próbákra is benézhetünk

Cirkuszok éjszakája Balatonlellén – már a próbákra is benézhetünk

More details
Passió-karamell lett az év fagylaltja

Passió-karamell lett az év fagylaltja

More details
A Beyond Budapest is újraindítja városi sétáit

A Beyond Budapest is újraindítja városi sétáit

More details
A fánkok szerelmesei biztos, hogy Bécsbe látogatnak a hétvégén

A fánkok szerelmesei biztos, hogy Bécsbe látogatnak a hétvégén

More details
Kajla visszatért a Diósgyőri várba

Kajla visszatért a Diósgyőri várba

More details