2020. április 5., vasárnap - Vince

Események

Nemzetközi kiállításmustra – 8 izgalmas külföldi tárlat

217

Az év elején általában körbenézünk, hogy milyen kiállítások várhatók szerte a világban. Minden évben van néhány olyan tárlat, ami annyira nagyszabásúnak vagy izgalmas koncepciójúnak tűnik, hogy elgondolkodunk rajta, érdemes lenne úgy szervezni az utazásokat, hogy felkereshessünk belőlük párat.

Ahogy látjuk, idén sem lesz ez másként, olyan színes a választék, hogy bízunk benne, ajánlónkban mindenki megtalálja a kedvére való eseményt.

Christo et Jeanne Claude. Paris! Centre Pompidou, Párizs, márc. 18. – jún. 15.

A land art műveket létrehozó művészházaspár, Christo és Jeanne Claude talán leginkább a körbekerített szigetek installációiról és a Reichstag becsomagolásáról ismert. 1958 és 1964 között a párizsi Diadalív közelében éltek, és annak becsomagolásáról is készítettek terveket. Ez a projekt idén szeptember 19. és október 4. között meg is fognak valósulni, előtte pedig a Centre Pompidou kiállítást rendez, amelyben elsősorban a művészek Franciaországban töltött éveire fókuszálnak majd.

rajzElőkészítő vázlatok a párizsi Diadalív becsomagolásához

Artemisia. National Gallery, London, ápr. 4. – júl. 26.

Artemisia Gentileschi nevével az utóbbi időben sokszor találkozhattunk. Művei rendre jó eredményeket érnek el az aukciókon, de ennél is jobban érdekli ma a közönséget, hogy nőként hogyan lehetett sikeres művész a 17. századi Európában. Vajon mennyiben másak az általa készített, addig jellemzően férfiak által ábrázolt bibliai témájú festmények? A londoni National Galleryben önarcképei mellett az egyik legátütőbb erejű munkájának, a Judit lefejezi Holofernészt címűnek két változata is ki lesz állítva.

elvagArtemisia Gentileschi, Judit lefejezi Holofernészt

Raphael. National Gallery, London, okt. 3. – 2021. jan. 24.

500 éve hunyt el az itáliai reneszánsz egyik legkiválóbb alakja, a halálakor mindössze 37 éves Raffaello Sanzio. Ebből az alkalomból a londoni National Gallery elsőként mutat be a művész teljes életművét áttekintő tárlatot. A festményeken, rajzokon túl az építészet, költészet, szobrászat területén végzett munkái, valamint falikárpitjai és nyomatai is ki lesznek állítva.

raffRaffaello Sanzio, Alexandriai Szent Katalin

David Hockney: Drawing from Life. National Portrait Gallery, London, febr. 27. – jún. 28.

A National Portrait Gallery David Hockney rajzaiból rendez kiállítást. Több mint húsz éve ez az első tárlat, amely a művész ezen munkáit vonultatja fel. Az 1950-es évektől egészen napjainkig készült műveken Hockney saját magát, illetve a hozzá közel állókat örökítette meg. A körülbelül 150 kép egy része magángyűjteményekből érkezik majd.

egyszeruDavid Hocney, Önarckép

Gerhard Richter: Painting After All.The MET Breuer, New York, márc. 4. – júl. 5.

A 88 éves Gerhard Richter korunk egyik legjelentősebb és legsikeresebb művésze, akinek a munkáira tömegek kíváncsiak, legalábbis erre következtethetünk az elmúlt években megrendezett Richter-kiállítások látogatószámaiból. A Metropolitan Museum of Art hat évtized több mint száz alkotását vonultatja fel retrospektív tárlatán, köztük olyanokat is, amelyek még sosem voltak kiállítva.

jegheGerhard Richter Ice

Beethoven moves. Kunshistorisches Museum, Bécs, márc. 25. – júl. 5.

A bécsi Kunshistorisches Museum igazán gondolatébresztő kiállítást rendez idén tavasszal: kontextusba helyezi Beethoven életművét, méghozzá úgy, hogy párbeszédet kezdeményez a zeneszerző művei és más művészek alkotásai között. Az intézmény hisz abban, hogy Beethoven személyisége és zenéje kimeríthetetlen inspirációforrás. Goya, Caspar David Friedrich, John Baldessari, Rodin, Rebecca Horn, Anselm Kiefer, Turner - csak néhány név azon alkotók közül, akiknek a munkáival találkozhatunk.

bethJohn Baldessari (1931–2020), Beethoven’s Trumpet (with Ear) Opus

The Torlonia Marbles: Collecting Masterpieces. Musei Capitolini, Róma, ápr. 3. – 2021. jan. 15.

A görög és római szobrászat szerelmeseinek kihagyhatatlan ez a római kiállítás. A Torlonia-család 620 darabból álló szoborgyűjteményéből 96 kerül bemutatásra idén. Ezek az alkotások fél évszázadon át nem voltak elérhetőek a nyilvánosság számára. A családi gyűjtemény a világ legértékesebb antik művészeti magángyűjteményének számít. Az olasz állam hosszú éveken át sikertelenül próbálta meggyőzni a családot arról, hogy biztosítsák a műalkotásokhoz való hozzáférést, Alessandro Torlonia 2017-es halálával viszont a helyzet úgy tűnik megváltozott.

ceOld man from Otricoli

Van Eyck: an Optical Revolution. Museum voor Schone Kunsten, Gent, febr. 1. – ápr. 30.

A Van Eyck munkásságát bemutató kiállítás már látogatható Gentben. A tárlat az egyik legnagyobb, amit eddig a flamand mester műveiből rendeztek, a neki tulajdonított munkák (20 db.) több mint a fele ki van állítva, köztük olyanok, amelyeket nemrég restauráltak, például a Genti oltár külső táblái.

szakadtJan van Eyck, Portrait of a Man with a Blue Chaperon

(Forrás: portfolio.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Kerékpárszezonra

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Tartalom galéria

Elindult a lejtőn az albérleti piac: általánossá vált az alku

Elindult a lejtőn az albérleti piac: általánossá vált az alku

More details
Labdarúgás: az UEFA a júliusi folytatást célozta meg

Labdarúgás: az UEFA a júliusi folytatást célozta meg

More details
Tokió 2020: nem változik a program, Szapporó is helyszín marad

Tokió 2020: nem változik a program, Szapporó is helyszín marad

More details
Hungaroring: e-sport bajnokság indul, Michelisz a mentor

Hungaroring: e-sport bajnokság indul, Michelisz a mentor

More details
10 alapélelmiszer, amiből hetekig főzhetsz a családnak

10 alapélelmiszer, amiből hetekig főzhetsz a családnak

More details
Szívecskék az ablakokban

Szívecskék az ablakokban

More details
A lenyűgöző honlapon keresztül megismerhetjük Attenborough korallzátonyát

A lenyűgöző honlapon keresztül megismerhetjük Attenborough korallzátonyát

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Ingyenes applikáció segít, ha futás közben megtámadnának

Ingyenes applikáció segít, ha futás közben megtámadnának

More details