2024. szeptember 19., csütörtök - Vilhelmina

Archívum

Savaria Karnevál, 2024. augusztus 22-25.

2024-08-23 10182

Történelmi Időutazás Savariában. Közép-Európa legnagyobb jelmezes, historikus fesztiválja. Szombathely, nyár, karnevál! A szombathelyi nyár emblematikus rendezvénye, a millenium évében újjáélesztett Savaria Karnevál idén már 23. alkalommal invitálja a városba az igényes nyári szórakozásra vágyó vendégeket. Augusztus utolsó hétvégéjén a római alapokra épült belváros számtalan szegletében találkozhatunk a régmúlt valamely megelevenedett, újraszínezett részletével. A kétezer éves város ünneplőbe öltözve kínálja az ismeretbővítő, ugyanakkor szórakoztató programok színes, dúsgazdag kavalkádját.

A Savaria Történelmi Karnevál országosan egyedülálló rendezvényként a katonai hagyományőrzők legnagyobb időtávot felölelő hazai „találkahelye”. A római kori harcászatot és katonaéletet megidéző legionárius csapatok, a testi épségüket nem kímélő rettenthetetlen gladiátorok, a fegyvereikkel mesterien vívó kora és késő középkori lovagok, valamint az őseink életmódját és harcászatát megidéző magyar hagyományőrzők a korhűség mellett a tanítva szórakoztatás jelszavát tűzték zászlajukra.

A Karnevál leglátványosabb, legegyedibb programja a hagyományőrzők és mutatványosok péntek és szombat esti felvonulása, mely során közel 1000 jelmezes vonul végig a belváros utcáin látványos produkciókkal fűszerezve a várakozás perceit.

Ha a látogató – a legionáriusok és gladiátorok bemutatói után a városlakókhoz hasonlóan – tógát-tunikát öltött, római polgárként indulhat felfedezni a régmúlt átörökített értékeit és napjaink legcsillogóbb kultúrkincseit. Komoly- és könnyűzenei koncertek, ismeretbővítő és szórakoztató előadások, autentikus életmód-bemutatók, páratlan gyermekprogramok, orientális táncbemutatók kínálnak egyedülállóan gazdag és színes választékot.

A hegy leve, a hordó aranya és a gasztrokülönlegességek szerelmeseinek ígér egyedülálló kulináris élményt a Borok Utcája, a Sörtér és az Öreg Város Vásárának kínálata. A középkori forgatagot megidéző vásárban emellett kézműves remekek, különleges vásárfiák és mesterségbemutatók nyújtanak enyhülést a programkavalkádban megfáradt karneválozónak.

Pénteken és szombaton 19.00 órakor, a lemenő nap fényében indul a menet a Történelmi Témaparktól. Többszáz jelmezes idézi meg a város és a régió történelmét Szombathely belvárosának utcáin. Az impozáns menetet mutatványosok, gólyalábasok, dobosok, zenészek, rengeteg tűznyelő és tűzfújó Európa számos szegletéből, valamint zászlóforgatók tarka-barka serege teszi még emlékezetesebbé. A jelmezes felvonulás megtekinthető a város több pontján felállított lelátókról is. A lelátók csak érvényes jegy birtokában vehetők igénybe.

Tógába bújva vagy más történelmi maskarát magunkra öltve, családosan vagy baráti társasággal vethetjük bele magunkat ismét a város legnagyobb rendezvényének eseményeibe.

Ha idén nyáron kizökkentenéd a múló időt, itt a helyed! Szombathely, Nyár, Karnevál – újra Téged vár!

PROGRAMOK

Forum Színpad

A Fő tér ezekben a napokban találkozóhelye a különböző kultúráknak, fóruma a minőségi szórakozásnak, egyszersmind középpontja a Karnevál igencsak színes forgatagának. Perzselő dallamok, szívhez szóló dalszövegek, fékevesztett ritmusok, éjszakába nyúló baráti találkozások nagyszerű művészek kíséretével.

KONCERTEK

Savaria Szimfonikus Zenekar koncertje
2024. augusztus 22. (csütörtök) 20:15

Mordái - népzenei együttes koncert
2024. augusztus 23. (péntek) 17:00
A MORDÁI a 60-as, 70-es évek kisérletező magyar népzenei vonulatok repertoárjából (Muzsikás Zenekar, Sebő együttes, stb.) táplálkozó folk rock zenekar. .

Európa Kiadó koncert
2024. augusztus 23. (péntek) 21:00
A nyolcvanas évek kultikus csapata, az Európa Kiadó újra aktívan koncertező zenekar! A zenekar rövid idő alatt a korabeli hazai alternatív rockzenei élet meghatározó együttese lett.

SHOWTIME - ISIS Big Band koncert
2024. augusztus 24. (szombat) 17:30
A szombathelyi Isis Big Band tavalyi nagysikerű Robbie Williams Tribute koncertje arra ösztönözte a zenekart, hogy 2024-ben is szervezzen egy nagyszabású koncert-showt, melynek címe "SHOWTIME"! Az idei show-n több ikonikus énekes dala csendül majd...

Punnany Massif koncert
2024. augusztus 24. (szombat) 21:00
A Punnany Massif zenekar az elmúlt évtizedben sokakkal megszerettette egyedi recept alapján kikevert hangzásvilágát. Mára a hazai zenei élet egyik meghatározó áramlatává vált.

Irie Maffia koncert
2024. augusztus 25. (vasárnap) 21:00

Városháza előtti tribün / Bajnokok tere

Beszélgetések, játékos sportversenyek és még sok izgalmas program a modern korok gladiátoraival, Savaria bajnok sportolóival.

Történelmi témapark

A Sextus Palpellius Hister helytartó savariai udvarába tévedt időutazókat katonai hagyományőrző bemutatókkal és színes tábori élettel várja a Történelmi Témapark, ahol még soha nem látott számban állomásoznak a római legiók.

PROGRAMOK

Tüzes játék
2024. augusztus 22. (csütörtök) 21:30

Tábori élet
2024. augusztus 23. (péntek) 09:30
- A Collegium Gladiatorium, Pannonia provincia legnagyobb ludusa, azaz gladiátor iskolája impozáns táborral várja azokat, akik kíváncsiak a római kor szupersztárjainak mindennapjaira.

Római legiók seregszemléje
2024. augusztus 23. (péntek) 10:30
Legio XV. Apollinaris COH II; Legio XXI. Rapax, Legio I. Italica, Colonia Rostallo, Legio I. Adiutrix; Legio Leonum Valentiniani; Lanciarii Sabarienses; Legio III. Italica Concors

Principátus korabeli hiteles viselet és fegyverzet rekonstrukció
2024. augusztus 23. (péntek) 10:40
A Colonia Rostallo egyesület régész és történész tagjai bemutatják, hogy a kísérleti régészet és a legújabb kutatások fényében milyen lehet egykorabeli hiteles viselet- és fegyverzet-rekonstrukció.

Római és korai germán hadviselés az 1-2. században, háborúk és polgárháborúk - Bedriacumi ütközet
2024. augusztus 23. (péntek) 10:50
Kr.u. 69, a négy császár éve, melyben Otho már a második uralkodó. Ám a Rajna-vidékről induló Vitellius csapataival szintén császári babérokra törne. 

Élő történelemóra Szent Márton korának római hadviseléséről
2024. augusztus 23. (péntek) 11:10
Szereplő csapatok: Legio Leonum Valentiniani és Lanciarii Sabarienses

Germán áldozati szertartás
2024. augusztus 23. (péntek) 11:30

Gepida betörés Savariába
2024. augusztus 23. (péntek) 13:20
Szereplő csapatok: Nordegard, Jaurinum, Legio I. Adiutrix, Legio Leonum Valentiniani, Lanciarii Sabarienses

Milyen volt a római „tüzérség”?
2024. augusztus 23. (péntek) 14:00
Mit tudunk a római távolba ható fegyverekről? Mit keres egy skorpió, egy onager, azaz vadsza már a rómaiak fegyvertárában? Mi volt a szerepe az íjászoknak a reguláris római hadseregben?

Collegium Gladiatorium – Élő történelemóra
2024. augusztus 23. (péntek) 14:15
Pannónia legnagyobb gladiátoriskolájának tagjaival: a gladiátorok élete az antik Rómában. Szerencsére mára egyfajta sporttá szelídült ez a különleges ókori harcművészet, mely eredetileg  feltehetően az etruszk temetési szertartásokat kísérő rituális emberáldozat formájában született meg, majd a nép szórakoztatására kieszelt játékként terjedt el az egész Római Birodalomban.

Kassai Lajos és tanítványai
2024. augusztus 23. (péntek) 14:45
Annak ellenére, hogy a szervezőkkel együtt a világhírű lovasíjász sem elsősorban hagyományőrzőként tekint magára, meggyőződésünk, hogy ennek a mára világszerte elismert különleges sportágnak, a „harcművészetek királynőjének” feltétlenül helye van egy savariai történelmi hagyományőrző rendezvényen.

Artistica Anam Cara – artistabemutató
2024. augusztus 23. (péntek) 15:10
A Kaufbeurenből, Szombathely bajor testvérvárosából érkezett délceg artisták levegő akrobatikai elemekkel színesített mutatványai ámulatba ejtik a közönség apraját-nagyját.

A Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület
2024. augusztus 23. (péntek) 15:40

Pavane Táncegyüttes zászlóforgatók műsora
2024. augusztus 23. (péntek) 16:00
A zászlóforgatás a reneszánsz idején költözött a hadszínterekről az itáliai városok köztereire, hogy színesítse a különféle ünnepeket, felvonulásokat. 

Római esküvő - Rapax Pannonica
2024. augusztus 23. (péntek) 16:15

Collegium Gladiatorium
2024. augusztus 24. (szombat) 11:10
A pannóniai Legiók parancsnoka kérésére különleges jósló gladiátorjátékokra kerül sor, mielőtt a hadvezér Batáviába indulna, hogy leverje a polgárháborúban Vespasianus ellen...

Római és germán hadviselés az 1-2. században, háborúk és polgárháborúk - Batáviai lázadás
2024. augusztus 24. (szombat) 11:30
Kr.u. 70-ben járunk, az előző év zűrzavarát kihasználva a Batáv auxiliáris cohorsok germán törzsekkel karöltve lázadást robbantott ki, melyhez két áruló legio is csatlakozott. 

Gepida betörés Savariába
2024. augusztus 24. (szombat) 16:15
Legio Leonum, Lanciiarii Sabariensis, Legio Brigetio, Jaurinum, Norde Gard

Fresco Ballo zászlóforgatók műsora
2024. augusztus 24. (szombat) 16:45

Kvád szarmata betörés Pannóniába
2024. augusztus 25. (vasárnap) 14:00
Legio Leonum, Lanciiarii Sabariensis, Legio Brigetio, Jaurinum, Norde Gard

Magor Íjász Hagyományt Őrző Egyesület
2024. augusztus 25. (vasárnap) 15:00

Ünnepi díszszemlével egybekötött záró szertartás, áldozatbemutatás
2024. augusztus 25. (vasárnap) 16:00
A legiók géniuszának, és hódolat a sasjelvények előtt – a díszszemlén valamennyi a Témaparkban állomásozó római katonai alakulat részt vesz.

Sörtér

Ha jó zenét és a minőségi kézműves söröket fogyasztanál – lehetőleg egyidőben –, akkor a Sörtéren a helyed a Karnevál napjaiban! A hordó aranya legjobb hazai főzőműhelyeiből kikerülő nedűk méltó kísérői lesznek idén is a színpadi eseményeknek: folk punk rock, folk pop, magyar nép és világzene ötvözete, funky, blues, gipsy jazz, rockabilly, lüktető latin dallamok, sőt antik római zenei világ – ez mind hallható lesz az Isis tömbbelsőben.

PROGRAM

Gyöngyhalász zenekar koncertje
2024. augusztus 22. (csütörtök) 21:00
A Gyöngyhalász Latin Zenekar idén ünnepeli 25 éves jubileumát. Az együttes tradicionális alapokra épülő latin zenét játszik akusztikus hangszerelésben. Repertoárjukon napfény-ízű dalok szerepelnek ...

Vásári csetepaté
2024. augusztus 23. (péntek) 16:00

Big Mouse Band koncert
2024. augusztus 23. (péntek) 18:00
A Big Mouse Band Magyarország egyetlen operett kiszenekara már több, mint két évtizede elkötelezett híve a szórakoztatásnak. 

Wolfolks koncert
2024. augusztus 23. (péntek) 20:00
Ahogy egy kalandos túrán felfedezünk egy már feledésbe merült helyet vagy különleges természeti képződményt, úgy keresik ők az izgalmas dallamokat és az egyedi hangzásokat a zenében...

King Bees koncert
2024. augusztus 23. (péntek) 22:00
A Méhkirályok eljöttek, és amerre csak járnak, a kaptárban hatalmas zümmögés támad! A blues hagyományaiból merítő 4 tagú formáció Chicago-ba repíti a közönséget, egyenesen...

Evilution koncert
2024. augusztus 24. (szombat) 16:00
Evilution az igazán klasszikusnak számító külföldi rock nótákat dolgozza fel a hetvenes évektől a kétezres évekig. Ezek az örökzöld dallamok végigkísérték az életüket.

Tom Kondor's Moonshine koncert
2024. augusztus 24. (szombat) 18:00
Különféle műfajok szenvedélyes elegye a rock őszinteségével – a saját felfogásban játszott “rock-pop bootleg” egy kompromisszummentes, hiteles koncertműsor.

Pandóra Projekt koncert
2024. augusztus 24. (szombat) 20:00
A Pandóra Projekt egy fiatal, energikus duó, Major Dorci és Végh Janka Zsuzsanna formációja.A különleges vokálokkal fűszerezett szövegcentrikus dalok alapvetően indie -folk, avagy ethno - pop hangzásúak...

M.É.Z. együttes koncertje
2024. augusztus 24. (szombat) 22:00
Az együttes 1988-ban alakult, 10 CD és több mint 2300 koncert tanúja a megtett útnak. Ír, skót tradicionális dallamok, balladák, kocsmadalok alkotják a repertoárt több száz év népzenei kincséből...

Cserga SAW zenekar koncertje
2024. augusztus 25. (vasárnap) 16:30
Blues és progresszív rock életérzés félakusztikusan, fantasztikusan! Mottónk, hogy olyan zenét játsszunk, amit szeretünk és ha mindemellett van, akinek ez tetszik, az a hab a tortán. Várunk mindenkit szeretettel!

Ripoff Raskolnikov és Nagy Szabolcs - koncert
2024. augusztus 25. (vasárnap) 18:00
Ripoff Raskolnikov 18 éves korában nekivágott a világnak, utcazenészként járta az európai országokat. Kezdetekben az európai népzenék foglalkoztatták, majd fokozatosan egyre nagyobb szerepet kapott az amerikai folklorban gyökerez...

Koprive koncert
2024. augusztus 25. (vasárnap) 19:30
A Vas megyei zenekar tagjai gyerekkoruk óta szoros kapcsolatot ápolnak a népzenével, az anyatejjel szívták magukba őseik örökségét. Időközben többféle zenei hatás érte őket, így koncertjeiken szívesen...

Meggie és barátai
2024. augusztus 25. (vasárnap) 21:30
Évtizedes zenész múlttal rendelkező tagok + a világ legismertebb és legkedveltebb slágerei = Kiváló hangulat Kell ennél több?

Kalandvár

Fás, árnyas, ligetes, kellemes és szellemes – az mind elmondható a Karnevál családi helyszínéről, a Kalandvárról. A legnagyobb hőségben is enyhülést nyújtó Gáyer-parkban az egész nap látogatható játszóházak mellett időszakos játszóprogramok, gyermekelőadások és családi koncertek, interaktív bemutatók és foglalkoztatók hívják játékra az apróbbakat és az örökifjakat.

Kalandvár kísérő programok
2024. augusztus 23. (péntek) 10:00
Csupa-csoda játékparkKülönleges, interaktív játékpark 200 négyzetméteren! Saját készítésű, egyedi játékokkal rendelkezünk, amelyekkel máshol nem találkozhat a közönség. Minden helyszínen...

Gulyás László vándormuzsikus: A kenyér meséje…
2024. augusztus 23. (péntek) 10:00
„Nap volt édesanyám, Hold volt édesapám. Kerek föld szült engem; Szél táncra tanított, Nehéz kő megrontott; Csont, hús meglágyított, Meg is nyomorított, Mikor megdagasztott.” 

Tűzmadarak - Zsonglőr játszóház
2024. augusztus 23. (péntek) 11:00
Amszterdamtól Indiáig szerte a világban egyre többen vannak, akik életükben először a Tűzmadarak zsonglőriskolájában ismerkedtek meg a cirkuszművészettel. 

Nyugati dobosok: "Dalok, regék sámándobbal"
2024. augusztus 23. (péntek) 13:30
A magyarok ősi hitvilága szerint a táltos parázzsal eteti a lovát, hogy fel tudjon szállni az égbe az istenekhez. 

Szamóca Színház: Csuporka bohócképzője
2024. augusztus 23. (péntek) 15:00
Az idén 30 éves Szamóca Színház Csuporkája interaktív Bohócképzőt tart az érdeklődőknek: kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A műsor folyamán a nézők elleshetik a bohóckod...

Zabszalma Együttes: Izgő-mozgó gyerekkoncert
2024. augusztus 23. (péntek) 17:00
Gyermekek szórakoztatásának céljából alakult 2008-ban a Zabszalma együttes. A zenekar negyedik lemezét múlt télen adta ki saját dalaival, melyek nagyszerű magyar költők verseinek megzenésítéséből születtek, érdekes hangszereléssel és változatos stílusokban. 

Langaléta Garabonciások: Horagus mester cirkusza
2024. augusztus 24. (szombat) 10:00
Horagus mester tán már a középkor óta járja híres kompániájával az országot-világot. Cirkuszának minden huncutságával és hosszú, hosszú lábaival próbálja meg ámulatba ejteni...

Tűzmadarak: Mátyás-mesék / Mátyás király meséi kicsit másként
2024. augusztus 24. (szombat) 11:00
Mátyás királyról szóló, jól ismert meséink elevendenek meg Geret mester előadásában, sőt nem kis részben a közönség által, hiszen a  gyerekek közül kerülnek a főszereplők. Az egész nézősereglet pedig rövid időre átváltozik Mátyás udvarnépévé, akiket az udvari bolond szórakoztat tréfás játékokkal és válogatott zsonglőrmutatványokkal.

Kőszegi-Arbeiter Anita: Sünikalandok – meseszoknya
2024. augusztus 24. (szombat) 13:00
Ismerd meg Málnát és Bercit, a két kis sünit, akik nemrég találtak új otthonra Hangabokor erdejében. 

Őrvidéki Fénymadár Hagyományőrző Egyesület: "Dalok, regék sámándobbal"
2024. augusztus 24. (szombat) 13:30

Boka Gábor: János vitéz
2024. augusztus 24. (szombat) 15:00
Petőfi Sándor közismert történetét festett táblaképek illusztrálják. A „képmutogató" előadás során a közönség szintén aktív részese a játéknak...

Csurgó Zenekar: Látod, itt vagyok!
2024. augusztus 24. (szombat) 17:00
Több, mint 15 éve, nap mint nap gyermekekkel foglalkozunk, remekelünk a nyelvükön, értjük, beszéljük egymást, hiszen mindannyian gyakorló családapák vagyunk. 

Mesebolt Bábszínház: A fabatkák kertje
2024. augusztus 25. (vasárnap) 10:00
A Mesebolt Bábszínház és a Kőszegi Várszínház közös előadása 

TrappTop Flotta: Bambusz cirkusz
2024. augusztus 25. (vasárnap) 11:00
A bambuszliget közepén van egy tisztás: oda járnak a kíváncsi csimpánzkölykök akrobatikát tanulni a gólyalábas Trapptop trénerektől. Vagy inkább fordítva? Mert a majmóc...

Gyerekek karneváli felvonulása – Irány a tér!
2024. augusztus 25. (vasárnap) 15:30
A díszes, korhű római vagy magyaros ruhákba öltözött apróságok pónifogatos, kishuszárokkal kísért karneváli vonulását mindenki mosolyogva, integetve üdvözli!  A Gáyer parktól indulunk, s a Fő tér árusait megkerülve visszaérkezünk az árnyas fák alá. Ez idő alatt valószínűleg több száz kép készül a legbájosabb felvonulókról.

Korpás Éva: Piripotty koncert
2024. augusztus 25. (vasárnap) 17:00
Korpás Éva legújabb gyermekeknek szóló albuma, a Piripotty, egy olyan világba repíti a kisebbeket, ahol a fantázia segítségével teljesen új perspektívából élhetik át életük eseményeit.

Thalia kertje

Mikor a gyerekek estére kellőképpen elfáradtak a Kalandvár nekik szóló programjaitól, a felnőttek birodalmává válik a Gáyer-park. A hangulatos szabadtéri színpadon mindhárom estén a hazai kamaraszínházi kínálat legjavából láthatunk produkciókat. Péntek este a Marie Jones – Kövek c. előadásnak lehetünk résztvevői, szombaton a Cserna-Szabó András: A pacal ideje - zenés gasztro vígjátékán nevethetünk nagyokat, míg vasárnap Verebes Ernő: Koponyánk, körülbelül - drámai látleletével búcsúzunk a 2024-es Thalia kertjétől.

ELŐADÁSOK

Marie Jones: Kövek
2024. augusztus 23. (péntek) 21:30
történet a barátságról, reményről, és az álmokról 14 éves kortól Előadás hossza: 120 perc egy szünettel Marie Jones 1996-ben íródott díjnyertes sikerdarabja.

Cserna-Szabó András: A pacal ideje - zenés gasztro vígjáték
2024. augusztus 24. (szombat) 21:30
A kutyák vacsorája, a mészárszékek mocska. a főúri asztalok legdíszesebb éke, fagyasztott és konzerv, pörkölt és leves, velős és körmös, Mexikótól Romániáig, a tanyavilágból a Gundelig.
Mindegy, hogy kaviár vagy lencse, illetve mit érez a gyomor, ha pacallal tömik?

Lehet-e valóban jó, ami legbelső lényegünk? Láss magadba, gyomrot a gyomorba, ismerd meg magad!
Az vagy, amit megeszel, avagy mit gondol az egytálétel, amikor a tányérra tétetik?
Vajon mit érez a pacal, egy órával a forráspont után?
Barátaim, eljött a tisztánlátás ideje. Egyetek, igyatok, csak mértéket tartsatok!

Eljött A Pacal ideje, és kisfröccsel ajánljuk!.

Verebes Ernő: Koponyánk, körülbelül
2024. augusztus 25. (vasárnap) 20:00
A Divine Comedy Company és a Karinthy Színház közös produkciója Karinthy klasszikusát, a jól ismert Utazás a koponyám körült, talán senki nem kell bemutatni. 

Művészetek utcája

A képző- és iparművészetek fantasztikus tehetségű alkotói mellett az irodalom és a zene kiválóságai népesítik be évről évre a Művészetek Utcáját. Idén ez a kínálat tovább bővül! Az idei évben az orientális táncművészet legmagasabb szintű művelői is a Művészetek Utcája színpadán mutatják meg tehetségüket, tudásukat. A műhelytitkokba történő betekintés mellett itt lehetősége adódik a látogatónak, hogy a művészetek legjavát élvezze színpadi produkciók formájában is.

PROGRAM

Tejeskanna R(E)VOLUTION, ahogy még nem láttad
2024. augusztus 22. (csütörtök) 15:00
Helyszín: Kossuth Lajos utca 11. A kiállításon több mint 100 festett tejeskanna látható, különböző festési stílusokban. A bemutatott kannák közel harminc különböző alkotó munkája.

Gergely Nagy fidulán
2024. augusztus 23. (péntek) 11:00
Az Óbudai Múzeum munkatársa régóta foglalkozik ennek a egyedi hangzású és a középkorban közkedvelt hangszernek a rekonstrukciójával és megszólaltatásával.

Fandyr zenekar koncertje
2024. augusztus 23. (péntek) 15:15
Időutazás, mely a kétezer évvel ezelőtti Pannónia barbár és antik római zenei világába repít vissza. Régi korokon átívelő hangszereken szólalnak meg az ősi druidák ködben...

D78 koncert
2024. augusztus 23. (péntek) 16:30
Az együttes balkáni, illetve klezmer, moldvai és egyéb, keleti hangzásvilágú népzenét játszik, jazz-blues-reggae elemekkel fűszerezve.

Sons Left Behind koncert
2024. augusztus 23. (péntek) 20:30
Az együttes 2023. júliusában alakult Szombathelyen. Rövid fennállásunk óta több koncertet tudhatnak maguk mögött a környék jelentősebb rendezvényein (pl. Savaria Történelmi Karnevál, Velemi Gesztenyefesztivál...

Pannonia Sarmatica – A Nart eposz mondái
2024. augusztus 23. (péntek) 22:00
Elsősorban felnőtteknek szóló mesévé szőtték a Pannonia Sarmatica bűvös szavú mesemondói a Kaukázus vidékén született Nart eposz ősi legendáit. Ezeknek a szerteágazó mítoszoknak a...

Gonzo Vibe koncert
2024. augusztus 24. (szombat) 11:00
A Gonzo Vibe egy 2023-ban alakult szombathelyi akusztikus együttes, gitár és mikrofonnál Molnár Benedek, dobnál Juhász Barnabás. Fő műfajai a populáris és alternatív. Saját szerzemények mellett feldolgozásokat...

Slam Poetry
2024. augusztus 24. (szombat) 14:00
A slam poetry egy modern költészeti stílus, ami sajátosan ötvözi a szépirodalmat a popkultúrával, a színházat a rapzenével és a versfelolvasást a stand-up comedy-vel. 

Bujtás Ervin: "Hangulataim dalokban..."
2024. augusztus 24. (szombat) 15:30
Hazai és külföldi előadók ismert dalai, megzenésített versek és saját szerzemények szólalnak meg egyszálgitáros kísérettel Bujtás Ervin szombathelyi énekes, dalszerző, gitáros, basszusgitáros előadásában

Adam Lost Eve koncert
2024. augusztus 24. (szombat) 17:00
A rockzene örök lázadás, amiben az öröklét megmaradt, de a lázadás kihalt. Ezt próbálja feléleszteni a budapesti rockzenekar, az Adam Lost Eve, akik hangzásvilágukban keverik a klasszikus rock...

Culture cuveé koncert
2024. augusztus 24. (szombat) 20:30
A Culture Cuvée zenekar egy szombathelyi fiatalokból álló csapat, mely 2020-ban alakult. Az együttes különlegessége, hogy a hangszerek közt helyet kap a cselló, mely egyedivé teszi a zenekar hangzásvilágát. 

Radiogram
2024. augusztus 24. (szombat) 22:00
Összemosódnak a kortárs popzene határvonalai a régi idők zenéjével. Ének, gitár, nagybőgő, dob felállásban szólalnak majd meg a dalok.

S. Hollósy Kornél koncertje
2024. augusztus 25. (vasárnap) 14:30
A 19 éves szombathelyi zongorista- zeneszerző kisgyermek kora óta szinte autodidakta módon tanul zongorázni. 2022-ben kettő, illetve 2024-ben egy saját szerzeménnyel arany minősítést szerezett az Agora Ifjúsági Zenei Fesztiválon. 

Korponai Zsófi és Bánó Zoltán - Zsófi & Zoli Acoustic
2024. augusztus 25. (vasárnap) 16:30
Fogj egy pohár bort, sétálj végig a Művészetek Utcáján, és szippantsd magadba egy hamisítatlan nyári este hangulatát. Ugye, hogy hiányzik valami? Legyél veterán vagy első karnev...

Peltzer Géza és Horváth „Dudu” Dániel: Népek zenéi
2024. augusztus 25. (vasárnap) 17:30
hegedű és tangóharmonika koncert

Horváth "Dudu" Dániel és Peltzer Géza a hegedű és a harmonika segítségével igyekszik megmutatni, hogy a különböző népek hogyan használják fel saját zenéjük megszólaltatására ezt a két hangszert. A zene szárnyán így repítik el a hallgatókat egy rövid időre Romániába, Olaszországba, Franciaországba, de Skóciába, Írországba, sőt a tengeren túlra, Argentínába és Kanadába is. 

Jambalaya: New Orleans Musik Show
2024. augusztus 25. (vasárnap) 19:00
A Jambalaya hazánk első számú New Orleans-i zenét játszó zenekara. 2005-ös alakulásuk óta hat önálló lemezt jelenttettek meg, hazai- és külföldi turnék keretein belül bejárták Európ...

Párniczky Quartett - jazz koncert
2024. augusztus 25. (vasárnap) 21:00
Az úgynevezett „európai jazz” lassan eltávolodik az amerikai mainstream stílustól, megtartva annak minden fontos eredőjét, mégis önálló improvizatív zenei nyelvet létrehozva. munkájukat Gundel Művészeti Díjjal jutalmazták.

Borok utcája

A hegy leve a kezdetektől fogva elmaradhatatlan kísérője a karneváli programoknak. Magyarország szinte valamennyi borvidéke képviselteti magát a rendezvényen a nagy hagyományokkal rendelkező pincészetek és a legjobb nedűk által. A karnevál népszerű találkozóhelye a legjobb borok mellett lehetőséget teremt a baráti társaságoknak, családoknak, hogy a muzsika mellett beszélgetéssel töltsék idejüket.

Öreg Város Vására

Kézműves és gasztronómiai vásárunkban mindent megtalál az Karneválozó, ami szem-szájnak ingere. Lesz itt kézműves ékszer és kürtőskalács, kézzel faragott tárgy és Mátyás csemegéje, kerámiaportéka és pecsenyekülönlegesség, babakelengye és kézműves fagylalt, fonott kosár és különleges aszalvány, kecsketejes szappan és kemencés lángos is. Az Öreg Város Vására a régi idők vásárainak hangulatát idézi meg a belvárosban, így nem maradhat el a kosárhinta és a falovacska idén sem.

Felvonulás

Augusztus 25-én, pénteken és 26-án, szombaton 19.00 órától a Karnevál időkereke kétezer esztendő történelmi korait, a rómaiaktól a második világháborúig terjedő időszak kiemelten fontos szereplőit és eseményeit vonultatja fel előttünk a belváros ünnepi kulisszái között.

A FELVONULÁSOK IDŐPONTJAI

augusztus 25-én és 26-án (pénteken és szombaton) 19:00 óra
esőnap: augusztus 27-én (vasárnap) 10:30 óra

A FELVONULÁS ÚTVONALA

Történelmi Témapark – Thököly I. utca – Bejczy I. utca – Kossuth L. utca – Hefele M. utca – Berzsenyi D. tér – Széchenyi I. utca – Kőszegi utca – Mártírok tere – Király utca – Savaria tér – Szent Márton utca – Thököly I. utca – Történelmi Témapark

MOBIL LELÁTÓK HELYE

 1 db mobil, de fixen telepített a Városházával szembeni Fő tér szakaszon az OTP Bank előtt, - 1 db mobil, de fixen telepített a Berzsenyi téren, a Széchenyi utca felőli oldalon

 1 db mobil, időszakosan kinyitott Széll Kálmán utca- Király utca torkolatában

 https://www.karnevalsavaria.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Ingyen szerszámkészlettel, BETA műhelyberendezést!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Szeptember 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Tartalom galéria

Pestext Irodalmi Fesztivál, 2024. szeptember 26-28.

Pestext Irodalmi Fesztivál, 2024. szeptember 26-28.

More details
FIN - Fehérvári Irodalmi Napok, 2024. szeptember 18-21.

FIN - Fehérvári Irodalmi Napok, 2024. szeptember 18-21.

More details
Pécsi Napok, 2024. szeptember 18-22.

Pécsi Napok, 2024. szeptember 18-22.

More details
Pákozdi honvédfesztivál, 2024. szeptember 28-29.

Pákozdi honvédfesztivál, 2024. szeptember 28-29.

More details
Romantikus Reformkor, 2024. szeptember 27-29.

Romantikus Reformkor, 2024. szeptember 27-29.

More details
Soproni Szüreti Napok, 2024. szeptember 20-22.

Soproni Szüreti Napok, 2024. szeptember 20-22.

More details
Claude Monet immerzív kiállítás Budapesten

Claude Monet immerzív kiállítás Budapesten

More details
Ők a legnépszerűbb előadók az egyetemi hallgatók körében 2024-ben

Ők a legnépszerűbb előadók az egyetemi hallgatók körében 2024-ben

More details
17. BME Egyetemi Napokon, 2024. szeptember 17-19.

17. BME Egyetemi Napokon, 2024. szeptember 17-19.

More details