2024. szeptember 19., csütörtök - Vilhelmina

Archívum

Mesterségek Ünnepe, 2024. augusztus 17-20.

2024-08-16 350

A Mesterségek Ünnepe nem más, mint Kézművesség, zene, tánc, minden, ami Hagyomány! A hazai – és határontúli népművészek találkozója, amely közel 40 éve minden év augusztusában valósul meg. Célja, a kezdetektől fogva az identitást kifejező néphagyományok megismertetése, megőrzése és átmentése a jövő kultúrájába.

https://www.mestersegekunnepe.hu/programok/szinpadi-program/

Résztvevők:    800 népművész, népi iparművész; a Népművészeti Egyesületek Szövetsége szakmai közösségei; hazai és határontúli népművészeti egyesületek

Látványműhelyek:

100 – 120 db berendezett, működő műhely

Díszvendég:    Törökország (20 fő) valamint zenészek és táncosok

Fókuszban:     A Török-Magyar Kulturális Évad kapcsán a „Párhuzamok a török-magyar népművészetben”

További külföldi mesterek érkeznek még:

Üzbegisztán, Kazahsztán, Korea, Kirgizisztán, Chile, Mongólia, Anglia

Nagyszínpad: Szentháromság tér

Kisszínpad:      Dísz tér

Tematikus programok:

Mesterek és Műhelyek; Díszvendégek; Külföldi mesterek; Szakmai elismerések; Divatbemutatók; Ünnepélyes kenyéráldás; Aratófelvonulás; Plakát kiállítás; Családi programok; Mesterségbemutatók, játszóházak; népi gasztronómia; színpadi programok; gólyalábasok; flashmobok

A Mesterségek Ünnepe nem más, mint Kézművesség, zene, tánc, minden, ami Hagyomány! A hazai – és határontúli népművészek találkozója, amely közel 40 éve minden év augusztusában valósul meg. Célja, a kezdetektől fogva az identitást kifejező néphagyományok megismertetése, megőrzése és átmentése a jövő kultúrájába. Fontos, hogy minél több fiatal megismerje, elsajátítsa a népi kismesterségek elméleti és gyakorlati ismeretanyagát, felismerje ennek társadalmi hasznosulását, a megszerzett ismeretek birtokában pedig utánpótlás szerepét töltsék be a népi kézművességben.

A Mesterségek Ünnepe nagymértékben hozzájárul az örökségvédelemhez, örökségünk megőrzéséhez. Felelősségünk mindazokat a népművészeti értékeket megőrizni, amelyek a nemzeti összetartozásunkat erősítik. Minden nemzet kultúrájának meghatározó része saját népművészetének a megismerése, hagyományainak fenntartása.

A Mesterségek Ünnepe egy kiváló alkalom arra, hogy minél szélesebb körben megismertessük a népi kézművesség rejtett kincseit. Több, mint 800 mester több, mint 100 látványműhelyét teszi nyitottá a Buda Várban a nagyközönség előtt. A kézművesség mellett megjelenik a zene és a tánc, a nagyszínpadon a nép–és világzene legjobb produkciói csendülnek fel.

Egyediség: A rendezvény több évtizedes sikerét nagyban köszönheti egyediségének: ez az egyetlen olyan hazai fesztivál, ahol egyszerre van jelen több, mint 800 hagyományőrző kézműves mester; akik működő műhelyekben mutatják be mesterségbeli tudásukat. Lényeges elem, hogy a műhelybemutatók mellett a zsűrizett népművészeti tárgyakat meg is lehet vásárolni.

Közösség – utánpótlás: A Mesterségek Ünnepe nem egy vásár, nem is csak egy fesztivál. Rendezvényünkön lehetőség adódik arra, hogy a mesterek kicseréljék tapasztalataikat, tudásukat és élményeiket, és egyben lehetőség az évenkénti megmérettetésre is. A NESZ-hez tartozó egyesületek és alkotóházak alulról szerveződően jöttek létre, a NESZ, mint egy ernyőszervezet az ő munkájukat hangolja össze. Ezeket a közösségeket az együtt alkotás élménye a hagyomány átadásának továbbörökítése köti össze, tudásukat élő módon, közvetlenül adják át egymásnak. A kézművesség az önkifejezés egyik eszköze, ami az alkotás örömét és egyben a közösséghez tartozás élményét nyújtja, kapaszkodót jelent a mai kor értékvesztett világában.

Megújulás – Innováció: Rendezvényünket a hagyomány és a megújulás jellemzi. Tudatosan törekszünk arra, hogy bemutassuk a folk dizájn területén született élet- és piacképes újításokat. Mestereinket arra bíztatjuk, hogy a magyar népi díszítőművészet motívumait felhasználva, hagyományos alapanyagokból készített, de a mai ember igényeire szabott termékeket készítsenek

Célcsoport: A program összeállításakor figyelünk arra, hogy minden korosztály megtalálja a saját igényeinek megfelelő hasznos időtöltést. A nagy népszerűségnek örvendő rendezvénynek évente több tízezer látogatója van.

Tematikus programok

Mesterek és Műhelyek

A résztvevő népi kézműves alkotók által felépített és berendezett látványműhelyekben megismerkedhetnek a látogatók a népi kézműves szakmák rejtelmeivel, találkozhattak sok különleges mesterség képviselőjével. Közel 100 – 120 kompletten berendezett műhelyt láthat majd a közönség, mint pl. fafaragó, fazekas, gyöngyfűző, nemezelő, kosárfonó, hímző, szövő, stb. továbbá az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listáján szereplő közösségek műhelyeit.

Díszvendég

Az idei Mesterségek Ünnepe díszvendége a Magyar-Török Kulturális Évad kapcsán Törökország lesz, ahonnan minimum 20 alkotóművészt valamint zenészeket és egy néptánccsoportot várunk, valamint szeretnénk, ha bemutatásra kerülne Törökország tradícionális gasztronómiája is. Célunk, hogy minél szélesebb körben bemutassuk a Mesterségek Ünnepe látogatóinak a török kulturális hagyományokat. Ennek megvalósítása érdekében már megkezdtük az egyeztetéséket a török szakmai partnerekkel. 

Külföldi vendégeink

Már – már hagyománnyá vált, hogy a korábbi évek díszvendégei visszajárnak a Mesterségek Ünnepére, így idén ismét találkozhat a közönség az alábbi országok kézműveseivel: Üzbegisztán, Kazahsztán, Korea, Kirgizisztán, Türkmenisztán, Mongólia, Lengyelország, Kína valamint az I. Erdélyi Mesterségek Ünnepe díjazottjai: Harangláb Egyesület és Szalma László Zsolt üvegműves.

Szakmai elismerések

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is ünnepélyes keretek között adjuk át a NESZ által alapított díjakat: Év Mestere -, Év Ifjú Mestere -, Év Műhelye, Király Zsiga -, Hagyományőrző-, Aranykoszorú-, Innovációs valamint a Borbély Jolán díjat.

Divatbemutató; FolkTrend – A hagyomány a régi, a stílus új!

Idén is a Mesterségek Ünnepén kerül bemutatásra a „folkTREND!” divatbemutató. A program évente kiírt pályázatok útján teremti meg a lehetőséget az ismertté válásra azon tervezők számára, akik ősi viseleti kultúránkhoz visszanyúlva a XXI. század igényeinek megfelelő ruha-, illetve öltözék kiegészítő kollekciókat hoznak létre. Idén ötödik alkalommal lehet majd látni a kiírt pályázat nyertes alkotásait. A program küldetése összecseng a Mesterségek Ünnepe létrehozóinak eszméivel: a népi hagyományokat a mai modern ember számára is értelmezhetővé és használhatóvá tenni az élet különböző területein: a tárgyi kultúra, a zene, a gasztronómia és persze az öltözködés világában is.

Ünnepélyes kenyéráldás

Idén is a Szentháromság téren a Mátyás Templom előtt kerül sor az augusztus 20-i kenyéráldásra több száz résztvevő mester, zenész és táncos közreműködésével. Az ünnepséget megelőzi a mesterek aratókoszorús felvonulása, melynek útvonala az alábbi: Tóth Árpád sétány, Dísz tér, Tárnok utca, Szentháromság tér.

Plakát kiállítás

Idén is folytatódik a Mesterségek Ünnepe elmúlt éveinek plakátjaiból megrendezett kiállítás, idén már 38 db plakát lesz látható a Tárnok utcában.  

Népi gasztronómia

Idén is megkóstolhatjuk hazánk tájegységeinek különböző ízeit.

I Forrás: szentistvannap.hu

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Ingyen szerszámkészlettel, BETA műhelyberendezést!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Szeptember 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Tartalom galéria

Rendezvény ReStart Konferencia 2024, 2024. október 3.

Rendezvény ReStart Konferencia 2024, 2024. október 3.

More details
Szállodák éjszakája, 2024. október 18-19.

Szállodák éjszakája, 2024. október 18-19.

More details
Specialty kávé és kortárs művészet: új kulturális tér nyílt Budapesten

Specialty kávé és kortárs művészet: új kulturális tér nyílt Budapesten

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Pestext Irodalmi Fesztivál, 2024. szeptember 26-28.

Pestext Irodalmi Fesztivál, 2024. szeptember 26-28.

More details
FIN - Fehérvári Irodalmi Napok, 2024. szeptember 18-21.

FIN - Fehérvári Irodalmi Napok, 2024. szeptember 18-21.

More details
Pécsi Napok, 2024. szeptember 18-22.

Pécsi Napok, 2024. szeptember 18-22.

More details
Pákozdi honvédfesztivál, 2024. szeptember 28-29.

Pákozdi honvédfesztivál, 2024. szeptember 28-29.

More details
Romantikus Reformkor, 2024. szeptember 27-29.

Romantikus Reformkor, 2024. szeptember 27-29.

More details