2024. július 25., csütörtök - Kristóf, Jakab

Archívum

Várkertfeszt, 2024. május 31. – június 2.

2024-05-30 419

Várkertfeszt 2024. Ünnepeljétek velünk az idén 10 éve megújult Várkert Bazár jubileumi kulturális évadát a május 31-től június 2-ig tartó VárkertFeszt művészeti fesztiválunkon! A háromnapos rendezvénysorozaton izgalmas családi eseményekkel, fergeteges koncertekkel, irodalmi programokkal, tárlatvezetésekkel, workshopokkal és különleges gasztro-meglepetésekkel várjuk a kicsiket és a nagyokat a Várkert Bazárban.

Fedezzétek fel a Duna budai oldalán fekvő épületegyüttest, amely a világ egyik legveszélyeztetettebb műemléke volt egykor, de ma már újra pezsgő kulturális szórakozóhely, különleges Neoreneszánsz kertjével Budapest ékköve.

PROGRAMAJÁNLÓ

Csipkerózsika - Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadása

MÁJUS 31. PÉNTEK, 18:00
Rendezvényterem

Zs. Vincze Zsuzsa és Zsuráfszky Zoltán első közös mesedarabja nem csupán forradalmasította a gyermekeknek szóló néptáncelőadásokat, hanem a szó minden értelmében magyarosított egy világszerte ismert Grimm mesét. A Csipkerózsika című előadás minden tánca, dala, felidézett mondása, szokástörténete vagy akár ráolvasása az autentikus magyar népi kultúrát dicséri, a végeredmény pedig egy - a televízió vibrálásához szokott - gyermekeket is lebilincselő, ám felnőtteket éppúgy szórakoztató, kihagyhatatlan előadás.

Előadja: Magyar Nemzeti Táncegyüttes és Zenekara

A forgatókönyvet írta és az eredeti népi szövegeket válogatta Zs. Vincze Zsuzsa Kossuth-díjas, érdemes művész

Díszlet, jelmez: Papp Janó

Zene: Rossa László

Társrendező: Csizmadia Tibor mv.

Koreográfus-rendező, művészeti vezető: Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas, kiváló művész, a Nemzet Művésze


Nagy Feró és a Beatrice

MÁJUS 31. PÉNTEK, 20:00
Öntőház udvar

A Beatrice tavaly ünnepelte fennállásának 45 éves évfordulóját. 2024-ben megújult felállással és programmal érkezik, az idei év első budapesti koncertjére a Nagy Feró és a Beatrice zenekar a Várkert Bazárba.

A VárkertFeszt nyitókoncertje visszarepít minket azokba az időkbe, amikor a legendás Budai Ifjúsági Park felejthetetlen koncertek, beszélgetések, ismerkedések, barátságok, szerelmek tanúja volt.

Esőnap nincs!


Budapest Retro 2.

MÁJUS 31. PÉNTEK, 22:00
Szárazárok

1998-ban a Budapest Egyesítési emlékbizottság és a Magyar Filmintézet támogatásával készült el a Budapest retró – Életképek a 60-as 70-es évekből című film, amely kizárólag archív híradók és propagandafilmek felhasználásával igyekezett felidézni néhány momentumot a Kádár-korszak hétköznapjainak hangulatából. A sikeren felbuzdulva a stáb egy újabb négyrészes filmet készített.

1. A pesti üzlet 2. A pesti ünnep 3. A pesti nő 4. A pesti vasárnap

Az archív felvételek hol eredeti narrációval láthatók, hol pedig vendégszövegek mennek alattuk rádióhírek, politikai állásfoglalások vagy reklámszövegek formájában, ezáltal újabb jelentésrétegekkel ruházva fel őket.

rendező-producer: Papp Gábor Zsigmond,forgatókönyv: Tamási Miklós,

narrátor: Máté Gábor és Vallai Péter, vágó: Nagy Szilárd, szerkesztő: Kövesdi Péter,

Zenei munkatárs: Horváth Imre, Konzultáns: Kurutz Márton Bologna Film 2003

Esőnap nincs.


Pénztárca készítő workshop

JÚNIUS 1. SZOMBAT, 10:00
JÚNIUS 1. SZOMBAT, 11:00
JÚNIUS 1. SZOMBAT, 12:00
JÚNIUS 1. SZOMBAT, 13:00
JÚNIUS 1. SZOMBAT, 14:00
JÚNIUS 1. SZOMBAT, 15:00
Rendezvénytér


Liza, a rókatündér

JÚNIUS 1. SZOMBAT, 22:00
Szárazárok


Másnap - Beck Zoltán és Szűcs Krisztián koncertje

JÚNIUS 2. VASÁRNAP, 16:00
Öntőház udvar

A kiindulópont számos előadatlan dal, melyeket kész-félkész állapotban őriz a Cseh Tamás Archívum. A Katona József Színházban 1986-ban bemutatott Mélyrepülés körül is született vagy születőben volt egy újabb „zenés tragikomédia” szövege és a hozzá tartozó dalok, ám a nyolcvanas évek végének politikai forrongása és Csengey korai halála megakadályozta, hogy ezek a dalok Cseh Tamás előadásában színpadra-lemezre kerüljenek. Különös aktualitást ad a kortárs estnek Csengey Dénes halálának 30. évfordulója.

„Tudathasadásos este: az előadók (Beck Zoli és Szűcs Krisztián) élnek, a szerzők (CsehTamás és Csengey Dénes) már nem. Nem hallhatják, hogy dalaik, melyeket Tamás Bartók Béla utcai lakásán kazettás magnóra motyogtak-dúdoltak-énekeltek, végre megszületnek. Tegnap van, másnap van.” – Bérczes László

„Igazából a Cseh Tamás Archívumban dolgozva bukkantam rá, hogy a megjelent dalokon kívül legalább húsz szöveghez dallam is készült, noha a tervekkel ellentétben a második közös műsoruk nem valósult meg. Sajnos hiába valódi kuriózumok ezek a felvételek, többségük kiadásra nem alkalmas, hiszen csak Tamás vagy épp Dénes magnójával készült félkész próbák, legtöbbjük esetében csak egy-egy versszak lett felénekelve megszakításokkal, beszélgetésekkel, ötletekkel. Ezzel együtt szöget ütött a fejembe, hogy ha megvan dallam és a szöveg, akkor ezek lényegében kész Cseh-Csengey dalok, melyeket közönség előtt se Tamás, se más nem énekelt el eddig.” – Csengey Balázs

„Nincs rögzített, egyértelmű jelentése semminek, bármi lehet bármi, mindenki egyszerre önmaga és más is – és ebben a radikálisan közösségi alapú felfogásban gyökerezik a hagyományként fellelt archív anyagok megszólaltatásának sikere.” – Melhardt Gergő, KULTer.hu

„Aztán vége lett – és már a vastaps közben eszembe jutott, hogy akkor ezt megnézem meg egyszer.” – Gazda Albert, Pannon Tükör

Közreműködnek:

Beck Zoltán és Szűcs Krisztián

Csengey Balázs - szerkesztő

Bérczes László - művészeti vezető

Esőnap: nincs


Besh o droM

JÚNIUS 2. VASÁRNAP, 20:00
Öntőház udvar

Június 2-án a Besh o droM zenekar koncertjével zárul a VárkertFeszt, ahol ezen az estén vendég lesz Másik János is. A Besh o droM zenekar megalakulása válasz egy soha fel nem tett kérdésre. Látszólag össze nem illő emberek, látszólag össze nem illő zenei stílusokat vegyítettek lázas igyekezettel és türelmetlenséggel. Azóta eltelt két és fél évtized, a zene mégsem lett kiszámíthatóbb, egyfélébb, határozottan valamilyen. Helyette a Besh o droM lett stílus- és védjegy. Nevük mára egyet jelent a fékevesztett ritmus és dallamkavalkáddal, virtuózitással kezelt hangszerekkel, garantáltan jókedvre derülő, táncra perdülő közönséggel. Lelkesedésük lankadatlan, egy-egy zenei viccért nem kell a szomszédba menniük, bátran keverik zenei koktélokat, látszólag össze nem illő ízeket honosítanak meg úgy, hogy a gyanútlan kóstoló újra és újra, még és még akar.

Huszonöt év nem a világ, de jó érzés tudni, hogy felnőtt egy generáció, akinek a Besh o droM nélkül nem volt világzene.

Esőnap nincs!


EXIsT - Tánc a Kertben

JÚNIUS 2. VASÁRNAP, 22:00
Szárazárok

Jelenkori társadalmunk felveti a kérdést, mit is jelent nőnek lenni a mai és mindenkori világban. Az előadásban két nő, két individuum keresi a válaszokat, egymástól függetlenül és egymás relációjában. Jelentik egymásnak a barátot, a riválist, a testvért, az anyát, olykor pedig egymás kivetülései, egymás ellenpólusai. Bár különbözőek, a társadalom által feléjük támasztott elvásárok sorsközösséget szülnek közöttük. A darab kendőzetlenül nyers őszinteséggel és fanyar humorral közelíti meg a témakört. Az előadás táncnyelvében, vizuális és a zenei világában, a zaklatottság, az erotikus túlfűtöttség, a gátlástalanság és a kiúttalanság érzése.

A darab konklúziója sokkal inkább egy kérdés a nézők felé, mint egy egzakt válasz. Hogyan képes egy nő a valódi kiteljesedésre? Hogyan viszonyul az elférfiasodás kérdéséhez? Hogyan képes megküzdeni az önön tükörképével, függőségeivel és legnagyobb ellenségével, az idővel?

  •  Előadás hossza: 45 perc
  •  Koreográfus: Vasas Erika
  •  Előadók: Eszterházy Fanni, Vasas Erika
  •  Zene: Halász Gábor
  •  Dramaturgia: Molnár Péter, Vasas Erika
  •  Argentin tangó koreográfusa: Budai László
  •  Jelmez: Pintér Áron
  •  Szcenográfia, fény: Molnár Péter

 https://varkertbazar.hu/

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

KNIPEX, győzteseket kovácsolunk!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Július 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Thealter Nemzetközi Színházi Fesztivál, 2024. július 27. - augusztus 2.

Thealter Nemzetközi Színházi Fesztivál, 2024. július 27. - augusztus 2.

More details
SPORTGARDEN: interaktív olimpiai kiállítás és sportpark

SPORTGARDEN: interaktív olimpiai kiállítás és sportpark

More details
Majorbéli Géptalálkozó és Családi nap, 2024.

Majorbéli Géptalálkozó és Családi nap, 2024.

More details
Kisvasúti Nap a kemencei erdei múzeumvasúton, 2024. július 27.

Kisvasúti Nap a kemencei erdei múzeumvasúton, 2024. július 27.

More details
Szirénások napja, 2024. július 27.

Szirénások napja, 2024. július 27.

More details
Balaton-átevezés, 2024. július 27.

Balaton-átevezés, 2024. július 27.

More details
Zsámbéki Blues Piknik, 2024. 2024. július 26-28.

Zsámbéki Blues Piknik, 2024. 2024. július 26-28.

More details
Anna bál Balatonfüreden, 2024. július 27.

Anna bál Balatonfüreden, 2024. július 27.

More details