2024. március 4., hétfő - Kázmér

Archívum

Jövő! Menő! Múzeum! Múzeumok Őszi Fesztiválja, 2023. szeptember 25 – november 12.

2023-09-22 1237

Jövő! Menő! Múzeum! címmel szeptember 25-én indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja. Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témakörök mentén lett kialakítva, ezen belül is kiemelt figyelemmel a természettudományok és a múzeum kapcsolódási pontjaira, valamint a tudományos eredmények hiteles kommunikációjára. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700 féle program csalogat múzeumi látogatásra.

Több mint 40 fővárosi és 80 vidéki helyszínen immár 18. alkalommal várja gazdag programkínálatával a látogatókat a Múzeumok Őszi Fesztiválja. A szervező és koordináló ezúttal is a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK). A Múzeumok Őszi Fesztiválját beharangozó sajtótájékoztatót szeptember 21-én a Magyar Természettudományi Múzeumban tartották. Az eseményen részt vett Dr. Szende László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Múzeumi Főosztályának főosztályvezetője, aki az országos kulturális rendezvények tükrében mutatta be a Múzeumok Őszi Fesztiválja szerepét. Az újságírókat Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója és Dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója köszöntötte. Nagy Magdolna, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumok Oktatási és Módszertani Központ igazgatója ismertette a rendezvénysorozat koncepcióját.

A 2023-as rendezvénysorozat célja, hogy felhívja figyelmet a múzeumi élet innovációira, a múzeumokban őrzött tudás megosztásának újszerű lehetőségeire és módjaira, illetve a múzeumok kompetencia–, és készségfejlesztésben betöltött szerepére. A Múzeumok Őszi Fesztiváljához csatlakozó intézmények 10 tematika mentén szervezték meg a programjaikat. Az idei év újdonsága a Csak természetesen témakör, amely elsősorban a természettudományokhoz, természetismerethez és a környezettudatossághoz kapcsolódó programokra fókuszál. A fiatalokat minden évben megszólító 16+-os tematika ezúttal a Kerülj pályára! alcímet kapta, és arra irányul, hogy a múzeumok megmutassák, milyen eszközökkel tudják megszólítani a fiatalokat, támogatni a diákok készségfejlesztését, akár a pályaválasztásukhoz is segítséget nyújtva. A Hozzáférhető múzeum tematikához kapcsolódó programok között találhatunk fizikai, szellemi és szociális hátránnyal élők számára szervezett foglalkozásokat, de olyanokat is, amelyek a múzeum falai közül kilépve oktatási intézményekbe, idősek otthonába viszik el a múzeumi tartalmat. Visszatér idén a korábbi évek sikeres témaköre, a Múzeumi kulisszatitkok, amelyen belül a muzeális intézmények látogatói szem elől rejtve lévő titkaiba is betekintést nyerhetünk.

A korábbi évek sikeres tematikái ezúttal is szerepelnek a rendezvénysorozat programjában. Az Értékeink újratöltve című témakör célja a szellemi kulturális örökségvédelem és nagyjaink hagyatékának kreatív múzeumi eszközökkel való bemutatása. A Fitt múzeumhoz kapcsolódó programok az egészségmegőrzésre és a testi, lelki jóllét múzeumi eszközökkel való megteremtésére irányulnak. Ennek keretében a múzeumok szerveznek például vitalizáló sétákat vagy kerékpározásokat a történelmi emlékhelyek, kulturális helyszínek, építészeti emlékek és természeti különlegességek felfedezésére, de várják a látogatókat jógára, illetve reggeli tornára is. A Múzeumi szünetelő az őszi szünet alatt kínál a gyermekek és a családok számára kikapcsolódási lehetőségeket. A Múzeumi őszbúcsúztató keretében megvalósított programokban megjelennek az évszakok, és azok jellegzetességei, motívumai. Többek között kézműves foglalkozásokra, az őszi jeles napokhoz kapcsolódó rendezvényekre várják a látogatókat. A Tanárok és óvodapedagógusok napja ebben az évben is arra kínál lehetőséget a múzeumoknak, hogy bemutassák a pedagógusoknak, milyen eszközökkel tudják támogatni a köznevelést, a gyermekek fejlesztését. A Szakmai programok tematikán belül pedig kerekasztal-beszélgetések, konferenciák, könyvbemutatók és workshopok keretében a fesztivál kiemelt témáját, a tudományok, valamint a készségfejlesztés múzeumi aspektusait mutatják be a muzeális intézmények.

A tematikákáról bővebben a https://oszifesztival.hu/programok.html linkre kattintva olvashat.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében két országos szakmai konferenciát is szervez évente a MOKK, az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitót és az Országos Múzeumpedagógiai Konferenciát.

Tudomány? Természetesen! - 21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó

A Múzeumok Őszi Fesztiválja nyitórendezvénye 2006 óta az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó. A Tudomány? Természetesen! című sajtónyilvános eseménynek 2023. szeptember 25-én a Magyar Természettudományi Múzeum ad otthont. A konferencia egyben rangos szakmai elismerések ünnepélyes gálája is, ahol átadják az év leginnovatívabb múzeumpedagógiai kezdeményezéseit elismerő Múzeumpedagógiai Nívódíjakat, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum által alapított Múzeumpedagógiai Életműdíjat  díjat és a Családbarát Múzeum elismerő címet. Az díjátadót szakmai konferencia követi, középpontba állítva a múzeumi tudománykommunikációt és a tudományos eredmények közérthető, újszerű és látogatóbarát közvetítését.

https://mokk.skanzen.hu/2023071721-orszagos-muzeumpedagogiai-evnyito

Hiteles variációk 15. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia

Hiteles variációk címmel november 6-7-én rendezi meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ az Országos Múzeumpedagógiai Konferenciát. A Múzeumok Őszi Fesztiválja zárórendezvényének a Déri Múzeum, illetve a Modern és Kortárs Művészeti Központ (MODEM) ad helyszín. A kétnapos szakmai konferencia a fesztivál egyik központi gondolatára, a múzeum mint hiteles információforrásra reflektál. A rendezvényen szó lesz többek között a múzeum hitelességét támogató példaértékű tudományos együttműködésekről is.

A szervező: Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgatóságaként működő Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) egyedülálló szerepet tölt be a hazai múzeumok szakmai megújításában és a hazai múzeumi szakemberek továbbképzésben. Nevéhez fűződik a múzeumi vezetőképzés elindítása, a kulturális területen az első országos koordinátori hálózat kialakítása (országos múzeumi koordinátori hálózat), valamint a múzeumok közoktatást segítő programjainak, foglalkozásainak megismertetését szolgáló helyi és regionális rendezvények, a múzeumpedagógia évnyitók meghonosítása és elterjesztése.

A MOKK 25 országos, hiánypótló kutatást végzett az elmúlt 16 évben, amelyek nem csupán a múzeumi szakterületet érintik, hanem kulturális, közoktatási és társadalmi témákat is felölelnek. A céljuk, hogy megalapozzák az új irányok meghatározását és a fejlesztések módszertani irányait. A kutatási eredményekre alapozva az igazgatóság 18 témakörben dogozott ki módszertani fejlesztéseket, amelyeket eddig 80 múzeum ültetett át a gyakorlatába.

A MOKK eddig 45 féle továbbképzés több mint 200 kurzusát bonyolította le. Tanfolyamain 300-nál is több oktatóval dolgozott, a résztvevő pedagógusok, illetve kulturális szakemberek száma pedig meghaladta a 3500-at. Az irányításával a hátrányos helyzetű régiókban (Észak-Magyarország és Észak-Alföld) 35 muzeális és 40 köznevelési intézmény bevonásával szervezett mintaprojekt (KultúrBónusz) keretében közel 450 múzeumpedagógia foglalkozáson közel 6000 gyermek vett részt ingyenesen.

Négy kiadványsorozata – a Múzeumi iránytű, a MúzeumIskola, a Staféta füzetek, és a Módszertani útmutatók – keretében kiadott kötetek száma közelít a 100-hoz. 16-szor volt az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó, 14-szer pedig az Országos Múzeumpedagógiai Konferencia főszervezője, valamint 6 nemzetközi szakmai rendezvényt is lebonyolított. A Múzeumok Őszi Fesztiválja mellett még egy országos rendezvénysorozat fűződik a nevéhez: a Közösségek Hete, amely 7 év alatt közel 4000 programmal és több mint 1000 programszervező közösséggel büszkélkedhet.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programkínálatáról bővebben a www.oszifesztival.hu weboldalon olvashatnak.

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Útra kelünk, útra kellünk!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Március 4. az Elhízás elleni világnap: A bélflóra lehet a fogyókúra titkos fegyvere

Március 4. az Elhízás elleni világnap: A bélflóra lehet a fogyókúra titkos fegyvere

More details
Zwack Múzeum és Látogatóközpont

Zwack Múzeum és Látogatóközpont

More details
A római sas árnyékában – állandó kiállítás a katonaéletről az aquincumi limes mentén

A római sas árnyékában – állandó kiállítás a katonaéletről az aquincumi limes mentén

More details
Kincskeresőknek: vintage és retro vásárok Budapesten és környékén

Kincskeresőknek: vintage és retro vásárok Budapesten és környékén

More details
A capella show:

A capella show: "Voca People”, 2024. március 12.

More details
Szécsi Pál 80. emlékkoncert, 2024. március 10.

Szécsi Pál 80. emlékkoncert, 2024. március 10.

More details
WAMP Design Vásár a Néprajzi Múzeumban, 2024. március 10.

WAMP Design Vásár a Néprajzi Múzeumban, 2024. március 10.

More details
Amerikai palacsinta napok, 2024. március 7-8.

Amerikai palacsinta napok, 2024. március 7-8.

More details
Túra a Pál-völgyi-barlangban extra vezetéssel, 2024. március 10., 17., 23., 30.

Túra a Pál-völgyi-barlangban extra vezetéssel, 2024. március 10., 17., 23., 30.

More details