2024. július 27., szombat - Olga

Archívum

Bábolnai Gazdanapok, 2023. szeptember 7-9.

2023-08-23 531

2023. szeptember 7-9. között a megszokott színvonallal várja az érdeklődőket, a kiállítóit és a családokat a 36. Bábolnai Gazdanapok. Kiemelten, de nem kizárólag a gépesítésre és a szántóföldi növénytermesztésre fókuszál Magyarország legnagyobb szabadtéri gépkiállítása.A Bábolnai Gazdanapok immár 36. alkalommal áll a gazdák szolgálatában a Bábolnai Ménesbirtok területén. A több mint három évtizedes múltra visszatekintő kiállítás az agrárium kiemelkedő eseménye, amely nemcsak hagyományt teremtett, de azóta értéket is képvisel.

Magyarország egyik legrégebbi agrárseregszemléje, a Bábolnai Gazdanapok 2023. szeptember 7–9. között várja látogatóit. A gazdatalálkozó a hagyományos értékek mellett számos újdonsággal várja kiállítóit és az érdeklődőket. Az esemény 36. alkalommal kínálja a tőle megszokott sokszínű programokat és valósítja meg azon célját, hogy a szakma szempontjából kiemelkedő, míg a családok számára szórakoztató esemény legyen.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta, az egyik legrégebbi szakmai rendezvény 1977-ben indult hazánkban, azonban a kiállítás helyszínének felosztása ebben az évben megújul. A Gazdanapok ideje alatt rendezik meg a lovassport egyik jelentős eseményét, a Némethy Bertalan Regionális Díjugrató Bajnokságot, mely a látogatók számára is megtekinthető lesz.

A Bábolnai Gazdanapok évek óta hívja és várja a jövő szakembereit a kiállításra. Az edukáció jegyében megrendezik az ötödik Szakiskolai Napot, melyre eddig több mint 1000 szakiskolás jelezte részvételét. A fiatalok megismerkedhetnek az agráriumban tevékenykedő cégekkel és azok legújabb innovációival. A Szakiskolai Nap célja továbbra is a fiatalok megnyerése az agrárium számára és pályaorientáció a mezőgazdaság irányába.

A múlt évhez hasonlóan idén sem marad el a rendkívül látványos favágóbemutató, vagyis a STIHL Timbersports, amely során a versenyzők a favágókra jellemző módon mérik össze a fejsze és fűrész használatának lehetőségeit.

Az aktívan gazdálkodó fiatalokra is gondoltak a kiállítás programjának összeállításában. A MAGOSZ Ifjú Gazda Tagozata ebben az évben is konferenciát tart, melynek témája a generációváltás jelenlegi jogszabályainak módosítása. Erre tagjaik mellett minden érdeklődőt szeretettel várnak.

„Az idei, a NAK-kal közös szakmai kerekasztalokon szó lesz a KAP-ról és a hozzá fűződő finanszírozási formákról, a gabonapiaci helyzetről az árak és a termésmennyiség tükrében, a tavalyi aszály és az idei támogatás hatásairól az öntözésben és a helyes gyakorlatokról az otthoni kiskertekben”– hívta fel a figyelmet az államtitkár. Az előző évekhez hasonlóan az Agrármarketing Centrum is részt vesz a Gazdanapokon a hazai produktumokat népszerűsítő termékpálya-kampányával.

A múlt évi aszály sajnos tönkretette a kukorica- és cirok-fajtakísérleti bemutatót. Ebben az évben azonban ígéretesnek tűnik az állomány; 9 cég 48 kukorica- és 8 cég 16 cirokhibridjét tekinthetik meg a látogatók a fajtakísérleti parcellákban. A nagy területű kukorica- és cirokfajta-bemutató kiemelkedő szakmai jelentőséggel bír, a körülmények tehát adottak arra, hogy a cégek megfelelő állapotban tudják bemutatni a fajtákat.

A kiállítás egyik fontos eleme a mozgó gépbemutató, amire szintén készülnek a kiállítás szervezői – idén nem kukoricatarlón végzik, hanem zöldítéssel kapcsolatos talajmunkák bemutatója lesz. Mintegy 15 gépkapcsolást láthatnak majd az érdeklődő szakemberek szántóföldi kultivátorokkal, ekékkel és tárcsákkal.

A szakmai partnerek között idén is ott van a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Szövetsége és természetesen az Agrárminisztérium is.

ABZ Drone Kft. szervezésében felmérő- és permeteződrón-bemutatót láthatnak a kukoricában és a cirokban. Az eseményen szimulálnak egy éles, drónos felmérést és permetezést is. A bemutató során látható lesz, hogyan tudunk felméréseket végezni, mellyel egy vegetációs indexet, gyomosodási indexet, vadkárfelmérést tudunk készíteni. Az eszközök képesek RTK-pontos mérésekre, így könnyen összehangolhatók a földi eszközökkel is. Ez azért is időszerű, mivel az idei évben véglegesedett a jogszabályi feltételrendszer a permetező drónok használatára vonatkozóan.

A családi és szórakoztató programokról a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója számolt be. Haál Gábor elmondta, Bábolna méltán elismert lovas versenyhelyszín, mely több lovas szakágnak biztosít kiváló körülményeket a megmérettetésekhez. Így a rendező Bábolna Nemzeti Ménesbirtok és a szervező Magyar Mezőgazdaság Kft. azt a döntést hozta, hogy bemutatják a kiállítás közönségének, milyen izgalmas is a lovassport és mennyire látványos egy ilyen díjugrató verseny.

Magyarországot négy nagy területre osztották a sport szempontjából. A legnagyobb a Nyugat-Magyarországi Némethy Bertalan-régió, mely Baranya, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy vármegyéket fogja össze. Ezen képviseltetik magunkat a legjobb lovak és lovasok.

„Az a közös célunk, hogy közelebb hozzuk a lovassportot, azon belül is a díjugratást az érdeklődő közönséghez. Látványos versenyre számítunk, mely a Gazdanapok érdekes szórakoztató eleme lesz” – hangsúlyozta az igazgató. A Bábolnai Gazdanapok sikeres és eredményes megrendezésén túl a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok legfontosabb feladatai között szerepel a történelmi lótenyésztés, a génmegőrzés folyamatosságának biztosítása, a műemlékegyüttes fenntartása, valamint a hagyományok ápolása. A látogatók szervezett csoportokban, idegenvezetéssel idén is megtekinthetik a ménesbirtok történelmi értékű épületegyüttesét és a híres Shagya-arab lóállományát is.

Hagyományosan megszervezik az arborétum látogatást, melyet arab lovak által húzott kocsikon lehet megtekinteni, valamint az túra során útba ejtik a híres lovak temetőjét.

Színes családi programokkal is várják a nagyközönséget, a kikapcsolódásra vágyó családokat. Népművészeti, hagyományőrző gyermekparadicsom is helyet kap a programban, csakúgy, mint a Vérteserdő Zrt. interaktív területe, melyen játszva tanulhatnak a gyerekek az erdők élővilágáról, értékeinek megőrzéséről, és persze egy-egy hatalmas mezőgazdasági gépre is felülhetnek a jövő mezőgépészei.

Mint elhangzott, szerencsére idén ugyancsak nagy számban jelentkeztek a kiállítók a rendezvényre. A szervezők az utolsó szabad helyeket értékesítik, így ebben az évben is magas számban fogják bemutatni partnereik a termékeiket és szolgáltatásaikat.

A húszezer négyzetméter alapterületű rendezvény közel kétszáz kiállítóval várja a vendégeket, akik elhozzák a legújabb technikai és technológiai fejlesztéseket az inputanyagoktól a talajművelésen keresztül a legmodernebb gépekig. Utóbbiakat az érdeklődők munka közben is tanulmányozhatják a szántóföldi gépbemutatókon, melyek a kiállítás minden napján, több alkalommal is láthatóak lesznek.

A Bábolnai Gazdanapok immár szállóigévé vált jelmondata ismét tartalommal telik meg: Arasson sikert!

Programok

Tervezett programok 2023-ban:

2023. szeptember 7. csütörtök

09.00 Kapunyitás
09.00‐17.00 Erdei Játszóház a Vérteserdővel (Füves terület)
Népi ügyességi játékok, játszóház, erdei termékek bemutatása és kóstoltatása, erdei foglalkoztató (Füves terület)
09.00‐17.00 Kukorica‐ és cirokfajta-bemutató (Kukorica‐ és cirokfajta parcellák)
Szakmai bemutatóval
10.00‐16.00 Ingyenes szaktanácsadás ‐ NAK Szaktanácsadási Pont (Színsor)
10.00 Megnyitó ünnepség és díjátadó (Lovaspálya)
11.00-12.30 Mezőgazdasági gép-show, szántóföldi gépbemutató (Szántóföldi terület)
13.00-14.00 ABZ Drone Precíziós mezőgazdasági drónbemutató (Füves terület)
14.00-15.30 KAP és a hozzátartozó finanszírozási háttér – kerekasztal-beszélgetés (Bábolnai Gazdanapok Fórum)
14.30‐16.30 Mezőgazdasági gép‐show, szántóföldi gépbemutató (Szántóföldi terület)
17.00 Kiállítás zárása

Gazdanapi közönségprogramok:

10.00‐15.00 Séta a ménesudvarban (Idegenvezetés az Ölbői kaputól. A vendégek idegenvezetővel megtekintik a ménesudvar nevezetességeit az Arab ménes istállóit, a fedett lovardát, a Hősök kapuját, Magyarország legöregebb akácfáját.)
  Arborétum látogatás lovaskocsival (Ölbői kapu)

2023. szeptember 8. péntek ‐ SZAKISKOLAI NAP

09.00 Kapunyitás
09.00-18.00 Némethy Bertalan Regionális Díjugrató Bajnokság (Lovaspálya)
09.00‐17.00 Kukorica‐ és cirokfajta-bemutató (Kukorica‐ és cirokfajta parcellák) Szakmai bemutatóval
09.00‐17.00 Erdei Játszóház a Vérteserdővel (Füves terület)
Népi ügyességi játékok, játszóház, erdei termékek bemutatása és kóstoltatása, erdei foglalkoztató (Füves terület)
10.00 Generációváltás, gazdaságátadás -  MAGOSZ - MMG Ifjú Gazda Konferencia (Színházterem)
10.00 Szakiskolai Nap - Ünnepélyes megnyitó (Ménesudvar)
10.00-11.30 Gabonapiaci helyet - az árak és a termésmennyiség tükrében - kerekasztal-beszélgetés (Bábolnai Gazdanapok Fórum)
10.00‐16.00 Ingyenes szaktanácsadás - NAK Szaktanácsadási Pont (Színsor)
10.30‐12.20 Mezőgazdasági gép‐show, szántóföldi gépbemutató (Szántóföldi terület)
13.00-14.00 ABZ Drone Precíziós mezőgazdasági drónbemutató (Füves terület)
13.30‐15.00 A tavalyi aszály és az idei támogatás hatásai az öntözésben - kerekasztal-beszélgetés (Bábolnai Gazdanapok Fórum)
14.30‐16.30 Mezőgazdasági gép‐show, szántóföldi gépbemutató (Szántóföldi terület)
17.00 Kiállítás zárása

Gazdanapi közönségprogramok:

10.00‐15.00 Séta a ménesudvarban (Idegenvezetés az Ölbői kaputól. A vendégek idegenvezetővel megtekintik a ménesudvar nevezetességeit az Arab ménes istállóit, a fedett lovardát, a Hősök kapuját, Magyarország legöregebb akácfáját.)
  Arborétum látogatás lovaskocsival (Ölbői kapu)

2023. szeptember 9. szombat

09.00 Kapunyitás
09.00‐17.00 Kukorica‐ és cirokfajta-bemutató (Kukorica‐ és cirokfajta parcellák) Szakmai bemutatóval
09.00‐17.00 Erdei Játszóház a Vérteserdővel (Füves terület)
Népi ügyességi játékok, játszóház, erdei termékek bemutatása és kóstoltatása, erdei foglalkoztató (Füves terület)
10.00-14.00 STIHL TIMBERSPORTS® bemutató
10.00‐16.00 Ingyenes szaktanácsadás ‐ NAK Szaktanácsadási Pont (Színsor)
10.30‐12.00 Mezőgazdasági gép‐show, szántóföldi gépbemutató (Szántóföldi terület)
11.00-12.30 Fenntartható kertészkedés - Hogyan változik a növényhasználat? - kerekasztal-beszélgetés (Bábolnai Gazdanapok Fórum)
13.00-14.00 ABZ Drone Precíziós mezőgazdasági drónbemutató (Füves terület)
14.30-16.00 Mezőgazdasági gép‐show, szántóföldi gépbemutató (Szántóföldi terület)
17.00 Kiállítás zárása

Gazdanapi közönségprogramok:

10.00‐15.00 Séta a ménesudvarban (Idegenvezetés az Ölbői kaputól.
A vendégek idegenvezetővel megtekintik a ménesudvar nevezetességeit az Arab ménes istállóit, a fedett lovardát, a Hősök kapuját, Magyarország legöregebb akácfáját.)

Arborétum látogatás lovaskocsival (Ölbői kapu)

Az eseményről további részletek itt: https://magyarmezogazdasag.hu

 

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

KNIPEX, győzteseket kovácsolunk!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Július 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Thealter Nemzetközi Színházi Fesztivál, 2024. július 27. - augusztus 2.

Thealter Nemzetközi Színházi Fesztivál, 2024. július 27. - augusztus 2.

More details
SPORTGARDEN: interaktív olimpiai kiállítás és sportpark

SPORTGARDEN: interaktív olimpiai kiállítás és sportpark

More details
Majorbéli Géptalálkozó és Családi nap, 2024.

Majorbéli Géptalálkozó és Családi nap, 2024.

More details
Kisvasúti Nap a kemencei erdei múzeumvasúton, 2024. július 27.

Kisvasúti Nap a kemencei erdei múzeumvasúton, 2024. július 27.

More details
Szirénások napja, 2024. július 27.

Szirénások napja, 2024. július 27.

More details
Balaton-átevezés, 2024. július 27.

Balaton-átevezés, 2024. július 27.

More details
Zsámbéki Blues Piknik, 2024. 2024. július 26-28.

Zsámbéki Blues Piknik, 2024. 2024. július 26-28.

More details
Anna bál Balatonfüreden, 2024. július 27.

Anna bál Balatonfüreden, 2024. július 27.

More details