2023. december 5., kedd - Vilma

Archívum

Budapesti Tavaszi Fesztivál, 2023. április 20. - május 2.

2023-04-05 781

A kultúra demokratizálásának korszakát éljük, és a 43. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) pontosan erről szól. Április 20-tól május 2-ig harminc helyszínen ötven program várja az érdeklődőket.

budapestitavaszifesztival.hu

"Az idei fesztivál tükröt tart elénk, szembesít minket a kihívásokkal, és megpróbálja kivenni a részét ezek közös feldolgozásából. Az esemény vezérgondolata az egyesítés, a főváros két része 150 évvel ezelőtt vált eggyé" - mondta Budapest főpolgármestere a Katona József Színházban tartott eseményen.

Faix Csaba, a szervező Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a BTF idei kínálatában zenei koncertek, táncelőadások, nem szokványos színházi produkciók nem szokványos helyszínen, irodalmi, képzőművészeti programok és divatbemutató egyaránt szerepel.

Mint elmondta, a fesztivál egyik kiemelt programja a SZX_MCHN (Szexmasín), avagy vágyaink meghurcoltatása című zenés színpadi show-műsor, amely április 28-án, 29-én és 30-án látható az Alterego Clubban a Trojka Színházi Társulás előadásában. A produkció rendezője, Gryllus Dorka kitért arra, hogy a helyszín Budapest leghíresebb transzvesztita bárja. "A szexualitásról fogunk beszélgetni, mi és barátaink történeteit meséljük el, ötvözve a hely szelleméhez illeszkedő zenékkel".

Závada Péter, a darab írója szerint az előadás a remények szerint olyan kérdésekre reflektál, amelyekről nem mindig beszélünk nyíltan. A produkcióhoz kapcsolódik a BTF keretében Eke Angéla Egy-más című fotókiállítása április 26-tól a TOBE Galériában, egy felolvasóest az Eötvös10-ben Nádasdy Ádám, Borda Réka és Ferencz Mónika részvételével, továbbá egy divatbemutató április 29-én az Akvárium Klub teraszán. Utóbbi kapcsán Lakatos Márk rendező elmondta: bemutatják, hogy az öltözködés és a divat a 21. században nem a sztereotip nemi szerepekről szól.

Budapest 150. születésnapja mellett az idei fesztivál programjához kapcsolódik több más jubileum is, így a 20 éves Gödör Klub, a 40 éves Katona József Színház; továbbá Ligeti György 100, Neumann János 120 éve született.

A fesztiválon mutatják be a Budapest makettet, amely a modern kor technológiai eszközeivel megjelenített tartalommal egészül ki.

A Flying Data Kollektíva részvételi színházi előadása egy utópikus Budapestre invitálja nézőit 2073-ba, a Binálé - Queering Democracy: A kiállítás nemzetközi és magyar művészek alkotásait mutatja be egy immerzív digitális vásznon. Mindhárom programnak a margitszigeti Kristály Színtér ad otthont.

Budapest-hatás - Fővárosi kötődések és identitások címmel a Budapesti Történeti Múzeum kiállításán látványos, érzékszervekre ható installációk mutatják be az elmúlt másfél évszázad és a jelenkor fényeit és hangjait. A Budapest Nagyregény közösségi, összművészeti események sorozatával dolgozza fel civilek és kortárs írók bevonásával a főváros másfél évszázados történetét.

Kiss Tibor képzőművész, a Quimby zenész-dalszövegírója alkotásait sorakoztatja fel a Főfotó Galériában Nem vagy egyedül címmel nyíló kiállítás, Körbejárás címmel a Jurányi Házban független alkotók gondolatai és érzései elevenednek meg, amelyeket a mélyszegénység, a fenntarthatóság és a digitalizáció ihlettek.

Az első hétvégén a Katona József Színház több bemutatója látható: a Sufniban Wolfram Lotz A politikusok című művét Dohy Balázs rendezi, Zsótér Sándor pedig 15 év után tér vissza a Katonába egy abszurd, szürreális drámával, Stanislaw Ignacy Witkiewicz Vízityúk című darabjával a Kamrában. Zárásként a Zeneakadémia nagytermébe Haydn/Ligeti/Beethoven címmel a Budapest Sound Collective ad koncertet, spanyol és ausztrál szólisták közreműködésével.

A Budapesti Fesztiválzenekar a Budapest Kongresszusi Központban lép fel, megrendezik a Jazzfest Budapestet (a fellépők között lesz mások mellett Lizz Wright, a Kasia Pietrzko Trio és a Nico Morelli Trio), a Madách tér pedig szabadtéri tánckavalkáddá alakul a Tavaszi TáncTér idejére. A nyolcvanas évek underground kultúráját hozzák vissza a Lumen Kávézó, a Gödör Klub és a Toldi mozi alternatív programjai, Prieger Zsolt Szerb Antalról szóló zenés-irodalmi előadása a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában lesz, Furukava Kana pedig Szapporótól Budapestig címmel az Óbudai Társaskörben ad koncertet.

budapestitavaszifesztival.hu

| Forrás és fotó: turizmus.com

 

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

Karácsonyi programok a Termesz Szerszámházban

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« December 2023 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Makers’ Market Budapest, 2023. december 18.

Makers’ Market Budapest, 2023. december 18.

More details
Advent a Magyar Nemzeti Galériában

Advent a Magyar Nemzeti Galériában

More details
Adventi hangulat a Magyar Nemzeti Múzeumban

Adventi hangulat a Magyar Nemzeti Múzeumban

More details
Adventi vásár Sopronban

Adventi vásár Sopronban

More details
Kiskutyák a kifutón: Nemes ügy mellé álltak a sztárok

Kiskutyák a kifutón: Nemes ügy mellé álltak a sztárok

More details
30. éves jubileumát ünnepli az AMPER – Brno, 2024. március 19-21.

30. éves jubileumát ünnepli az AMPER – Brno, 2024. március 19-21.

More details
Kopogtató és asztaldísz készítő workshop az Esküvőpalotában, 2023. december 8.

Kopogtató és asztaldísz készítő workshop az Esküvőpalotában, 2023. december 8.

More details
SlowXmas Budapesten 2023. december 24-ig

SlowXmas Budapesten 2023. december 24-ig

More details
Régiségvásár Debrecenben, 2023. december 10.

Régiségvásár Debrecenben, 2023. december 10.

More details