2024. április 27., szombat - Zita

Archívum

Budapesti Tavaszi Fesztivál, 2023. április 20. - május 2.

2023-04-05 824

A kultúra demokratizálásának korszakát éljük, és a 43. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) pontosan erről szól. Április 20-tól május 2-ig harminc helyszínen ötven program várja az érdeklődőket.

budapestitavaszifesztival.hu

"Az idei fesztivál tükröt tart elénk, szembesít minket a kihívásokkal, és megpróbálja kivenni a részét ezek közös feldolgozásából. Az esemény vezérgondolata az egyesítés, a főváros két része 150 évvel ezelőtt vált eggyé" - mondta Budapest főpolgármestere a Katona József Színházban tartott eseményen.

Faix Csaba, a szervező Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a BTF idei kínálatában zenei koncertek, táncelőadások, nem szokványos színházi produkciók nem szokványos helyszínen, irodalmi, képzőművészeti programok és divatbemutató egyaránt szerepel.

Mint elmondta, a fesztivál egyik kiemelt programja a SZX_MCHN (Szexmasín), avagy vágyaink meghurcoltatása című zenés színpadi show-műsor, amely április 28-án, 29-én és 30-án látható az Alterego Clubban a Trojka Színházi Társulás előadásában. A produkció rendezője, Gryllus Dorka kitért arra, hogy a helyszín Budapest leghíresebb transzvesztita bárja. "A szexualitásról fogunk beszélgetni, mi és barátaink történeteit meséljük el, ötvözve a hely szelleméhez illeszkedő zenékkel".

Závada Péter, a darab írója szerint az előadás a remények szerint olyan kérdésekre reflektál, amelyekről nem mindig beszélünk nyíltan. A produkcióhoz kapcsolódik a BTF keretében Eke Angéla Egy-más című fotókiállítása április 26-tól a TOBE Galériában, egy felolvasóest az Eötvös10-ben Nádasdy Ádám, Borda Réka és Ferencz Mónika részvételével, továbbá egy divatbemutató április 29-én az Akvárium Klub teraszán. Utóbbi kapcsán Lakatos Márk rendező elmondta: bemutatják, hogy az öltözködés és a divat a 21. században nem a sztereotip nemi szerepekről szól.

Budapest 150. születésnapja mellett az idei fesztivál programjához kapcsolódik több más jubileum is, így a 20 éves Gödör Klub, a 40 éves Katona József Színház; továbbá Ligeti György 100, Neumann János 120 éve született.

A fesztiválon mutatják be a Budapest makettet, amely a modern kor technológiai eszközeivel megjelenített tartalommal egészül ki.

A Flying Data Kollektíva részvételi színházi előadása egy utópikus Budapestre invitálja nézőit 2073-ba, a Binálé - Queering Democracy: A kiállítás nemzetközi és magyar művészek alkotásait mutatja be egy immerzív digitális vásznon. Mindhárom programnak a margitszigeti Kristály Színtér ad otthont.

Budapest-hatás - Fővárosi kötődések és identitások címmel a Budapesti Történeti Múzeum kiállításán látványos, érzékszervekre ható installációk mutatják be az elmúlt másfél évszázad és a jelenkor fényeit és hangjait. A Budapest Nagyregény közösségi, összművészeti események sorozatával dolgozza fel civilek és kortárs írók bevonásával a főváros másfél évszázados történetét.

Kiss Tibor képzőművész, a Quimby zenész-dalszövegírója alkotásait sorakoztatja fel a Főfotó Galériában Nem vagy egyedül címmel nyíló kiállítás, Körbejárás címmel a Jurányi Házban független alkotók gondolatai és érzései elevenednek meg, amelyeket a mélyszegénység, a fenntarthatóság és a digitalizáció ihlettek.

Az első hétvégén a Katona József Színház több bemutatója látható: a Sufniban Wolfram Lotz A politikusok című művét Dohy Balázs rendezi, Zsótér Sándor pedig 15 év után tér vissza a Katonába egy abszurd, szürreális drámával, Stanislaw Ignacy Witkiewicz Vízityúk című darabjával a Kamrában. Zárásként a Zeneakadémia nagytermébe Haydn/Ligeti/Beethoven címmel a Budapest Sound Collective ad koncertet, spanyol és ausztrál szólisták közreműködésével.

A Budapesti Fesztiválzenekar a Budapest Kongresszusi Központban lép fel, megrendezik a Jazzfest Budapestet (a fellépők között lesz mások mellett Lizz Wright, a Kasia Pietrzko Trio és a Nico Morelli Trio), a Madách tér pedig szabadtéri tánckavalkáddá alakul a Tavaszi TáncTér idejére. A nyolcvanas évek underground kultúráját hozzák vissza a Lumen Kávézó, a Gödör Klub és a Toldi mozi alternatív programjai, Prieger Zsolt Szerb Antalról szóló zenés-irodalmi előadása a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában lesz, Furukava Kana pedig Szapporótól Budapestig címmel az Óbudai Társaskörben ad koncertet.

budapestitavaszifesztival.hu

| Forrás és fotó: turizmus.com

 

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details