2024. április 27., szombat - Zita

Archívum

Fesztivál a szecesszió világnapjára, 2022. június 11-25.

2022-06-13 730

Saját ex libris pecsétet, füzetborítót, szitanyomott vászontáskát készíthet, aki beleveti magát az Iparművészeti Múzeum június 11-25. közötti Szecessziós Fesztiváljába. A workshopokon kívül még számos más programmal is készülünk, városi sétákkal, műhelylátogatásokkal, előadásokkal, tárlatvezetésekkel és kerekasztal-beszélgetésekkel. A fesztivál csúcspontja a zárónapon lesz, ekkor nyílik ugyanis legújabb kiállításunk a Ráth-villában, az Egy kis Bécs Budán – Josef Hoffmann alkotása: a Pikler-villa címmel. A fesztivál összes programja ingyenes, de érdemes rájuk előre regisztrálni.

szecesszió világnapját magyar kezdeményezésre 2013 óta ünnepeljük minden év június 10-én. Ez a nap a századforduló két híres építészéhez kötődik: ekkor halt ugyanis meg Lechner Ödön (1914-ben) és Antoni Gaudí (1926-ban). Ma már a Réseau Art Nouveau Network (RANN) nemzetközi szecessziós szervezet hivatalos programjai közt is szerepel a világnap, amelyhez 2017 óta évről évre egy központi téma mentén csatlakoznak a résztvevő intézmények programjaikkal. Ez a téma az idén – a tizedik, jubileumi évben – a szecesszió tipográfiája, amelyet a nyáron kéthetes fesztivállal ünnepel az Iparművészeti Múzeum.

Több városi sétára is jelentkezhetnek majd az érdeklődők. A Kívül-belül szecesszió – villák, paloták, magánbérházak című sétaprogram a Ráth-villából indulva a Bajza utcában 150 éve született Bálint Zoltánról emlékezik meg, a városi sétát Kapovits Réka építészmérnök vezeti. E különleges alkalmakon a Kőrössy-villát is meg lehet majd tekinteni, rácsodálkozhatunk megannyi szecessziós épületre, a séta végül a Sonnenberg-háznál fejeződik be. Az út során szó lesz az eredeti megrendelőkről, a tervezőkről és a lakókról, ahogy az is kiderül, ma milyen funkciójuk van ezeknek az épületeknek. A sétának két időpontja van: június 11. és június 17.

A városi barangolóknak még egy lehetőséget kínálunk, méghozzá június 24-én: a Szecessziós Zugló: Istvánmező a villanegyed címűt, amely a sokszínű, századfordulós építészetről ad átfogó képet Hutvágner Zsófia, az Iparművészeti muzeológusának segítségével.
 
Június 18-án műhelylátogatásra indulhatnak az érdeklődők a Kisképző egykori Könyvműves Szakosztályán, ahol a diákok az 1909-ben Jaschik Álmos grafikusművész által alapított tanműhely aranyozó és nyomóformáival dolgozhattak. Lehetőség lesz a Schola Graphidis Művészeti Gyűjtemény tipográfiai témájú mintalapjait és grafikáit is megnézni. A műhelylátogatást Katona Júlia művészettörténész, az Iparművészeti Múzeum muzeológusa és Rétfalvi Orsolya könyvrestaurátor vezeti.

Szakmai napot rendez június 16-án a Károli Gáspár Református Egyetem Művészettörténet Tanszékével közösen az Iparművészeti, amelynek záróeseménye A historizáló és szecessziós összművészeti terek rekonstrukciójának és fenntartásának gyakorlati kérdései című kerekasztal-beszélgetés a Károlyi-Csekonics-palotában.
Június 25. a fesztivál utolsó napja, amely belecsúszik a Múzeumok éjszakájába is. Már délelőtt kezdődnek a programok: érdemes ellátogatni a szitanyomó workshopra a Printa Design Shopba, ahol a technikával ismerkedhetnek meg a látogatók. Nemcsak infókat kaphatnak a szitázásról, hanem rögtön ki is próbálhatják egy vászontáskán, amelyhez Josef Hoffmann építész által inspirált mintákat használhatnak.
 
Ezen a napon nyílik a múzeum legújabb kiállítása a Ráth-villában, az Egy kis Bécs Budán – Josef Hoffmann alkotása: a Pikler-villa című, amelyen Németh Luca táncművész előadásában gyönyörködhet a közönség a villa kertjében, és Horányi Éva kurátori tárlatvezetésére is bejutnak a szerencsések.
De mik lesznek még a Ráth-villában? Szecessziós workshop rögtön az első nap, június 11-én, ahol saját ex libris pecsétet, névjegykártyát és monogramos hűtőmágneseket készíthetnek a látogatók, valamint olyan érdekességeket is megtudhatnak Borsai Dórától, Joó Juliannától, Niklai Gyöngyvértől és Péterfy Melindától: milyen lehetett egy képeslap a századfordulón, valamint mi a különbség névjegykártya és vizitkártya között.
 
Somogyi Márk könyvrestaurátorral a könyvkészítés alapfogásaival és nyomdatechnikai rejtelmeivel ismerkedhetnek meg azok, akik szeretnének június 18-án füzetet készíteni szecessziós borítóval.
Többféle tárlatvezetést is kínálunk a fesztivál alatt a múzeum munkatársával. Ráth György és felesége villáját többféle szempont alapján járhatják körbe a látogatók. Hol a bútorok és bútoregyüttesek, hol a kerámia- és üvegtárgyak, hol pedig a szecessziós csillárok és lámpák kerülnek előtérbe.
 
Aki előadást nézne és hallgatna a szecesszió tipográfiája témában, jó hírünk: lesz abból is bőven. A Szecessziós BETŰ/S KÉP a mindennapokban címűn június 11-én képeslapok, könyvek, folyóiratok, ex librisek, meghívók és menükártyák csodás grafikáit tekinthetik meg Horváth Hilda művészettörténész, az Iparművészeti muzeológusának tolmácsolásában. Katona Júlia művészettörténész a szecesszió művészetének vonalkezeléséről mesél majd a díszítőművészet, a tipográfia és a tárgyalkotás szempontjából ugyancsak 11-én.

A vonal esztétikája című programon a hazai szecessziós építészet tipográfiájával ismerkedhetnek meg az érdeklődők június 14-én Baldavári Eszter muzeológus, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ kurátorának tolmácsolásában. Nemcsak a magyar épületekről lesz előadás, hanem egy héttel később a spanyolokról is a Modernismo Barcelonában – Gaudí nélkül címűben, ahol Puha Títusz, a Szecessziós Magazin munkatársa beszél a katalán főváros kevésbé ismert építészetéről.

Még nincs vége a programsorozatnak: hiszen június 23-án várja az érdeklődőket egy kerekasztal-beszélgetés, ahol a szecessziós kulturális örökség digitalizálásának hazai eredményeit és fejlődését vitatják meg a szereplők, és többek között az Iparművészeti Múzeum katalizáló szerepéről is szó lesz benne. A beszélgetést Katona Júlia moderálja, partnerei: Bálint Imre, a Szecessziós Magazin szerkesztője, Brunner Attila művészettörténész, a Budapest Főváros Levéltárának levéltárosa, valamint Sztankovics Sarolta művészettörténész, az Iparművészeti Múzeum digitális nyilvántartási szakreferense.

A szecessziós tárgyi és építészeti örökség bemutatása az Interreg Duna Transznacionális Program keretében megvalósuló DTP3-748-2.2-ARTNOUVEAU2 – A Duna menti régió kulturális identitásának erősítése a közös szecessziós örökség segítségével című program keretében készült, amely a szecesszióval kapcsolatos tudásgyarapításon túl arra ösztönöz, hogy tiszteljük, méltányoljuk, óvjuk és gondját viseljük a szecessziós örökségnek a Duna menti régió országaiban is.

További infó: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/artnouveau2 

A projekt az Európai Unió (ERDF, IPA II) társfinanszírozásával valósul meg. A magyar partner részvétele a projektben a magyar állam társfinanszírozásával valósul meg.

I Forrás: Iparművészeti Múzeum

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details