2024. április 25., csütörtök - Márk

Archívum

5 csodás téli túrahely Budapest körül

2021-02-02 587

Noha az időjárás nem a kedvencünk mostanság, ez ne szegje kedvünket, hogy túrázzunk a természetben. Mutatunk 5 olyan Budapesthez közeli útvonalat és temérdek látnivalót, ami a téli időszakban is lenyűgöző.

1. Barlangtúrák Remeteszőlősnél

Remeteszőlős Magyarország legkisebb területű települése, ám annál több izgalmat rejt. A Budapest határában elhelyezkedő csodahely a Budai-hegység 400-500 méter magas mészkő- és dolomithegyei között fekszik egy völgyben, 342 méter magasan. Két oldalát is kíséri az itt kanyarodó Ördög-árok patak. Fölé magasodik a 424 méter magas Remete-hegy és itt található a Remete-szurdok is, mely a környék kedvelt kirándulóhelye. Az itteni barlangok beszédes neveket viselnek: Remete-barlang, kőfülke (Remete-hegyi-kőfülke), Hamispénzverő-barlang (Remete-hegyi 11. sz. barlang), Eltömődött-barlang (Remete-hegyi 10. sz. barlang), Felszakadt-barlang (Remete-hegyi 14. sz. barlang), Hétlyuk-zsomboly (Hét-lyuk), Nyolcadik-lyuk (Remete-hegyi 8. sz. barlang), melyekről izgalmas történetek szólnak.

Remeteszőlős környéke már a jégkorszaktól kezdve lakott volt, ezt bizonyítják az itt talált bronzkori leletek.

A Remeteszőlősről a Remete-hegyre és a Remete-szurdokba túra hossza 5 kilométer, az útvonal szintemelkedése 196 méter, szintideje 3 óra, nehézsége könnyű. Útba lehet ejteni Örkény István telefonfülkéjét, Budaligetet és a Máriaremete határán található Kisboldogasszony-templomot is.

2. Törökök nyomában a Huszonnégyökrös-hegy körül

A Huszonnégyökrös-hegy a Budai-hegységben lévő Csíki-hegyek utolsó (délnyugati) nyúlványa, 288 méter magas, egy sziklacsoporttal törik le a völgy felé. Két legenda is szól róla: az egyik szerint egy kövér mészáros fogadott 24 ökörben, hogy egyvégtében fel tud futni a hegy lábától a csúcsig. A történet szomorú véget ér: bár felért a csúcsra, ott meghalt. A másik mendemondta szerint a törökök 24 ökörrel húzták fel a hegy tetejére az ágyúkat.

A hegy tövében folyik a Budakeszi-árok patakja, a csúcsra pedig a sárga jelzés vezet fel. Érdemes ellátogatni a közelben lévő Törökugratóhoz is, amihez egy újabb izgalmas történet fűződik: az 1686-os Buda várának visszafoglalásáért folyó ostrom ideje alatt, egy török sereg Budaörs felől akarta áttörni az ostromlók gyűrűjét, hogy segítsen a várban rekedt törököknek. A keresztények szétverték a török csapatokat, vezérük Szolimán pasa fejvesztve menekült fel a hegyen, amikor is útját állta a hegy meredek szakadéka. A bátor és meglehetősen vakmerő pasa nem akart fogságba kerülni, megsarkantyúzta lovát, és hősiesen leugratott a mélybe – innen ered a hegy fura neve, a Törökugrató. A tanösvény legtávolabbi pontján, a sziklaletörésnél állva, tűnődhetünk a török pasa mártírsorsán – írja a Kirándulástippek.hu.

3. Gigantikus mamutfenyők és kegytemplom

Budakesziről a legtöbbeknek a vadaspark ugrik be, ám ezen kívül is számtalan érvet és látnivalót lehetne felhozni, miért kirándulj a környéken. Álljanak itt példa gyanánt a sváb parasztházak, a római katolikus templom alatt, a Fő utcánál található sváb ősök emlékműve, pompás templomok, a Vadaspark – ez a járványhelyzet miatt bizonytalan ideig zárva tart-, a Vitorlázó-repülőtér (Farkashegyi repülőtér), ám itt lehet megtekinteni az egykori növénykert maradékaként 1900 óta álló, 35 méteres két hegyi mamutfenyőt.

Innen indul a tanösvény, a piros jelzést követve rövidesen az erdőben folytatódik az út. Akik elfáradnak, pihenőhelyeken fújhatják ki magukat, de feltétlenül folytassák a túrát a makkosmáriai Angyalok Királynéja kegytemplomhoz. A legenda szerint 1731-ben egy csodálatos jelenés folyományaként vált szent hellyé ez a terület: egy tölgyre akasztott szentkép volt az első emlék ezen a helyen, amelynek az eredetijét a tölgyfa törzsével együtt a templomban őrzik, ennek másolata most is látható a templom bejáratától nem messze – írja a Mozgásvilág.

4. Sóskúti Kálvária

A Benta-patak völgyében helyezkedik el Sóskút, itt bányásszák az úgynevezett „sóskúti mészkövet” és itt található a Habsburg-kastély is, ami az utóbbi években épült. Keleti határában a PAX liget, ami a P–A–X betűket (latinul: béke) formáló fenyőfa-csoport, és területén foglal helyet a megkülönböztetetten védett Zelezna Baba-barlang, ahonnan fontos régészeti leletek is előkerültek. Közterületeit számos kultúr- és vallástörténeti szobor díszíti, ám legismertebb nevezetessége kétségkívül a 14 bronz domborműves stáció és kőkereszt maradványa, a Kálvária.

Innen érdemes útba ejteni a Peca-tavat, melynek keleti partszakasza – gyakorlatilag a Benta-pataktól határoló gát – egészében szabadon látogatható a napi jegyes vendéghorgászok vagy a kicsit pihenni vágyók számára.

5. Romos vár Solymárnál

A solymári vár – vagy Szarkavár – egy középkori vár Solymár mellett, a Pilis és a Budai-hegység magaslatai között, a Mátyás-domb nevű alacsony, de meredek oldalú dombján. A közelében indul a Jegenye-völgy, az alig több mint egy kilométerre fekvő nagytisztás, valamint az onnan kevesebb mint egy kilométerre fakadó Rózsika-forrás. A túra közben feltétlenül ajánlott felkeresni a Fatimai kápolnát, mely mögött szerény park található, itt kellemes pihenési lehetőség akad az arra járóknak.

A Jegenye-völgyi vízesés kihagyhatatlan: 5 méteres magasságával ez a Budai-hegység legnagyobb vízesése.

A Paprikás-patak medrében a Felső-patak-hegy lábánál egy homokkő gát húzódik keresztül – noha a patak vizének ereje már lepusztította a kőpadot, áttörni még nem tudta, így maradt meg a zuhatag.

(Forrás: startlap.hu)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

More details
Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

More details
Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

More details
Városligeti Majális, 2024. május 1.

Városligeti Majális, 2024. május 1.

More details
Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

More details
Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

More details
ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

ArchiKids VárosÁlmodók Fesztivál, 2024. április 27.

More details
Futófesztivál, 2024. április 27.

Futófesztivál, 2024. április 27.

More details