2024. április 26., péntek - Ervin

Archívum

Jótékonysági futóverseny fűszerezi az idei Gulyásversenyt a Hortobágyon, 2020. szeptember 18-19.

2020-09-17 483

Az ország különböző pontjairól érkező gulyások mérik össze tudásukat szeptember 19-én az Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozón, Hortobágyon, a Pusztai Állatparkban.

A versenyen részt vevő felnőtt és bojtár gulyás párosok a mindennapi munkájukhoz kapcsolódó versenyszámokban mutatják be szakmai tudásukat és mesterségük fogásait. A szervezők, a Hortobágyi Nonprofit Kft. és a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete, a gulyások és a magyar szürke marha ünnepén a rideg állattartásban élő állatokat vigyázó gulyások körében még ma is élő hagyományokat és napi feladataikat kívánják bemutatni a nagyközönség számára – fogalmaznak közleményükben.

A gulyások szeptember 18-án egymással versengve, majd 19-én az egyes versenyszámokban az első három legjobb eredményt elérők a közönség előtt is bizonyíthatják mesterségbeli tudásukat.

A gulyások mellett az utánpótlást képviselő bojtárok is a verseny állandó és lelkes résztvevői, akik két szakközépiskolából kerülnek ki már sok évre visszamenőleg: a mátészalkai Baross László Mezőgazdasági Szakközép-, és Szakiskolából, illetve a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolájából.

A főbb versenyszámok – melyek a pásztorok mindennapi munkáihoz kapcsolódnak – a vízhúzás gémeskútból, melynek helyszíne a Pusztai Állatpark gyönyörűen felújított gémeskútja, az állatszámlálás, mely során hídon áthaladó állatok létszámát kell minél pontosabban megbecsülni, a legnehezebb, de egyben a legizgalmasabb és a hozzáértést leginkább tükröző versenyszám, az állatkifogás-fülszám leolvasás, karikásostor-használat, gulyásbotdobás, pányvadobás és a fülszám tetoválás.

A rendezvény ez évi fővédnöke Nagy István, agrárminiszter lesz. A Gulyásverseny kísérő rendezvénye a népművészeti vásár, garantálva az eredeti, pásztorsághoz kapcsolódó népi termékek választékát. S természetesen nem maradhat ki a sorból a gasztronómia sem: a Hortobágyi Csárda kínálata mellett lelkes amatőrök mutatják be főzőtudásukat a hagyományos pásztorétel főző-bemutató alkalmával, mely során az elkészült ételeket az érdeklődők a nap folyamán meg is kóstolhatják.

A szervezők kiemelték, hogy a Gulyásverseny helyszíne ad otthont évek óta a Hajdú Táncegyüttes által szervezett Országos Pásztortánc versenynek, mely idén Pásztortánc Gála formájában a korábbiaktól eltérően az elmúlt évek díjazottjainak részvételével kerül megrendezésre.

Idén egy igen nemes kezdeményezés is társul a Gulyásversenyhez! Az ez évben 30 éves Leukémiás Gyermekekért Alapítvány „Hogyan Érzed Magad Ha nincs Hajad” kampányának 5 éves évfordulója apropóján

egy 5 állomásból álló jótékonysági futóversenyt indított, mely a Fuss Fotózz Mosolyogj nevet kapta, s melyen a legértékesebb dolgot ünneplik a résztvevők – a GYÓGYULÁST!

A helyszínek mindegyike – melyek közül a hortobágyi a második – turisztikailag is kiemelt régió. Az eseményen a gyógyult gyermekek kezdik meg a futást, akikről immáron egészségesen az útvonalon felállított fotópontokon egy mosolygós fotó készül, ami jelképesen erőt ad a kezelés alatt álló többi kis hősnek.

A programon készült fotókat és videókat a kezelés alatt álló gyermekeknek és családjaiknak folyamatosan elérhetővé teszik a szervezők, mellyel céljuk, hogy a futók általi motivációval segítsék a nehéz napok könnyebben megélését!

Vallják, hogy ez a kampány méltó megünneplése a GYÓGYULÁSNAK és híven tükrözi szlogenjüket is: „30. éve tudjuk, hogy mi kell a mosolyhoz”.

(Forrás: turizmus.com)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details
Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

More details