2024. március 29., péntek - Auguszta

Archívum

Pazar volt a 2019-es Irodaházak Éjszakája

2019-11-06 733

Remek szervezés, ámulatba ejtő helyszínek, kiváló belsőépítészeti megoldások – ez volt dióhéjban az idei Irodaházak Éjszakája.

Megtudtuk, hogy mi az a kollaborációs tér, hogyan lehet sikerre vinni egy Magyarországon egyedülálló irodaház-belsőépítészet koncepciót és miért kell egy ügyfeleket nem fogadó irodába meghökkentően egyedi dizájn.

Közel kétszeres volt a túljelentkezés az immár 7. alkalommal megrendezett Irodaházak Éjszakájára. Nem véletlenül: Feuertag Ottó, az Europa Design alapítója által megálmodott design ünnep évről évre megújul, nem fásul bele a rutinba, és finom érzékkel adagolja a szakmai tudnivalókat, a legfrissebb trendeket egy unikális köntösbe öltöztetve: az éjszakai fények, a különbuszok, az értő és lelkes közönség mind-mind része a varázslatnak.

Az Év Közösségi tere

Az idei túra első állomása az Egis jövőbemutató, a XXI. század munkakultúrájának megfelelő kollaboratív tereinek bemutatása volt a cég, Lehel úti kereskedelmi központjában. Az Egis felismerve az irodai terek hatását a munkatársak jó közérzetére és a munka hatékonyságának növelésére, minden munkatársuk számára elérhető, a kommunikációt, az együttműködést és a csoportos munkavégzést lehetővé tevő téregyüttest hozott létre. A recepciós, lobby, kávézó-étkező és terasz funkciókat magában foglaló terület kialakítását az Egis felkérésére az Ambienta, az építész-tervező Mauricio Flores és az Europa Design csapata végezte.

egis

Mindezt ráadásul valódi csapatmunkában az Egis munkatársainak bevonásával, mégpedig az Europa Design által az irodai audit keretében elvégzett kérdőíves felmérés alapján. Ennek során, a szervezeti kultúraváltás jegyében az Egis dolgozóit elsősorban arról kérdezték, hogy mi segítené a kollégáikkal történő eredményes együttműködést, a hatékony csoportmunkát. A válaszoló munkatársak nagy része a kisebb 2-6 fő befogadására alkalmas tárgyalószigeteket nevezte meg, ahol a külső zavaró tényezők mellőzésével nyugodtan bonyolíthatók le a megbeszélések.

Emellett olyan könnyen átalakítható berendezésre merült fel igény, amely a feladatoknak megfelelően gyorsan átrendezhető és ötletes, változatos megoldásaival segíti a kreatív folyamatokat, az ötletelést is. Az egyéni, koncentrációt igénylő feladatok elvégzését, a laptopos munkavégzést és a nyugodt telefonálási helyszínt inkább a külső helyszínről érkező orvoslátogató munkatársak kezdeményezték.

iro

Elmondható, hogy az Egis irodaközpontját a cég dolgozóin és ügyfelein kívül a szakmai is kimagaslóan értékeli: Az Europa Design által berendezett belső tér nyerte 2018-ban az Év Közösségi tere díjat az Év Irodája 2018-as verseny kategória győzteseként. A méltatásban egyebek mellett ez állt: Az Egis munkatársainak többsége gördülékenyebb kommunikációt és az információk könnyebb áramlását várta a felmérés szerint, amely meg is valósult az Europa Design által szállított bútorok inspiráló környezetében.

Egy városrésznyi designparadicsom

A Graphisoft Parkot a design és az építészet kedvelőinek nem kell bemutatni; az első „G” épület immár 21 éves – a közelmúltban át is esett egy komolyabb ráncfelvarráson. Az Irodaházak Éjszakája csapatát – összesen 120 szakembert vagy éppen lelkes „amatőrt” – Hartmann Erik, és Sugár Péter építész vezette körbe. Előbbi a Park koncepciójáról mesélt: önkéntes visszafogottság a beépíthetőségnél, a legkiválóbb építészek és belsőépítészek a kivitelezésnél.

A felszín alá terelt autók, rengeteg zöld felület, kapcsolat az élő Dunával – az alapelvek nem változtak az elmúlt 21 év alatt. Ha hihetünk az este során felvázolt koncepcióterveknek – és miért ne tennénk – akkor a most feltárás alatt lévő déli és északi területek is hasonló épületekkel gazdagodnak a következő években, tovább bővítve a jelenleg mintegy 6000 főnek munkahelyet biztosító Graphisoft Parkot. A klinkertégla burkolat várhatóan továbbra is meghatározza majd az architektúrát, de mindig frissen, a modernizmus legjobb elemeit beépítve épülnek a házak.

Sugár Péter szerint Magyarországra azt szokták mondani, hogy „követő építészetünk van”, azaz nem nálunk találják ki a trenddiktáló megoldásokat, de elég jók vagyunk abban, hogy megítéljük, mi az, amit a korszerű irányzatokból - sallangoktól mentesen – érdemes adaptálni. A tavaly átadott 3000 négyzetméteres központi, ún. Fogadóépület jó példa erre, bár ez pont vállaltan elszakad a téglaburkolattól; ehelyett hatalmas üvegfelületek hirdetik az átláthatóság, a nyitottság filozófiáját. Nem mellesleg, az Ilyés-Fekete Zsuzsanna, Kun Tamás, Sugár Péter építésztrió az általuk tervezett Fogadóépülettel Budapest Építészeti Nívódíjat kapott 2018-ban.

Ybl-Palota: ALL YOU CAN MOVE

Az angol szlogen a SportPass sportbérlettel naggyá nőtt céget jelenti a köztudatban, de nyugodtan értelmezhető az általuk új életre keltett belvárosi Ybl-palotára is: sokan már bontották volna, de számos izgalmas fordulat után végül szerencsére megmenekült, és a AYCM „személyében” értő bérlőre talált.

ay

Az Ybl-Palota gyönyörű, tágas tereiben lehetővé vált egy olyan irodai környezet megteremtése, amely jól tükrözi a vezetőség üzenetét ügyfeleik és dolgozóik felé, és méltón képviseli az eddig elért eredményeket. Dr. Mihalik Zsuzsa, az alapító házaspár hölgy tagja Nyári Atilla építész segítségével a saját elképzelései szerint alakította ki a mindösszesen közel 600 m2-es helyiség ügyféltereit, back office munkahelyeit, a tárgyalókat, és választotta ki a berendezési tárgyakat, bútorokat, szőnyegeket, lámpákat.

lotus

Elsőrendű szempont volt az otthonosság és hogy a berendezésben visszaköszönjön a küldetésük. Nem véletlenül esett a választás az Europa Design bútoraira, amelyek a letisztult megjelenés és a modern design mellett a magas fokú kényelmet nyújtják a munkatársaknak. Különös figyelmet fordítva az ergonómiailag helyes ülés fontosságára, a világ vezető székgyártójának, az amerikai Herman Miller Sayl görgős irodaszékeit választották dolgozóik számára, amelyben garantáltan nem fáradnak el a nyolc óra munkavégzés alatt, legyen az ügyfélszolgálati, pénzügyi vagy értékesítési feladat.

ay2

A vezetők maguk szintén a Herman Miller Aeron felsőkategóriás irodai székében dolgoznak. Dr. Mihalik Zsuzsa a 20. évforduló alkalmából az arany színt választotta ki vezető motívumként az irodában, amely az ügyfélszolgálati tér mellett megjelenik a vezetői irodában is. A 680 négyzetméteres irodatér egészére jellemző a világos alap színhasználat, amelyekhez minden helyiségben társul egy élénkebb árnyalat. Az ügyfélszolgálati térben az olasz Della Valentina fehér íróasztalai és szekrényei mellett türkiz színű bársonyszékek kaptak helyet, amelyek jól illeszkednek az arany hatású tapétához, az aranyszínű szekrényhez és kiegészítőkhöz. A back office-ban a narancssárga szín bukkan fel a tapétán, a székek kárpitján és a lámpákon, a nagy tárgyalóban a zöld dominál, míg a vezetői irodákban arany-bordó színhatás érvényesül.

Az egyes osztályokat a tevékenységükre jellemző motívumokkal díszítették, az értékesítésen papagáj mintájú tapéta került a falakra, a pénzügyi igazgató trófeákat kapott, az ügyfélszolgálaton a cool angel fekete napszemüvegben azt jelöli, hogy mindent elintéznek kedvesen.A termékfejlesztésen a jógázó majmok és a bicikliző nyulak, míg a nagy tárgyalóban 20-as évekbeli akrobaták hívják fel magukra a figyelmet. Az ügyfélszolgálati tér kényelmes és látványos várószigete mellett a munkatársak számára is kialakítottak két akusztikus szófából – Martex Inattesa - és kis fotelekből – Profim Sorriso - álló szigeteket, ahová elvonulhatnak beszélgetni és nem zavarják az asztaluknál dolgozó munkatársaikat.

Összegzés, konklúzió

Az idei, 7. Irodaházak Éjszakája hibátlan volt: annyian voltunk, hogy meglegyen a közösségi élmény, az „olyanokkal vagyok együtt, akik értik és szeretik a jó designt” érzése. Sehol sem kellett várni, jó volt a ritmus, a szervezők – Feuertag Ottó és mindig lelkes csapata – láthatóan értik és érzik a közönségüket, a partnereiket: annyi és olyan információt adagoltak, amennyit a felkészült közönség be tud fogadni. Élmény volt látni, hogy a résztvevők még bőven éjfél után is gyermeki örömmel csodálkoztak rá egy-egy elegáns vagy éppen extrém megoldásra, ámuldoztak vagy éppen mondták ki hangosan: egy ilyet én is akarok!! - számolt be az irodakereso.info.hu.

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

BETA 2024. évi új AKCIÓS szerszámkatalógusa!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Több mint 30 húsvéti program a Balatonnál 2024-ben

Több mint 30 húsvéti program a Balatonnál 2024-ben

More details
100 húsvéti és családi program, 2024. március 22. – április 1.

100 húsvéti és családi program, 2024. március 22. – április 1.

More details
Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

More details
Húsvét az Állatkertben, 2024. március 29. - április 1.

Húsvét az Állatkertben, 2024. március 29. - április 1.

More details
Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

More details
Így lehet könnyen pénzt keresni a használt eszközökből

Így lehet könnyen pénzt keresni a használt eszközökből

More details
Fényfestéssel, nyomozással és tobozkörúttal vár a Folly Arborétum húsvétkor

Fényfestéssel, nyomozással és tobozkörúttal vár a Folly Arborétum húsvétkor

More details