2024. március 28., csütörtök - Gedeon

Archívum

Budapesti táncházak, ahol biztos találsz bulit, ha néptáncolnál

2019-10-31 1795

Aki életében nem néptáncolt, annak újdonság lehet a tény, hogy Budapesten ma is rengetegen járnak táncházakba, és szinte minden napra jut egy esemény, ahol összegyűlhetnek az amatőr és profi táncosok „csörögni”. Lássuk, melyek azok a helyek, ahol megtalálhatjuk ezeket a közösségeket, és ahol a tánctanításnak hála akkor is jól érezzük magunkat, ha nincs előzetes tudásunk.

Hétfő: Szimpla Kert

Budapest legismertebb romkocsmájában hét elején van táncház, az bulit a koncertteremben kell keresnünk. Minden héten hétfőn este 10-től hajnali 3-ig tart az ingyenes esemény. A Szimplában a közönség nagy részét külföldiek alkotják, akik természetesen laikusok a magyar néptáncot illetően, így itt is bátran bekapcsolódhatunk előzetes tapasztalat nélkül. 

SZIMPLA KERT
  • 1075 Budapest, Kazinczy utca 14.
  • Asztalfoglalás telefonon nem lehetséges!

KEDD: PÓTKULCS

A Csengery utca eldugott, árnyas kertjét nem könnyű megtalálni, és az utcáról nem is tűnik fel, micsoda élet zajlik a falak mögött. Itt szinte minden estére jut egy zenés esemény, rendszerint világzenei műfajokban, kedden este 8 órától fél 12-ig pedig magyaros Folkkocsmává változik a terep – és ebben élen jár a hely, mert 2001-ben elsőként adott helyet táncházrendezvényeknek Budapesten. A zenét a Vígzenészek szolgáltatják, a belépés ingyenes.

PÓTKULCS
  • 1067 Budapest, Csengery utca 65b.

KEDD, ALKALMANKÉNT: BENCZÚR HÁZ

A város legújabb táncházát a Városliget melletti Benczúr Ház Kulturális Központban találjuk, ami az NKA Halmos Béla Programmal való együttműködéssel született meg. (Halmos Béla híres népzenész, népzenekutató volt, a táncházmozgalom egyik elindítója, a róla elnevezett programban pedig népzenészeket, illetve népzenei rendezvényeket támogatnak pályázatok útján.) A Halmos Béla Klub a nyári nagysikerű  Benczúr Kerti Esték folytatása, de ezúttal már nem szabadtéren, hanem bent. A programsorozat visszakanyarodik a táncházmozgalom kezdeteihez, és a koncertet, táncházat előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel egészíti ki.

Ősszel összesen négy ilyen alkalom lesz keddenként, és olyan előadókkal találkozhatunk rajtuk, mint Sebő Ferenc vagy Novák Ferenc ‘Tata’. A beszélgetést koncert és buli követi, többek között a Bajkó, Korinda zenekarokkal, de hallhatunk felvidéki műsort is Kubinyi Júliától és a Parapács zenekartól is. Az első alkalom szeptember 24-én lesz, amikor is a belépő Árendás Péter előadására és a Bonchidától Bonchidáig lemezbemutató koncertjére 1200 Ft, az utána következő, Ocskay Ritával és barátaival  közös táncház pedig ingyenes. További alkalmak október 15-én, október 29-én és november 12-én lesznek. 

 
  • 1068 Budapest, Benczúr utca 27.

SZERDA: FONÓ

A Fonóban mindennap belefuthatunk népzenei eseménybe, szerdai táncházalkalmaik pedig a legfontosabbak között említendők budapesti viszonylatban. Minden alkalommal két zenekar a vendégük, akik egész este húzzák a talpalávalót, köztük pedig kéthetente állandó vendég a Góbé és a PásztorHóra zenekarok. Lehet érkezni párban, pár nélkül, tánctudással és anélkül is, mivel profi tánctanítás is zajlik az összejöveteleken. A belépő 1000 Ft.

 
  • 1116 Budapest, Sztregova utca 3.

PÉNTEK: RÁCSKERT

A Rácskertben találjuk a város másik legnagyobb táncházbuliját, mégpedig péntekenként. Van hagyománya, hogy egyes táncházak egy meghatározott zenekar köré épülnek fel, és a belvárosi szórakozóhely erre jó példa: a péntek esték állandó főszereplője az Erdőfű zenei társulás, amely Magyarországon tevékenykedő táncházzenészek összefogásából jött létre. A Rácskert estjei ingyenesek.

 
  • 1072 Budapest, Dob utca

PÉNTEK, KÉTHETENTE: EÖTVÖS 10

Az Eötvös utcai kultúrházban kéthetente pénteken tartanak táncházakat, szeptember 27-én például moldvai tánctanítás lesz, amit éjjel fél 1-ig tartó táncház követ, a szünetekben pedig dalokat lehet tanulni. A jegyár 800 Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak és terézvárosiaknak 500 Ft.

Fotó: Eötvös 10
 
  • 1067 Budapest, Eötvös utca 10.

HAGYOMÁNYOK HÁZA

A nemrég szépen felújított Budai Vigadóban működő Hagyományok Háza – ahogy a neve is mutatja – a magyar népi értékek első számú őrzője. Szombati táncházainak a leüvegezett Átrium ad otthont 19 óra és hajnal 2 között, és mivel nagy hangsúlyt fektetnek a tánctanításra, azok is jól érezhetik magukat, akiknek nem sok tapasztalata van a néptáncban. A belépő 19 órától (tánctanítás+táncház) 1000 Ft, 21 órától (táncház) 500 Ft.

Fotó: Dusa Gábor / Hagyományok Háza
BUDAI VIGADÓ
  • 1011 Budapest, Corvin tér 8.
  • Az időpontok a jegypénztár általános nyitvatartására vonatkoznak.
Forrás: www.welovebudapest.hu

(Esemény Menedzser) 
Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

BETA 2024. évi új AKCIÓS szerszámkatalógusa!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Több mint 30 húsvéti program a Balatonnál 2024-ben

Több mint 30 húsvéti program a Balatonnál 2024-ben

More details
100 húsvéti és családi program, 2024. március 22. – április 1.

100 húsvéti és családi program, 2024. március 22. – április 1.

More details
Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

Matyó Húsvét, 2024.március 31 - április 1.

More details
Húsvét az Állatkertben, 2024. március 29. - április 1.

Húsvét az Állatkertben, 2024. március 29. - április 1.

More details
Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

Nemzetközi kézműves húsipari szakkiállítás Stuttgartban, 2024. szeptember 28-30.

More details
Így lehet könnyen pénzt keresni a használt eszközökből

Így lehet könnyen pénzt keresni a használt eszközökből

More details
Fényfestéssel, nyomozással és tobozkörúttal vár a Folly Arborétum húsvétkor

Fényfestéssel, nyomozással és tobozkörúttal vár a Folly Arborétum húsvétkor

More details