2024. május 18., szombat - Erik

Archívum

A Túllövés Napja, 2019. július 29.

2019-07-24 461

biolabA Túllövés Napjaként azt a legkorábbi napot tartják számon a 70-es évek óta, mióta túlfogyasztásban vagyunk! A Civil Kerekasztal a Fenntartható Fejlődési Célokért alapító szervezetei közösen figyelmeztetnek a Túllövés, azaz az emberi túlfogyasztás napján. Ezzel a nappal bezárólag globálisan 7 hónap alatt elfogyasztottuk az egy éves szükségleteinket biztosító, rendelkezésünkre álló természeti erőforráskészleteket.

Ez a nap az 1970-es évek óta évről évre hamarabb következik be, idén a legkorábbra, július 29-ére esik. (1. sz. ábra) Ettől a naptól kezdve hitelből élünk!

mitvallalsz1


A dátumot a Global Footprint Network nevű, kanadai környezetvédő civil szervezet határozta meg, saját számításai alapján. A szervezet dolgozta ki az Ökológiai Lábnyom módszert. Az Ökológiai Lábnyom azt fejezi ki, hogy egy ember mennyire terheli meg a természeti környezetet földterületben kifejezve hektár/fő mértékegységben. Jelenleg a CO2 kibocsátás teszi ki egy ember ökolábnyomának 60%-át. Ezzel szemben a biológiai kapacitás kifejezi a rendelkezésre álló erőforrások mennyiségét, a kettő hányadosa adja a Túllövés napját. A Túllövés napja egy jelképes dátum, azt a napot jelzi, amikorra az emberiség felhasználta a Föld egy évre elegendő erőforrásait, sokkal gyorsabban, mint ahogyan azok újratermelődnének.

mitvallalsz2

A globális ökológiai túlköltekezésnek pedig már egyértelmű jeleit tapasztaljuk szerte a világban, az erdőirtások, talajerózió, biodiverzitás- csökkenés, a klímaváltozást okozó légköri CO2 növekedés formájában, valamint árvizek, erdőtüzek és hurrikánok, viharok képében.

„Jelenleg úgy élünk, mintha 1,75 Föld állna a rendelkezésünkre. A túlfogyasztásunk fenntarthatatlan és szükségszerűen véget fog érni. Már csak az a kérdés, hogy ezt természeti katasztrófákon keresztül érjük el, vagy előre megtervezzük” – mondta Mathis Wackernagel, az Ökológiai lábnyom mérőrendszer kifejlesztője, a Global Footprint Network hálózat vezetője.

A hazai civil szervezetek arra figyelmeztetnek, hogy mérsékeljük fogyasztásunkat és csökkentsük ökológiai lábnyomunkat, az ENSZ 2030-ra szóló Fenntartható Fejlődési Céloknak megfelelően.

mitvallalsz3
„Az ENSZ AGENDA 2030 programja - benne a Fenntartható Fejlődési Célokkal - jelenleg az egyetlen olyan globális program, melyet minden ország támogat, és amely összefüggéseiben, egységes keretben próbálja kezelni Földünk problémáit, mint az éhezés, szegénység, klímaváltozás. Hazánknak is erőteljesebben kell tennie a célok teljesítéséért hazai szinten, és hozzá kell járulnia a célok megvalósításához globális szinten is.

Magyarország, mint a világ egyik legfejlettebb régiójának tagja, globális felelősséggel is rendelkezik. Helyesen egyre nagyobb figyelmet és támogatást biztosítunk a nálunk szegényebb országoknak – helyben segítjük őket. Azonban figyelnünk kell arra, hogy a nyugati világ által létrehozott környezetromboló mintákat ne adjuk át nekik. Ezért kell a nemzetközi fejlesztési programjainkat is a Fenntartható Fejlődési Célok figyelembevételével végeznünk.”

– mondta Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége társelnöke.

„Hazánkat is közvetlenül érintik azok a problémák, melyekre a Fenntartható Fejlődési Célok hatékony és hosszú távú megoldást kínálnak. Ennek példái a szélsőségessé váló csapadékviszonyok és erdőirtások miatt egyre gyakrabban jelentkező villámárvizek jelenléte, valamint a szintén egyre gyakoribb és hosszabb aszályos időszakok. Ezért különösen fontos, hogy ezekre hosszú távú megoldást találjunk helyi szinten, ehhez azonban a természetvédelmi szempontokat a társadalmi és gazdasági szempontokkal összehangoltan kell kezelni. Ebben segít a Fenntartható Fejlődési Célok komplex rendszere, amely a különböző területek közötti kapcsolódási pontokra is rávilágít”

- mondta Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója.

„A KÖVET Egyesület arra kéri a szervezeteket, különös tekintettel tagvállalatait, hogy juttassák el üzenetünket dolgozóik, munkatársaik, vezetőik, családtagjaik felé, hogy ők is csökkentsék fogyasztásukat. Ezen kívül tegyenek vállalást a #MoveThe Date, #Mitvállalsz? mozgalom keretében és osszák meg közösségi felületeiken (ez lehet videoüzenet vagy fotó), további cselekvésre bíztatva embertársainkat.”

- mondta Herner Katalin, a KÖVET Egyesület ügyvezető igazgatója

– „Nem késlekedhetünk, közösen kell megfordítanunk a túlfogyasztás negatív folyamatát, de legalább évről évre toljuk minél későbbre a Túllövés Napját.”

#MoveThe Date, #Mitvállalsz?

Csatlakozz te is a mozgalomhoz! A Global Footprint Network nevű nemzetközi környezetvédő civil szervezet utat mutat ökológiai lábnyomod csökkentéséhez, hogy elérjük azt a fogyasztási mintát, amikor csak egy bolygót használunk. Te is tegyél vállalást, változtass életmódodon, fogyasztási szokásaidon, hogy minél később következzen be a Túllövés Napja a jövőben. Mérd fel saját lábnyomod, és ha a rendelkezésre álló biokapacitásnál (ez hazánkban 2016-ban 2,5 ha) magasabb az érték, akkor sürgősen változtass! Ökológiai lábnyom kalkulátor.

Eddig több mint 39 000 ember írta alá Európában azt a petíciót, amelyben kérik a döntéshozókat, hogy a biológiai erőforrás-gazdálkodást emeljék be a döntéshozatali eljárásokba, annak érdekében, hogy későbbre toljuk ki a Túllövés napjának dátumát. A Túllövés napja egy jelképes dátum, azt a napot jelzi, amikorra az emberiség felhasználta a Föld egy évre elegendő erőforrásait, sokkal gyorsabban, mint ahogyan azok újratermelődnének. Ettől a naptól kezdve hitelből élünk! Csatlakozz Te is az aláírók népes táborához!

További információ:
Bíró Imola, kommunikációs munkatárs, KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért, Tel: +36 20 317- 2389 - Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. - www.kovet.hu

(Esemény Menedzser)

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Májusi BETA aranyat ér!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Pünkösdi és gyermeknapi programok országosan, 2024. május 17-26.

Pünkösdi és gyermeknapi programok országosan, 2024. május 17-26.

More details
Pünkösdi hosszú hétvégi és gyereknapi programok a Balatonnál 2024-ben

Pünkösdi hosszú hétvégi és gyereknapi programok a Balatonnál 2024-ben

More details
Igazi királynak érezheti magát a magyar turista a kubai luxus szigeteken

Igazi királynak érezheti magát a magyar turista a kubai luxus szigeteken

More details
Maximum Web és Marketing Konferencia, 2024. május 23.

Maximum Web és Marketing Konferencia, 2024. május 23.

More details
Pünkösdi Örökség Ünnep a Skanzenben, 2024. május 19-20.

Pünkösdi Örökség Ünnep a Skanzenben, 2024. május 19-20.

More details
Pünkösdi Virágálom, 2024. május 17-20.

Pünkösdi Virágálom, 2024. május 17-20.

More details
Pünkösd az Egri várban, 2024. május 17-20.

Pünkösd az Egri várban, 2024. május 17-20.

More details
Oldtimer Weekend, 2024. május 18

Oldtimer Weekend, 2024. május 18

More details