2024. április 28., vasárnap - Valéria

Archívum

A hazai Limes-helyszínek fejlesztését 2020-ban érheti utol a világörökségi cím

2019-07-11 418

limesA magyarországi Limes-helyszíneknek a világörökségi listára kerülésétől teljesen független azok turisztikai hasznosítása. Komáromban, Dunaújvárosban, Kölkeden, Nyergesújfalun nemsokára már a kivitelezés kezdődik, Verőcén, Óbudán és Nagytétényben még a közbeszerzési eljárások előkészítése zajlik. Amikorra várhatóan 2020 nyarán az UNESCO világörökségi listájára...

...kerülnek a hazai Limes-helyszínek, az új létesítmények, a „római élményt" kínáló attrakciók a kivitelezési szakban lesznek, a világörökségi cím utoléri a fejlesztéseket.

Karsai Árpád, a Magyar Limes Szövetség elnökségi tagja, a Duna-Limes Kulturális Tematikus Program fejlesztési koncepcióját kidolgozó team vezető tervezője kifejtette: a remélt világörökségi cím nem feltétele a turisztikai vonzás elérésének, hisz például az osztrák Petronell településen lévő Carnuntum római emlékét is évi 200 ezer látogató keresi fel, pedig nincs rajta az UNESCO listáján.

Kétségkívül a világörökségi cím „dobhat" a keresleten, sok turista szereti kipipálni bakancslistáján az újabb és újabb UNESCO-helyszíneket, de

a világturizmus attrakcióinak 99 százaléka nem függ össze a listára kerüléssel, hanem a vonzerő képességének egyéb komponensein nyugszik (különlegesség, megközelíthetőség, marketing stb.)

Németország, Ausztria, Szlovákia és hazánk 2018 januárjában nevezett a világörökségi címre az egykori Római Birodalom határainak e négy ország területére eső emlékeivel. A Magyarország által koordinált nevezés 98 helyszínt foglalt magába, a Dunának mintegy 1500 kilométeres szakaszán fekvő helyszíneket érintve, a részhelyszínekkel együtt 175 helyszínnel. Magyarország 65 világörökség-várományos helyszínnel, Szlovákia kettővel érdekelt.

A világörökségi címre pályázó helyszínekről az UNESCO július 5–7-én Bakuban ülésező Világörökségi Bizottsága szavazással döntött. A négy országot érintő dunai Limes nevezését a plenáris ülésen formai okból nem tárgyalták. Az ICOMOS nem utasította el, át kell dolgozni ahhoz, hogy egy év múlva elfogadják.


Átélhetővé válik a római kor

A mostani döntéstől függetlenül a következő időszak már a fejlesztésekről szól. Számos hazai helyszín élményszerű bemutathatóságára több település nyert támogatást a kormányzat által meghirdetett pályázatok keretében.

2020

Komáromban, Dunaújvárosban, Kölkeden és Nyergesújfalun nemsokára megkezdődik a kivitelezés összesen 1,5 milliárd forint GINOP-os pályázati forrásból kapott vissza nem térítendő támogatás segítségével. Verőcén, Óbudán és Nagytétényben még hátravan a közbeszerzési eljárás (ezek a települések Szentendrével, Visegráddal és Százhalombattával együtt egymilliárd forint támogatást kapnak).

A GINOP-os projektben konzorciumvezető Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zrt. május végi közleménye szerint a fejlesztések eredményeképpen négy magyarországi Limes-helyszín (Komárom – Brigetio, Nyergesújfalu – Crumerum, Dunaújváros – Intercisa és Kölked – Altinum) válik látogathatóvá.

A négy, egységes arculattal kialakított helyszínen a statikus kiállítások mellett okoseszközökre fejlesztett alkalmazások, játékok és a kiterjesztett valóság eszközeivel ismerhetik majd meg a látogatók a római korban itt táborozó katonák és családjaik életét.

Mindenütt létesül ajándékbolt római kort idéző tárgyakkal, játékokkal, tematikus kiadványokkal, továbbá vendéglátó egység (büfé, kávézó) római étel- és italkínálattal. Lesznek múzeumpedagógiai foglalkozások szakszerű animátorokkal, geocaching pont, közösségi terek, piknik park, infopont, kerékpáros pont, Limes túrapontként pecsételési lehetőség a túraútlevélbe. Ezenkívül a Római Birodalom korát és kultúráját bemutató különböző rendezvények, garantált programokat is terveznek.

Komáromban látványrégészeti park, szabadtéri rekreációs terület, valamint tematikus útvonal létesül, Nyergesújfaluban a tematikus kül- és beltéri játszóház legizgalmasabb része a homokkal borított stilizált régészeti lelőhely lesz, melyben a gyermekek a római kor ide rejtett ikonikus eszközeit, tárgyait tárhatják fel. A látogatóközpontból induló történeti tanösvény felvezet arra a dombra, ahol az egykori római erőd helyezkedett el.

asatas

Dunaújváros parkos romterületén különleges látogatóközpont épül, mely befogadja a múzeum rendkívül gazdag római kőtárát, emellett közösségi térnek és vendéglátóhelyszínnek is helyet ad. A limesről szóló bemutató film vetítése mellett a kiállított tárgyakat különleges IT-fejlesztések hozzák közel a látogatókhoz. A látogatóközpont mellett rendezvényteret, továbbá gyermekek és felnőttek részére tervezett különleges tematikus játszóteret is kialakítanak.

Kölkeden a hajdani erőd területén régészeti játszópark épül, mely alkalmas lesz iskolai kirándulások során különböző közösségi, ügyességi játékok megtartására. Az erőd visszaépített stilizált tornya attrakciós elemként, kilátópontként és játéktartozékként egyaránt funkcionálhat.

A négy települést érintő fejlesztések tervezett befejezési ideje 2021. június 30.

A Római Birodalom határainak egyes részei (Anglia, Skócia, Németország) már korábban az UNESCO világörökségi listájára kerültek. Ezek már turisztikai termékek: szolgáltatások, programok mérhető látogatószámmal, bevételekkel.

Forrás: turizmus.com

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details