2024. május 1., szerda - Fülöp

Archívum

Liget Budapest: 2018 a kivitelezések és az átadások éve

2018-11-28 894

ligetbpSzínes, diverz kulturális hálónak otthont adó közösségi tér készül el a fővárosban, mely olyan intézményekkel vár majd mindenkit, mint a történetének legnagyobb rekonstrukcióját lezárt Szépművészeti Múzeum, vagy az épülő Magyar Zene Háza.Ma már azt várjuk egy múzeumtól, hogy interaktív legyen, ne csak passzívan, hanem aktívan is befogadja...

...azt a rengeteg kulturális élményt, amit egy kulturális tér biztosít számunkra – mondta el a Liget Budapest Projektről tartott előadása elején Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója. A fejlesztéssorozatot irányító állami vállalat vezetője a Portfolio Property Investment Forum 2018 konferencián mutatta be az óriásberuházás előrehaladását.

Hetven év után várja a látogatókat a Román-csarnok

ramancsarnok

A pedagógiának, a pihenésnek, vagy éppen a smart technológiáknak is helyet kell adni – fejtette ki, mielőtt szót ejtett volna a néhány hete átadott Szépművészeti Múzeum beruházásáról. A történetének legátfogóbb rekonstrukcióján átesett intézményben immár a nagyközönség előtt 70 évig elzárt Román-csarnok is látogatható – derült ki szavaiból. A Magyar Építő Zrt. munkájával felújított impozáns csarnok munkálatairól lapunk korábban részletes interjúval és képriporttal számolt be: Szikszai Zoltán vezérigazgató és Papatyi Balázs projektvezető tájékoztatta lapunkat a feladat befejeztével.

romancsarnok

 Nem hiszem, hogy túlzok, ha azt mondom, hogy Magyarország legizgalmasabb múzeumi tere jött létre

- mondta el Gyorgyevics Benedek, miután kiemelte: a csarnok több mint 2500 négyzetméternyi falfelületét több mint 70 restaurátor egészen apró ecsetekkel hozta létre több éves munka során. A megújult múzeumban világszínvonalban is kiemelkedő technológiával biztosítják az aktív közösségi élményt és a gyermekekre is külön figyelmet fordítva adtak át:

A gyermekek világának kialakított múzeumi tereken keresztül szeretnénk közelebb hozni hozzájuk a projekt hihetetlen múzeumi gyűjteményeit

- fejtette ki.

benedek

A restauráció hazai fellegvára is hamarosan elkészül

Közvetlen a Szépművészeti szomszédságában épül az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) főépülete a Strabag MML Kft. munkájával. A múzeumi szakma által is nagy lelkesedéssel várt, már szerkezetkész központot 2019-ben adják át a szélesebb nagyközönségnek, a háttérintézmény a Szépművészeti mellett az új Néprajzi Múzeum és a Nemzeti Galéria háttérintézménye, ahová több mint 350 ezer műtárgy költözik majd be.

fenn

Olyan restaurátor-műhely is nyílik majd itt, ahol a nagyközönség is betekinthet a műkincsek újjáéledésének világába

- derült ki.

Ezzel együtt a XIII. kerület szélén található korábbi barnamezős területen több mint 5000 négyzetméternyi közparkot is kialakítanak.


Jól halad a pannon ősvadont Budapestre varázsoló biodóm építkezése

dernovics

A vezérigazgató ezt követően kitért a Városliget klasszikus határain belül épülő Biodómra is, mely a Pannon Park legfontosabb beruházásaként készül el a Market Zrt. kivitelezésében (a pannon ősvadont megelevenítő 1,7 hektáron épülő, négy kupolás dómról TV-műsorunkban is beszámoltunk). Gyorgyevics Benedek elmondta: három kupola már elkészült, most a negyedik kivitelezése zajlik. A régi vidámparki területen az Állatkertet négy évszakossá tevő egyedi biodómban egy több mint 900 négyzetméteres látogató és rendezvényközpont is lesz, ahol konferenciákat is lehet majd rendezni.

Készül a Néprajzi Múzeum homorú épülete is

neprajzi

A Ligetben lefolytatott négy nemzetközi tervpályázat egyikeként épülhet meg a Néprajzi Múzeum az Ötvenhatosok terén. Itt szintén a Market Zrt., illetve a Bohn Mélyépítő Kft. közös munkájával már le is zárultak a mélyépítési feladatok. Az egyedi, részben a földbe süllyesztett, homorú központ magasépítési feladatai is hamarosan megkezdődhetnek – fejtette ki a szakember. A látványos múzeumot a magyar Napur építésziroda tervei alapján készíthetik el, melyet a több ország szakembereiből álló zsűri anonim módon választott ki a számos pályamű közül.

Egyszerre múzeum, hangversenyterem és pedagógiai tér

furiteto

Gyorgyevics Benedek ezt követően a Magyar Zene Házának fejlesztésére tért ki, mely nemrég rajtolt el a Néprajzi Múzeum közelében. Az aktív kulturális központot a 2013 leginnovatívabb építészének választott Sou Fujimoto tervei alapján a többek között a Szépművészetiben is bizonyított Magyar Építő kivitelezi.

A zenei Csodák Palotájában egyszerre várja majd a közönséget kiállítás, koncerttér és zenepedagógiai központ, illetve zenei könyvtár

- hangsúlyozta.


Tematikus rendszerben újul meg a park

Mindeközben a Városliget több mint 100 hektáros parkja is folyamatosan megújul. A feladatot is tematikusan leosztva, külön területenként végzik el: miután a Feszl-pavilon már tavaly is várta a látogatókat, idén átadták a kutyás élményparkot, elkészült egy ifjúsági sportpálya és a Vakok Világnapján megnyílt a Vakok Kertje is.

A parkhasználati szokások is megváltoznak: a 21. században egy parktól nem csak azt várjuk el kizárólag, hogy a fű le legyen nyírva és a növényeket rendben tartsák, hanem azt is, hogy tematikus élményekkel és smart megoldásokkal egy összetett kulturális élményt nyújtson mindenki számára

- fejtette ki előadása végén a vezérigazgató.

A Liget Budapest közleményt adott ki a beszéd kapcsán, melyben hansúlyozták: zajlik az Olof Palme Ház műemléki restaurálása is (az Épkar Zrt. által elvégzett munkáról itt olvashatja projektbemutató interjúnkat). Idén nyáron elkezdődött a Dózsa György úti mélygarázs megvalósítása. A jövőről pedig kiderült, hamarosan szintén elkezdődik az Új Nemzeti Galéria építése, a Magyar Innováció Háza és Városligeti Színház kivitelezése, valamint a parkfejlesztés java, ami magában foglalja Európa legnagyobb játszóterének kialakítását is.

(Forrás: magyarepitok.hu)

 

 

 

 

 

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

More details
Palacsintamajális és Grillparádé, 2024. május 1.

Palacsintamajális és Grillparádé, 2024. május 1.

More details
Majális az Északi Járműjavítóban, 2024. május 1.

Majális az Északi Járműjavítóban, 2024. május 1.

More details
Tabán fesztivál, 2024. május 1.

Tabán fesztivál, 2024. május 1.

More details
Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

More details
Városligeti Majális, 2024. május 1.

Városligeti Majális, 2024. május 1.

More details
VII. Kézműves-Sör-Majális, 2024. április 30- május 1.

VII. Kézműves-Sör-Majális, 2024. április 30- május 1.

More details
Komáromi Napok, 2024. április 26. - május 1.

Komáromi Napok, 2024. április 26. - május 1.

More details
Budapesti Tavaszi Fesztivál, 2024. április 29. - május 12.

Budapesti Tavaszi Fesztivál, 2024. április 29. - május 12.

More details