2024. április 26., péntek - Ervin

Archívum

Elkezdődött a nosztalgia hónapja a Műjégen!

2018-02-08 1526

jegpalyaA Városliget Café társadalmi célú kezdeményezése, hogy felelevenítse és visszahozza a ligeti korcsolyázás egykori fényét, hiszen a Műjégpálya már a XIX.-XX. század fordulóján is a főváros legnépszerűbb szabadidős központjának számított. Ezt felidézve a február a századelős romantika jegyében zajlik egy nosztalgia fotófal-játékkal és egy különleges záróeseménnyel.

Jeges romantika már a kezdetektől
A városligeti csúszkálás már a műjég létrehozása előtti időszakban is népszerű volt a pestiek között. A szabadságharc előtti időkben is sokan használták a befagyott tavat a téli szórakozásra, igaz ekkor még a korcsolya szinte ismeretlen fogalom volt Magyarországon.
A mai műjég ötlete a Steingasser vagy más néven a Petőfi kávéház kártyatermében született Kresz Géza jóvoltából, aki 1869 novemberében mintegy száz fős tagságot toborozva létrehozta a Pesti Korcsolyázó Egyletet. Ezután két hónappal megnyílt a Városligeti Műjégpálya és felépültek a korcsolyázók kényelmét biztosító fabódék.

fotofal

Az Egylet tagjai a kezdetektől egy olyan társasági teret képzeltek el itt, ahol címkék nélkül élvezhette együtt a sportot és a friss levegőt a város apraja, s nagyja. Mivel a korizás lassan társadalmi eseménnyé nőtte ki magát, sok házasság és szerelmi viszony születetett a jégen. Ezek után nem meglepő, hogy a kezdeti két fabódé 1874-es leégése után, az újjáépített állandó épületben nagytermében még a gardedámoknak is jutott hely. A legenda szerint a nagyteremből pont emiatt jól belátható volt a jégpálya egésze.

A Lechner Ödön tervezte első épületben – a már említett nagytermen kívül – egy nyitott terasz is rendelkezésre állt, ahol a zenekar élőben játszhatta a felhőtlen szórakozáshoz elengedhetetlen muzsikát. Az alsóbb szinten alakították ki a melegedőt és a korcsolyacsatolót, valamint itt kapott helyet az első büfé is. Az első kőépületet rövidesen újra átépítették Francsek Imre tervei alapján, így a korcsolyázás szerelmesei már 1893-ban az új, impozáns, 115 méter hosszú, neobarokk jégcsarnok avatását köszönthették. Ezt az épületet újították fel és nyitották újra 2011-ben.

kori 0

Megszületik Európa második műjégpályája
Már az 1800-as évek végén is szembesültek az Egylet tagjai azzal a problémával, hogy a természetes tó az enyhébb teleken nem fagyott be teljesen, így lehetetlenné tette a jégpálya használatát. Emiatt az Egylet tervei szerint a ma is látható magasságba emelték a beton tófeneket, mintegy 8000 négyzetméteres alapterületen. Végül a mai értelemben vett műjégpálya - az I világháború miatt némi késéssel – 1926-ban készült el és a második ilyen építmény volt az európai kontinensen.

Bár felülete végül 5600 négyzetméterre zsugorodott, kompresszora és a meder alá beépített hűtőrendszerének köszönhetően az enyhébb teleken is képessé vált az állandó minőségű jég fenntartására. A Műjégpálya az egyik legkedveltebb szabadidős helyszíne lett Budapestnek, és ez a népszerűség töretlen mindmáig. Az egykori korok csodás hangulatát hivatott felidézni az a Nosztalgia kampány, amely februárban zajlik a jégen.

V rosligeti M j gp lya 1905 tel n


Nosztalgiázz a Műjégen!

A múltidéző kampány első részeként a Műjégpálya területén, a Hütte előtt felállítottak egy fotófalat, amelyen egy XIX. századi korcsolyázó pár látható. Ezzel párhuzamosan elindul egy online játék is: ha valaki a fotófallal készít egy szelfit és azt kiposztolja a Facebook oldalán, akkor nyerhet egy kétszemélyes vacsorát a Városliget Caféban. Ehhez nem kell mást tennie, mint a nosztalgikus fotót két hastaggel ellátni: #korianno #varosligetcafe. A játékosok közötti sorsolás február 24-lesz.

A nyertesek nevét másnap, a Nosztalgia Jégzáró rendezvényen hirdetik ki a szervezők. A fotófal egyébként valódi különlegességnek számít, hiszen a Fortepan gyűjteményéből való és hihetetlen érzékkel nyújt bepillantást a letűnt idők hangulatába. A fotófalon jól kivehető az egykori Lechner Ödön féle épület, amelyet csak 1895-ben váltott fel a Francsek Imre féle neobarokk palota. A két korcsolyázó autentikus ruházatban látható a fotón, a hölgyről nem hiányzik a kalap, a muff és a hosszú szoknya, míg a páros férfi tagja klasszikus sportruházatnak számító bridzsesznadrágban feszít.

Korizz vissza 120 évet az időben!
A Városliget Café Budapest romantikáját szeretné felidézni azzal a hagyományteremtő rendezvénnyel, amelyet most először szerveznek meg 2018. február 25-én a Műjégpályán. A Nosztalgia Jégzáró célja, hogy visszahozza a századfordulós Városliget népszerűségét, és egy különleges, múltidéző korcsolyázási lehetőséget biztosítson a fővárosiaknak. A vendégek megkóstolhatják majd a Hüttében a 120 éves Nosztalgia menüt, ami az akkori gasztrodivatnak megfelelően sós perecből, virsliből és tormából áll. Ezek voltak ugyanis az 1800-as évek végén és a XX. század elején a legnépszerűbb étkek a Városliget akkori Lacikonyháiban.

(Esemény Menedzser)

 

 

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

Április hónap MILWAUKEE gépe!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

Hungária koncert - Most vagy soha, 2024. június 1.

More details
Hokitavasz, 2024. május 7.

Hokitavasz, 2024. május 7.

More details
Lord of the Dance, 2024. május 24.

Lord of the Dance, 2024. május 24.

More details
Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

Smart Sport Expo és Fitness Fesztivál, 2024. június 2.

More details
Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

Szoboszlai Live - interaktív talkshow, 2024. május 30.

More details
40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

40. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokság, 2024. május 22-26.

More details
A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

A 7 oktávos világsztár Magyarországon, 2024. május 4.

More details
Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

More details