2024. április 19., péntek - Emma

Archívum

Komoly riválisa támadt a plázáknak

2016-04-27 985

A 2015-ös év a vasárnapi zárva tartás ellenére nemcsak az egyes üzleteknél, hanem a „strip mall” néven ismert kereskedelmi központoknak is kedvezően alakult. A földszintes kereskedelmi parkok számára a 2016-os év is sikeresnek ígérkezik, hiszen a plázák bérbeadottsága telített, ezért a bérlők várhatóan ezen a piacon keresnek új üzlethelyiségeket.

A CBRE nemzetközi ingatlantanácsadó vállalat kereskedelmi körképéből kiderül, miben sikeresek a strip mall-ok, és milyen irányú fejlesztések várhatók a jövőben. Bár a vasárnapi zárva tartás érzékenyen érintette a kereskedelmi parkokban lévő üzleteket, mivel ezekben jellemzően hétvégén vásárolnak, úgy tűnik, a tavalyi évben sikerült a péntek-szombati forgalomnövekedés révén enyhíteni a kiesést. Igaz, így extrém módon forgalmasak lettek az említett napok, viszont a látogatószám a visszaesés helyett általában eléri a korlátozás előtti szintet – tudta meg az OGH Hírügynökség.

„Összességében azt lehet mondani, hogy jó évet zártak a strip mall-ok, de nem lehet megbecsülni, milyen növekedés lett volna a vasárnapi zárva tartás nélkül” – számolt be Koroknai Szabolcs, a CBRE Bevásárlóközpont Bérbeadási Vezetője. „A kereskedelmi parkoknál nincs értelme túl sokáig nyitva tartani vasárnap, de a jellemzően hétvégi vásárlás miatt a korlátozás eltörlése pozitívan fogja befolyásolni az üzletmenetet, és egy ésszerű vasárnapi nyitva tartás növelheti a forgalmat és a bérlői profitot”.

A plázákkal részben versenytárs kereskedelmi parkok költséghatékonyak, ezért kevés olyan város van, ahol még nincsenek jelen vagy nyílhatnának. Mellettük szól még, hogy igény esetén könnyen bővíthetőek (mint például a veszprémi strip mall), mellyel nem konkurenciát teremtenek, hanem növelik a kínálatot és így a vonzerőt. Arról nem is szólva, hogy olcsóbban kivitelezhetőek és üzemeltethetők, mint a plázák, egy 20-25 ezer fős város már elegendő piacot jelent számukra. A méretük is kisebb a bevásárlóközpontokénál, jellemzően 5-8 000 nm, az üzemeltetési költségük pedig csak fele, harmada egy vidéki plázáénak.

2015-ben a bevásárlóközpontok bérbeadása megközelítette a 100%-ot, ezért az üzletnyitások terén a bérlőknek nem marad más lehetősége, mint a strip mall-ok üzlethelyei felé nyitni. Mivel azonban ez a piac is közel telített, már erős verseny tapasztalható a kiadó helyekért. A CBRE szakembere szerint a földszintes üzletközpontok jövője mindenképp a bővülés, a bérlők minőségi cseréje, illetve a közösségi funkciók erősödése.

A jelenlegi kereskedelmi parkok általában kihasználták a maximális beépíthetőséget, ezért a telekadottságtól is jelentősen függ a bővítési lehetőségük. Fontos alapelv, hogy a bővítéssel, második fázissal szinergia jöjjön létre az egységek között, és ne versenyhelyzet. A CBRE szakértője szerint a kereskedelmi parkokban ugyanakkor van még potencia, további bővülés elképzelhető például olyan hipermarketek mellett, ahol épületen belül nem oldható meg a terjeszkedés.

A bérlők cseréjében a versenyhelyzet az erősebb, fizetőképesebb márkáknak és üzleteknek fog kedvezni várhatóan, de a bővítés kapcsán az eddigi kínálatot kiegészítő üzletek is nyerő helyzetbe kerülhetnek. Erre jó példa a CBRE által üzemeltett és bérbe adott Pólus Center, ahol a bérlői mix kibővítésével a bevásárlóközpontba illesztettek be egy strip mallt, amely rendkívül sikeres megoldás lett. Itt a megüresedett kaszinó miatt felszabaduló terület csak kívülről volt megközelíthető. Így ez az innovatív projekt ideális megoldást jelentett kiegészítő kínálattal rendelkező, közepesen nagy méretű (divat-, lakásdekorációs, állateledel-, autófelszerelési) üzletek betelepítésére. A koncepció olyan sikeres volt, hogy szinte azonnal elérte a 100%-os bérbe adottságot és a bent lévő kereskedők nagyon jó forgalmakat realizálnak. A pláza-strip mall mix ilyen alkalmazása Koroknai Szabolcs szerint egyelőre nem valószínű, hogy elterjed, hiszen kevés bevásárlóközpontnak van akkora külső parkoló zónája, hogy ez megvalósítható legyen. Ugyanakkor nem is zárható ki a jövőben hasonló átalakítás.

Az Európában sokkal elterjedtebb alkalmazása a közösségi tereknek nagyon sokat ad hozzá a strip mall vonzerejéhez. A CBRE szakértője szerint nem véletlen, hogy a legsikeresebbek kereskedelmi parkok rendelkeznek autós gyorsétteremmel, pizzériával vagy kávézóval.

---------------------------

A hír szerzője: OGH

Eseményfigyelő

Szeretné, hogy az Önök híre, eseménye is megjelenjen az Esemény Menedzser portálon? Tartalomszolgáltatásra, online marketingre van szüksége? 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További hírek, tippek


 

 


 

TERMESZ Szerszámház

BETA 2024. évi új AKCIÓS szerszámkatalógusa!

Hírlevél


   E-mail cím:*  
Név: *  

Olvasta?

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Országos vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat indul: fókuszban a Mesterséges Intelligencia

Országos vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat indul: fókuszban a Mesterséges Intelligencia

More details
Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

More details
Szezonális munkák és állandó lehetőségek – állás Nagykanizsa környékén

Szezonális munkák és állandó lehetőségek – állás Nagykanizsa környékén

More details
Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

Helló Európa, helló tavasz! – 2024. május 1-5.

More details
Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

More details
Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

Szakma Sztár Fesztivál, 2024. április 24-26.

More details
Világsztár lett a Kisföldalatti!

Világsztár lett a Kisföldalatti!

More details
Hyperspace Elektronikus Zenei Fesztivál, 2024. április 20.

Hyperspace Elektronikus Zenei Fesztivál, 2024. április 20.

More details
Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

Sebesség fesztivál, 2024. április 20- 21.

More details